Jak proměnit zahradní domek v originální součást vašeho života na zahradě

Jak proměnit zahradní domek v originální součást vašeho života na zahradě

Redakce | Pondělí, 13. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Mnoho z nás si to neuvědomuje, ale drobná zahradní stavba má velký potenciál ovlivnit výsledný vzhled zahrady. Proč ji ukrývat do rohu a zastrčeného koutu, když může zahradu nejen vhodně doplnit, ale stát se i jejím významným architektonickým prvkem nebo dokonce středobodem?

Zahradní stavba, co to vlastně je?

Označení zahradní stavba se vztahuje na pergolu, altán, terasu nebo třeba zídku, nejčastěji se však na zahradě setkáte s domkem. A právě ten nabízí spoustu možností týkajících se jeho vzhledu i využití. Soustřeďme se proto právě na něj.

zahradni-domek-2

Foto: Pxhere


Zahradní domek, prostor pro přání a sny

Domek na zahradě poskytuje většinou jen sezónní využití. Jeho stavba proto nemusí být drahá ani náročná, o to víc je při ní ale možné uplatnit fantazii. Nezatoužilo někdy vaše srdce třeba po něčem originálnějším, například po maringotce, hobití noře nebo japonském pavilonu?

Chcete-li tedy domek proměnit v originální součást vašeho života na zahradě, nechte si projít hlavou i jiný, neokoukaný styl. Inspiraci hledejte v knížkách, časopisech nebo na internetu, nechte se ovlivnit také přáním vašich dětí a zrealizovat můžete i vlastní dětské sny.

Domek může mít například kruhový vchod, nepravidelný tvar, osázenou střechu nebo být zapuštěný do svahu a podobat se třeba malému srubu, perníkové chaloupce, plážovému domku nebo orientálnímu pavilonu.

zahradni-domek-3

Foto: Pxhere


Zahradní domek jako dětské doupě i letní byt

Všimli jste si, jak jsou si všechny zahradní domky podobné? Zkuste být trochu originálnější, domek na zahradě přece nemusí být jen kůlnou na nářadí. Může se stát útočištěm pro vaše děti, místem pro jejich hry a dobrodružství, oblíbeným úkrytem, kde se za horkých odpolední příjemně čte a podřimuje nebo klidnou pracovnou či netradiční noclehárnou pro návštěvy a hosty.

zahradni-domek-1

Foto: Pxhere

Jak si správně vybrat zahradní domek?

  • Velikost – zahradní domky mohou mít velikost větší skříně i rozměrné chaty. Záleží na vás, bude-li v něm uskladněno nářadí nebo se stane dětskou zašívárnou. Nářaďový bývá obvykle menší, nemívá okna a jeho stěny jsou tenčí.
  • Materiál – domek se staví na základovou betonovou desku nebo pevnou dlažbu a ke stavbě domku se používá nejčastěji smrkové dřevo. Střešní krytinou bývá pískovaná lepenka, za příplatek je možné mít asfaltový šindel, barevnou asfaltovou lepenku nebo jinou krytinu.
  • Další parametry – roli hraje roli i půdorys domku, konstrukce, síla stěny, výška stěn a hřebene, tvar střechy, druh krytiny, typ dveří, počet, velikost a typ oken. Zvolit je možné domek s předním přesahem střechy, s bočním či zadním přístřeškem, přístavkem nebo i terasou.

Živější barvy a vzhled zahradního domku

Jednou z cest k oživení zahradního domku je jeho vzhled. Pokud bude zahradní domek sloužit především jako účelný sklad, vystačíte s jednoduchou konstrukcí z trámků a palubek nebo nabídkou hotových dřevostaveb v zahradních centrech nebo na internetu.

Klasikou jsou unifikované panelové konstrukce z hobbymarketu, které smontujete za jedno odpoledne. I v případě stavby z palubek si ovšem lze vyhrát s barvami, rámy oken, využitím starých dveří, kování, žebříků i kombinací materiálů.

Tou nejjednodušší možností je změna barvy. České zahrady totiž ovládly domky v přírodních barvách, tzn. v hnědé, zelené a jejich odstínech, které jako by už předem byly odsouzeny k neviditelnosti. Do zahrady ovšem nevnášejí pestrost jen kvetoucí rostliny, ale i různé technické prvky.

Nikdo po vás samozřejmě nechce, abyste si za domem vytvořili barevný cirkus, zkuste jen trochu experimentovat. Natřete třeba starý okenní rám, který jste našli na půdě, výraznou tyrkysovou barvou a upevněte ho jako falešné okno na dřevěnou kůlnu. Uvidíte, jak ji rozsvítí a přitáhne pozornost i v zimě, kdy jsou ostatní barvy v útlumu. Jde jen o to, nabrat ten správný směr.

zahradni-domek-4

Foto: Pxhere

Praktické tipy pro zahradní domek

Zahradní domek bývá postavený většinou ze dřeva. Doplnit ho ale mohou kameny, hlína, rohože či proutí a zútulnit a zabydlet je možné i skleník nebo odstavený karavan. Cesta k domku by měla být zpevněná, abyste k němu mohli přejít suchou nohou a nezanesli si dovnitř špínu.

Má-li domek sloužit jako pracovna nebo zázemí pro hosty, můžete do něj zavést elektřinu. Své kouzlo má ovšem i petrolejka nebo svíčky. Pokud však bude domek určený k dětským hrám, je naopak bezpečnější se takovému osvětlení vyhnout a stavbu pojmout co nejjednodušeji a nejbezpečněji.

Interiér domku by měl odpovídat jeho stylu, vybavte ho proto rohožemi, vhodným nábytkem nebo polštáři, aby se stal oblíbeným zahradním místem.

zahradni-domek-5

Foto: Pxhere


Kam dál?

Kota, nová dimenze zahradního domku
DaS 1-2018
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop