Časopis DŘEVO&stavby 5/2014
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 5/2014
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Dřevostavby z panelů – kvalita i rychlost v jednom

Dřevostavby z panelů – kvalita i rychlost v jednom

Lucie Němcová | Pondělí, 23. květen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Přirozený vývoj a inovace konstrukčních systémů dřevostaveb přinášejí kromě klasického systému „two by four“ také další řešení – nejrůznější druhy panelů. Ať už ty, které maximálně využívají vlastností masivního dřeva, ty, které šetří čas realizace na pozemku montáží ve výrobně, nebo ty, které sofistikovaně využívají přírodních materiálů. Na výběr máme zkrátka pestrou paletu možností s vysokým kvalitativním standardem.

 

Tlak na cenu a rychlost ve stavebnictví nezná mezí a nevyhnul se ani sektoru dřevostaveb. Výsledkem jsou konstrukční systémy, které mohou zákazníkovi nabídnout opravdu zajímavé parametry – vyšší rychlost výstavby a současně také vyšší kvalitu, v některých případech mnohem širší možnosti tvarových řešení stavby, anebo nižší cenu. Řešením jsou nejrůznější druhy panelů, které z realizace dřevostavby udělají několikadenní snadný proces.

Dřevo v celé své kráse – masivní panely

Jednou z variant panelových konstrukčních systémů jsou panely z lepených nebo šroubovaných vrstev masivního dřeva, takzvané CLT panely, které se vyznačují velkou pevností a únosností. Tyto panely nechávají dřevo vyniknout v jeho přirozenosti – velké plochy s krásnou kresbou můžeme nechat v interiéru odhalené a vychutnat si dům ze dřeva opravdu naplno.

dřevostavba z dřevěných panelů interiér

 

Stejně tak je ale můžeme ukrýt do konstrukce a využít dalších pozitivních vlastností panelů – vysokou únosnost a pevnost nebo velmi dlouhou životnost. Díky těmto výborným statickým parametrům jsou CLT panely vhodné pro větší několikapodlažní projekty i tvarově odvážnější konstrukce. Překvapivá je i velká odolnost dřevěných panelů vůči požáru. Panely CLT mají zhruba dvanáctiprocentní obsah vlhkosti. Než se dřevo vznítí, musí se z něj nejprve vypařit voda. Zuhelnatělý povrch navíc chrání vnitřní vrstvy dřeva, díky čemuž se stavba v případě požáru nezhroutí.

Komponenty velkoformátových masivních panelů se vyrábějí z vysušených lamel skládaných do vrstev, které jsou k sobě otočeny o 90 stupňů. Tyto vrstvy jsou k sobě podle typu výrobce lepeny nebo šroubovány. Počet vrstev může být různý a určuje konečnou tloušťku panelu. Prvky pro konkrétní dům jsou opracovány na CNC strojích s milimetrovou přesností, jednotlivé panely jsou opatřeny veškerými funkčními výřezy, takže na pozemek putuje jednoduchá stavebnice.

Výroba CLT panelů pro dřevostavby

 

Podle toho, zda panely chceme využít jako pohledové, nebo pouze v konstrukci, vybíráme kvalitu jejich finálního povrchu. Vzhledem k použitým technologiím sušení panely vykazují tvarovou stálost i při změnách vlhkosti. Masivní panely jsou opravdu univerzálním řešením a osloví například i ty, kteří dřevostavbám nedůvěřovali pro jejich subtilnost.

Rychle, kvalitně a levně – montované panely

Realizace dřevostavby je v porovnání s jinými konstrukčními systémy už tak velmi rychlá. Ovšem ani to stavebníkům mnohdy nestačí a hledají se další řešení usnadňující celý proces. Je pravdou, že realizace domu na bázi dřeva z jednotlivých komponentů přímo na staveništi poskytuje relativně velký prostor pro nepřesnosti. Řešením, které právě tento zásadní faktor eliminuje, jsou dřevostavby z montovaných panelů. Ty jsou připraveny v suchém prostředí montážní haly – opatřeny izolací, ale i omítkou, okny, parapety a vchodovými dveřmi.

                     Co je CLT panel a jaké jsou jeho výhody?

Cross laminated timber, tedy křížem lepené dřevo (CLT), se skládá minimálně ze tří (ale mnohdy i více) k sobě navzájem slepených vrstev dřeva, které staticky spolupůsobí a vytvářejí tak tuhý panel. Jaké jsou jeho přednosti?

  • Přírodní ekologický materiál, který je CO2 neutrální.
  • Masivnost a s tím související vynikající statické vlastnosti – vysoká pevnost, stabilita a mimořádná únosnost – panely jsou vhodné i pro odvážné konstrukce a větší projekty.
  • Flexibilní řešení staveb.
  • Tvarová stabilita a rozměrová přesnost.
  • Velmi rychlá výstavba – dům se skládá jako stavebnice z přesně připravených dílců, minimum montážních spojů a jednoduché skladby stěn.
  • Prefabrikace – velice přesné a čisté detaily.
  • Jednoduchá, bezprašná a bezhlučná montáž.
  • Vzduchotěstnost i bez použití foliových parozábran.
  • Difuzní otevřenost – zajistí kvalitu vnitřního prostředí bez plísní.
  • Pohledové dřevo v interiéru.
  • Ekonomicky zajímavé řešení díky jednoduchosti a rychlosti provedení.

Realizace hrubé stavby takto připraveného domu trvá na samotném pozemku přibližně dva až tři dny. Do týdne je dům opatřen střechou a důkladně uzavřen, v dalších týdnech následují dokončovací práce. Objekt může být kompletně hotov do třech měsíců.Výhodou montovaných panelů je také precizní provedení s minimálním prostorem pro jakékoli chyby. 

Dřevěné CLT panely - interiér design

Ještě přirozeněji – panely ze slámy

Velmi zajímavým materiálem, který v tuto chvíli nachází využití spíše v úzkém okruhu alternativních stavebníků, je sláma. Dostupnost, nulová uhlíková stopa, snadná zpracovatelnost, skvělé izolační vlastnosti, to vše jsou faktory, které je škoda ve stavebnictví nevyužít. Výrobci proto hledají možnosti, jak uplatnit slámu dostupnějším a efektivnějším způsobem, než ve formě balíků. Vznikají panely z lisované slámy, případně rovnou se zabudovanou nosnou dřevěnou konstrukcí.

stavba domu ze slaměných panelů

 

Dostaneme tak finální produkt konstantních vlastností, s rovným povrchem připraveným pro nanesení omítek případně doplnění dalších vrstev izolace podle potřeby. Je důležité také podotknout, že při výrobě není produkován žádný toxický odpad, je energetický nenáročná a nevyžaduje další chemické látky. Jste-li příznivci udržitelné výstavby s velkým podílem přírodních materiálů, tato varianta jistě stojí za zvážení.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop