Fasáda s otevřenými spárami je nevšední, futuristická i extra individuální

Fasáda s otevřenými spárami je nevšední, futuristická i extra individuální

Dana Jakoubková | Pondělí, 06. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Pojem provětrávaná nebo odvětrávaná fasáda, kdy je obklad zavěšen na nosném roštu, který umožňuje proudění vzduchu, je už jistě stavebníkům znám. Ale fasáda s otevřenými spárami zatím u rodinných domů běžná není. Jde přitom o zcela jedinečný architektonický výraz, který může povýšit pohled na dům na zážitek.

Zatímco standardní exteriérová fólie je schovaná, tedy chráněná pod uzavřenou strukturou fasádního obkladu, otevřená povaha opláštění s přiznanými spárami výrazně snižuje jeho ochrannou schopnost. Sílící trend v neobvyklém designu otevřeného obkladu tedy vyvolal potřebu inovací v technologii výroby fasádních fólií, která by byla schopna zajistit kromě vzduchotěsných, paropropustných a voděodolných vlastností i odolnost trvající desítky let. A aby měl design prolamovaného obkladu kýžený efekt, přidat navíc i barvu, na které celá estetika otevřené fasády stojí.

DrevoaStavby.cz | Fasáda dřevostavby s otevřenými spárami

obr.: Nejčastější barvou této speciální folie je černá. Ve stejné barvě se ale vyrábí i standardní fasádní fólie. Jak je od sebe zákazník odliší? Každý výrobce má své značení; některý používá u názvu zkratku UV, jiný ji má zařazenou pod sekcí otevřené fasády. Pokud není označení jasné, je třeba věnovat energii získání více informací. Pokud se spletete, chyba bude fatální – nesprávná folie se pod přímými slunečními paprsky může v řádu měsíců doslova rozpadnout. Ale nemusíte zůstat pouze u černé barvy. Na českém trhu jsou i výrobci, díky nimž se lze pustit do barevně nevšedních kompozic. Foto: DÖRKEN

DrevoaStavby.cz | Fasáda dřevostavby s otevřenými spárami

obr.: Fólie pod otevřeným obkladem se instaluje stejně jako běžná fasádní fólie. Každá má však výrobcem danou maximální šířku mezery v obkladu a procento otevřenosti z celkové plochy fasády. V závislosti na zvolené formě je možná celá řada efektů, například záměrný kontrast fólie s obkladem, decentní provedení tón v tónu, dynamický vzhled nebo zvláště efektní noční osvětlení. Foto: DÖRKEN

DrevoaStavby.cz | Fasáda dřevostavby s otevřenými spárami

Foto: DÖRKEN

TIP NA ČLÁNEK: Princip provětrávaných fasád u obkladů dřevostaveb, přináší celé stavbě mnoho zásadních benefitů

Otázky pro odborníka


Proč je třeba rozlišovat mezi fólií pod provětrávanou fasádu s uzavřenými spárami a s přiznanými mezerami či perforovaným obkladem?

Rozdíl spočívá v tom, že u fasády, kde jsou mezi obkladovými dílci mezery nebo je obklad děrovaný, musí být použita fólie, která dlouhodobě odolá kromě deště a větru také UV záření. To se podílí velkou měrou na degradaci standardní fólie, a proto je třeba ji v případě fasád s uzavřenou spárou bezprostředně zakrýt obkladem. Kromě toho musí být fólie dostatečně mechanicky odolná a tím spolehlivá proti působení povětrnostních vlivů.

TIP NA ČLÁNEK: Jak větrá odvětrávaná fasáda

DrevoaStavby.cz | Fasáda dřevostavby s otevřenými spárami

obr.: Barva membrány hraje velkou roli nejen z důvodů estetických, ale i v energetické účinnosti obálky domu. Při zvažování barvy fólie a šířky mezer budete muset zohlednit i expozici dané stěny domu vůči slunci – světlejší barvy sluneční paprsky spíše odrážejí, zatímco tmavší barvy absorbují více hřejivé energie. Foto: DÖRKEN

DrevoaStavby.cz | Fasáda dřevostavby s otevřenými spárami

Foto: DÖRKEN

Čím je ona odolnost, kvalita, potažmo životnost fasádní fólie dána a proč se nevyplatí na ní šetřit?


Zde jde především o zkušenost a odpovědnost výrobce. Fasádní fólie musí pro svou dlouhodobou funkčnost obsahovat všechna potřebná aditiva – UV stabilizátory, teplotní stabilizátory a další ingredience. Fasádní fólie jsou zatěžovány jak v průběhu výstavby, tak po jejím dokončení, obzvlášť pokud provádíme fasádu s otevřenou spárou. V takovém případě je zátěž UV zářením na prvním místě. Avšak ani ostatní takzvané stresové faktory nezůstávají pozadu. Teplota, proudící vzduch a vlhkost jsou z dlouhodobého hlediska pro technicky nevyspělé fólie spolehlivým hrobníkem. Kdo chce šetřit na fasádní fólii bez znalosti skutečné problematiky, ať se raději takovému ztvárnění fasády vyhne.

DrevoaStavby.cz | Fasáda dřevostavby s otevřenými spárami

obr.: Fólii lze použít na všechny typy konstrukcí a pod různé materiály obkladu. Vícevrstvá koncepce s barevnou fasádní fólií nabízí pestrou škálu možností působivých návrhů, od prostých „mezer", přes fasádu průhlednou, až po perforované plochy. Například v kombinaci s umělecky ztvárněným kovovým obkladem lze dosáhnout zcela neobvyklého designu a překvapivého hloubkového efektu i v podobných barevných odstínech. Foto: Prefa Aluminiumprodukte

Na co by se měl stavebník hlavně soustředit?


Při výběru správné fasádní fólie by měl být obezřetný a soustředit se i na jiné parametry, než je cena za metr čtvereční. Pokud má fólie skutečně chránit a tím zabezpečovat dlouhodobou funkčnost skladby obvodové stěny, musí být výrobcem nastavena tak, aby v tomto více či méně náročném prostředí spolehlivě obstála. Důležité jsou proto nejen technické parametry fólie, ale i doplňky nutné pro vyřešení a zabezpečení všech detailů, kterým se ani u sebejednodušší fasády nevyhneme. Fasádní fólii je nutné provést spojitě v ploše i místech prostupů (vzuchotechnika, okenní rámy ...) i tam, kde je zakončena, například v úrovni soklu na okapnici.

DrevoaStavby.cz | Fasáda dřevostavby s otevřenými spárami

obr.: Zavěšené vláknocementové obklady nemusí být tvořeny pouze nudnými panely šedých odstínů. I zde lze pomocí podbarvených přiznaných spár a barveného obkladu vytvořit efektní vzhled. Foto: Cembrit

Pokud dojde k mechanickému poškození fólie, lze ji nějak opravit?


Opravy je možno provádět k tomu výrobcem určenými lepidly nebo lepicími páskami. U uzavřených fasádních spár jde především o funkčnost provedené opravy, u otevřených spár musíme počítat s estetikou provedení. Například u našich výrobků máme pro oba typy oprav funkční i estetické způsoby provedení pomocí lepicího a těsnicího programu DELTA.

Karel Bulín DORKEN s.r.o
Karel Bulín
technický poradce Dörken s.r.o.

DaS 6-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop