Jan Záhora: <small>Zahrada je živý proces, ne 3D tapeta</small>

Jan Záhora: Zahrada je živý proces, ne 3D tapeta

Lucie Němcová | Středa, 12. duben 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Kus přírody, kterou máme nejvíc nablízku, a může být naším domovem stejně jako náš dům. Zahrada. Místo s velkým potenciálem povznášet, léčit, vyživovat nebo nakrmit. Je živá, proměnlivá a nepředvídatelná. Jak směřovat k živoucí podporující zahradě, která je přirozeným pokračováním vnitřního obytného prostoru, jsme si povídali s architektem Janem Záhorou.

Proč je důležité zabývat se okolím domu a návrhem zahrady?

Je to investice, která roste. Zahrada je společně s domem naším soukromým unikátním světem. Může obsahovat další různorodé mikrosvěty, kde je nám příjemně. Její důležitost poslední roky stále narůstá. Při těžkých dobách covidových uzávěr a omezeného cestování mnoho lidí obrátilo svou pozornost směrem ke svým domům a začali do zahrady více investovat. Pochopili, jaký je to dar a bohatství. Ostrov bezpečí a svobody. Nyní se ve světle zhoršujících ekonomických podmínek znovu do popředí dostává její další potenciál. Produkce jídla. Vedle estetických a psychologických kvalit tedy může být také prostředkem k větší soběstačnosti. Je obrovským zdrojem, a to má v dnešní době stále větší hodnotu.

DrevoaStavby.cz - Zahrada je živý proces

Skica Jan Záhora

Jak vypadá práce zahradního architekta a kde je v procesu vzniku domu jeho role?

Obecně je jeho role navrhnout exteriér. Aby zahrada fungovala a vše hezky vypadalo. Je třeba také řešit vazby zevnitř ven a z venku dovnitř. V praxi vidím, že je často dům řešen bez ohledu na potřeby místa a jeho kontext. Někdy bohužel i bez ohledu na potřeby klienta. Někteří architekti koukají směrem na vznikající objekt, na jeho vizuální kvalitu, ale už ne tolik na dispozici a pohled z domu ven, návaznosti na zahradu a krajinu. Tedy na způsob, jakým jeho obyvatelé budou prostor vnímat nejvíce.

Vytvořili jsme spoustu zákonů, limitů a pravidel, podle kterých umisťujeme dům na pozemek, ale někdy se z toho vytrácí možnost a dovednost postavit dům tam, kde se v něm bude dobře a zdravě žít. Mým úkolem je klienty provést kreativním procesem, který vede k jejich vysněné zahradě či bydlení. Někdy je to i trochu partnerská terapie. Mám rád, když jsou u toho od začátku všichni aktivně, protože jde o jejich životní prostor. Měli by se na jeho tvorbě podílet. I když třeba nebudou sázet, nebo se starat nějak výrazně. Vždy ale doporučuji, aby si symbolicky vysadili alespoň něco.

DrevoaStavby.cz - Zahrada je živý proces

Skica Jan Záhora

Kdy je nejlepší oslovit zahradního architekta?

Kdykoliv. Nejlepší je ale přijít se studií domu a zkonzultovat zahradu v tomto bodě. Zahradní architekt, zvláště pokud je externí a není součástí stejného týmu, který zpracovává studii rodinného domu, může včas přinést důležité dispoziční otázky. Pravděpodobně se na situaci bude dívat „odjinud“ a včas prověří vazby mezi domem a jeho okolím.

Čím začíná vzájemná spolupráce?

Návštěvou místa. Na začátku se hodně ptám a zjišťuji, co se klientům líbí. Ptám se, kam jezdí rádi na dovolenou. Někdo má rád hory, les, někdo moře, Středozemí… Zahrada je místo pro život, kde si lidé mohou tvořit své mikrosvěty a kde může být i více koutů světa. Když máme představu oblíbené atmosféry, ujasňujeme seznam prvků, které na zahradě klienti chtějí a které ne. Terasa, bazén, lavička, houpačka, ohniště, skleník, pískoviště, trampolína, zkrátka vstupní data, která ovlivní výsledek. Pochopitelně se na místo jedu podívat vícekrát a pracuji přímo s jeho vlastnostmi, kvalitami a slabými stránkami. Můj úkol je prohloubit estetické kvality a pozitivní stránky místa. Dovedně spolu protkat přání majitelů, důležité prvky zahrady a další podstatné souvislosti místa do jednoho celku.

Když už tam lidé bydlí, ptám se, kde jsou jejich oblíbená místa na jaře, na podzim, kde svítí sluníčko, kde naopak vyhledávají stín, kde je příjemná energie a kde nikoliv. Pátráme po místech v zahradě pro krátkodobý i dlouhodobý pobyt. Případně pro praktické využití zahrady, třeba její užitkovou (konzumní) část. Nastavujeme i míru péče o budoucí zahradu. Musíme počítat s tím, že to úplně bez údržby nepůjde. Bezúdržbová zahrada neexistuje.

DrevoaStavby.cz - Zahrada je živý proces

Skica Jan Záhora

Co je vlastně výsledkem návrhu?

Plán dispozičního uspořádání, vizualizace tvarů a hmot, které tvoří prostor zahrady. Příběh. Plochy a pozice pro konkrétní prvky a činnosti. Skladba a množství rostlin a materiálu.Netvořím ihned osazovací plán. Nejdřív je to tvorba prostoru, 3D charakteru a autentického stylu a pak jdeme více do detailu, co bude tvořit dané hmoty. Jestli ta zelená masa bude jedlá, stálobarevná, červená nebo zelená… Dispozičnímu řešení předchází mnoho variant, z nichž vzniká jedna konečná. To je nejdůležitější výstup celé spolupráce.

Pak se jde do většího detailu a přicházejí na řadu rostliny. Někdo si realizuje zahradu ve více etapách, někdo najednou. Když pak zahradu budujeme, je skvělé začít spíš od základů a zdrženlivě, jako když malíř založí podklad, a pak teprve domalovává „ozdoby“. Můžeme nechat nějaký prostor pro rozvoj, jelikož zahrada se vyvine a dá vědět, co funguje, co ne a co je dál potřeba.

DrevoaStavby.cz - Zahrada je živý proces

Skica Jan Záhora

Vnímají klienti zahradu jako pokračování svého domova – obytného prostoru? Nebo spíš jako estetické kulisy?

U určité části mé klientely se dům stává kusem zahrady a zahrada obytným prostorem. Bydlení stále více rozkvétá do krytých teras, venkovních kuchyní, zahradního spaní, wellness a podobně.

Dříve mi lidé často dávali volnou ruku, ať zahradu navrhnu podle svého. Dnes jsou mnohem více součástí procesu, což mi dělá radost. Někteří vnímají zahradu jako nějaký 3D obraz s tím, že to není pro ně (ve smyslu pobytu i péče). Ale pokud tráví hodně času doma (například maminky s dětmi), většinou si je zahrada přivolá a vzniká vztah. Takové přátelství, které se vyvíjí.

Které zóny zahrady jsou důležité a je dobré jim věnovat pozornost?

První zásadní je vstup na pozemek a do domu. Klienti si mohou klást otázky, kde by chtěli parkovat a kudy vstupovat do objektu. Jak daleko, či kolik schodů budou muset chodit od auta. Představit si slunce, vedro, sníh, těžké tašky… Je důležité vytvořit si příjemný rámec pro tyto pravidelné činnosti.

Další zónou je terasa a její okolí. Ochrana před nepříznivými vlivy (vítr, déšť), návaznosti na zahradu, výhledy a také blízkost kuchyně. Čím blíž mám sezení kuchyni, tím větší je pravděpodobnost, že tam budu i jíst. Někdo zase preferuje terasu u domu minimální s tím, že kryté sezení je umístěné dál od domu. Ideálně s vlastní venkovní kuchyní, kam odnesu jen tác s jídlem a zbytek probíhá tam. Takové místo můžeme spojovat ještě s dalšími funkcemi, jako sauna, zahradní domek, venkovní spaní…

DrevoaStavby.cz - Zahrada je živý proces
Skica Jan Záhora

Rozumí si exotičtější podoby zahrady s českou krajinou?

Za mě ano a tvořím je rád. Jsou totiž věci, které jsou zde společné. Třeba borovice i v menší velikosti asociují nějakou piniovou krajinu. Dokreslím je travinami, levandulí a je tam relativně jednoduše naznačené Středozemí. Levandule není typicky česká, ale už je hodně domestikovaná. Takových zabydlených rostlin zde máme hodně. Hledám průsečíky. Buď pracuji ryze s českými rostlinami, které asociují danou atmosféru, nebo sáhnu po těch, které už zde zdomácněly a v našich podmínkách se jim daří.

Celkově jsou prověřené typy rostlin, které udržují v zahradě takovou nosnou stálezelenou hmotovou kostru, a pak jsou tam „příběhy“ s dalšími rostlinami, které se dějí sezónně a různě se proměňují.

Jaké téma ještě vnímáte jako důležité?

Hodně při návrhu a realizaci přemýšlím nad „přírodností“ a praktičností. Ne každý klient chce přírodní zahradu, a ne každý klient se chce zabývat plevelem. Požaduje například mulčovací folii, což dělám víc a víc nerad, ale na druhou stranu při použití neinvazivních rostlin a vhodného kameniva, pak tyto záhony vykazují vysokou míru bezúdržbovosti.

Ale výsadba se dá také udělat tak, že je podrost a střední patro přírodně propojené a nepotřebujeme žádnou folii ani větší údržbu. Stane se zázrak a vznikne kus soběstačné přírody.

Fascinuje mě také téma sezení venku. I když je v domě velký prosklený HS portál, sedíme uvnitř a otevřeme si okno dokořán, není to totéž, jako když sedíme na kryté terase. Pořád je spousta dní v roce, kdy není zima, ale padá rosa nebo lehký deštík a člověk by seděl venku, jenže nemůže. Dalším faktorem je krytí před větrem (třeba tvarem stěn do U nebo L), které může zásadně zpříjemnit pobyt venku.

DrevoaStavby.cz - Zahrada je živý proces
Skica Jan Záhora

Máte pro stavebníky nějaké rady, na co by při tvorbě zahrady měli pamatovat?

Důležité je ohlídat si svoji půdu na pozemku. Neodvážet tu kvalitní pryč! Nechat ji odloženou někde bokem. Jsou-li tam stromy, tak je využít jako hodnotnou součást návrhu.

Od počátku je skvělé optimalizovat metry čtvereční zpevněných ploch. Umístění a velikost terasy, cesty, chodníčky, vjezd... To jsou už dnes prvky za statisíce a dá se na nich hodně ušetřit, hodně vizuálně pokazit, nebo také výrazně vizuálně pomoci.

Radím také vzít v potaz, že vše zelené v zahradě roste. Špatná dimenze ubírá cenný prostor k pobytu. Obecně je zahrada živý proces a je třeba reagovat na jeho změny. Zároveň doporučuji nelpět na tom, aby vše brzy vyrostlo a už to bylo „hotové“. Zahrada má svůj přirozený vývoj a je to tak v pořádku.

Slovo o hostovi

Vnímá a cítí potřeby klientů, kvalitu i nedostatky řešeného místa, umí naslouchat, diskutovat a vizualizovat skicou. Vytváří prostory pro život. Narodil se v Praze na Vinohradech. Vystudoval fakultu architektury ČVUT v Praze. Poradenství v urbanismu, navrhování a realizaci zahrad se věnuje přes 14 let. Zajímá se o tradiční estetiku prostředí, řemesla, lokální výrobky a přírodní materiály, kulturní a komunitní tradice, udržitelný život, ekologii, soběstačnost, krajinu a spirituální témata.

Heslo pro dnešní dobu: „Nejekologičtější je ta energie, která se nemusí vůbec vynaložit“. Hledání úspor od návrhu až po následný provoz je klíčem k lehčímu a svobodnému životu.

Ing. arch. Jan Záhora
Ing. arch. Jan Záhora
pořízeno s jeho souhlasem

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop