Snahu o rekonstrukci a záchranu památkově chráněného statku si vzali za své životní poslání

Snahu o rekonstrukci a záchranu památkově chráněného statku si vzali za své životní poslání

Dana D. Daňková | Čtvrtek, 18. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Oprava domu, ať zděného či dřevěného, je náročnou záležitostí jak z hlediska pracnosti, tak i financí. Rekonstrukce statku, který kombinuje ve své konstrukci oba zmíněné stavební materiály, a navíc je památkově chráněn, je současně velkým závazkem a zodpovědností...


Statek byl láskou na první pohled

Stavby z dob minulých v sobě nesou nejen příběhy svých obyvatel, jsou také dokladem historie. Statek v Sedlci u Mšena patří mezi tradiční venkovské hospodářské usedlosti, jakých je u nás mnoho. Monogram na vyřezávané části štítu JH odkazuje na rod Homutů, kteří statek měli v majetku až do 50. let minulého století, kdy byl vyvlastněn a začleněn do JZD.

Nulová péče a devastace během uplynulých desetiletí znamenala skoro jistou zkázu. Na počátku 90. let však svitla usedlosti naděje na (konečně) lepší zítřky. Původní majitelé ho po roce 1989 získali v restituci zpět a prodali jinému zájemci. Ze statku se měla stát turistická ubytovna.

Objekt byl zapsán do registru kulturních památek, započala jeho rekonstrukce – byla zajištěna statika objektu a vyměněny krovy a střecha. Opravné práce probíhaly zhruba do roku 1996, pak zůstal objekt více méně opuštěný a jeho osud byl opět nejistý.

Zlomovým pro záchranu krásné kulturní památky se měl stát rok 2014. Pro manžele se dvěma dětmi byl statek láskou na první pohled. Kokořínsko je místem, které si zvolili pro svůj život, jejich profese a schopnosti je vlastně předurčily k záchraně půvabné historické usedlosti.

„Manžel je architekt, já zase organizační typ, naším společným přáním byl rodinný penzion," začíná vyprávět Kateřina Lorencová Holanová. „Již při první obhlídce se nám nemovitost líbila, při druhé návštěvě přeskočila jiskra a začalo naše velké dobrodružství."

Statek se řadí mezi typické roubené stavby lidové architektury Kokořínska. Jejím jádrem je obytná část, jejíž první podlaží zahrnuje kromě místností určených k bydlení také rozsáhlé prostory sušáren, užívané dříve mimo jiné pro uskladnění divokého chmele a obilí.

Pod sušárnami s pavlačí ve tvaru písmene „L" se nacházejí původní chlévy a stáje, v nichž se dochovaly valené klenby, zhotovené z místního pískovce. Tak jako u všech podobných lidových staveb, i zde tvořila původní obytná část pouze zlomek celkové užitné plochy stavení.

01a dvůr_2015_09

obr.: Historické stavby v sobě nesou osudy svých obyvatel, jsou s nimi nerozlučně spjaty. V Homutově statku už začali psát další kapitoly... Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný

02 16_Homutuv-statek__pavlač

obr.: Do bývalých sušáren, dnes již apartmánů, lze vstoupit z pavlače ve tvaru písmene „L" ve vnitřním traktu objektu. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný

03a zahrada_bylinkovo-zeleninová zahrádka_2015_01

obr.: Nový vzhled dostaly nejen budovy statku, ale také pozemek. V této části vznikla zahrádka se záhony zeleniny a bylinek. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný

03 2-Homutuv-statek_zahrada

obr.: Nová podoba budov statku a pozemku s bylinkovou zahrádkou. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný

Otázky pro majitele

Jaké byly počátky rekonstrukce vašeho statku?

Při architektonickém návrhu jsme vycházeli z plánované náplně objektu (ubytovací zařízení) a z podmínek daných NPÚ (nutnost zachovat veškeré dispozice). Základem úspěchu při realizaci podobného projektu je spolupráce s památkáři, v našem případě s Kamilou Hrbáčovou z MÚ Mělník a Janou Berkovou z NPÚ.

Obě se na realizaci podílely svou radou a zápalem pro věc a za to jim patří náš dík. V památkově chráněném objektu nelze mnoho přestavovat a ještě méně lze bourat. Dnešní filozofie památkářů je provádět pouze takové úpravy, které jsou vždy vratné.

Tudíž lze například koupelnu vestavět do roubených částí, ale vždy jen tak, aby bylo možno ji v budoucnu odstranit a interiér vrátit do původního stavu – to ilustruje náš příklad přestavby původních sušáren podél pavlače na pokoje.

Na investorovi je, zda tuto filozofii přijme, a na architektech, aby si s tím poradili. V našem případě se spíše jednalo o přístup staré starému, nové novému – ty části domu, které původně sloužily k bydlení, byly zařízeny tradičně.

Tam, kde jsme z původních hospodářských částí vytvářeli funkčně nové prostory, vznikl prostor moderní, současný, s důrazem na původní stavební prvky.

04a apartman2_obývací pokoj_2014_09

obr.: Komín černé kuchyně a nyní již obývací pokoj apartmánu, z něhož lze vejít do malé a velké ložnice. Z původních podlah se příliš nedochovalo, nová dřevěná podlaha byla vyrobena na zakázku tak, aby jednotlivá prkna byla co nejširší, současně neměla být všechna identických rozměrů. Podlaha tak časem získá přirozenou patinu a přiblíží se co nejvíce původnímu používanému materiálu, který měl k dokonalosti dnešních podlah daleko... Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný


07a mezonetové pokoje5_hliněné omítky_2016_07

obr.: Asi nejnáročnější bylo splnění požadavku památkářů na hliněné omítky. Bylo nutné použít tradiční pracovní postupy a starou technologii, a současně vyhovět dnešním tepelněizolačním a zvukověizolačním požadavkům. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný

07b mezonetové pokoje5_hliněné omítky_2016_10

obr.: Soudobé moderní hliněné omítky včetně příslušných technologických postupů nebyly vhodné – omítka by byla příliš hladká a rovná. Majitelé vše konzultovali střídavě s odborníkem ze stavební fakulty ČVUT, se starými zednickými mistry, památkáři, aby nakonec vhodný postup opravdu našli. Hliněné omítky se nanášely postupně, aby měly jednotlivé vrstvy čas vyschnout. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný

07 mezonetové pokoje5_hliněné omítky_2016_11

obr.: Dnes jsou již nabílené a přirozeně kopírují nerovnosti omítnutého roubení. Sem tam z nich koukají kousky plev, které se do hlíny přimíchávají. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný


Jaké jste používali materiály?

Převážně šlo o tradiční materiály pro roubené stavby (dřevo, hliněné omítky, kámen) spojené s původními stavebními postupy. Doplňovali jsme je moderními, současnými materiály, jako je například sklo, ocel a cementové stěrky.

06a mezonetové pokoje4_oprava pohledového roubení_2016_06

obr.: Při opravě pohledového roubení bylo nejprve nutné vyčistit ho od původních vymazávek. Ty se však nevyhazovaly, ale smíchaly s vodou, přidala se hlína, plevy a především vápno pro desinfekci. Vznikl tak kvalitní materiál na obnovu výplně spár. Spáry se vyspravovaly dříve obvyklým způsobem s využitím ručně vyrobených dřevěných kolíčků, bránících vypadávání vrstev vymazávky. Poté bylo vše ošetřeno nátěrem proti houbám a hmyzu a natřeno bezbarvým olejovým nátěrem. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný

06 mezonetové pokoje4_oprava pohledového roubení_2017_02

obr.: Finální vzhled získala stěna nabílením spár. Původní povalový strop, zachráněný ve dvou místnostech, dokresluje celkovou atmosféru. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný


Ceníte si svých rozhodnutí či na druhé straně doporučení a návrhů stavební firmy, a hodnotíte je s odstupem času jako správná?

Taková rozhodnutí jsme řešili po dobu dvou let takřka denně a prozatím se zdají být všechna správná. Nejdůležitější je flexibilita všech zúčastněných firem, které koordinoval můj manžel Petr Lorenc po celou dobu projektu jako architektonický i stavební dozor.

Při rekonstrukci takto staré a zchátralé budovy a s ohledem na výši a návratnost investice, musíte řešit řadu věcí za pochodu a rychle, a to se právě s panem Střihavkou a jeho týmem dařilo, neboť mají rozsáhlé zkušenosti s tímto typem staveb.

Kromě získaných referencí a možnosti prohlédnout si již realizované projekty, rozhodla i vzdálenost sídla společnosti a jejího technického zázemí, a samozřejmě cena. Na dodávku bylo vypsáno standardní výběrové řízení.

Zvláště bych také vyzdvihla zednické mistrovství pana Václava Janouška staršího, který je ve svém oboru skutečným mistrem a dokázal vyřešit řadu zapeklitých problémů.

01 1-Homutuv-statek__dvůr

obr.: Nová podoba statku po důkladné a kompletní rekonstrukci. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný


Spolupracovali jste také při zařizování interiérů s odborníky?

Postupovali jsme dle vlastních představ a vkusu s vírou, že lze sladit tradiční a moderní prvky v harmonický celek. Vše je podtrženo naší snahou o barevnou jednoduchost. V celém objektu se objevuje jen pět základních barev – hnědá, černá, bílá, šedá a tyrkys-mint.

Tomu jsme podřídili výběr nábytku, textilu, dekorací i drobných detailů, například háčků a doplňků do koupelen.

11 11-Homutuv-statek__mezonet

obr.: Jeden z pokojů, vytvořený z původní sušárny. Hlavními použitými materiály jsou dřevo, hlína, kov, z barev pak hnědá, šedá, černá, bílá, béžová a tyrkys mint. Toto barevné a materiálové ladění se prolíná celým domem včetně veřejných prostor. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný

12 12-Homutuv-statek__mezonet koupelna

obr.: Koupelna je důkazem citlivého přístupu ke kompletní adaptaci historického objektu. Sklo celek povznese, současně ale koupelna nepůsobí jako nepatřičný prvek, zcela přirozeně existuje v interiéru pokoje. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný

13 13-Homutuv-statek__mezonet patro

obr.: Útulná a příjemná ložnice se po rekonstrukci stala útulným pokojíčkem pro chvíle klidu a odpočinku. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný

15 9-Homutuv-statek_romantik

obr.: Druhá opravená koupelna v apartmánu statku má nádech historie a moderny. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný


Která zákoutí či místnosti v objektu máte nejraději?

Osobně mám nejraději recepci a jídelnu, ale je to asi tím, že v této části trávím nejvíce času. Jsou zde nádherné a impozantní klenby z pískovcových štuků. Když si potřebuji odpočinout, chodím do malého lesoparku, který upravil spolu s celou zahradou náš zahradník František Ryvola podle návrhu zahradního architekta pana Drahoslava Šonského.

10a recepce1_2015_09

obr.: Klenba z pískovcových štuků po očištění a impregnaci nádherně prokoukla. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný

10 recepce1_2017_01

14 6-Homutuv-statek_síň AP1

04 3-Homutuv-statek_síň AP2

obr.: Nová podoba obývacího pokoje v apartmánu. Foto: Petr Lorenc a Radek Pokorný


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 422 m2
  • Užitná plocha: 970 m2
  • Konstrukční systém: zděný a roubený dům
  • Vytápění: centrální, kotel na uhlí
  • Projekt: Ing. arch. Petr Lorenc
  • Realizace: Roman Střihavka, www.roubenky-strihavka.cz

Další povedené rekonstrukce historických roubenek

Nelehká rekonstrukce roubenky
 
Úpická Dřevěnka
 
Kompletní rekonstrukce roubenky
 
SaR 4-2017
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop