Schodiště v roli stylového krále prostoru v dřevostavbě

Schodiště v roli stylového krále prostoru v dřevostavbě

Redakce | Úterý, 10. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Schodiště je věcí v první řadě utilitární, to ale neznamená, že nemůže být zároveň estetickým prvkem. Naopak. Může se stát doslova stylotvorným králem prostoru, především v případě, že je součástí obývacího pokoje nebo vstupní haly.


Design? Jednoduchost.

Podobně jako u jiných interiérových prvků i schodištím vládne jednoduchost. Nekomplikované tvary jsou nadčasové, což je u vybavení, u kterého se počítá s instalací po dobu životnosti stavby, dost zásadní fakt. Velmi oblíbená a krásná schodiště jsou ta nejjednodušší – přímá.

Nepatří mezi ty nejpraktičtější, protože toto řešení vyžaduje dostatek místa jednak na schodiště samotné, ale také na nástup a výstup před ním. Schodiště bez podesty navíc může být náročnější pro starší a méně pohyblivé obyvatele domu.

Nicméně pokud tento problém nemusíte řešit a zvolíte schodiště přímé, získáte krásný interiérový solitér. Velmi dobře ale vypadají i schodiště zakřivená, případně s mezipodestou, a to především v případě volby subtilnější konstrukce a vhodných materiálů.

schodiste-foto-SWN

Foto: SWN


Konstrukce schodiště je zásadním bodem

Právě konstrukční řešení schodiště promlouvá do celkového vzhledu zásadně. Schodiště bez podstupnic, se stupnicemi vetknutými konzolově do nosné stěny vypadají, jako by prostorem doslova levitovala, především v kombinaci se skleněným zábradlím. V tomto provedení vynikne ukotvení zábradlí do jednotlivých stupňů pomocí nerezových šroubů s krytkami.

Absence schodnice (bočního nosného prvku) dodává schodištím optickou lehkost, a to i v případě, že zvolíte schodiště s podstupnicemi. Schodnice se ale naopak může stát výrazným prvkem, zde velmi dobře funguje symbióza dřeva (stupně) a kovu (schodnice). Dřevěné schodnice jsou zase nezastupitelné v klasičtěji pojatých interiérech.

Dřevo obecně je asi nejpoužívanějším materiálem pro schodišťové stupně bez ohledu na nosnou konstrukci – jeho pohledové kvality jsou dobře známé, stejně tak odolnost a trvanlivost, navíc poměrně dobře tlumí hluk. Využívá se v největší míře dub, buk, ořech nebo jasan, tvrdé dřeviny jsou obecně nejlepší. Tradičním způsobem ošetření jejich povrchu je lakování, v dnešní době se ale častěji setkáváme s olejováním.

schodiste-foto-Cesar Rubio

Foto: Cesar Rubio


drevoastavby-casopis-titulka-5-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Kvalitní výroba a montáž schodiště

Než zvolíte dodavatele schodiště do svého domu, ověřte si jeho výrobní postup schodiště. U sendvičových dřevostaveb prakticky nedochází k sedání konstrukce, přesto je ale nutné důkladné zaměření, aby schodiště do prostoru dobře pasovalo a nebylo nutné řešit problémy s osazením na místě.

K zaměření schodišťového prostoru využívají dodavatelé 3D laser, který je nejpřesnější metodou měření. Po návrhu a výrobě se nejprve schodiště sestaví k dílně dodavatele, což zajišťuje maximální možnou kvalitu, potlačení chybovosti a rychlost při finální montáži. Ta přijde na pořad dne ve chvíli, kdy je montáž „nanečisto" odzkoušena u dodavatele.

schodiste-foto-Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Komentář odborníka


Specifika konstrukční návaznosti schodiště na konstrukci dřevostavby

V případě schodiště umístěného do srubové dřevostavby je prubířským kamenem vyřešení jeho posuvného kotvení vůči postupně sesedající konstrukci stěn a stropů. Schodiště je vyráběno na předem stanovenou budoucí konečnou výšku podlaží. Díky povaze srubové konstrukce je však tato výška pouze teoretická, finální odchylky v řádu několika málo centimetrů je nutno vykompenzovat.

Toto se děje buď díky zcela vynechanému výstupnímu stupni – čili výška posledního stoupání se liší od zbytku schodiště – anebo naopak díky odchylce ve výšce prvního stoupání. Posuvné kotvení musí být řešeno tak, aby bylo snadno opakovaně uvolnitelné a rektifikovatelné laickým uživatelem, a přitom dosahovalo potřebné pevnosti a bezpečnosti.

Nezapomeňme, že schodiště se dotýká stěn často pouze ve vrcholech oblin kmenů. Snazší situace pro kotvení nastává tehdy, existuje-li uvnitř objektu část zděné konstrukce a schodiště k ní přiléhá. V tomto případě se problematika většinou zúží na řešení rektifikace výstupu schodiště.

Avšak pozor – zděná konstrukce obvykle zahrnuje krb či komín – a toto je nutno zohlednit při volbě způsobu a místa kotvení (do komínu ne!), ale především z požárního hlediska a hlediska tepelného sálání. Má-li dřevostavba sendvičovou konstrukci stěn, je situace z hlediska kotvení výrazně jednodušší.

Tato konstrukce má neměnnou výšku podlaží a hladké stěny. Je však velmi vhodné ve schodišťovém prostoru použít silnější dimenze OSB desek (min 25 mm) ve skladbě stěn anebo jednoduše zdvojit dvě tenčí desky na sebe. Způsob provedení kotvení se poté již nějak zásadně neliší od zděných staveb.

Obecně lze říct, že kotvení schodiště v dřevostavbách má svoje specifika a je mnohdy složitější, certifikovaní výrobci schodišť však mají tyto detaily spolehlivě vyřešeny a praktickými zkušenostmi ověřeny.

ing-jaroslav-nekula-swn-moravia
Ing. Jaroslav Nekula
SWN Moravia s.r.o.

schodiste-foto-SWN-realizace

Foto: SWN


Mohlo by vás zajímat...

Jak vybrat správné schody do dřevostavby?
DaS 5-2020

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Schodiště”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop