Pasivní dřevostavba inspirovaná severským stylem bydlení

Pasivní dřevostavba inspirovaná severským stylem bydlení

Lucie Němcová | Neděle, 27. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Majitelé této dřevostavby měli od začátku jasno o šetrném bydlení úzce spjatém s přírodními materiály. Zkušenost se Švédskem a jeho postojem ke stavbám ze dřeva zanechala lásku k tomuto stylu bydlení nejen pro jeho specifické klima, ale také pro jeho další pozitiva, která přináší.


Bude to dřevostavba

S manželem jsme pracovali a pobývali ve Švédsku, kde se v domech ze dřeva bydlí odjakživa, a moc jsme si tento druh bydlení oblíbili. Díky tomu máme vztah k dřevostavbách vyvinutý možná maličko jinak, než je zde standardem. Hlavních důvodů pro dřevostavbu bylo hned několik:

  • rychlost výstavby,
  • nízké provozní náklady,
  • klima v domě a větší využitelnost prostoru.

Všechny výhody dřevostavby se během realizace i užívání potvrdily. Celkově je nám blízký ekologický přístup a od začátku byl v našem hledáčku dům úsporný s nízkými náklady na provoz. Využili jsme dotaci Zelená úsporám a dostali se výpočtově na hranu nízkoenergetického a pasivního domu. Náklady po dvou letech potvrzují naše představy, pohybují se za rok lehce nad 20 000 (se vším všudy včetně vytížené sušičky a sauny).

Dodávám, že jsme milovníci tepla a minimálně 23 stupňů je u nás standard. Dům je vybaven větrací jednotkou s rekuperací a možností dohřevu větracího vzduchu, přímotopy a elektrickými rohožemi v podlaze přízemí. Přímotopy využíváme zhruba tři měsíce v roce a topení v podlaze je doplňkem pro komfortní teplo od nohou a temperování.

Během dovolené lze využít i naprogramování systému vytápění. Pro atmosféru je v obývacím pokoj krb na biolíh, který nahrazuje klasickou krbovou vložku. Tu jsme zavrhli jako příliš intenzivní zdroj tepla do domu s tak malými tepelnými ztrátami. Do budoucna jsme nechali otevřenou možnost přejít na ostrovní systém a doplnit solární panely. Prozatím nás však nízké náklady nemotivují dál investovat do technologií.

TIP NA ČLÁNEK: Rekuperace - vše, na co jste se chtěli zeptat ohledně řízeného větrání s rekuperací tepla

pasivni-drevostavba

Foto: Martin Zeman

pasivni-drevostavba-detail-stavby

Foto: Martin Zeman


Na první pohled nelze odhadnout, zda jde o pasivní dům nebo dřevostavbu. Samotný návrh a podobu stavby limitují minimálně.


pasivni-drevostavba-parkovaci-stani

Foto: Martin Zeman

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 114 m2
  • Užitná plocha: 171 m2
  • Spodní stavba: základová deska bez podsklepení; vodorovná hydroizolace – svařovaná fólie nad základovou deskou, vodorovná tepelná izolace – EPS nad základovou deska
  • Konstrukční systém: sloupková konstrukce „two by four"
  • Tepelná izolace: minerální vata a dřevovlákno
  • Fasáda: předsazený plášť s odvětrávanou dutinou, fasádní stěrka s probarvenou omítkou v kombinaci s dřevěným prkenným obkladem
  • Střešní krytina: keramická pálená glazovaná krytina
  • Okna: plastová šestikomorová okna DAFEPLAST
  • Podlahy: nášlapné podlahové krytiny keramická dlažba a dřevěná vícevrstvá lepená lamela ve formátu prken
  • Teplo: teplovzdušná jednotka Nilan Compact K, systém centrálního větrání s aktivní rekuperací odpadního tepla a dohřevem, doplňková elektrická přímotopná tělesa a elektrické podlahové rohože, teplá voda je připravována v elektrické větrací rekuperační jednotce Nilan se zásobníkem teplé vody o objemu 180 litrů
  • Skladba stěny (směrem zevnitř): sádrokartonové desky, tl. 1x 12,5 mm, svislý dřevěný rošt 20/60 (kotven na vynášecí SDK příponky) s vloženou tepelnou izolací z desek z dřevovláknité hmoty, parobrzda OSB P+D EGGER tl. 18 mm s těsněním spojů lepením a přelepenými spoji AiR stop páskou, KVH dřevěné sloupky 60/120 + tepelná izolace z minerální vlny, vynášecí OSB desky 300/200mm tl. 15 mm + tep. izolace z minerální vlny, vnější latě 40/60 + tepelná izolace z minerální vlny, kontaktní difuzní folie
  • Celková tloušťka stěny: 48,0 cm – fasáda stěrka, 44,9 cm – fasáda dřevěný obklad
  • Součinitel prostupu tepla U stěnou: 0,116 W/m2K
  • Projekt: Ing. arch. Lubomír Korčák (Projekty domů, s. r.o.); Ing. Radek Začal, Ing. Jan Růžička, Ph.D. (atelier KUBUS) www.kubus.cz
  • Realizace: Ing. Radek Začal,Iing. Jan Růžička, Ph.D. (atelier KUBUS) a Stanislav Šturc, www.kubus.cz, 2013–2014

Ochrana dřevostavby před teplem

Jednou z našich obav bylo přehřívání dřevostavby v letních obdobích, také proto jsme zvolili pasivní dům. Tato obava se ale nakonec vůbec nepotvrdila. Díky kvalitnímu stínění a izolaci je během léta, kdy jsou venku teploty třeba kolem 34 stupňů, v ložnici příjemných 24.

Chladit je možné také pomocí vzduchotechnické jednotky, pokud by jiná opatření nebyla dostačující. Raději jsme investovali do kvalitního zateplení, oken a stínicí techniky nyní, v produktivním věku, abychom z toho mohli těžit později, kdy už to třeba nebude možné.

pasivni-drevostavba-interier-kuchynska-linka

Okna: Rohová okna jsou pro tento dům typická. Úzké horizontální okno lemuje kuchyňskou pracovní desku a dodává tak praktické denní světlo během práce v kuchyni. Foto: Martin Zeman

pasivni-drevostavba-interier-kuchyne

Trámový strop: Nezaměnitelnou atmosféru dodávají interiéru odhalené trámové stropy v přízemí. Jen je třeba dobře zvážit, kde umístíme osvětlení. Není totiž snadné lustry přemisťovat. Foto: Martin Zeman


Alergici a vzduchotechnika v dřevostavbě? Ano!

Naše zkušenost s nuceným větráním je skvělá. V domě je stále čerstvý vzduch i bez nutnosti otevírání oken kvůli větrání. Okna samozřejmě používáme podle potřeby a jsou pro nás hlavně kontaktem se zahradou. Vzduchotechnika je zapnutá i během léta, jelikož jsme s manželem alergici a oceňujeme, že vzduch projde přes jemné a účinné filtry, které zachytí pyl.

Slabinou jsou pouze zimní období, kdy intenzivně mrzne. Ve dnech, kdy se teploty pohybují třeba kolem –15 stupňů, je uvnitř v domě hodně suchý vzduch. Řešíme to například sušením prádla v interiéru nebo zvlhčovačem vzduchu.

pasivni-drevostavba-interier-obyvaci-pokoj

Materiály: Láska k přírodním materiálům je vidět zejména v interiéru: masivní dřevěná podlaha, viditelné stropní trámy i nábytek z masivu. Stejně tak barevnost se drží v paletě přírodních tónů. Foto: Martin Zeman

pasivni-drevostavba-interier-schodiste

Schodiště: Dominantní schodiště je z betonu a bylo dodáno jako jeden prvek hned zpočátku realizace. Samotné stupně jsou obloženy dřevem a vytváří tak příjemnou tmavou linku v kontrastu s bílými stěnami. Pravda, akusticky toto řešení nefunguje pro dům ideálně, ale majitelé se shodli, že to nevnímají jako velký problém. Foto: Martin Zeman

pasivni-drevostavba-interier-sauna-s-koupelnou

Sauna: Styl severského bydlení by nebyl úplný bez hojně využívané sauny. Foto: Martin Zeman


A co bychom dnes udělali jinak?

Líbilo se nám centrální schodiště vedoucí přímo z kuchyně, dnes víme, že velmi dobře nese zvuk do horních pater. Nijak zásadně nám to ovšem nevadí. Můj pocit je, že odhalené trámy v barvě dřeva trošku ubírají světlo v interiéru, navíc je díky nim hodně komplikované měnit polohu svítidel.

Znovu bychom si je tedy rozmysleli. A do třetice bychom vytvořili prostornější dětské pokoje. Jsou to ovšem drobnosti. Celkově si užíváme, že vše dopadlo na výbornou a neobjevily se žádné větší problémy, zejména ve srovnání s ostatními sousedy, kteří řeší jednu reklamaci za druhou.

Nesmírně si ceníme terasy, kde trávíme spoustu času, ticha v domě, kdy nevíme ani o sousedově štěkajícím psovi, zmiňovaného kvalitního vzduchu uvnitř domu nebo neustále příjemné teploty. To vše je korunováno přátelskými výdaji za chod domu.

TIP NA ČLÁNEK: Nad dispozicí domu přemýšlejte! Finančně nejnáročnější prostory jsou koupelny a WC - jak ušetřit, poradí architekt

pasivni-drevostavba-zahrada

Foto: Martin Zeman


Místo, kde tráví rodina čas nejraději, je ukryto pod příjemnou pergolou. V případě nevlídného počasí lze spustit i boční rolety.


pasivni-drevostavba-posezeni-na-terase

Foto: Martin Zeman

Komentář projektanta


Co bylo největší výzvou této realizace?

Klient za námi přišel na základě kladné reference již s jasnou představou o domě a jeho řešení, měl vyhotovený projekt pro stavební řízení, danou stavební konstrukci a technologii domu a vydané stavební povolení s tím, že má v úmyslu co nejdříve začít stavět. celá realizace byla připravována na konkrétního dodavatele stavby, který ale mezitím svoji stavební činnost skončil.

Výzvou pro nás bylo přeprojektovat celou konstrukci domu v omezeném čase. objekt byl původně navržen na konstrukční systém z prefabrikovaných dřevěných sendvičových panelů. Náš způsob výstavby byl v rámci této realizace nastaven na „two by four" systém s kompletně provětrávanou fasádou.

Zajímavým specifikem této stavby byla nutnost doladit konstrukci domu a přesně provést jednotlivé stavební otvory pro instalaci již předem vyrobených fasádních oken a vstupních dveří. Dalším ne zcela standardním prvkem u dřevostavby bylo použití rohových, již vyrobených oken, které neobsahovaly rohové podporové sloupky.

V rámci statiky domu tato část konstrukce nebyla zcela triviální. Rohová okna byla větších rozměrů a zatížení stropů a obvodových stěn druhého nadzemního podlaží bylo nutné nad těmito okny konstrukčně vynést. z tohoto důvodu náš statik navrhl provedení dřevěných příhradových vazníků vynášejících nadpraží těchto rohových oken.

Jak pasivní standard ovlivnil návrh a samotnou výstavbu?

Vzhledem k tomu, že se jedná o kompletní dřevostavbu, bylo nutné posoudit riziko letního přehřívání a navrhnout a především zrealizovat odpovídající technická opatření. V tomto případě se jednalo o instalaci exteriérového stínění oken (předsazené žaluzie) a možnost předchlazení větracím vzduchem.

Podstatným činitelem kvalitní pasivní stavby je také její vzduchotěsnost. Je dána dobře navrženou a především kvalitně zrealizovanou vzduchotěsnicí vrstvou stavby.  V našem případě byla například u obvodových stěn tvořena parobrzdnou a vzduchotěsnicí vrstvou z desek osb.

Na předešlé stavbě jsme se v tomto bodě nechali zlákat materiálovou novinkou a novou technologií, která se nám ale v rámci těsnosti nevyplatila. Pro zvýšení vzduchotěsnosti těchto desek jsme tehdy museli přistoupit k dodatečnému kompletnímu přetření vrstvy z OSB desek, abychom se dopracovali kvalitního výsledku blowerdoor testu vzduchotěsnosti.

Tentokrát jsme použili desky od renomovaného výrobce s deklarovanými parametry. bohužel scénář s přetíráním desek se opakoval. a to i přesto, že desky jsme kompletně ve spárách prolepovali a přelepovali air stop páskami. Kvalita použitých desek je pro vzduchotěsnost stavby zkrátka velmi podstatná a je potřeba ji nezanedbat.

Které detaily stavby stojí za zmínku?

Kromě zmiňovaných oken a vstupních dveří, které bylo nutno osadit do přesně připravených otvorů, byla dalším zajímavým prvkem instalace prefabrikovaného betonového schodiště do konstrukce dřevostavby domu. instalace probíhala za pomoci jeřábu do předem připraveného otvoru ve stropě prvního nadzemního podlaží.

Zde byl samozřejmě opět tlak na přesnost připraveného otvoru ve stropní konstrukci domu. Instalaci schodiště krátce po zahájení stavby si pochvalovali především všichni pracovníci na stavbě. v případě dřevostaveb bývá zvykem, že finální schodiště je spíše jednou z posledních truhlářských subdodávek a po dobu stavby se mezi patry pohybuje po provizorním schodišti a velmi často jen po žebříku, což samozřejmě veškeré přesuny materiálu a osob na stavbě komplikuje.

Ing-Radek-Zacal-paty-rozmer
Ing. Radek Začal
ateliér KUBUS


rocenka-pasivni-domy-2021 kopie

PASIVNÍ domy - jak se staví, jak se v nich žije...

  • Návrh a stavba pasivního domu
  • Technologie
  • Projekty a realizace
  • Zkušenosti

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi. Přes 220 stran informací pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2016

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop