Malá modulová dřevostavba na klíč nabízí úsporné a ekonomické bydlení pro dvě osoby

Malá modulová dřevostavba na klíč nabízí úsporné a ekonomické bydlení pro dvě osoby

Dana Jakoubková | Sobota, 17. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Chcete bydlet ve svém a stačí vám malá dřevostavba? Nechcete zbytečné metry navíc, které znamenají více nákladů, více energií a větší zátěž pro přírodu, než je nutné? Pak pro vás máme tip na mini dům, modulovou dřevostavbu na klíč, která je zkompletována během jednoho a půl měsíce a na pozemek usazena jeřábem.

Čas není obnovitelným zdrojem. Náš životní styl vyžaduje, abychom jej rozdělovali pečlivě a šetřili s ním, kde se dá. A to platí i v případě, že zvažujeme stavbu nového domova. Ačkoli modulární konstrukce nejsou ničím novým, systém stále poskytuje řešení bydlení, které je ekonomické, časově efektivní a udržitelné. A jak vidno, může být i malebné.


Malé domy = šetrné stavění

Malé domy povzbuzují myšlenku šetrného stavění. Domy by neměly být ničím víc, ani méně, než jejich obyvatelé potřebují.

  • K výstavbě malého domu potřebujeme méně materiálu, tedy méně zabudované energie.
  • K využívání menšího prostoru zase stačí méně energie provozní.
  • Ve srovnání s tradičními způsoby výstavby vytváří výroba modulového domu i méně odpadu.
  • Prefabrikované ministavby tedy šetří nejen naši kapsu, ale i přírodní zdroje a zanechávají i menší ekologickou stopu.

maly-dum-mini-drevostavba-na-klic-hutchhouse-exterier-zahrada

obr.: Tato modulová dřevostavba na klíč se přibližuje ekonomickým limitům malého rozpočtu a vytváří prostorové vlastnosti, které dávají minimalistickému designu nový význam. Foto: Milan Šustr


Dřevostavba těží z výhod modulových domů na klíč

Velkou výhodou modulových domů je jejich rychlá stavba. V tomto případě dovolil terén i dispozice domku 2+kk zkompletovat devadesát procent stavby v hale během jednoho a půl měsíce, což dokázalo snížit náklady na výrobu a pozitivně se to odrazilo i v celkové ceně domu.

Na pozemek se pak malá dřevostavba usadila jeřábem jako celek, vyjma plechové střechy, která se řešila až na místě v řádu dnů. Klasické venkovské „áčko" s imitací pálené tašky významně posouvá obyčejnost prefabrikované krabice na malebný venkovský styl a tradiční červená dává dřevěné fasádě vizuální kontrapunkt.

maly-dum-mini-drevostavba-na-klic-hutchhouse-pudorys


Ochrana dřevostavby proti škůdcům a houbám

Proti biotickým i abiotickým vlivům byla konstrukce dřevostavby ošetřena pomocí nástřiku přípravkem Lignofix, který dřevo chrání proti dřevokazným houbám, plísním a také hmyzu. Modřínové fasádní palubky SECA profil Rhombus nejsou povrchově nijak ošetřené, jelikož přáním majitele domku bylo přirozené stárnutí a pozvolné stříbro-šedé zbarvení v průběhu zhruba pěti let.

maly-dum-mini-drevostavba-na-klic-hutchhouse-exterier-terasa

obr.: Malá prefabrikovaná dřevostavba v zahradě, navržená a postavená firmou Hutchhouse, je jedním z mnoha cenově dostupných řešení bydlení s aspekty moderního zátiší uvnitř venkovské krajiny. Foto: Milan Šustr


Malá dřevostavba nabízí vše, co je k bydlení potřeba

I když byl rozpočet na dům poměrně nízký, dokončená mini dřevostavba na klíč obsahuje vše, co je k bydlení třeba. V tomto případě jde o obytnou plochu pouhých 39,7 metru čtverečních. Pro vytvoření plnohodnotného domu se to může zdát málo, ale dvěma osobám dává prostor dostatek komfortu.

A to ještě majitelé ani zdaleka nevyužili každý centimetr domu. V interiéru je patrný minimalistický přístup k volbě nábytku i dekorací, který však pozvedá stylová dubová podlaha. Největším bonusem jsou cíleně umístěná francouzská okna, která dovolují, aby se domov otevřel přilehlé zahradě, a zároveň přivádí dovnitř dostatek přirozeného světla.

maly-dum-mini-drevostavba-na-klic-hutchhouse-interier-obyvaci-pokoj


Mohlo by vás zajímat...

Mobelix-ukazka-kuchyne-ve-francouzskem-stylu
 

maly-dum-mini-drevostavba-na-klic-hutchhouse-interier-kuchyne

obr.: I přesto, že je kuchyň malá tak je navržena velmi prakticky. Foto: Milan Šustr

maly-dum-mini-drevostavba-na-klic-hutchhouse-interier-loznice

maly-dum-mini-drevostavba-na-klic-hutchhouse-interier-koupelna

obr.: Koupelna je dispozičně umístěna vedle ložnice, což je velmi praktické. Foto: Milan Šustr

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?
  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner
gotop