Tisk
Developerská premiéra dřevostaveb

Developerská premiéra dřevostaveb

Dagmar Šimonová | Pátek, 04. listopad 2011 |

Přidat na Seznam.cz V katastru obce Bášť na severním okraji Prahy začíná v těchto dnech vznikat první developerský projekt zacílený na dřevostavby. Záměrem společnosti Pasea je vybudovat soubor patnácti přízemních pasivních rodinných domů realizovaných podle zásad ekostaveb.

Developerský projekt zaměřený na dřevostavby v katastru obce Bášť, společnost PaseaDobrá dostupnost z Prahy a základní občanská vybavenost obce Bášť patří k základním argumentům, jimiž Pasea svůj, u nás zatím ojedinělý projekt, představuje. Do budoucna projekt počítá s výsadbou zeleně tak, aby vznikl dojem bydlení v parku. K tomu mají přispět i odpočinkové zóny s vybavenými dětskými hřišti a oplocení celé lokality.

Na výstavbu pasivních dřevostaveb byly použity ekologické přírodní materiály 

Developerský projekt zaměřený na dřevostavby v katastru obce Bášť, společnost PaseaBudoucí obyvatelé si mohou vybrat ze dvou velikostí domů s dispozicí 4+kk nebo 5+kk podle svých potřeb a možností. Aby svou konstrukcí, použitými materiály, náklady na výrobu a vlastní výstavbou domy zatěžovaly co nejméně životní prostředí, zvolila Pasea systém skeletové dřevostavby, opláštěné difuzně otevřenými panely z lisované slámy bez použití chemických přísad.

Developerský projekt zaměřený na dřevostavby v katastru obce Bášť, společnost PaseaTento materiál se vyznačuje vysokou požární odolností, výbornými tepelně akumulačními a zvukově izolačními vlastnostmi. Také foukaná celulózová izolace Isocell, použitá pro izolaci stěn a střech, patří mezi výborné izolanty s minimální uhlíkovou stopou. Součinitel prostupu tepla stěnou tak činí výborných 0,1 W/m2K. Vysoký důraz je kladen také na neprůvzdušnost obvodových konstrukcí, která bude prokázána blower-door testem u každé realizace.

Pasivní dřevostavby budou využívat obnovitelné zdroje energie

Developerský projekt zaměřený na dřevostavby v katastru obce Bášť, společnost PaseaVšechny rodinné domy jsou navrženy a realizovány v pasivním energetickém standardu s měrnou potřebou tepla na vytápění do 20kWh/(m2a). Úspora na vytápění a ohřev vody může být až 90 procent oproti stávající výstavbě. Jako zdroj tepelné energie jsou využívány obnovitelné zdroje – tepelné čerpadlo systému vzduch-voda doplněné větráním s rekuperací tepla a zemním výměníkem, který slouží v zimním období k předehřevu čerstvého vzduchu a v létě k jeho ochlazení. V obývacím pokoji je instalováno komínové těleso pro případné připojení krbových kamen na peletky nebo biomasu.

Developerský projekt zaměřený na dřevostavby v katastru obce Bášť, společnost PaseaZajímavostí jsou senzory koncentrace CO2 standardně osazené v každém domě, které indikují kvalitu vnitřního prostředí a v případě zhoršení vzduchu v interiéru upozorní majitele na nutnost intenzivnějšího větrání. Výstavba ekologických dřevostaveb v Bášti u Prahy začne v září 2011, lhůta pro výstavbu jednotlivých domů činí pět měsíců.

Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop