Nový rozměr zahradních domků přináší řadu praktických funkcí

Nový rozměr zahradních domků přináší řadu praktických funkcí

Markéta Kristová | Pátek, 19. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Zahradní domky jsou tak trochu otloukánkem – vzpomeneme si na ně až ve chvíli, kdy nemáme kam zaparkovat sekačku na trávu nebo nám dojde, že by se k bazénu hodila například sauna. Rychlý nákup v hobbymarketu nám pak obvykle nabídne rozpačitě vyhlížející miniaturu tyrolské chatky, která by stěží zapadla i do alpských kopců. Přitom zahradní domek se může stát doslova klenotem naší zahrady.

Zahradní stavba, co to vlastně je?


Označení zahradní stavba se vztahuje na pergolu, altán, terasu nebo třeba zídku, nejčastěji se však na zahradě setkáte s domkem. A právě ten nabízí spoustu možností týkajících se jeho vzhledu i využití. Soustřeďme se proto právě na něj.

Zahradní domek může být součástí komplexního návrhu domu od architekta, málokdy tomu ale tak bývá. Ani dodatečný nákup ale nemusí znamenat kompromisy v designu a kvalitě. I typizované domky v luxusním provedení se stanou ozdobou vaší zahrady, navíc zastanou řadu praktických funkcí.

Nemusí se přitom jednat jen o úložné prostory na zahradní nábytek a sekačku, domek může plnit funkci zahradní sauny, altánu pro relaxaci či pro grilování, případně pokoje pro hosty. Doba koronavirová navíc ukázala, že ze zahradního domku se může stát žádaná domácí pracovna nebo místo pro podnikání.

zahradni-domek-Cube-pracovna

obr.: Příklad využití zahradního domku jako domácí pracovny. Foto a zdroj: KYLPYLA s.r.o.


Vnější stěny mohou být proskleny a opatřeny posuvnými dveřmi, takže přes léto může být domek součástí zahrady, v zimě se uzavře a vytvoří relaxační nebo pracovní kout.


zahradni-domek-Cube-sauna

obr.: Příklad využití zahradního domku jako zahradní sauny. Foto a zdroj: KYLPYLA s.r.o.


drevostavba-roku-ico

Zahradní saunu CUBE můžete vyhrát pokud pošlete hlas dřevostavbě v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Hlasujte a získejte plně izolovanou zahradní saunu CUBE 3 od společnosti Kylpylä Wood s prosklenou prohřívárnou a předsíní v hodnotě 190 000 Kč.

Hlasovat v anketě

 

zahradni-domek-Cube-sauna-vnitrek

obr.: Interiér zahradní sauny. Foto a zdroj: KYLPYLA s.r.o.

Jak si správně vybrat zahradní domek?


  • VELIKOST: Zahradní domky mohou mít velikost větší skříně i rozměrné chaty. Záleží na vás, bude-li v něm uskladněno nářadí nebo se stane dětskou zašívárnou. Nářaďový bývá obvykle menší, nemívá okna a jeho stěny jsou tenčí.
  • MATERIÁL: Zahradní domek se staví na základovou betonovou desku nebo pevnou dlažbu a ke stavbě domku se používá nejčastěji smrkové dřevo. Střešní krytinou bývá pískovaná lepenka, za příplatek je možné mít asfaltový šindel, barevnou asfaltovou lepenku nebo jinou krytinu.
  • DALŠÍ PARAMETRY: Důležitou roli hraje i půdorys domku, konstrukce, síla stěny, výška stěn a hřebene, tvar střechy, druh krytiny, typ dveří, počet, velikost a typ oken. Zvolit je možné domek s předním přesahem střechy, s bočním či zadním přístřeškem, přístavkem nebo i terasou.

zahradni-domek-Cube-kancelar

obr.: Příklad využití zahradního domku jako kanceláře. Foto a zdroj: KYLPYLA s.r.o.

zahradni-domek-CUBE-material

obr.: Zahradní domek se staví na základovou betonovou desku nebo pevnou dlažbu a ke stavbě domku se používá nejčastěji smrkové dřevo. Foto a zdroj: KYLPYLA s.r.o.

Praktické tipy pro zahradní domek


Zahradní domek bývá postavený většinou ze dřeva. Doplnit ho ale mohou kameny, hlína, rohože či proutí a zútulnit a zabydlet je možné i skleník nebo odstavený karavan. Cesta k domku by měla být zpevněná, abyste k němu mohli přejít suchou nohou a nezanesli si dovnitř špínu.

Má-li domek sloužit jako pracovna nebo zázemí pro hosty, můžete do něj zavést elektřinu. Své kouzlo má ovšem i petrolejka nebo svíčky. Pokud však bude domek určený k dětským hrám, je naopak bezpečnější se takovému osvětlení vyhnout a stavbu pojmout co nejjednodušeji a nejbezpečněji.

zahradni-domek-Cube-interier

obr.: Interiér zahradního domku by měl odpovídat jeho stylu, vybavte ho proto rohožemi, vhodným nábytkem nebo polštáři, aby se stal oblíbeným zahradním místem. Foto a zdroj: KYLPYLA s.r.o.

Kota jako originální zahradní domek


Finská kota je označení pro dřevostavbu s centrálním ohništěm, kterou používali už před tisíci lety staří inuité, aby přežili nehostinné klimatické podmínky drsného severu. První koty byly ve skutečnosti jen dřevěné konstrukce přikryté kožešinami, postupem času se z nich ale stala místa pro setkávání a trávení volného času po celém světě.

Koty stále vycházejí z tradice sdíleného ohně v centru stavby, ovšem oheň již není prostředek k přežití, ale společný jmenovatel pro příjemná setkání a pohodu, byť prostorové řešení zůstává stejné: sdílený oheň, společné teplo a přátelé.

Kruhový koncept grilovací koty s ohništěm uprostřed o půdorysu 6 až 17 m² je ideálním prostředím, ať už jde o diskrétní firemní jednání, romantickou večeři pro dva, nebo živelnou oslavu poháru fotbalového klubu.

Atmosféra dřevěné koty a praskajícího ohně je nenapodobitelná a současně univerzální v možnostech využití bez ohledu na počasí nebo roční dobu. Vynikající izolační vlastnosti zaručuje odolné, pomalu rostoucí dřevo těžené v Laponsku v kombinaci s dvojitými izolačními skly.

Samozřejmě nemusí jít vždy o grilování, i když praskající dřevo v ohni dodá kotě tu správnou atmosféru. Stejně tak ji ale můžeme využít jako zahradní domek nebo místo pro zahradní party v době, kdy nám počasí prostě nepřeje.

Grilovací kota nepodléhá stavebnímu povolení a k její stavbě nepotřebujete ani elektrické rozvody. Realizace Finské koty trvá jen dva tři dny a jejím prostřednictvím lze řešit i nedostatek místa v domě – může se například proměnit v originální pracovnu...

kota-zahradni-domek-4

Foto a zdroj: Kylpyla a Scandinavic Wood Art


"Kota může být ozdobou každé zahrady, kde si s chutí vychutnáte příjemné posezení a dobré jídlo nad ohništěm."


kota-zahradni-domek-interier-ohniste

Foto a zdroj: Kylpyla a Scandinavic Wood Art


mail-ico-poptavka

Zaujaly vás moderní zahradní domky?

Společnost KYLPYLA s.r.o. se zaměřuje na originální finské grilovací koty a altány, netradiční venkovní sauny, luxusní zahradní domky a víkendové a kempingové dřevostavby.

Zaslat přímý dotaz

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop