Plány na výstavbu nejudržitelnějšího bytového domu z CLT panelů jsou na světě

Plány na výstavbu nejudržitelnějšího bytového domu z CLT panelů jsou na světě

Redakce | Středa, 26. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Architektonické studio Generate a developer Placetailor představili plány na výstavbu uhlíkově neutrálního bytového domu v Bostonu, který má dosáhnout energetické účinnosti standardů pasivního domu. Dům by měl pracovat na úrovni nulového uhlíku, což z něj učiní příklad nejudržitelnější budovy v Americe. Dokonalá ukázka toho, že budova může být postavena z materiálu, který je zároveň naprosto v souladu s přírodou.

Navrhovaný pětipodlažní blok bude používat prototyp systémových dílů modulární prefabrikace typu „Generate Model – C," který umožňuje demontáž a opětovné použití. Tento návrh by měl ukázat komerčnímu trhu s bydlením, jak může být budova najednou jednodušší a pohodlnější, a přitom se můžete spoléhat na biofilní (propřírodní) materiál a digitálně orientovaný design.

Konstrukce z CLT panelů

Díly budou vyrobeny z křížem vrstveného dřeva CLT. Materiál je méně energeticky náročný než běžné materiály, jako je beton a ocel. Velké množství dřevěných vláken v křížem laminovaných dřevěných panelech fungují jako úložiště uhlíku. Tím se dosáhne čisté a nulové hladiny uhlíku v atmosféře. Dochází tak k úplnému nahrazení konvenčních betonových a ocelových konstrukčních materiálů, které významně přispívají k uvolňování oxidu uhličitého do atmosféry.

Projekty Modelu C celou dobu své životnosti ukládají uhlík do dřeva buněčné struktury a obalu CLT budovy. Budova bude zahrnovat střešní krytinu CLT, na kterou lze snadno namontovat solární panely. Stěny budou obsahovat minerální vlnu a křížem vrstvené dřevo, aby se zajistily dobré izolační vlastnosti v interiéru. Tento přístup zároveň umožňuje budově snížit vytápění a chlazení.

CLT-bytovy-dum-Boston-detailni-navrh-budovy

Trojúhelníkový návrh budovy

Budova o velikosti 836 metrů čtverečních, která byla navržena pro oblast Lower Roxbury, bude obsahovat 14 bytových jednotek plus co-workingový prostor pro místní komunitu. Architektonické studio Generate v současné době zkoumá potenciální aplikaci systému Model-C na projekty až 18 podlaží, založené na nových stavebních předpisech pro vícepodlažní domy v roce 2021. Projekty domů z masivního dřeva jsou v USA prozatím omezeny na šest podlaží.

Model-C lze také vyladit, aby vyhovoval různým místům a požadavkům. Projekt je navržen tak, že budova staví na liniích trojúhelníkovém bloku, který ukazuje přizpůsobivost systému extrémním úhlovým podmínkám, všudypřítomných v městských centrech.

CLT-bytovy-dum-Boston-navrh-domu


"Budova trojúhelníkového tvaru je ideální do městských center."


CLT-bytovy-dum-Boston-interier-mistnosti


"Budova bude také zahrnovat modulární koupelnové bloky, které budou prefabrikovány mimo pracoviště a poté zapojeny do budovy. Tyto procesy pomáhají šetřit čas a snižovat tak stavební odpad."


CLT-bytovy-dum-Boston-interier


Zahájení výstavby bude už letos

Architektonické studio Generate a investor firmy Placetailor očekávají zahájení výstavby v červnu 2020 a dokončení začátkem roku 2021. Projekt je nejnovějším podnikem, který testuje limity dřevěné konstrukce. Zároveň představuje první městský bytový dům z CLT křížem vrstveného dřeva v pasivním standardu.

CLT-bytovy-dum-Boston-pudorys-domu

CLT-bytovy-dum-Boston-nakres-cele-budovy

CLT-bytovy-dum-Boston-pudorys-

  • Zdroj: dezeen.com
  • Foto: Forbes Massie Studio

Četli jste?

vicepodlazni-drevostavba-dalston-lanelittle-exterier
 
aktivni-dum-bez-uhlikove-stopy-exterier-bazen-larvik-norsko
 
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop