Stavba zahradního jezírka krok za krokem aneb jak si zkrášlit zahradu

Stavba zahradního jezírka krok za krokem aneb jak si zkrášlit zahradu

Komerční sdělení | Čtvrtek, 17. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Už se těšíte na to, jak si po práci budete užívat sluníčka na zahradě? Máme pro vás tip, jak si letní dny ještě více zpříjemnit. Zahradní jezírko je lákavá představa, která vám na zahradě vykouzlí útulné a všemi vyhledávané místo. Rádi vám prozradíme, jak si jezírko postavit svépomoci, abyste se mohli po práci těšit na pořádnou relaxaci.

Zahradní jezírka se v česku stávají stále více oblíbenými. Menší vodní plocha je výtečným doplňkem zahradní mikroflóry. Zároveň vyzývá k relaxaci po hektickém pracovním dni.

Ideální je také jako kulisa pro posezení či grilování s přáteli. Stavba zahradního jezírka není ani moc finančně nákladná. Navíc zahradní jezírko svépomocí zvládne každý zapálený kutil.

Jak na zahradní jezírko – při stavbě přemýšlejte nad polohou


První základní otázkou je, kde bude vaše jezírko stát? Třeba prostředek zahrady není ideální místo. Vhodnější volbou je dát zahradní jezírko do jednoho z koutů zahrady. Jak vybrat správné místo?

  • Místo by mělo být snadno dostupné.
  • Vybírejte místo, kde svítí sluníčko.
  • Jezírko je dobré umístit dál od brány nebo garáže.

Ovšem v konečném důsledků záleží jen na vás, kde se vám bude jezírko nejvíce líbit a hodit.

Stavba zahradního jezírka krok za krokem


1. Zjistěte kvalitu podloží

Než se pustíte do výkopu, zjistěte si typ a kvalitu podloží. Jestli je podloží jílové, hrozí riziko sesuvu břehů, zatímco v případě skalnatého podloží můžete počítat se stabilním základem.

Hloubení ale bude náročnější. Jestliže si kvalitou podloží nejste vůbec jisti, udělejte zkušební výkop. Pokud narazíte na spodní vodu, která by mohla vystoupat až na úroveň jezírka a způsobit nepříjemné škody, tak zpozorněte.

2. Zahradní jezírka rozhodně nejsou pravidelná

Po výběru místa přichází na řadu tvar jezírka. Při stavbě určitě nepřemýšlejte nad pravidelnými tvary. Přeci ani v přírodě nenaleznete jezírka pravidelně tvarovaná. Jestliže chcete, aby vaše jezírko na zahradě budilo přírodní dojem, tak se perfekcionismu a pravidelnosti vyhněte.

stavba zahradního jezírka

obr.: Při stavbě zahradního jezírka se vyhněte pravidelnosti. Foto: StockPhoto Secrets

3. Co dělat před stavbou jezírka?

Jestliže máte vybrané místo, tak se můžete rovnou vrhnout na nákupy. Určitě si nachystejte tyto pracovní nástroje:

  • Krumpáč.
  • Lopata.
  • Kolečko.
  • Síto na přesívání zeminy.
  • Jezírkovou PVC fólii – tloušťka musí být alespoň 1 mm.
  • Geotextilie dle rozměrů jezírka.
  • Písek.
  • Říční štěrk.
  • Dřevo.
  • Kameny.

4. Hloubení zahradního jezírka

Plochu jezírka si nejdříve vyznačte pomocí sloupků nebo kolíků, po jejichž obvodu začněte hloubit mělký výkop. Díky tomu si budete moci lépe představit, jak bude jezírko vypadat a popřípadě máte možnost udělat potřebné úpravy.

Jestliže jste s podobou jezírka spokojeni, přichází na řadu hloubkové výkopové práce. Výslednou hloubku volte na základě účelnosti jezírka. Zahradní jezírko by mělo být spíše hlubší, protože v něm můžete zazimovat některé druhy rostlin a ryb.

Některým rostlinám postačí hloubka jednoho metru, pro ryby by jezírko mělo být hluboké nejméně 1,5 metru. Z hlubšího jezírka se také odpařuje méně vody a teplotní výkyvy jsou menší.

zahradní jezírko svépomocí

obr.: Při stavbě zahradního jezírka zvažte, zda v něm chcete zimovat ryby a rostliny. Foto: StockPhoto Secrets

5. Jak na přípravu dna?

  • Díky kátrovacímu sítu prosejete zeminu a tím ji oddělíte od drobných kamínků.
  • Takto připravenou hlínu smíchejte s vodou a poté se pusťte do omítání stěn výkopu.
  • Jakmile bláto zaschne, pokračujte pokládkou pevnějšího igelitu, na který se pokládá geotextílie. Dno pak zasypte vrstvou písku.
  • Myslete na to, že po nánosu bláta a písku se zmenší objem jezírka. Na to nezapomínejte už při výkopových pracích.

6. PVC fólii je potřeba precizně vytvarovat

Nyní přijde na řadu pokládka svrchní PVC fólie. Tu byste měli nejprve vytvarovat podle dna jezírka a potom odstranit vzduchové kapsy, které mohou vzniknout mezi fólií a pískem.

Pokud máte hotovo, zasypte kompletně celou fólii říčním štěrkem. Závěrečný krok je už jen a jen na vás – obvod jezírka můžete vyskládat jakýmikoliv kameny nebo břeh zpevněte jiným materiálem.

Zahradní jezírko se bez údržby neobejde


Po stavbě jezírka však práce ani zdaleka nekončí. Na řadě je pravidelná údržba. Jestli jsou u jezírka listnaté stromy, budete nejspíš bojovat s padajícím listím, které by se do jezírka dostávat nemělo. Vhodným řešením je nainstalovat jemné sítě na zachycení listí.

Někdy můžete bojovat i s přemnoženými řasami, které musíte pomocí síťky průběžně lovit z vody. Pokud mechanický výlov nebude stačit, je čas na přípravky na likvidaci řas.

Nejlepší je ale výskytu řas předcházet, a to díky aplikaci přírodních bakterií do jezírek. Ty omezují tvorbu řas a dopomáhají tak udržovat rovnováhu vodního biotopu a stabilizovat pH na neutrální hodnotě.

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop