Do rozsáhlé rekonstrukce historické chalupy se pustili s láskou a odhodláním

Do rozsáhlé rekonstrukce historické chalupy se pustili s láskou a odhodláním

Redakce | Středa, 15. únor 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Měkká zelená tráva přechází v úzkou asfaltku, po které se o víkendech prohání rodinky na kolech. Na rohu ční Boží muka, jež se stala důležitým orientačním bodem a místem setkávání. Páni domu často vysedávají na lavičce na zápraží, vzadu za domem pobíhají děti. Zrekonstruovaný podstávkový dům dělá čest místní architektonické tradici. Ivana s Tomášem tady našli domov. A to nejen ve zdech poloroubeného stavení, ale i v srdci zdejší komunity. Jejich příběh je úžasnou inspirací pro všechny dobrodruhy, kteří nehledají jen bydlení, ale životní styl.

O tom, že má můj manžel krásnou roubenku v Lužických horách, jsem se dozvěděla na jedné z našich prvních schůzek. S trochou nadsázky bych mohla říct, že mě na ni tak trochu sbalil. Jen se při tom zapomněl zmínit, že dům je ve své podstatě úplná ruina. Vzpomínám si, když jsem ho viděla poprvé. Zapadaný sněhem, jako vystřižený z Ladova obrazu. O něco méně romantických bylo mínus dvacet stupňů na teploměru venku, mínus deset uvnitř a nutnost rozdělat oheň nad přívodem vody, aby se rozmrazily trubky. I tak je to jedna z nejhezčích vzpomínek.

Rekonstrukce roubenky bude nutná


Dům neměl fasádu, nabízel se tak exkluzivní pohled na sbírku nepřeberného množství druhů cihel, které při stavbě přišly zrovna pod ruku. Střechu kryl polorozpadlý eternit, horní patro bylo zabedněné polystyrenem, aby skrze něj neproudila do domu zima. Když můj muž o rok dříve dům kupoval, realitní makléř uváděl, že je po částečné rekonstrukci. Tou bylo myšleno vymalování starých, opadaných stěn a neprosto šílená koupelna obložená žluto hnědými dlaždicemi. Křídla sice nádherných, ovšem prakticky nefunkčních špaletových oken, nám zůstávala při pokusu o otevření v ruce, někde rovnou vypadla skleněná výplň.

Vybavení domu, většinou starožitné kusy a dekorace, naopak před prodejem z domu vyhodili, do obývacího pokoje nastěhovali jednoduchý dřevěný stůl ozdobený umělou květinou, která se dala i rozsvítit. Obrovská paráda. Zahrada byla zarostlá stromy a keři, takže byl dům v podstatě celý ve stínu, vlhnul a plesnivěl. Přesto jsme v něm oba okamžitě viděli ten ohromný potenciál a oba jsme si ho zamilovali. Posíleni zřejmě i velkým nadšením, provázejícím počátek vztahu, jsme se okamžitě rozhodli, že z něj chceme vybudovat společný domov. A tak jsme se pustili do rozsáhlé rekonstrukce a úpravy zahrady.

DrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocíDrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocí

 

Trochu historie


Bádáním v matričních knihách Starých Křečan jsme se dostali až do roku 1690, kdy s největší pravděpodobností dům vznikl. Matriční kniha staršího data sice byla v archivu také uložena, ale je už bohužel zcela nečitelná. Posledním majitelem, který dům vlastnil před násilným odsunem z poválečného Československa, byl pan Anton Riedel s manželkou a dvěma syny. Byl to zednický mistr, stejně tak jako jeden jeho syn. Současná přestavba domu – z hlediska půdorysu a přístavby - je tedy dle výkresové dokumentace z roku 1944 společným dílem pana Riedla se synem. Pan Riedel, veterán z první světové války, se do obce po ukončení bojů vrátil, oženil se a dlouhá léta byl podle mnoha vyhraných soutěží nejúspěšnějším členem místního střeleckého spolku.

Byl také ale vášnivým chovatelem holubů, na příborníku v kuchyni jsme nelezli štítek z roku 1921 s oznámením o druhém místě v soutěži holubů, za které právě tento kus nábytku vyhrál. Syn pana Riedla narukoval do služby v německé armádě, na půdě pod podlahou, v bývalé sušárně prádla, jsme našli knoflíky ze služební uniformy a výstrojné součástky německé Luftwaffe. Několik reliktů jsme nalezli i za domem, při kopání drenáží. Nejzajímavější je ale nález místního „hledače pokladů", který s detektorem kovu nalezl přibližně kilometr za domem zakopané zbraně pro terčovou střelbu a tři sklenice zalité do asfaltu. V jedné bylo zlato, ve druhé stříbro a ve třetí vkladní knížky z banky a jiné dokumenty, všechny na jméno Anton Riedel Alt Ehrenberg 242. Nám se do ruky samozřejmě dostaly už jen historické listiny, ty nám za to ale pomohly rozkrýt další část dlouhé a značně pohnuté historie našeho domu.

Průběh rekonstrukce svépomocí


Začalo se střechou, kde jsme vlnitý eternit nahradili tzv. drdlíkovým plastovým šindelem, což pomohlo odlehčit konstrukci střechy a chalupa si mohla výrazně oddychnout. Právě při demontáži původní krytiny se zjistilo, že byl krov na mnoha místech neúnosně přetížen a potřeboval opravit, což nám usnadnilo i rozhodování o přidání podlouhlého místně tradičního okna, nazývaného jako lužické okno nebo štičí tlama. Díky tomu se začal chalupě vracet její původní ráz.

Na řadu pak přišla výměna špaletových oken za dřevěná eurookna, zateplili jsme zděnou část domu, udělali novou fasádu a vrhli se na renovaci vnější části roubení. Samotná roubená konstrukce nebyla poškozená, proto se mohlo přistoupit „jen" k obnově dřevěného obkladu, který byl zhotoven zhruba kolem roku 1890. Kompletně jsme chalupu odstrojili a odhalili konstrukci masivních trámů podstávkového domu. Dřevěné obložení jsme zbavili tmavě hnědých až černých nátěrů pomocí louhu, pak jsme je obrousili a namontovali zpátky. Bylo to sice zdlouhavé, ale podařilo se nám díky tomu zachovat veškeré řezby a detaily, které by pískování pravděpodobně úplně zničilo.

DrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocíDrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocí

 

DrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocíDrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocí

 

DrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocíDrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocí

 

V pět na rohu u křížku


Na zahradě jsme se taky vyřádili – vykáceli jsme veškeré nálety, padly i některé vzrostlé stromy, které byly příliš blízko domu a ohrožovaly ho. Zůstala jabloň, která se tak stala krásnou dominantou celé zahrady. Vybudovali jsme zázemí pro dětské hrátky i nějakou tu užitkovou zahrádku. Nechali jsme k domu přivézt Boží muka, která stála asi sto metrů od domu, úplně zarostlá ve křoví.

Opravili jsme je a zpřístupnili kolemjdoucím - když jsme odstranili původní plot ve velmi špatném stavu, rozhodli jsme se nechat celý pozemek bez oplocení. Vede kolem nás jen úzká asfaltová cyklostezka, aut tu jezdí minimálně, a Boží muka na rohu se tak brzy stala pro místní orientačním bodem. Dům a jeho okolí tak příjemně splynulo s místní krajinou, že nám přišla škoda ho násilně vyčleňovat.

DrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocíDrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocí

 

DrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocíDrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocí

 

DrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocíDrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocí

 

Slovo majitelů


Cesta k vysněnému bydlení byla (a pořád ještě je) opravdu složitá a zdlouhavá. Rekonstruovat – navíc za provozu – takhle starý dům je vážně velká dřina, ale když se ohlédnu zpátky, jednoznačně vím, že to stálo za to. Na výměnu a úpravu střechy, zhotovení fasády, osazení nových oken a rozvodu topení jsme si pozvali profíky, jinak jsme všechno dělali svépomocí. Jsme silná dvojka, jak si často dělám srandu, já jsem hlavou, která vymýšlí a plánuje, můj muž zase rukama, které všechno podle mých představ dokážou dotáhnout. A k vlastnoručně vytvořenému máte zkrátka úplně jiný vztah, než když si necháte dům postavit na klíč realizační firmou. Samozřejmě na to musí mít člověk povahu, zručnost, pevné nervy, velkou míru představivosti a hromadu času. Na oplátku nezískáte jen střechu nad hlavou, ale dům, který má duši.

majitelé
majitelé (foto se souhlasem: archiv majitelů)

Co dělá dům domovem


Pak přišla na řadu vnitřní část domu, respektive nejdříve do té doby nevyužívané horní patro. Vybourali jsme stropy, některé příčky a obrousili staré podlahy. O takovou rekonstrukci se tu pokoušel někdo naposledy v osmdesátých letech a to tím způsobem, že zničil veškeré původní detaily a snažil se ze staré roubenky vytvořit něco jako moderní panelákový byt. My chtěli interiéru vrátit a dotvořit jeho starý, původní vzhled, takže kromě hrubých stavebních úprav jsme se vrhli do shánění starého nábytku, dřeva a dekorací. Nakonec tu vznikla ložnice, dětský pokoj a druhá koupelna.

Zatím částečná rekonstrukce proběhla i ve spodním podlaží, kde vznikla nová koupelna místo té příšerné původní, doplněná o prádelnu, kuchyň a obývací pokoj. Ten ovšem na svou chvíli ještě čeká, protože do něj chceme vrátit původní dřevěné roubení, v tuto chvíli stále ještě zakryté, a celý ho zvětšit vybouráním příčky, která od něho odděluje ještě jeden pokoj. Na závěr pak máme v plánu rekonstrukci půdního prostoru, kde plánujeme vybudovat další dětský pokoj s hernou.

DrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocíDrevoaStavby.cz | Rekonstrukce poloroubené chalupy svépomocí

 

Slovo redaktorky


To takhle jednou ráno při snídani otevřete Instagram a tam na vás vykoukne příspěvek od @chalupa_na_ dratku, kterou už nějakou dobu sledujete, protože jste se k ní někdy proklikali, už ani nevíte přes co, a její fotky vás chytily za srdce. A nejednou vás napadne – vždyť na některých z těch fotek je přece jasně vidět, že je to podstávkový dům. Pohraničí. A protože už za několik málo hodin sedáte do auta a razíte směr rodná hrouda, úplně impulzivně napíšete zprávu. A ozve se vám anděl. Ivanka je nadšená, že se mi líbí její fotografie. A její dům. A její tvorba. Posílá adresu a pozvání na kávu a já s díky přijímám.

Úplně náhodou si vybírám pohádkově krásný den, osvětlený měkkým podzimním sluncem. Ivanka mi vychází vstříc, hned za dveřmi mě vítá i Tomáš a jejich dvě úžasné děti. Nadšeně mě provádí po domě, ukazují a vypráví, kde se jim podařilo sehnat který kus nábytku. Čiší z nich nadšení a dobrá nálada. Hrdost a radost, že jejich vysněný a vypiplaný domov uvidí na stránkách časopisu. Dům je plný pozitivní energie, která doslova sálá do všech stran. Ivanka mi při loučení vtiskne do rukou vlastnoručně vyrobený svícen, který mi teď stojí na pracovním stole a na který se každý den koukám. Taková setkání jsou vzácná a zůstanou vám hluboko v srdci.

Dagmar Česká
Dagmar Česká
redaktorka, foto se souhlasem: archiv redakce

AUTOR ČLÁNKU: DAGMAR ČESKÁ

SaR 1-2023
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop