Jak dřevo šikovně zakomponovat do stěn a stropů v interiéru

Jak dřevo šikovně zakomponovat do stěn a stropů v interiéru

Lucie Němcová | Pondělí, 14. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Bydlení v dřevostavbě sebou nutně nepřináší přítomnost dřeva v interiéru. Míra použití závisí zcela na nás. Můžeme jej úplně vynechat, nebo se jím obklopit. Způsobům, jakými lze dřevo ladně vnést do vnitřního prostoru, se budeme věnovat v tomto letošním seriálu. A jako první si posvítíme na řešení stěn a stropů. Jakou kvalitu dřevo přináší a co je dobré vědět ještě předtím, než se o výsledné podobě a míře použití rozhodneme?

Nakolik se nám líbí žít v přítomnosti dřeva je otázka, na kterou je dobré si odpovědět již na samém začátku cesty za novým bydlením. Může totiž ovlivnit prvotní volbu konstrukce domu. Některé konstrukce dřevostaveb, jako jsou CLT panely a těžký dřevěný skelet, si přímo říkají o zakomponování do interiérového řešení a jeho designu. Nemusíme je v některých místech zakrývat, ale můžeme využít naplno jejich vlastností a vzhledu.

Dřevěná konstrukce se propisuje dovnitř stavby ve formě masivních sloupů, trámů nebo hladkých panelů. Naopak montované domy lehkého skeletu, kde je panel tvořen subtilními dřevěnými sloupky a výplní tepelné izolace, jsou ideální pro stavebníky, kteří si na dřevo v interiéru příliš nepotrpí, a vyhovuje jim plné zakrytí nosné konstrukce. Ponechání dřevěné konstrukce viditelné není jedinou cestou, jak dřevo do interiéru zahrnout. Na stěny a strop často putuje ve formě obložení a plní nejvíce funkci estetickou i akustickou. Kvalitě bydlení však dřevo přispívá i dalšími vlastnostmi.

Co je CLT panel?


Zkratka CLT pochází z názvu Cross Laminated Timber, tedy křížem lepené dřevo. Je tvořen třemi a více vrstvami, které staticky spolupůsobí a dosahují tak vynikající tuhosti. Využití nacházejí CLT panely jako vnitřní i vnější stěny, stropy, střechy, schodiště a další. Panely lze schovat ve skladbě stěny (takzvaný konstrukční panel) nebo je ponechat viditelné (pohledový panel) a my můžeme se všemi kvalitami dřeva zůstávat v úzkém kontaktu při obývání domu. Takový panel v pohledové kvalitě nesmí obsahovat vady jako chybějící suky, velké černé suky, zarostlou kůru a podobně.

Výslednou povrchovou kvalitu panelu si můžeme vybrat včetně druhu dřeva. Viditelný dřevěný povrch je možné ošetřit například olejovou lazurou nebo jej nechat bez povrchové úpravy. Je třeba ale počítat s tím, že dřevo reaguje na světlo a mění svou barvu. Jakákoli povrchová úprava by měla zachovávat přirozené vlastnosti dřeva – regulaci vlhkosti v prostoru, vůni a další, zatímco jej ochrání proti vlivu UV záření a zvýrazní jeho krásnou strukturu. Správnou volbou jsou přírodní olejové nebo voskové přípravky.

TIP NA ČLÁNEK: Stavební konstrukce z CLT panelů v mnoha ohledech překonává beton i ocel

DrevoaStavby.cz | Dřevo na stěnách a stropech v interiéru | struktura dřeva CLT panelů NOVATOP

obr.: Struktura dřeva panelu CLT může být na přání výraznější. Foto: NOVATOP

Vlastnosti dřeva v interiéru


1. Vlhkost a celkové klima

Dřevo dokáže díky své buněčné struktuře vázat přebytky vlhkosti ze vzduchu a zase je uvolňovat v momentech, kdy úroveň vlhkosti ve vzduchu poklesne. Pára se nesráží na stěnách a je sníženo riziko vzniku plísní. Celkově tak dřevo podporuje příjemné a zdravé vnitřní klima podtržené jeho přirozenou vůní.

TIP NA ČLÁNEK: Nejzdravější dům pro člověka je podle odborných studií ten dřevěný

DrevoaStavby.cz | Dřevo na stěnách a stropech v interiéru | Akustický panel v interiéru

obr.: Akustický panel s volitelnou pohledovou strukturou je použitelný jak pro stropy, tak pro stěny. Jeho konkrétní strukturu a vzhled si můžete zvolit podle vkusu. Foto: NOVATOP

2. Akustika


Dobré akustické podmínky jsou pro útulný a funkční domov základním stavebním kamenem. Dřevěný povrch umí vytvořit „měkčí" prostorovou akustiku, kde se zvuky v místnosti tolik neodrážejí a nevzniká tolik vyčerpávající zvukový balast. Jsou-li na místnost ještě vyšší akustické nároky, není problém použít speciální dřevěné akustické desky (na stěny či strop) zpravidla s různým typem perforace, které umí zvuk pohlcovat a bránit dalšímu šíření zvukových vln. Takové vlastnosti oceníme třeba v obývacím pokoji (poslech hudby, filmy), v pracovně, v dětském pokoji, kde děti skotačí a občas třeba potřebují cvičit na hudební nástroj a podobně.

TIP NA ČLÁNEK: Jak zajistit dobrou akustiku v dřevostavbě, která efektivně sníží nežádoucí hluk

DrevoaStavby.cz | Dřevo na stěnách a stropech v interiéru | členitý strop v dřevostavbě

obr.: Členitý strop jako efektní prvek interiéru v obytných i veřejných budovách. Foto: STORA ENSO

3. Dotekové vlastnosti


Dřevo má vyšší povrchovou teplotu, což zvyšuje celkový teplotní i pocitový komfort bydlení. Čím měkčí dřevo, tím vyšší jeho povrchová teplota. Může být ovlivněna také povrchovou úpravou (lakovaný povrch je chladnější, olejovaný si z hlediska povrchové teploty zachovává původní charakter).

DrevoaStavby.cz | Dřevo na stěnách a stropech v interiéru | Dřevěný trámový strop

obr.: Dřevěný trámový strop je tradičním prvkem navozujícím rustikálnější atmosféru, ale nic nebrání jeho použití i v moderních interiérech. Je elegantním řešením, jak přinést domů více dřeva. Zároveň svou členitostí zlepšuje akustiku prostoru. Foto: Martin Zeman

4. Estetika


Vzhled dřeva je nezaměnitelný a bývá tím hlavním důvodem, proč se v interiéru objevuje. Jemný detail a rozmanitá struktura zpříjemňují pobyt uvnitř a vnášejí domů pocit propojení s přírodou. Rozmyslete si dopředu interiér jako celek - materiál a dekor stropů, stěn, podlah i vzhled nábytku tak, aby se jednotlivé povrchy vizuálně podporovaly a doplňovaly. Pozor na extrémy. Pokud je něčeho hodně, dříve nebo později začneme toužit po opaku. Když tedy bude dřevo všude kolem, může se nám za čas pořádně přejíst.

DrevoaStavby.cz | Dřevo na stěnách a stropech v interiéru | útulná ložnice v dřevostavbě

obr.: V některých místnostech si můžeme dovolit se dřevem nešetřit. Docílíme tak velmi zemité a útulné atmosféry. Foto: Martin Koubek

5. Údržba


Dřevěný povrch s sebou nese i jiné způsoby údržby. Podle jeho povrchové úpravy je možné povrch otřít, omýt vodou, obnovit po čase povrchovou úpravu či jej zbrousit. Je třeba se připravit, že údržba i postup budou jiné, než v případě běžných stěn s výmalbou.

DrevoaStavby.cz | Dřevo na stěnách a stropech v interiéru | CLT panely v interiéru

obr.: CLT panely, z nichž je nosná konstrukce tohoto domu, zde posloužily i pro výrobu schodiště. Foto: NOVATOP

Co je biodeska?


Biodeska je velkoplošná vícevrstvá deska z přírodního masivního dřeva jehličnatých nebo listnatých stromů vyráběna za dodržování přísných ekologických předpisů. Tloušťka vrstev může být různá a určuje konečnou tloušťku desky. Lamely v každé vrstvě jsou slepeny v podélném i příčném směru a jednotlivé vrstvy jsou slepeny mezi sebou.

Třívrstvá deska se skládá z jedné středové vrstvy otočené o 90 stupňů k těm vnějším. Je použito dřevo různých kvalit v závislosti na konkrétních požadavcích. Vrchní vrstvy mohou být například z ušlechtilejších dřevin. Na desky používané pro koupelny a exteriéry je využíváno vysoko-pevnostní lepidlo. Použít je možné na stěnách, stropu i nábytku.

TIP NA ČLÁNEK: Biodeska - přednosti masivního dřeva v interiéru moderní dřevostavby

DrevoaStavby.cz | Dřevo na stěnách a stropech v interiéru | co je biodeska

obr.: Biodesky. Foto: NOVATOP

DrevoaStavby.cz | Dřevo na stěnách a stropech v interiéru | biodeska s vyřezaným motivem

obr.: Biodeska s vyřezaným dekorem – další možnost využití a ozvláštnění interiéru za pomoci ekologických desek z masivního dřeva. Foto: NOVATOP


Přítomnost materiálů neznamená pouze vizuální vjem. Každý materiál působí zároveň na všechny naše smysly. Ovlivňuje klima, vůni v prostoru, akustiku, světelné podmínky a tím vším náš instinktivní pocit v prostoru. Pokud se na primární fyzické a pocitové úrovni cítíme dobře, prohlubuje se pocit bezpečí, uvolnění a naše zdroje se mohou hlouběji obnovovat. Znamená to, že takový domov pro nás udělá daleko větší práci.


Co je akustický panel

Snadno aplikovatelný interiérový prvek ze dřeva doplněný o takzvaný absorbér. Výsledné vlastnosti má každý panel jiné podle akustických požadavků (projektu a klienta). Panely jsou vyráběny z různých kombinací dřevin, profilů a absorbérů. Lze je snadno montovat na závěsný podhled či rošt z latí. Příznivě ovlivňují prostorovou akustiku (tedy šíření zvuku v uzavřeném prostoru).

DrevoaStavby.cz | Dřevo na stěnách a stropech v interiéru | Akustický panel na stropě dřevostavby

obr.: Nejefektivnější akustický útlum se odehrává v místě stropu a horních částí stěn. Proto je umístění akustických panelů v těchto místech nejúčinnější. Panely NOVATOP ACOUSTIC jsou vyráběny z třívrstvé masivní desky (biodesky) a jsou perforovány do různých profilů. Lze je povrchově upravovat jako přírodní dřevo transparentními nátěry i mořením do různých odstínů. Foto: NOVATOP


DŘEVOstavby 1-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 1-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop