Zadání mladé rodiny znělo jasně, chceme dřevostavbu s maximální otevřeností obytného prostoru

Zadání mladé rodiny znělo jasně, chceme dřevostavbu s maximální otevřeností obytného prostoru

Dana Jakoubková | Pátek, 11. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Vliv denního světla na dynamiku architektonického prostoru je nesporný. Zatímco svítidla jsou inertní součástí architektury, přirozené světlo jako tvůrčí nástroj umí měnit její charakter v toku času a naplnit objekt nesrovnatelnou emocionální hloubkou. Pokud architekt obratně zachytí proud světla zvenčí, může ho dále rozptýlit, odrazit, zlomit či zaměřit i do těch nejtemnější zákoutí a oživit tak zvláštní příchutí vše, čeho se dotkne.


Dřevostavba dle individuálního projektu

Je zřejmé, že u této dřevostavby překonali architekti Vojtěch Kaas a Jan Kalivoda „měřitelné" a ukázali, že práce s přirozeným světlem je mnohem více než jen optimalizace energetického potenciálu budovy. Zadání domu bylo rozsahem běžné velikosti bydlení pro mladou rodinu v pasivním standardu. Dana a Radek kladli jako budoucí uživatelé důraz na maximální otevřenost obytného prostoru a jeho propojení se zahradou.

„Než jsme vůbec začali, každý doporučoval navštívit nějakou vzorovou dřevostavbu, abychom zjistili, zda nám bude vyhovovat," vzpomíná Radek. „Ale když stavíte podle individuálního projektu, nejde to tak docela porovnávat, protože váš dům bude prostorově úplně jinde a vlastně jedinečný. Takže jsme nezjistili prakticky nic."

„Po první schůzce s architektem nás ale nejistota opustila," přidává se Dana. „Od počátku jsme si padli do noty, a tak jsme dalšího nehledali. Neměli jsme sice jasnou celkovou představu o domě, ale chtěli jsme prosvětlený, vzdušný dům s obývákem a kuchyní v jednom prostoru, protože jsme velice kontaktní rodina. Chceme být pospolu a máme rádi i návštěvy. Proto jsme chtěli mít všechno tak nějak v jednom zorném úhlu. A už z prvního návrhu jsme byli nadšeni."

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-exterier-velkoformatove-jizni-okno-zahrada

Trychtýř: Z hlavního objemu přízemí vystupuje v jihozápadní části hmota "slunečního trychtýře", který přes velkoformátové jižní okno umožňuje proslunit vnitřní dispozici až na sever do hloubi interiéru. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-exterier-drevena-terasa-zahrada

Volný prostor: Převýšený obytný prostor se maximálně otevírá na jih i sever – nechává domem proplynout světlo, vzduch, krajinu a maže tak rozdíl mezi exteriérem a interiérem. Jeho vnímání napomáhá konstrukční řešení bez viditelných podpor i velkoformátové prosklení. Foto: Martin Zeman


Pasivní dům a jeho normy

Pro architekty to ale nebylo jednoduché. Než se propracovali k výsledku, navrhli dva kompletně propracované domy. U obou ale měli pocit, že tam něco vazbí, nezapadá. Ani jeden z nich klientům neukázali. Až napotřetí si všechno sedlo. „Asi největším oříškem bylo vyrovnat se s pozemkem odkloněným od jihu, a přesto splnit přání klientů otevřít prostor právě jižním směrem a navrhnout dům jako pasivní," uvádí genezi domu Vojtěch Kaas.

„V projekční fázi pak bylo náročné najít správná technická řešení, aby se splnily všechny normy a regulativy pro pasivní dům a dotační program. Od konceptu po realizaci pak už nebylo třeba nic měnit. Složitější zadání ale dalo vznik originálnímu, na míru šitému domu."

Omezení ze stavebního úřadu a ochranné pásmo elektrického vedení určilo přibližně polohu a půdorysnou stopu. Základní rozdělení objemu vycházelo z poměru funkcí – více v přízemí a méně v patře. „Pro typický prvek stavby s výrazně převýšeným sklem v čele domu se časem vžilo označení sluneční trychtýř, který propojuje interiér s krajinou i oblohou a otevírá nové horizonty," dodává Jan Kalivoda.

„Nabírá v maximální míře světlo a slunce z jihu a nechává ho neopakovatelným způsobem proplynout skrz celý dům až k velkoformátovému prosklení směrem do zahrady, kde se mísí s náladou severního světla. Od podzimu do jara prosvítí slunce celý interiér. Koncept trychtýře zároveň umožnil využít ve velké míře sluneční energii. Díky tomu jsme dokázali navrhnout dům jako pasivní i přes jeho netypickou členitost a velké prosklené plochy na sever."

Zvolené konstrukční řešení umožnilo vytvořit srdce domu – velkorysý, vzdušný obytný prostor. „Jsme maximálně nadšeni. Je tady sluníčko, světlo, přesně takhle jsme si to představovali. Nedokážeme ani popsat, jak je náš dům báječný," rozplývají se oba majitelé, a Kaas k tomu dodává: „Dřevěné panely Novatop posloužily jako velkorozponové nosníky, díky kterým bylo po troše počítání a statiky možné překonat rozpětí pod nosnou stěnou až osm a půl metru bez podpory a také vytvořit výrazné horizontální okenní otvory. To by bylo v klasickém zděném systému poměrně komplikované a nákladné."

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-interier-obyvaci-pokoj-drevene-schodiste-knihovna

Zašívárna: Knihovna, čítárna i zašívárna vjednom ozvláštňuje těleso schodiště z CLT panelů. Majitelé se shodují, že jde o úžasný materiál, který v této konstrukční verzi nebude nikdy trpět nemocemi klasických schodišť. Je bytelné, tiché a „měkké". Na jeho „zábradlí" padlo 350 metrů kovového lanka, které majitel domu musel instalovat sám, protože se nenašla firma, která by to udělala. Miniprostor zašívárny využívá celá rodina, hlavně děti si z ní často dělají svoje doupě. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-interier-drevene-schodiste

Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-interier-hlavni-obytny-prostor

Solitér: Přiznaná je nosná konstrukce domu – pohledové křížem lepené smrkové panely s povrchovou úpravou bíle pigmentovaným voskoolejem. Většina ostatních konstrukcí v interiéru je pod bílým štukem. V příjemném kontrastu ke stěnám je na podlahách užité šedé marmoleum. Dominantou obytného prostoru je multifunkční solitér vyrobený z prořezu dřevěných panelů a černého kovu, který lehce naznačuje dělení prostoru. Bílé posuvné dveře v pozadí pak ve dvou polohách oddělují hostinský pokoj. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-interier-obyvaci-pokoj-velkoformatova-okna-vstup-na-terasu

Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-interier-hlavni-obytny-prostor-obyvak-kuchyne

Foto: Martin Zeman


ico-cena-domu

Zajímá vás cena této dřevostavby?
Jaké jsou náklady na její provoz?
Jak dlouho trvala výstavba?

Odpovědi na tyto a další otázky vám nejlépe zodpoví dodavatel toho domu.

Získat více informací

 

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-exterier-okno-u-podlahy

Originál: Okno u podlahy v západní fasádě je další perlou domu. Při návrhu dělali architekti simulaci západu slunce a bylo překvapením, kolik teplých paprsků oknem kvečeru projde. Ze vzdálené sedačky je skrze něj i pěkný výhled na zahradu, kam občas zavítá i liška. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-interier-kuchyne-jidelni-stul-okno-u-podlahy

Foto: Martin Zeman


Příště bychom volili dřevostavbu kompletně na klíč

Realizaci stavby pak architekti hlídali v úloze autorského a technického dozoru. Jednou týdně dojížděli na kontrolní den a fungovali jako projekční a technická podpora. Stavba se nerealizovala generální dodávkou na klíč, majitelé si koordinovali subdodávky sami se všemi plusy i mínusy s tím spojenými. Klíčovou osobou pro stavebníky by býval byl kvalifikovaný technický dozor, který by na místě každý den hlídal kvalitu provedení a soulad s dokumentací. „Jelikož se nám to v plné míře nepodařilo zajistit, stavba se protáhla na pět měsíců," dodává majitel domu. „Některé subdodávky činností na sebe nenavazovaly, takže o efektivitě se nedá mluvit. Dnes bychom určitě nechali postavit dřevostavbu kompletně na klíč."

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-exterier-vstup-do-domu-strecha-parkovaciho-stani

Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Ing. Václav Pinďák 3AE s.r.o.
Ing. Václav Pinďák
3AE s.r.o.

Tuto dřevostavbu považuji za jednu z konstrukčně nejvyspělejších, jaké jsme měli možnost realizovat. Překvapuje mě to o to více, že se jednalo o naši první spolupráci s PROGRES ATELIEREM i o jejich první architektonický návrh z CLT panelů.

Při navrhování nosné konstrukce domu architekti dokázali využít velmi efektivně všech možností konstrukčního systému a projevit tak nezvyklý cit pro materiál i jeho možnosti. Jen díky tomu mohla vzniknout jedinečná konstrukce, která tuto stavbu definuje a kterou jsme rádi realizovali.

Pokud realizujeme návrhy, které zpracováváme s externími architekty, poskytujeme jim servis v poskytnutí řešení, která využíváme. Proto byl pro mě dalším překvapením přístup a vstřícnost architektů i klienta a jejich vzácná shoda na řešeních, která jsme navrhovali, a která vedla k tomu, že můžeme všichni obdivovat dům v původně navržené podobě. Díky této úspěšné spolupráci přijali architekti naši nabídku na spolupráci na projektu typových domů Novahome, kam jsme měli čest zařadit i návrh vycházející právě z jejich ateliéru.

 

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-interier-kuchyne-vysuvna-digestor

Nápad: Nejenom kvůli slunečnímu trychtýři se nad kuchyňský ostrůvek nehodil odsavač par. Inovativním řešením se tak stala digestoř, kterou lze vysunout z pracovní desky za sporákem jen v případě potřeby. Majitelka si pochvaluje i fakt, že si jí při vaření opírá slunce do zad. Jako praktické se ukázaly i schody z kuchyně na budoucí jižní terasu. Nejen, že podstupnice schovávají úložné zásuvky, ale děti na nich rády sedají, když mamka vaří. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-interier-kuchyne-schody-na-jizni-terasu

Foto: Martin Zeman

Komentář architektů

ing-arch-vojtech-kaas-ing-arch-jan-kalivoda-progres-atelier
Ing. arch. Vojtěch Kaas, Ing. arch. Jan Kalivoda
PROGRES ATELIER

Na tomto projektu nás bavila především otevřenost a pozitivní energie. Počáteční ostych z nestandardního řešení vystřídalo nadšení a touha vše dotáhnout do finále, vyrovnat se se složitým zadáním plným protikladů a využít na maximum možnosti konstrukčního panelového systému. Spolupráce s odvážnými a pohodovými klienty tak dala vzniknout originálnímu životnímu prostoru, jehož užívání si klienti podle pozitivní zpětné vazby náramně pochvalují.

 

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-interier-schodiste-chodba-patro

Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Zvolte nejhezčí dřevostavby v anketě Dřevostavby roku

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Každý rok vyhlašujeme čtenářskou anketu Dřevostavba roku, ve které soutěží domy představené v časopisech DŘEVO&stavby a sruby&roubenky. V anketě nevyhrávají pouze soutěžící, ale i hlasující účastníci. Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-interier-koupelna

Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Typ domu: pasivní
  • Dotace: Nová Zelená úsporám
  • Zastavěná plocha: 129,6 m2 (bez krytého parkování)
  • Užitná plocha: 158,8 m2
  • Konstrukční systém: CLT panely z křížem vrstveného, lepeného masivního dřeva Novatop
  • Teplo: tepelné čerpadlo, topení podlahové vodní
  • Větrání: řízené s rekuperací
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,095 W/m2K
  • Autoři projektu: PROGRES ATELIER, www.progres-atelier.cz
  • Realizace hrubé stavby: 3AE s.r.o., www.3ae.cz

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-pudorys-1np

navsteva-drevostavba-zdobena-svetlem-3ae-pudorys-2np


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato dřevostavba a chtěli byste v podobné bydlet? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost 3AE s.r.o. byla založena v roce 2010. Od svého vzniku se firma soustředila na navrhování a realizaci především pasivních domů z konstrukčního systému Novatop. Od počátku existence bylo klíčové spolupracovat s předními architekty a odborníky se zaměřením na pasivní dřevostavby. V roce 2012 firma vytvořila platformu značkových typových domů NOVAHOME, navržených architekty. Tato platforma sdružuje architekty se zájmem o navrhování domů z konstrukčního systému Novatop.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 6-2017
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop