Ani po desetiletích je dřevostavba neomrzela. Jak se bydlí Jiřině a Jaroslavovi?

Ani po desetiletích je dřevostavba neomrzela. Jak se bydlí Jiřině a Jaroslavovi?

Lucie Němcová | Čtvrtek, 24. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavba je pro Jiřinu a Jaroslava životním parťákem a domovem téměř čtyři desítky let. Těch posledních deset je jím moderní dům splňující standardy současnosti, a protože takový časový úsek je slušnou prověrkou vlastností stavby, byli jsme zvědavi na jeho vysvědčení.

Bydlení v dřevostavbě nebylo pro Jiřinu a Jaroslava nic nového ani před deseti lety, kdy stavěli nový dům: „Stěhovali jsme se z okálu, ve kterém jsme žili 28 let. Vycházeli jsme ze zkušenosti, že neprůzvučnost dřevostaveb není taková jako v případě zděných domů. Avšak současné dřevostavby svými vlastnostmi příjemně překvapily. I v tomto ohledu fungují výrazně lépe."

Nezastavitelný vývoj ve výstavbě


Když investoři dřevostavbu v roce 2012 stavěli, bylo v oblasti norem i technických řešení ledacos jinak. Od té doby se předpisy v mnohém zpřísnily zejména co do tepelně- technických parametrů.

„Nevíme, jak je tomu dnes, ale předepsaná tloušťka stropní konstrukce byla kupříkladu 24 centimetrů. Protože stropem utíká nejvíce tepla, přidali jsme po čase na strop ještě 10 centimetrů izolace. Cena takového materiálu není nijak závratná, ale byl to citelný krok k úsporám energie. Nyní máme v domku stále krásně teplo. Na plyn a elektrickou energii platíme zálohy zhruba tisíc korun měsíčně, a buď dostaneme ještě něco nazpět, nebo to vyjde akorát. Jsme tedy s energetickou náročností a náklady velmi spokojeni."

navsteva-drevostavby-po-letech-ATRIUM-pred-domemnavsteva-drevostavby-po-letech-ATRIUM-vchod-do-domu

Pozitiva dřevostavby oproti zděnému domu


Obyvatelé dřevostavby oceňují také praktické aspekty, které by ve zděném domě hledali marně. „Vyhovuje nám, že k připevnění čehokoli na stěnu nepotřebujeme příklepovou vrtačku ani složité připevňovací prvky a hmoždinky. Stěny jsou tvořeny pevnostními deskami fermacell, ve kterých perfektně drží jakékoliv vruty."

Systém vytápění prošel prověrkou také na výbornou. „Dům jsme objednali v alternativě podlahové topení s kombinací s radiátory. V ložnici a v pokoji pro hosty jsou pouze radiátory (z důvodu regulace) a všude jinde je podlahové topení. Faktem je, že v ložnici i v pokoji pro hosty jsou radiátory stále vypnuté, protože podlahové topení bohatě stačí vytopit úplně všechny místnosti," pochvalují si majitelé.

navsteva-drevostavby-po-letech-ATRIUM-zahradanavsteva-drevostavby-po-letech-ATRIUM-kryta-terasa

Čerstvý vzduch proudí dřevostavbou přirozeně


V oblasti výměny vzduchu Jiřina s Jaroslavem zůstávají věrni tradici. „Denně po ránu krátce vyvětráme celý dům. Topný systém necháváme pravidelně kontrolovat a zatím žádný problém nebyl. Celý systém podlahového topení a ohřevu teplé vody běží bez problémů a k naší spokojenosti. Chlazení nemáme a ani jej nepostrádáme. V létě používáme pouze ventilátor. Dům je dobře izolován a díky tomu se nepřehřívá ani nepouští moc tepla ven. Neměnili bychom."

navsteva-drevostavby-po-letech-ATRIUM-obyvaci-pokoj-krbova-kamnanavsteva-drevostavby-po-letech-ATRIUM-sedacka-v-obyvacim-pokoji

Co by majitelé na dřevostavbě změnili?


Přece jen se najdou detaily, ve kterých by se Jiřina s Jaroslavem rozhodovali jinak. „Po zkušenostech bychom asi dnes volili jiné okapy. V dobré víře, abychom je v budoucnu nemuseli natírat, jsme objednali černé plastové. Časem se ale ukázalo, jak velkou má plast roztažnost. Na dvou místech lepené spoje žlabu praskly a prohnuly se svody. Občas si také říkáme, že jsme měli zvolit předokenní žaluzie, které nám byly nabízeny. Ale to je asi jediná drobnost, která se při užívání domu ukázala. Ostatní řešení i vybavení funguje tak, jak jsme si představovali.

Máme malý útulný dům, jednoduchý na údržbu a na úklid, jak jsme si přáli. Myslíme si, že je moc důležité vybrat dobře dodavatele stavby. Zvolit ověřenou firmu je polovinou úspěchu a klidných nervů.

Za nás musíme říci, že jsme měli štěstí a zvolili dobře. Vše do puntíku platilo tak, jak bylo uvedeno ve smlouvě, nebo jsme dohodli dodatečně. Byli jsme s firmou ATRIUM s.r.o. velmi spokojeni a s radostí ji doporučovali dál. Mile nás překvapila i po sedmi letech, kdy jsme žádali o radu s opravou poodkryté střešní tašky (po vichřici). Nejenže firma i telefonní čísla stále existují, ale ochota pracovníků překonala naše očekávání. Přijeli, opravili uvolněnou tašku a k tomu ještě seřídili všechna okna, dveře a zkontrolovali vše, co bylo třeba. Zdarma. Takové vstřícné jednání nás v této době opravdu překvapilo a pohladilo."

DALŠÍ REFERENCE SPOKOJENÝCH MAJITELŮ DŘEVOSTAVEB OD FIRMY ATRIUM s.r.o.

navsteva-drevostavby-po-letech-ATRIUM-kuchynenavsteva-drevostavby-po-letech-ATRIUM-pohled-do-zahrady


casopis-drevo-stavby-3-2021-titulka-200x239

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop