Proměňte svůj obývací pokoj ve stylový prostor. Vybrat si můžete hned z deseti stylů

Proměňte svůj obývací pokoj ve stylový prostor. Vybrat si můžete hned z deseti stylů

Dana Jakoubková | Úterý, 26. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Budování designu obývacího pokoje je jednou z nejtěžších interiérových disciplín. Je třeba vynaložit větší úsilí, abyste dosáhli vyvážené kombinace pohodlí a elegance. Komfortní obývák je o vrstvách propojených tak, že je prostor vizuálně i funkčně stimulující. Těší oko, škádlí mysl a rozmazluje tělo takovým způsobem, že z něj nebudete chtít odejít. Perfektní obývák by měl být útulný, zvoucí a komunikovat s vaší osobností. K tomu potřebuje mimo jiné vědět i to, v jakém bude stylu. Alespoň rámcově.


1. Klasický styl

Převedeno na české poměry je klasikou laminátová podlaha nebo koberec ode zdi ke zdi, papundeklová pohovka, záclony a ozdobný lustr, plus jako dekorace posbírané kde co. Ovšem klasický interiér je především o rovnováze, sofistikovanosti a symetrii.

Je to nadčasová a pohodlná estetika, kde se interiér tváří klidně a uspořádaně, tak jako klidný a spořádaný člověk. Kusy se shodují, vše se cítí na svém místě a paleta barev je podhodnocena. Dobře to funguje v jakémkoli prostoru a osloví kteroukoli věkovou skupinu.

Takový interiér je často uváděn v časopisech o bydlení, protože vizuálně všechno funguje a symetrie usnadňuje nafocení prostoru. Pokud chcete vsadit na klasiku, je třeba udržet kvalitu od nábytku a tkanin po povrchovou úpravu a doplňky, ale bez tendence projevovat bohatství.

Hledejte kousky s jednoduchými liniemi, zvolte nepříliš výrazné barevné odstíny a jen tak pro zajímavost přihoďte něco geometrického.

Klasicky-styl-obyvaciho-pokoje

2. Skandinávský - Nordik styl

Skandinávský styl je úzce spojen s modernou poloviny 20. století, přičemž kombinuje minimalismus s nordickými vlivy. Celková estetika je čistá a funkční a zároveň působí teple a útulně.

Pro dosažení skandinávského vzhledu je třeba se zaměřit na některé klíčové prvky, mezi něž patří záplava přirozeného světla, organické materiály a přehlednost.

Paleta barev je jemná a svěží s bílými, krémovými, šedými, béžovými a obecně měkkými pastelovými tóny. Nábytek má jednoduché linie, z materiálů převládá dřevo, vlna, kůže, len a bavlna.

Kovové prvky s patinou sjednocují styl a dodávají interiéru další texturu. Barvy a grafické prvky pak dodají umělecká díla.

Skandinávsky-styl-obyvaciho-pokoje

Mezi dekorační textilie si drží prim materiál Tencel. Je to vlastně obchodní značka pro lyocell. Je nesmírně příjemný, rychle vyrobitelný, recyklovatelný, a dokonce kompostovatelný. Tencel má totiž přírodní původ. Je vyroben ze dřeva a můžete ho najít i pod označením "regenerovaná celulóza."

dekoracni-textilie-INNEX

obr.: Dekorační textilie materiálu Tencel. Foto: INNEX

3. Etno styl

Tento styl klade velký důraz na řemeslné zpracování, globální vlivy a etnicitu. Oslavují se přírodní materiály a je nezbytné vrstvení textur a doplňkových barev. Etno je vlastně také eklektický styl, který se dobře spojuje s jinými, jako je minimalistický nebo skandinávský.

„Domorodé" interiéry jsou založeny na tlumené paletě barev typicky bílé, šedé, hnědé a černé. V doplňcích jsou často zvýrazněny odstíny červené, oranžové a modré barvy, které vnášejí do obýváku útulnost.

Vrstvení klíčových dekorativních předmětů daného etnika, typicky třeba koberce, polštáře, osvětlení či umění, evokuje autentickou náladu v současném interiéru.

Etno-styl-obyvaciho-pokoje

Barvou roku 2020 podle značky Pantone je klasická modrá barva, která navozuje pohodu a klid. Luxusně bude vypadat v ložnici. Modrý samet na čalounění postele či křesla v kombinaci s modrými saténovými závěsy. Dobře poslouží i jako doplňková barva k oblíbenému skandinávskému stylu.

znacka-Patone-klasicka-modra-barva-potahu-kresla

obr.: Sweetpea & Willow

4. Minimalistický styl

Zde platí – méně je více. Pro dosažení minimalistického vzhledu je nutné vrátit důležitost prostoru. Zařízení je až na druhém místě. Tato moderní estetika udržuje místnost čistou a sofistikovanou, důraz je kladen na kvalitu s ohledem na povrchovou úpravu a smysl pro funkčnost.

Barevné palety minimalistických interiérů jsou obvykle neutrální. Oblíbená je bílá barva, stejně jako monochromatický vzhled v barvě šedé a černé. Pokud je použita barva výrazná, funguje pouze jako přízvuk.

Nábytek má velmi čisté linie, barevný tón udává dominantní textilie a vzory jsou vidět zřídka.

Minimalisticky-styl-obyvaciho-pokoje

obr.: Ores studio

5. Ekletický styl

Pokud je pro vás obtížné usadit se v jednom konkrétním stylu, může být tou pravou volbou eklektický interiér. Jeho základním aspektem je spojení nábytku a dekorativních prvků z různých období a stylů. I když se to může zdát snadno dosažitelné, existuje úzká hranice mezi vytvářením eklektického interiéru a vytvářením nepořádku.

Je to všechno o soudržnosti, které lze dosáhnout pomocí měřítka, složení, barvy a textury. Eklektické interiéry začínají s neutrálním pozadím a poté se mísí nové a staré kousky. Často se vyskytuje neočekávané použití textur, materiálů nebo doplňků i oslava kontrastů.

Chcete-li dosáhnout vyváženosti, je třeba najít společnou nit – pojící prvek nových a starých kousků z různých období, jako je barva, tvar, vzor nebo textura. Zároveň buďte hraví a najděte pár věcí, které se trochu liší, abyste do prostoru přidali osobitost a zájem.

Eklekticky-styl-obyvaciho-pokoje

Rady odborníka


Uvědomte si, jak na pohovce odpočíváte

Při výběru si nejprve uvědomte, jak vlastně na pohovce sedíte – zda máte nohy pod sebou, ležíte, nebo si naopak rádi opřete záda a sedíte rovně. Pokud se nejraději uvelebíte vleže a sledujete televizi, určitě se zaměřte spíše na hlubokou a měkkou sedačku, do které zapadnete mezi polštáře a nebudete z ní chtít vstát.

Jestli jste ale spíše čtenáři a na pohovku se rádi pohodlně posadíte s knihou, pak hledejte sedačku s mělčím sedem a tvrdší opěrkou zad, ze které se dobře vstává.

Zamyslete se nad dispozicí

Jestliže se stěhujete do nového domu, je nejsnazší vybrat nejprve umístění televize – především tak, aby vám na ni nesvítilo slunce – a podle ní se řídit.

Rohové sedačky s otočením doleva i doprava jsou dnes samozřejmostí, stejně jako modulární sedačky, které můžete rozšiřovat spolu s tím, jak se rozšiřuje vaše rodina.

Vezměte v potaz děti a domácí mazlíčky

Při výběru materiálu potahu je třeba vzít v potaz, zda máte děti nebo zvířata. Pravidlo, že k dětem a mazlíčkům je lepší pořídit koženou sedačku, kvůli snadné údržbě, už dávno neplatí.

V dnešní době existuje mnoho druhů úpravy tkaných látek – od potažení teflonem, po vodoodpudivou úpravu, takže jim ani rozlité pití neublíží. Navíc má většina pohovek stahovací a pratelné potahy, takže je velice jednoduché je vyčistit.

Nezapomeňte na návštěvy

Dnes už je rozložení sedačky otázkou pár vteřin a nebudete ani muset dávat na stranu opěrné polštáře – většinou už jsou šikovně přišité a sklopí se pod vzniklé lůžko.

Monika-Brožík-Ciprová-interierova-navrharka
Monika Brožík Ciprová
interiérová návrhářka INNEX


drevoastavby-casopis-titulka-3-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

6. Průmyslový styl

Tento styl interiéru se opírá o průmyslovou éru. Je to však styl všestranný, kterého lze dosáhnout prakticky v jakémkoli interiéru, od rustikálního po moderní. Průmyslový styl ztělesňuje syrovou estetiku, kde jsou materiály do jisté míry přiznané – ocel, armatury, cihlové obklady, beton.

Barevná paleta může být světlá a sofistikovaná, nebo tmavá a náladová, ale vždy tlumená, nejčastěji v odstínech černé, šedé, bílé a hnědé. Obvyklá je patina, žádné lesklé povrchy. Nábytek, který vyzdvihuje materiály jako kov a dřevo, by měl být sladěnou součástí zbytku pokoje.

Celý prostor pak výrazně ovlivní vhodně volená svítidla, například ve vintage podobě. Z dekorací podtrhne výraz obýváku nejlépe umělecké dílo v podobě grafiky s námětem čísel, architektonických plánů nebo třeba ponorky.

Prumyslovy-styl-obyvaciho-pokoje

obr.: DelightFULL

7. Retro styl

Retro design mísí starý styl s moderní formou, nebo moderní styl s formou starou. Kombinuje klasiku s nadčasovostí v mixu, který je plný osobitosti.

Retro interiér tak obsahuje výrazné vzory a barvy, které byste spojili s 50., 60. a 70. léty. Skutečné retro prostory jsou barevné, avšak moderní retro interiéry bývají omezovány výskytem barev v uměleckých dílech a čalounění.

Nábytek má často zakřivené a oblé hrany, které do prostoru dodávají návaznost. Textura se omezuje hlavně na bytový textil a tapety, což pomůže přidat hloubku a zajímavost.

Omezte však paletu barev, aby interiér nebyl psychedelický. Spojte nádech minimalismu s retro kusy nábytku, které prostoru uleví a zároveň dají jasně najevo svoji identitu.

Retro-styl-obyvaciho-pokoje

S tapetou proměníte obývák za pár hodin absolutně k nepoznání. Tapeta není jen náhrada výmalby, je osobitým výtvarovým pojetím. Trendem jsou především organické motivy - zvířecí a rostlinné.

vzorova-tapeta-obyvaci-pokoj

obr.: Tapeta s rostlinnými motivy. Foto: Flügger

8. Provence styl

Estetika francouzského venkova se vyznačuje světlou paletou barev, elegantním designem a často i přiznanými rustikálními prvky. Textilie, oblé linie a bohatá patina jsou klíčovými prvky venkovského stylu.

Takový interiér je uklidňující, domácký a silně se zaměřuje na dekorativní luxus. Interiérem se prolínají nejčastěji jemné odstíny bílé, krémové, šedé, růžové a šalvějové barvy.

Klasické kování obohacuje prostor a vintage doplňky mohou přidat kouzlo starého světa. K rafinované estetice se přidávají materiály jako přírodní kámen, mramor, dřevo a kované železo. Uvolněnost se může posunout až na pokraj „ošuntělého šik" vzhledu.

Nábytek je volen v klasických křivkách, s kombinací odolného čalounění a luxusnějších tkanin. Čím více venkov, tím více ozdobných prvků jako propracovaná kování svítidel nebo zrcadel, vzorovaných závěsů a doplňků.

Provence-styl-obyvaciho-pokoje

9. Vintage styl

Tento styl není charakterizován jako „kořeněný" náhodou. Nakonec slovo „vintage" pochází z vinařství, kde bylo označováno jako „víno nejvyšší kvality" nebo „dobrý ročník" – kořeněné, drahé, speciální. Tento styl vznikl zcela spontánně nejprve v umění (hudbě) a módě a poté v oblasti interiérového designu.

Do módy vstoupil v 90. letech 20. století a okamžitě se uchytil ve většině evropských zemí. Jeho podstatou je odkaz na původ věcí, které nejsou mladší než třicet a ne starší než šedesát let. Odráží jasně rozpoznatelné módní trendy daného období, přičemž se používají pouze „charakterové" (se zvláštní historií, originální, rozpoznatelné a neobvyklé) věci.

Vintage styl nemá jasná pravidla uspořádání prostoru. Je to spíše stylistický směr než styl, který má ukázat zvláštní kouzlo předchozí éry a vytvořit útulnou atmosféru díky kombinace starožitného, stárnoucího i moderního nábytku a doplňků. Design pokoje vypadá jednoduše a půvabně zároveň.

Škrábance a praskliny dodávají atmosféru a měkké, plynulé linie, láskyplně vybraný nábytek a výzdoba zase atmosféru klidu a nostalgie. Základní barvy – béžová, šedá, písková, krémová. Vhodné jsou některé odstíny světle růžové, světle modré a světle fialové.

Jednoticím kritériem je světlé, ušlechtilé, klidné prostředí s použitím starého nebo uměle stařeného. Vítané jsou přírodní materiály: masivní dřevo a organické tkaniny, kované prvky, řezbování.

Vintage-styl-oybavciho-pokoje

10. Boho styl

Zde platí více je více a mixování bez omezení je povoleno. Jde o směs vlivů a prvků z různých kultur a epoch, tavicí hrnec barev, textur a vzorů, něco jako cikánský ideál, který se těšil popularitě během 60. a 70. let dvacátého století. Pravidla nejsou žádná.

Použijte všechno, co jste shromáždili během svého života – kolekci látek, vzorů, knih, umění, zrcadel, historických kousků nebo upomínkových předmětů z cest. Dřevěný nábytek je nutností, typické jsou náhodné i poničené povrchy, nechybí vtip ani kýč.

I přes designovou anarchii lze vysledovat v boho stylu určité rysy, které vyústí bez námahy v bohémský prostor: opravdu hodně malých, velkých, jednobarevných i vzorovaných polštářů na sedačce, v křesle i na zemi; měkké materiály jako bavlna, vlna, hedvábí, umělá kožešina; deky, plédy, třásně a bambule.

K tomu barevné lucerny, nízké stoly, otomany, plyšové čalounění, bohatá barevnost se silnými vzory, mandaly, lapače snů, tapiserie, živé rostliny.

Nesmí chybět ručně tkaný koberec, nejlépe s bohatými etno motivy. Klidně ozdobte svůj pokoj krajkou, naplaveným dřívím, šperky a cetkami; cokoli z přírody, cokoli z vašich cest. Cílem je, aby pokoj odrážel vaši spontánnost.

Boho-styl-obyvaciho-pokoje


Četli jste?

Jak zařídit příjemný obývák?
 
8 rad jak zařídit příjemný obývák
 
Tipy pro interiér obývacího pokoje z redakčních návštěv dřevostaveb
 
DaS 3-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop