Žádosti o dotaci se nemusíte bát. Stejně jako Lukáš, kterému část nákladů na pasivní dům pokryla právě dotace

Žádosti o dotaci se nemusíte bát. Stejně jako Lukáš, kterému část nákladů na pasivní dům pokryla právě dotace

Ondřej Krejčí | Pondělí, 25. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pasivní dům je pro část stavebníků trochu neznámá, které se pocitově brání kvůli více nákladům a složitosti. Až v průběhu návrhu se pak často ukáže, že k pasivnímu domu vede jen kousek a že investoři mohou dosáhnout na dotaci Nová zelená úsporám. Stavebník, se kterým jsme měli možnost probrat zkušenost s dotačním programem, ale věděl od začátku, že jeho dům bude pasivní a že část nákladů pokryje právě dotace.

Že budeme stavět pasivní dům, bylo jasné hned, protože i naše předchozí bydlení byla dřevostavba v pasivním standardu a byli jsme s ní maximálně spokojeni. Občas slyšíte o tom, že dřevostavba, nota bene pasivní, není z hlediska vložených nákladů rentabilní, ale je to nesmysl.

Vstupní náklady jsou sice o něco málo vyšší, ale odměnou je úspora energií potřebná na chod domu. „Jedna věc jsou mýty, které se kolem tohoto tématu stále točí, ale druhá věc jsou reálné náklady na provoz a kvalita bydlení v takovém domě," popisuje majitel domu, pan Lukáš.

A jasné bylo i to, že bude žádat o dotaci NZÚ. „Jednak kvůli samotnému energetickému konceptu domu, ale také proto, že náš dům je zasazený do svahu a má zelené střechy, na které se dotace rovněž vztahuje," vysvětluje.

dotace-pasivni-dum-nova-zelena-usporam-chodnicek

  • Typ domu: pasivní
  • Zastavěná plocha: 345 m2
  • Podlahová plocha: 298 m2
  • Financování z NZÚ: 675 000 Kč

Žádost o dotaci měla hladký průběh

Stavebníci se občas obávají toho, že žádost o dotaci bude komplikovaná, to ale majitel vyvrací ze své zkušenosti: „Určitě ne, jde hlavně o správné doložení dokladů, nicméně samotnou žádost vyřídíte kompletně online. Rozhodně to není věc,která by měla zájemce odradit. Naopak, program vám může pomoci dosáhnout na kvalitnější a ekonomicky udržitelné bydlení, navíc má řadu podoblastí, které zohledňují podmínky konkrétního stavebníka."

Před podáním žádosti předal majitel projekt domu energetickému specialistovi, který projekt optimalizoval tak, aby vyhověl požadavkům dotačního programu.

Zásadní změny na projektu se ale nemusely řešit. Odeslanou žádost s přílohami SFŽP ČR zaregistroval a do několika dnů odeslal stavebníkům potvrzení, že po doložení dokumentů prokazujících do končení stavby mohou počítat s výplatou požadované částky.

dotace-pasivni-dum-nova-zelena-usporam-bazen

KDO může žádat o dotaci

  • Každý vlastník nebo stavebník rodinného domu, a to jak fyzická, tak i právnická osoba.

KDY lze žádat

  • Příjem žádostí probíhá až do konce roku 2021.
  • Žádost můžete podat před zahájením, v průběhu nebo po dokončení prací.
  • Na realizaci máte 36 měsíců od akceptace žádosti.

JAK žádat

  • Žádost podáváte elektronicky přes webové stránky www.novazelenausporam.cz.

dotace-pasivni-dum-nova-zelena-usporam-zadni-cast-domu


Tři oblasti pro dotaci

Dům byl dokončen v roce 2019, na základě oznámení o záměru užívání domu vydal místní stavební úřad souhlas s užíváním stavby, který je potřebný pro zápis do katastru nemovitostí.

Dotace byla vyplacena velmi rychle, do tří týdnů po doložení potřebných dokumentů. „Konkrétně jde o souhlas s užíváním stavby, musíte mít samozřejmě správně doložené všechny faktury z realizace a v našem případě výsledky měření průvzdušnosti obálky domu pomocí blower-door testu."

V tomto případě vyplatil SFŽP ČR v rámci programu NZÚ 675 000 Kč. Dům splnil požadavky oblasti podpory B.2 pro novou výstavbu, která činí 450 000 Kč.

Dalších 35 000 Kč získali majitelé na zpracování odborného posudku a zajištění měření průvzdušnosti obálky budovy, zbytek částky pak tvořil příspěvek na realizaci zelené střechy, kterou SFŽP ČR dotuje 500 Kč/m2 plochy střechy. "Vše proběhlo bez problémů," uzavírá spokojeně majitel.

dotace-pasivni-dum-nova-zelena-usporam-vyhled

Na co může stavebník získat podporu v programu Nová zelená úsporám?

  • výstavba nového rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností (150 000, 300 000 nebo 450 000 Kč podle dosažených energetických parametrů budovy),
  • odborný posudek a měření průvzdušnosti obálky budovy (35 000 Kč),
  • stavbu zelené střechy (500 Kč/m2 půdorysné plochy),
  • využití tepla z odpadních vod (5 000 Kč na jeden systém).

dotace-pasivni-dum-nova-zelena-usporam-dum


Přečtěte si celý příběh pasivního domu

Dřevostavba navržená podle feng shui je pro Petru s Lukášem třetí a konečně ten pravý dům
 

dotace-pasivni-dum-nova-zelena-usporam-svazity-svah


rocenka-pasivni-domy-2020

PASIVNÍ domy - jak se staví, jak se v nich žije...

  • Návrh a stavba pasivního domu
  • Technologie
  • Projekty a realizace
  • Zkušenosti

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi. Přes 220 stran informací pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

Nová zelená úsporám – peníze pro váš dům

Nová zelená úsporám je nejefektivnějším programem zaměřeným na úspory energie v budovách pro bydlení. Je určen majitelům či stavebníkům rodinných a bytových domů. Podporuje částečné nebo celkové zateplení budov, výměnu oken a dveří či stavbu domů s nízkou energetickou náročností.

Dotaci poskytuje také na výměnu zdrojů energie, solární termické a fotovoltaické systémy nebo úsporné technologie jako jsou zelené (vegetační střechy), systém řízeného větrání (rekuperace) a využívání tepla z odpadní vody.

Od roku 2014 rozdělilo Ministerstvo životního prostředí z programu Nová zelená úsporám již 10 miliard korun mezi více jak 45 tisíc majitelů rodinných a bytových domů. Ke vzrůstající oblibě programu přispívá stále se rozšiřující nabídka dotací i snaha zjednodušovat podmínky programu.

Kompletní podmínky programu najdete v Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory na webových stránkách www.novazelenausporam.cz.

Foto: Martin Zeman


Mohlo by vás zajímat...

Žádost o finanční podporu se při stavbě domu Pavlovi s Martinou rozhodně vyplatila
DaS 2-2020

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop