Jak na chytré ukládání v kuchyni

Jak na chytré ukládání v kuchyni

Lucie Němcová | Pondělí, 28. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Sebekrásnější kuchyni nelze označit za skvělou, postrádá-li vysoké IQ – inteligenci řešení v celku i detailu. Uživatelskou zkušenost nejvíce ovlivní pohodlí při každodenních úkonech, a protože je kuchyně ve službě obvykle několikrát denně, každý posun k větší efektivitě a komfortu se projeví ve velkém měřítku. V našem hledáčku bude ten nejdůležitější pilíř – chytré ukládání.

Zhmotnění jakéhokoli místnosti či domu začíná dobrým návrhem, který detailně reaguje na potřeby jeho obyvatel. Proto i cesta k dobré kuchyni začíná reflexí, co všechno od ní budeme potřebovat, a zmapováním možností daného prostoru. „Jinak bude vypadat kuchyně v malém bytě pro jednotlivce nebo pár, jinak pro vícečlennou rodinu a jinak pro seniora nebo člověka s nějakým zdravotním omezením. Konkrétní uživatel je pro návrh kuchyně nejpodstatnější," zdůrazňuje designérka Karolína Začalová z ateliéru pátý rozměr.

Ing. Karolína Začalová atelier pátý rozměr
Ing. Karolína Začalová
ateliér pátý rozměr

Ergonomie na tělo


„Kuchyně je především pracovní prostor, vyžaduje tedy maximální zohlednění ergonomie - uspořádání prostoru a současně plnohodnotné využití pro práci i ukládání." Jak upozorňuje Karolína, neřešíme pouze ergonomii pohybu v horizontálním směru, ale také vertikálním, tedy kam jsme schopni bez problémů dosáhnout. „To nás opět vrací k samotnému uživateli, především jeho výšce," dodává.

TIP NA ČLÁNEK: Otevřená kuchyně v dřevostavbě? Raději ne

DrevoaStavby.cz | Jak na chytré ukládání v kuchyni

obr.: Spížní skříň s plnými výsuvy – trvanlivé potraviny přehledně po ruce. Foto: Blum

Velikost není všechno


Další rámec udává prostor. „V každém případě jsme limitováni místem pro kuchyň vymezeným, prostě se musíme vejít. Někdy ale může být oříšek i prostorná kuchyně, která sice poskytuje dostatek úložného prostoru, ale při špatné organizaci základních prvků může znamenat zbytečně naběhané kilometry, nebo dokonce funkční kolizi."

TIP NA ČLÁNEK: Užitečné tipy při zařizování kuchyně a koupelny v roubence

DrevoaStavby.cz | Jak na chytré ukládání v kuchyni

obr.: Rohové skříňky nemusí znamenat krkolomné lovení hrnců v jejich temných zákoutích, ale další zajímavý úložný prostor. Nápomocné mohou být různé sofistikovanější výsuvy a konstrukce, které tento prostor zpřístupňují a umožňují jeho kapacity využít co nejvíce. Foto: Blum

Postup při plánování kuchyně a jejích úložných prostor


Základními třemi stavebními kameny jsou v kuchyni lednice – dřez – varná plocha ("pracovní trojúhelník" skladování – mytí – vaření). Tyto tři body nám definují pracovní proces a návaznost činností v kuchyni: přinesu – uložím – připravím – omyji – zpracuji – uvařím - naservíruji. Mezi jednotlivými vrcholy tohoto trojúhelníku by vždy měla být dostatečně/optimálně velká pracovní plocha.

TIP NA ČLÁNEK: Kuchyně v dřevostavbě kritickým okem odborníka

DrevoaStavby.cz | Jak na chytré ukládání v kuchyni

obr.: Logické řazení funkčních zón, úložné prostory logicky navázané na danou funkci a rozměry podle výšky uživatelů spoluutvářejí příjemnou kuchyni. Foto: Blum

8 nejčastějších chyb v ukládání


1. Nedostatečná velikost pracovní plochy

Správně ukládat znamená také mít možnost odložit / položit, což často komplikuje nedostatečná délka pracovní plochy mezi lednicí a dřezem, ale hlavně mezi dřezem a varnou plochou.

2. Umístění dřezu nebo varné desky do rohu, bez možnosti odstupu od stěny nebo boku vysoké skříně/ lednice (chybí odkládací plocha a vzniká stísněný prostor po manipulaci).

3. Špatná dosažitelnost věcí, které často používáme, zejména jejich výškové umístění (například vysoko posazená mikrovlnná trouba a podobně).

4. Výška pracovní plochy ovlivní, do jaké výšky osadíme horní skříňky

Čím vyšší pracovní plocha, tím výš se s horními skříňkami dostáváme. Pro osoby menšího vzrůstu je pak příjemně dosažitelná jen spodní úroveň horní skříňky. Volba výšky pracovní plochy by se měla odvíjet od výšky uživatele. Výškové rozpětí je přibližně od 86 do 92 centimetrů, v současné době nejčastěji okolo 90 centimetrů.

5. Použití spodních skříněk s policemi namísto skříněk s výsuvy

Uživatelská přívětivost "šuplíků" je mnohonásobně vyšší než police (přehlednost a snadný přístup i do zadní části skříňky, respektive šuplíku).

DrevoaStavby.cz | Jak na chytré ukládání v kuchyni

obr.: Výsuvy jsou uživatelsky mnohem příjemnější v porovnání s klasickými skříňkami. Poskytují více prostoru, jsou přehlednější a usnadňují nám manipulaci s předměty. Foto: Blum

6. Krkolomné řešení rohových skříněk

Je důležité si ujasnit, co konkrétně zde chceme ukládat, jak často budeme věci zde uskladněné používat a kolik financí můžeme a chceme do sofistikovaných systémů investovat. Nápomocné nám mohou být speciální rohové výsuvy nebo otočně výsuvné systémy, které nabídnou pohodlnou dosažitelnost věcí, ale jejich plošná využitelnost bývá menší než klasické police. Ty nás naopak finančně nezatíží, ale zase neposkytnou uživatelský komfort.

7. Nevhodně zvolené úchytky do kuchyně

Při ukládání je máte stále v ruce a proto musí být uživatelsky příjemné a snadno uchopitelné. Výběr úchytky podle obrázku nestačí, je dobré si je předem vyzkoušet a "osahat" přímo na nábytku (výsuvu, lednici a podobně, které mohou při otevírání klást drobný odpor). Zde individuální hlediska nelze podcenit.

8. Varná plocha nebo dřez na ostrůvku

Přenášení horkých hrnců z jedné části pracovní plochy kuchyně do druhé je místem častých kolizí a nehod.

Když dva úzké výsuvy nahradíte jedním širokým, získáte o 15 procent více úložného prostoru.

Vychytávky pro chytré ukládání v kuchyni


  • Pracovní plocha v jedné rovině – dřez se spodní montáží. Přináší snadné mytí a uklízení plochy bez zbytečných spár a míst k usazování nečistot (jen pozor na správný výběr materiálu pracovní desky).
  • Hlubší pracovní deska (standardní hloubka je 60 cm) - možnost odkládání podél stěny, které neubírá pracovní prostor.

DrevoaStavby.cz | Jak na chytré ukládání v kuchyni

Foto: Blum

  • Využití prostoru soklu – jako úložný výsuvný prostor nebo jako "space step" od firmy Blum – stupínek pro dosah do větší výšky.

DrevoaStavby.cz | Jak na chytré ukládání v kuchyni

Foto: Blum

  • Využití malých prostor (například u dřezu).
  • Skříňky v úrovni pracovní plochy – uložení a skrytí drobných kuchyňských spotřebičů, snadný přístup i bez nutnosti spotřebič vyndávat (roletové skříňky / skříňky výklopné / se skládacím výklopem).
  • Vestavné elektro zásuvky do pracovní plochy – umísťují se do nábytku, tedy nevyžadují zednické práce a jejich instalace je snazší a rychlejší. Dostatečný počet a snadná dostupnost elektro zásuvek v kuchyni jednoznačně zvyšuje komfort práce v kuchyni. Podle prostoru pod pracovní deskou lze volit mezi zapuštěnými s nízkou instalační hloubkou (podle typu přibližně 40 až 46 mm), výsuvnými zásuvkami (vyžadují prostor pod pracovní deskou, jejich umístění je vhodné například v rohu, v hluchém místě skříněk), nebo výklopnými zásuvkami (taktéž vyžadují prostor pod pracovní deskou, ne však tak velký jako výsuvné zásuvky, přibližně od 65 mm).
  • Dobře zvolené úchytky – téma velmi individuální a závislé na osobě uživatele / uživatelů. Někdo upřednostňuje snadnou údržbu dvířek a zvolí řešení bezúchytkové (tlakové) nebo hranové úchytky (například narážecí profily C, J), někomu zas vyhovují klasické přisazené úchytky, které se dobře uchopí i vlhkou rukou.
  • Kvalitní osvětlení kuchyně jako celku, pracovních ploch, ale i samotných skříněk. Dostatek světla na práci nám bezpochyby činnost v kuchyni usnadní, ale také tím předejdeme možným zraněním.
  • Využití horních skříněk. Odkapávač v horní skříňce, skryté uložení papírových kuchyňských utěrek a další možnosti.

„Hluchá" místa jako sokl, rohová skříň či prostor pod dřezem také mohou mít své praktické využití. Dobrá kuchyně neplýtvá ani centimetrem čtverečním.

Praktické tipy pro uspořádání funkčních zón v kuchyni:


  • Lednici a spížní skříň umístit ideálně co nejblíž vstupu do místnosti, což umožní snadné a rychlé odložení a vybalení nákupu.
  • Mezi lednicí a dřezem nezapomeňte umístit alespoň malou pracovní plochu pro odložení potravin určených k omytí.
  • Myčku umístěte v blízkosti dřezu a současně tak, aby otevřená dvířka myčky neomezovala přístup k ostatním skříňkám (pro plynulost ukládání umytých věcí z myčky rovnou do skříňky).
  • Mezi dřezem a varnou deskou je plocha pro zpracování potravin. Tato plocha je vlastně jedna z nejdůležitějších, zde se toho děje nejvíc, a proto by jí měl být věnován dostatek prostoru.
  • Servírovací plocha, další důležité místo, by měla být umístěná za varnou plochou směrem k jídelnímu stolu, umožňující finální úpravu jídla na talíři.

DrevoaStavby.cz | Jak na chytré ukládání v kuchyni

Foto: Blum


DŘEVOstavby 1-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 1-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop