Připravte se na léto – 6 otázek a odpovědí o pergolách

Připravte se na léto – 6 otázek a odpovědí o pergolách

Komerční sdělení | Pátek, 15. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Slunečné a horké dny už klepou na dveře. Proto je právě teď nejvyšší čas začít přemýšlet nad novou pergolou k vašemu domu. Máte ale více otázek než odpovědí? Jakou pergolu koupit a jak o ni pak pečovat, odpovídá odborník Daniel Hudec z firmy Innex.


1. Jakou pergolu si mám koupit? Jaký zvolit materiál?

Pokud chcete pergolu využívat jen na jaře, v létě a na podzim, postačí vám látkový systém. Ten je možné ukotvit buď přímo na dům, nebo na samostojnou konstrukci. Látková střecha se pak vysouvá jen na dvou sloupech stojících na betonových patkách.

Látkové pergoly ale nejsou určeny do mrazu, takže pokud hledáte pergolu pro celoroční posezení, kupte si raději pergolu lamelovou. Tu můžete nechat zavřenou i v zimě a její střecha snese až dva metry čerstvého sněhu.

V obou případech jsou konstrukce pergol vyrobené ze slitin hliníku a práškově lakovány. Pokud si nejste jisti, který typ pergoly použít, tak doporučuji obrátit se na prodejce pergol, který Vám poradí se správným výběrem pergoly, doplňků, místa instalace apod.

latkova pergola znacka Markilux_k dostani v showroomech Innex

obr.: Ukázka látkové markýzy značky Markilux, která je k dostání v showroomech Innex.

latkova markyza znacka Markilux_k dostani v showroomech Innex (2)-001

obr.: Ukázka výsuvného systému u látkové markýzy značky Markilux, která je k dostání v showroomech Innex.


2. Je lepší pergola rovná nebo se sklonem?

Pergoly se sklonem jsou samozřejmě klasika, ale nehodí se například, pokud máte nízkou kotevní výšku nebo nerovný terén. U rovných pergol se navíc nemusíte v dnešní době bát, že se vám na ní bude držet voda.

U látkových pergol je uprostřed látky perforace, pod kterou je žlábek svádějící vodu do sloupů konstrukce, z nichž odtéká do země. U lamelových to funguje obdobně.

Vodorovné systémy mají navíc tu výhodu, že se u nich dají zastínit boční stěny – zipscreenovou roletou, posuvným zasklením, panely s dřevěnými naklápějícími lamelami nebo místo lamel mohou být napnuté látky, které se dají posouvat do stran.

lamelova pergola znacka Renson_k dostani v showroomech Innex

obr.: Ukázka lamelové pergoly značka Renson, která je k dostání v showroomech Innex.


3. Chci pergolu už na letošní jaro a léto – kdy si ji mám objednat?

Ideálně dva měsíce dopředu, takže nejlepší čas je na přelomu zimy a jara. Navíc se před instalací musí připravit kotevní betonové patky, které potřebují zhruba 14 dní vyzrát.


4. Jak dlouho bude instalace pergoly trvat?

Instalace každé pergoly vyžaduje dvě návštěvy – při první se připraví právě zmíněné patky, při druhé se instaluje samotná pergola. Přímo instalace je u látkových systémů záležitostí zhruba jednoho dne, u lamelových pergol pak dny dva. Při montáži se už jen vrtá do betonových patek, samozřejmě s odsáváním, takže se nezašpiní omítka ani nic okolo, a samozřejmě není dnes problém kotvit přes stávající zateplení.

lamelova pergola znacka Renson_k dostani v showroomech Innex (2)

obr.: Ukázka lamelové pergoly značky Renson, která je k dostání v showroomech Innex.


5. Pergolu už mám. Jak se o ni starat?

U látkových systémů jsou ty látky v podstatě bezúdržbové – impregnované, s UV ochranou a stálou barvou. Maximálně je můžete čistit nějakým mýdlovým roztokem o maximální teplotě vody do 30 stupňů. Látku můžete opláchnout i vodou z hadice, ale nesmí tam být silný proud, aby se látka neprotrhla.

Pokud máte pergolu pod stromy, měli byste na podzim odstraňovat listí, které na ni napadá. Především proto, aby se vám nepoškodila, až ji budete na podzim shrnovat. Co se týká konstrukce, tak ta je práškově lakovaná a čištění vyžadují na podzim a na jaře jen drážky, v kterých pergola jezdí.

U pergoly lamelové je potřeba vyčistit zachytávací mřížky pro správnou funkčnost odtokového systému. Ideálně opět na jaře a na podzim. A stejně jako u látkových případně vyčistit pojezdové drážky bočních zipscreenových rolet. Některé firmy nabízejí k pergolám přímo udržovací sety na lak, po jejichž zakoupení a použití vám prodlouží na pergolu záruku.

latkova pergola znacka Markilux Markant_k dostani v showroomech Innex

obr.: Ukázka látkové pergoly značky Markilux Markant, která je k dostaání v showroomech Innex.


6. Musím pergolu stahovat při dešti, aby mi ji neponičil?

Nemusíte. Při standardním dešti ne, pokud ovšem přicházejí nějaké větší vichřice, je samozřejmě lepší ji schovat. Na pergolu je ale možné nainstalovat ochranná větrná čidla, a pak se nemusíte o nic starat. Standardně vydrží látkové pergoly vítr zhruba do 48 km/h, lamelová pergola by při zavřeném stavu měla vydržet 160 km/h.

latkova markyza znacka Markilux_k dostani v showroomech Innex

obr.: Ukázka barevných látkových markýz značky Markilux, které jsou k dostání v showroomech Innex.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop