Pasivní dům jim naplnil představy o kvalitě vnitřního prostředí

Pasivní dům jim naplnil představy o kvalitě vnitřního prostředí

Redakce | Čtvrtek, 14. říjen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Miloš s rodinou bydleli v bytě a asi by tomu tak nějaký čas bylo, kdyby se v sousedství neobjevil stavební pozemek na prodej. Parcela splňovala jejich představy, takže se rozhodli pro koupi a plánování nového pasivního domu.

Moderní technologie v pasivním domě


Miloš pracuje ve firmě, která se zabývá návrhem a realizací dřevostaveb a má zkušenosti se stovkami realizací nejen rodinných domů, ale i občanských staveb, o volbě technologie a dodavatele tedy bylo rozhodnuto.

Poměrně jasná byla i představa, jak bude budoucí rodinný dům vypadat. „Byl jsem u realizace desítek domů, takže jsem věděl, co chci, a co ne," popisuje majitel.

Požadavkem byl přízemní rodinný dům s prostorným obývacím pokojem a kuchyní, oddělená ložnice rodičů s vlastním zázemím (koupelna, šatna) a především pasivní koncept. Tím si byl majitel jist hned.

„Někteří lidé se obávají moderních technologií a energeticky šetrných domů, já si tohle naopak přál. Vím, že správně zvolené a navržené technologie dokážou nesmírně zlepšit kvalitu bydlení, zároveň jsme samozřejmě chtěli, aby byl dům co nejméně závislý na energiích," vysvětluje sympatický majitel svoje rozhodnutí.

Zvolili tedy systém nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla, vytápění pomocí tepelného čerpadla, kvalitní okna, projekt od počátku počítal i s integrovaným zastíněním, aby nedocházelo v létě k přehřívání a tedy nutnosti prostor nákladně chladit.

Čistě z hlediska financí k pasivnímu standardu ale majitelé nepřistupovali. „Pasivní dům je logicky dražší, na druhou stranu brát ho jen z hlediska návratnosti nákladů dost dobře nejde. Prioritní pro nás byla kvalita vnitřního prostředí, která je v pasivních domech nesrovnatelně vyšší. Navíc část nákladů pokryla dotace z programu Nová zelená úsporám," vysvětluje.

Dům byl hned od návrhu optimalizován společně s energetickým specialistou, který s realizační společností dlouhodobě spolupracuje.

Díky tomu nemuselo docházet ke změnám v průběhu projektování, které s sebou nesou náklady a čas navíc. Elegantní přízemní stavba těžila ze správné přípravy, zkušeností realizační firmy i bezproblémového stavebního řízení.

„Schválení projektu trvalo asi dva měsíce, samotná realizace přibližně šest a další přibližně dva měsíce se dodělával interiér a zahrada," popisuje Miloš cestu k novému rodinnému domu, která nezabrala ani rok.

Na závěr adekvátní otázka, zda by majitelé na domě něco změnili. „Jsme na hraně zastavitelnosti pozemku, původně jsme plánovali ještě o malinko větší plochu domu, ale to nebylo kvůli regulacím možné. Nicméně rozhodně nijak netrpíme," uzavírá s úsměvem majitel.

Technické parametry


  • Měrná potřeba tepla: 4,5 kWh/m2/a
  • Konstrukční systém: montovaná dřevostavba two-by-four
  • Zastavěná plocha: 220 m2
  • Užitná plocha: 190 m2
  • Počet osob v domácnosti: 4
  • Způsob vytápění/ větrání: tepelné čerpadlo IVT; nucené větrání s rekuperací odpadního tepla, jednotka Zehnder
  • Roční náklady na vytápění/ohřev spotřeba elektřiny kompletně cca 2500–3000 Kč/měs., včetně ohřevu bazénu
  • Projekt: LUCERN dřevostavby s.r.o.
  • Realizace: LUCERN dřevostavby s.r.o.

pasivni-domy-LUCERN-moderni-drevostavba-2pasivni-domy-LUCERN-moderni-drevostavba-3

 

pasivni-domy-LUCERN-moderni-drevostavba-4pasivni-domy-LUCERN-moderni-drevostavba-5

 

pasivni-domy-LUCERN-moderni-drevostavba-interier-1Drevoastavby.cz | pasivni domy LUCERN moderni drevostavba interier

 

Specifickým požadavkem byl VZDUŠNÝ obytný prostor. Obývací prostor s jídelnou a kuchyní je proto o metr vyšš í než ostatní místnosti.


Drevoastavby.cz | pasivni domy LUCERN moderni drevostavba interierpasivni-domy-LUCERN-moderni-drevostavba-interier-4

 

Drevoastavby.cz | pasivni domy LUCERN moderni drevostavba interierDrevoastavby.cz | pasivni domy LUCERN moderni drevostavba interier

 

5 zkušeností majitele s pasivním domem


Rekuperace

Naprosto skvělá věc. Kvalitu vzduchu poznáte okamžitě, je tady čerstvý, nešíří se zápach. A rozhodně nás řízené větrání nijak neomezuje v provozu domu, okna normálně otevíráme.

Technologie

Ovládání domu není jinak složité. To byl koneckonců i náš požadavek, aby vybavení bylo intuitivní a snadno regulovatelné.

Konstrukce

Dřevostavba splnila naše očekávání beze zbytku, dokonce i z hlediska akustiky.

Okna a stínění

Jsme nesmírně spokojeni s volbou oken (plastový rám s hliníkovými fazetami) a stíněním, se kterým se počítalo již v projektu a které chrání dům před letním přehříváním.

Dotace

Dům byl navržen od samého začátku jako pasivní a na optimalizaci projektu se podílel energetický specialista. Díky tomu nebyl problém se získáním dotace.

Autor článku: Ondřej Krejčí


Pasivni domy | rocenka pasivni domy 2021

PASIVNÍ domy - jak se staví, jak se v nich žije...

  • Návrh a stavba pasivního domu
  • Technologie
  • Projekty a realizace
  • Zkušenosti

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi. Přes 220 stran informací pouze za 95 Kč.

koupit časopis

 

PD-2021
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop