Změňte svou zahradu k nepoznání s PROFI ODĚVY

Změňte svou zahradu k nepoznání s PROFI ODĚVY

Komerční sdělení | Pátek, 22. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Mnozí z nás možná stále ještě díky nedávným událostem nemohou v plném nasazení naskočit do pracovního procesu, což je skvělá příležitost vynahradit pozornost zahradě. Ta v květnu volá po zvýšené péči. A tak nemeškejte a dejte se do díla. Zanedlouho se vám odmění sladkými plody vaší práce. Nezapomeňte se na to také řádně vybavit, ať je pro vás práce pohodlnější a radostnější.

1. Zamulčujte jahodiště

Sucho je poslední léta v přesile. Abyste se dočkali pěkných plodů, bude půda potřebovat drobnou pomoc s udržením vláhy. Proto je vhodné okolí rostlinky zamulčovat kůrou, štěpkou, slámou nebo jinými organickými materiály, které dokáží udržet vodu u kořenů, tedy přesně tam, kde ji potřebujete mít. Tato úprava záhonů se vám navíc odmění ještě dalším benefitem – zatrhne plevelu jeho řádění.

2. Nezapomeňte na ochranu rostlin

Květen je měsícem, kdy nastává vhodné období na ochranu rostlin proti všem nebezpečným patogenům i škůdcům. Je vhodné ošetřit jahodníky, révu nebo ovocné stromy. Navíc těm ovocnanům, které bohatě kvetly, přidávejte do postřiku také kapalné hnojivo.

Zlepšíte tak výživu a následně i výnosnost jednotlivých druhů. Ze škůdců jsou v květnu nejnebezpečnější mšice. Proti jejich řádění si lze dnes pořídit velmi důmyslné biologicky rozložitelné a neškodlivé preparáty, které jsou vyráběné v podstatě ze surovin, které najdete doma v kuchyni.

3. Postavte si bylinkovou spirálu

Jestliže už dlouho toužíte po krásném kousku prostoru, kde budete pěstovat oblíbené středomořské a suchomilné bylinky, nastal ten správný čas postavit si zahrádku ve tvaru vyvýšené spirály. Jako oporu můžete využít cihly i kámen. Pojivo můžete a nemusíte použít. S každým závitem směřujícím ke středu se hradba z cihel bude zvyšovat.

Prostor mezi jednotlivými zákruty vyplňte směsí písku, zeminy pro bylinky a hlínou. Do vrcholu vysazujte takové rostliny, které milují celodenní osvit a nepotrpí si na vydatnou zálivku, patří mezi ně rozličné druhy tymiánu a mateřídoušky. Do dalšího patra zkuste zasadit šalvěj, smil, levanduli, yzop a třapatku nebo ostropestřec. Do nejspodnějšího pak meduňku, mátu, korinadr, petrželku, saturejku, lichořeřišnici nebo měsíček.

4. Výsev fazolí a hrášku, výsadba rajčat, paprik a okurek

Připravte půdu na výsev bobovitých rostlin, které patří k druhům, jež dokáží prosperovat i za zhoršených podmínek, jde-li o nároky na vodu. Záhony je třeba řádně vyplet, nakypřit, přidat můžete také kompost. S výsevem začnete v průběhu května a počítejte s tím, že tyto plodiny mnohdy klíčí i tři týdny.

Nezapomeňte, že hrášek potřebuje oporu. Tu lze vyrobit z tyčí na rajčata nebo můžete zužitkovat konstrukce na okrasné popínavé rostliny. U fazolí si můžete vybrat z druhů popínavých i keříčkových. Keříčkové poskytují zajímavější možnosti, jste-li příznivci zelených fazolových lusků. Plazivé se vyplatí všem, kteří fazol obecný v jeho mnoha kultivarech pěstují na suché zrno.

Jakmile se datum v kalendáři přehoupne přes 14. květen, bez obav můžete vysazovat rajčata, papriky a okurky. Pamatujte, že rajčata je lépe sázet hlouběji a našikmo. Papriky se zase tradičně vysazují po dvou. Půdu kolem rostlinek prokypřete, ale poprvé hnojte až za dva týdny.

5. Inspirujte děti

Děti, zvlášť do věku kolem 10 let, vám budou dělat na zahradě ochotné společníky. Ukažte jim, kam a jak mají rozmístit mulč. Nechte je drobnými prstíky přebírat a vysévat hrášek a fazole. Dejte průchod jejich zvídavosti a vysvětlete jim, proč se ty které úkony dělají zrovna tímto způsobem.

Učte je o přírodě. A pro ty starší ratolesti, s nimiž už šije puberta, zorganizujte brigádu, ať si osahají pocit z dobře vykonané práce pod širým nebem a nevysedávají jen doma s chytrým telefonem. Jako odměnu si třeba udělejte rodinné posezení s grilováním.


Jak se na to vybavit?

Pokud to se zahradou myslíte vážně, je na pořadu dne se na takovou misi řádně obléknout a obout. Chtějte od svého vybavení, aby bylo pohodlné, odolné a aby vyhovovalo vašemu stylu práce. To bohužel dost často klasické modráky, staré džíny nebo obnošené vycházkové boty nesplňují.

Mějte na paměti to, že hlavní je zdraví a bezpečí. Čím méně úrazů a bolístek, tím více radosti z toho, jak vám zahradní království roste pod rukama. Vaše pohodlí a dobrý pocit z tvořivě stráveného času je pro nás v PROFI ODĚVY velkou a vítanou výzvou.


Jděte na to od konce: Pracovní obuv Solid Gear

Začněte od nohou. Kvalitní pevná obuv, která má protiskluzovou podrážku s certifikací SRC, je základ. My doporučujeme model pracovních bot Hydra GTX od Solid Gear, který je mimo jiné tvarován také s ohledem na to, aby předcházel v maximální možné míře zvrtnutí kotníku, když náhodou špatně došlápnete.

Navíc je vybaven membránou GORE-TEX®, to znamená, že bota je prodyšná, ale zároveň nepropustí vodu z vnějšího prostředí. Jedná o velmi odolný model, který je vyroben z kombinace kůže a oděruvzdorné tkaniny Rip-stop. Pro člověka, který ji využije jako parťáka pro zahradní dobrodružství, se jedná o hodnotu, která daleko překoná svou spolehlivou službou zákonem dané dvouleté záruční období.

Pracovní obuv Solid Gear


Nejúspěšnější pracovní kalhoty Snickers Workwear

To samé lze říci o nejlépe prodávaném modelu pracovních kalhot AllroundWork Stretch. Hodí se nejen na zahradu, ale také na stavbu, takže poslouží stejně dobře při údržbě trávníku stejně jako instalace pergoly s letním posezením. Kalhoty jsou zhotoveny z příjemné pružné tkaniny, která dovoluje nebývalý rozsah pohybu. Přesto je velmi odolná.

Namáhané partie – kolena, zakončení nohavic, pouzdrové kapsy – jsou vyztuženy materiálem Cordura®, který byl původně vyvinut pro armádní účely.

Je lehký, umí vzdorovat extrémní mechanické námaze a nenasákává vodu. Velkou devízou je systém KneeGuard Pro. Jedná se o speciální kapsy pro vložení kolenních chráničů přímo do kalhot a zafixování jejich polohy.

pracovni-kalhoty-AllroundWork Stretch

To je výhodné zejména tehdy, pokud se pohybujete delší dobu po kolenou, ať už zrovna montujete novou konstrukci pro popínavé rostliny nebo dáváte zabrat plevelu v záhonech. Pro muže je k dispozici až 42 velikostí, zkrácené, prodloužené i dvakrát prodloužené.

Výrobce Snickers Workwear dokonce pracovní kalhoty AllroundWork přizpůsobil na míru také ženské anatomii. Pro nositelky je připraveno celkem 22 velikostí, taktéž v zkrácených i prodloužených variantách.

kratke pracovní kalhoty Snickers Workwear


Vzdorujte horku s technologií 37.5

Vyzrajte na horka, která s sebou jarní dny přinášejí čím dál častěji. Abyste se cítili jako v bavlnce a bylo postaráno o příjemnou pocitovou teplotu a efektivní odvod vlhkosti od pokožky, výrobce Snickers Workwear navrhl trička a mikiny řady FlexiWork s technologií 37.5.

Molekuly sopečných minerálů aplikované do vláken se starají o to, abyste se cítili celý den svěží, i když počasí nebude vaším spojencem. Pokud si nevíte rady, jaké oblečení, obuv a další doplňky si na zahradní odyseu vybrat, pak se neváhejte obrátit na náš tým.

Rádi vám s výběrem poradíme a doporučíme to nejlepší, třeba také ze sekce špičkového ručního nářadí Hultafors, které vám zrovna stavbu domácí pergoly a drobné opravy pomůže vyřešit snadno a efektivně. Najdete nás v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích nebo na www.profi-odevy.cz.

ručni naradi Hultafors

obr.: Výběrem nářadí značky Hultafors získáte maximálně funkční, spolehlivé a přesné nářadí.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop