Dejte sbohem nudnému schodišti - tipy na tvary, materiály a provedení schodiště

Dejte sbohem nudnému schodišti - tipy na tvary, materiály a provedení schodiště

Dana Jakoubková | Úterý, 07. leden 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Ano, schodiště usnadňuje pohyb nahoru a dolů. Neznamená to ale, že by jeho účel měl být pouze utilitární. Potenciálem schodiště jako architektonické struktury se lidé zabývali už od starověku. A moderní výroba jim umožňuje splnit si i ty nejnáročnější požadavky na kvalitu a provedení schodišť. Věříme, že našich dvaadvacet tipů vás vezme nejen za oko.

Schodiště s úložným prostorem

Prostorovost schodiště je pro architekta velkou výzvou. Důmyslným návrhem z něj lze udělat opravdovou dominantu interiéru. V tomto případě funguje nejenom jako spojnice mezi patry, ale i jako knihovna a zašívárna zároveň. Konstrukčním materiálem je biodeska s nadstandardním vizuálním i dotykovým komfortem, místo zábradlí byl zvolen výplet z ocelových lanek.

schodiste-Litice

Foto: Martin Zeman, návrh 3AE

Víceúčelové schodiště

K co nejlepšímu využití prostoru pod schody se nabízí spousta nápadů, ať půjde o koncept designově otevřený – netuctové zádveří, čtecí nebo dětský koutek, vinotéka a podobně, nebo o skrytý úložný prostor – skříň, botník, domácí potřeby nebo šicí kout.

schodiste-IKEA

Foto: IKEA

schodiste-ikea-avar-furniture

Foto: AVAR Furniture

Schodiště do velké místnosti

I několik málo schodů napomůže rozdělení velkého prostoru na funkční zóny a zároveň vyrovná různé výškové úrovně jednoho podlaží.

schodiste-Vranov

Foto: Martin Zeman, Návrh: Archcon Atelier

Schodiště se skleněným zábradlím

Nejlépe se hodí tam, kde je požadavek na transparentnost a otevřenost prostoru. V moderním interiéru se jedná o opticky bezkolizní oddělení jednotlivých provozů. Významnou výhodou skla je fakt, že může být nosným prvkem souvisejícího schodiště a zároveň tvořit designově čistý a téměř neviditelný bezpečnostní prvek.

Může tak velmi dobře vyniknout odlehčená linie nejen schodiště, ale i souvisejících konstrukcí. V případě stavebního skla je nezbytné použít lepené sklo, jehož hmotnost tím velmi vzrůstá a vyžaduje tedy perfektní stavební připravenost. Proto je velmi důležité již při plánování samotné stavby důkladně zvažovat, jaké zábradlí je možné v projektu použít, s jakým výsledným efektem, technickými možnostmi a navazujícími náklady.

schodiste-Doubek

Foto: Martin Zeman, Návrh: Archcon Atelier

Vypínač k osvětlení schodiště

Osvětlení je jedním z bezpečnostních prvků schodiště. Zvláště pak, když v noci rozespale hledáte vypínač. Pro tento účel jsou vhodné takzvané schodišťáky, tedy střídavé vypínače, které lze ovládat z více míst – z přízemí i z patra a mají průzor pro doutnavku, která vás navede.

schodiste-pruzor-DECENTE-zdroj-OBZOR

Foto: OBZOR Zlín

schodiste-osvetleni-schodu

Foto: MLstatic

Točité schodiště

Pro dominantní efekt je jako dělané točité schodiště, které zaujme na první pohled. Díky rozměrům a prostorovému uspořádání dokáže ušetřit spoustu místa.

schodiste-tocite-JAP-TANGO-zdroj-J.A.P

Foto: JAP FUTURE

Segmentové schodiště

Pro každý prostor nejlépe využijete segmentové schodiště. Díky jednotlivým segmentům lze vytvořit přesně takový tvar schodiště, jaký vám dovolí koncepce interiéru. Díky jeho variabilitě je tak možné „obejít" pevné konstrukční prvky interiéru, jako například komín.

schodiste-Segmentove-JAP-GO-zdroj-J.A.P.

Foto: JAP FUTURE

Schodiště s ochranou brankou

Rodině s malými dětmi nebo domácími zvířaty se může hodit ochranná branka, která uzavře horní část schodiště a zamezí tak nepředvídatelným pádům a úrazům. Ochranná branka přitom vůbec nemusí narušit celkový vzhled schodiště, protože výrobci ji nabízejí ve stejném designu jako zábradlí vybraného modelu schodů.

schodiste-zdroj-J.A.P

Foto: JAP FUTURE

Osvětlení schodiště

Efektivní řešení osvětlení schodiště nabízí světlovod s difuzérem. Dodávku zdravého, přirozeného světla lze jeho prostřednictvím zacílit přesně tam, kde je ho třeba, usměrňovat ji a regulovat tak, aby měl člověk při pohybu po schodech výrazně lepší zrakovou pohodu. Pomocí vysoce odrazivého tubusu světlovodu je možné i během zatažených dní tyto prostory prosvětlit stejně intenzivně jako prostřednictvím tradiční 60W žárovky. Pro noční režim světlovodu pak slouží systém LED diod o vysokém výkonu a nízké spotřebě.

schodiste-Velux

Foto: VELUX

Osvětlení zábradlí

LED osvětlení jednotlivých schodů je už dnes běžnou praxí. Nové standardy ve funkčním designu však přináší podsvícení madla zábradlí. V tomto případě jde vlastně pouze o madlo zapuštěné do výklenku ve stěně – elegantní, praktické a úsporné řešení.

schodiste-Tehov- osveteleni

Foto: Martin Zeman, Návrh: Lucia Kocmanová

Bočnicové schodiště

Pro lehkost a eleganci interiéru se nabízí bočnicové schodiště. Jeho nosnou konstrukci tvoří pouze kovové bočnice kotvené do podlahy, stropu nebo nosné zdi. Je tak vhodné pro interiér, kde se chceme vyvarovat těžkopádně vyhlížejících schodišťových konstrukcí.

schodiste-bocnicove-LASER-celosklenene-zabradli-zdroj-J.A.P

Foto: JAP FUTURE

Třmenové schodiště

Pro nenápadný vzhled se hodí třmenové schodiště, kde jsou jednotlivé nášlapy kotveny přímo do zdi. Díky absenci viditelné nosné konstrukce působí toto schodiště velmi vzdušně, jako by se doslova vznášelo v prostoru.

schodiste-SWN

Foto: SWN Moravia

Rekonstrukce starého zábradlí u schodiště

Je vaším záměrem změna vzhledu starého schodiště, ale nechcete přímý zásah do jeho konstrukce? Možným řešením je pouhá výměna zábradlí, které stejně jako schodišťové nášlapy může být z různých materiálů. Kupříkladu lze schodiště modernizovat nerezovým zábradlím, které mu dodá trendový šmrnc. K výběru jsou kulaté, hranaté i ploché sloupky, jejichž výplň mohou tvořit nerezové pruty, ocelová lanka nebo skleněné tabule.

schodiste-bocnicove-zdroj-J.A.P

Foto: JAP FUTURE


"Schodiště může být i velmi netradiční."


schodiste-navrh-foto-Atmos-studio

Návrh a foto: Atmos studio

schodiste-navrh-foto-Galaktik

Návrh a foto: Galaktik

schodiste-navrh-foto-Archology

Návrh a foto: Archology

Schodiště jako hlavní prvek interiéru

S výrazným a dynamickým řešením schodiště se obejdete v interiéru i bez uměleckých děl. „Páteř" této velkolepé formy prostor jednoznačně ovládá.

schodiste-swn-plzen

Foto: SWN Moravia

Schodiště, které vydrží

Aktuálním trendem je nadčasová kombinace nášlapů z tvrdých dřevin (buk, dub, javor, jasan) s celoskleněným zábradlím. Z použití skla není třeba mít obavy. Pro tyto účely se používá tvrzené sklo, které je až pětkrát odolnější vůči bočním nárazům než sklo obyčejné, takže jeho rozbití v běžném provozu domácnosti je takřka nemožné. U schodišťových nášlapů a celoskleněného zábradlí se kalené sklo navíc vrství, aby se jeho bezpečnost znásobila.

schodiste-trmenove-HARMONY-zdroj-J.A.P

Foto: JAP FUTURE

Schodiště může posloužit jako polička

Tak strmé, až se jeden orosí? Kdepak. Tyhle schody „závratně" jenom vypadají. Navzdory značnému sklonu je kombinace schodiště s úložným a pracovním prostorem uživatelsky pohodlná i úžasná ve svém transparentním designu. Spodní polovinu tvoří police s integrovaným stolem a v horní části je konstrukce odpojena a v podstatě se vznáší zavěšená v prostoru. Nečekanou kombinaci formy a funkce nelze popřít.

schodiste-Studio Mieke-Meijer

Foto a návrh: Studio Mieke Meijer

Elegantní schodiště - kov a sklo

Pokud cílíte na vysoce elegantní vzhled, volte chladnou kombinaci kovu a skla. Pokud chcete schodiště trochu „zahřát", zvolte dřevěné nášlapy a madlo zábradlí.

schodiste-Elegant-Glas-III

Foto: SWN Moravia


Další zajímavé články o schodišti:

Jak vybrat správné schody do dřevostavby? Pozor na nejčastější chyby při navrhování schodiště
 
6 otázek pro odborníka - jak na správné schody v masivní dřevostavbě
 
schody s úložným prostorem knihovna pod schody
 
DaS 1-2019
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Schodiště”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop