Pasivní dřevostavba si žádá bezchybnou realizaci

Pasivní dřevostavba si žádá bezchybnou realizaci

Redakce | Úterý, 22. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Zvažujete stavbu pasivního domu či pasivní dřevostavby? Víte, v čem je pasivní dřevostavba specifická? Přinášíme vám několik důležitých informací, které byste měli vědět, než se do samotné realizace pustíte.

Pasivní dřevostavby musí oproti nízkoenergetickým dřevostavbám splňovat přísnější kritéria týkající se roční spotřeby tepla – do 15 KWh/m2, spotřeba energií nesmí ročně přesáhnout 120 kWh/m2 obytné plochy domu a pokud se sníží tlak vzduchu v domě oproti okolní atmosféře o 50 Pa, maximální infiltrace objemu vzduchu nesmí přesáhnout 60 % vzduchu celé dřevostavby za hodinu.

Kvalitní projektová dokumentace = kvalitní pasivní dřevostavba


Vzhledem k tomu, že pasivní dřevostavba čerpá z maximálních možných prostředků obnovitelných a přírodních zdrojů energií, je velmi důležité nechat si od odborníka zhotovit projektovou dokumentaci, která řeší jak použité materiály včetně jejich tlouštěk a izolačních vlastností, tak umístění pasivního domu na pozemku vzhledem ke světovým stranám a případně i přirozené venkovní zastínění, které by eventuelně mohlo „zhoršovat" kritéria nutná pro splnění pasivní dřevostavby.

V pasivních dřevostavbách jsou na severní straně zpravidla místnosti, které nejsou trvale obývané, tedy koupelny, šatny, schodiště, technické místnosti a chodby. Míra prosklení je zde minimalizována. Naopak jižní strana dominuje značně prosklenými plochami, za kterými jsou umístěny nejčastěji obývané místnosti, tedy kuchyně, obývací pokoje, jídelny, pracovny, dětské pokoje apod.

Vzduchotěsnost pasivní dřevostavby je klíčová


Jedním z hlavních pilířů pasivního domu je vzduchotěsnost, která je zajištěna materiály s vysokými tepelně izolačními a akumulačními vlastnostmi. Tloušťka izolačních materiálů je určena odborným výpočtem, který se zaměřuje jak na obálku celé pasivní dřevostavby, tedy všechny obvodové stěny a střešní plášť, tak na základovou desku a podlahu domu. K tomu, aby byly splněny podmínky pasivní dřevostavby je nezbytně nutné, aby v domě při její výstavbě a ani následně nevznikly žádné tepelné mosty. Veškeré spáry a spoje musí být dokonale utěsněny a prostupy v domě je nutné co nejvíce minimalizovat.

K tomu, aby bylo zjištěno, zda je dřevostavba dostatečně vzduchotěsná a splňuje podmínky pasivního domu, se využívá tzv. Blower-door test. Blower-door test je doporučeno provádět ve dvou fázích, a to ve fázi rozestavěnosti v době po dokončení všech rozvodů v domě a následně v těsné fázi před dokončením a předáním pasivní dřevostavby.

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba na klíč Blower door test

obr.: Při provádění blower-door testu se zpravidla do dveří osadí v rámu s plachtou velkoprůměrový ventilátor, u kterého je možné měnit rychlost otáček a vytvářet tak tlakový rozdíl mezi interiérem a exteriérem. Foto: Mgr. Stanislav Paleček

Pasivní dřevostavba s rekuperací a fotovoltaikou


Součástí pasivní dřevostavby je vždy také systém řízeného větrání, tzv. rekuperace, která v domě zajistí zdravé prostředí díky automatickému větrání. Rekuperace zajistí, že z domu neuniká teplo a zároveň do něj proudí čerstvý vzduch bez jakýchkoliv škodlivin. Potřeba klasického větrání okny je tedy naprosto minimalizována, protože čerstvý vzduch je v pasivní dřevostavbě neustále.

Jak již bylo zmíněno, pasivní dřevostavby maximálně využívají obnovitelné zdroje, kdy jedním z nich je také instalace fotovoltaiky na střechu domu, která proměňuje sluneční záření na elektřinu. Velmi důležitým faktorem pro maximální využití fotovoltaiky je umístění na vhodnou světovou stranu, ideálně jih, jihozápad nebo jihovýchod a samotný sklon nainstalovaných fotovoltaických panelů.

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba na klíč WOOD SYSTEM s.r.o.

Zdroj fotografie a autor realizace pasivní dřevostavby: WOOD SYSTEM s.r.o.

Pasivní dřevostavba si žádá bezchybnou realizaci

V průběhu stavby je třeba dodržet bezchybnou realizaci pasivní dřevostavby s dodržením jednoznačných postupů v konstrukčních detailech. Zajištění přísné preciznosti a správného řešení všech konstrukčních detailů je základem pro správně zhotovený pasivní dům, stejně tak jako kvalitní projekt, vysoké nasazení, odborná způsobilost a kvalita provedení. Spolehlivým a ověřeným dodavatelem pasivní dřevostavby na klíč je i firma WOOD SYSTEM, která se kromě nich zaměřuje i na dřevostavby nízkoenergetické a montované. Hlavní nevýhodou pasivního domu je jeho cena, která je oproti ostatním domům značně vyšší. Důvodem jsou vyšší pořizovací náklady již ve fázi zhotovení projektové dokumentace, kvalitnější použité materiály a technologie v domě.

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba na klíč WOOD SYSTEM s.r.o.

Zdroj fotografie a autor realizace pasivní dřevostavby: WOOD SYSTEM s.r.o.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop