Díky promyšlené rekonstrukci se z nevyhovující chaty stala prostorná a oku lahodící dřevostavba

Díky promyšlené rekonstrukci se z nevyhovující chaty stala prostorná a oku lahodící dřevostavba

Redakce | Pondělí, 29. květen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Chata ve svahu na krásném místě obklopená kol dokola vzrostlými lesy, přitom od Prahy co by kamenem dohodil. Ideální konstelace, i když... Chtělo by to víc ložnic. A pořádné sociální zařízení. Naštěstí nic, co by nespravila spolupráce se dvěma mladými architekty, s jejichž pomocí se víkendové bydlení mohlo znovu pořádně nadechnout. Kombinace dřeva, kamene a skla akcentuje moderně střiženou dřevostavbu, která se hrdě tyčí nad romantickou anglickou zahradou.

Původní chata nebyla ve špatném technickém stavu, svou velikostí a vnitřním uspořádáním ale nevyhovovala moderním potřebám současnosti. Dřevěná nástavba, která se díky nové fasádě stala na první pohled odvěkou součástí stavby, problém rychle a efektivně vyřešila. Vrchní dřevostavba zůstala stát na kamenném podstavci suterénu, jež zůstal přiznaný a nezateplený, aby dotvářel surovou materiálovou paletu. Okenní rámy ladí se střešní falcovanou krytinou PREFA Prefalz tl. 0,7 mm z hliníkového lakovaného plechu v zinkově šedém odstínu.

DrevoaStavby.cz | Původní chata v leseDrevoaStavby.cz | Rekonstrukce dřevěné chaty-moderní dřevěná chata

 

Zatímco z jedné strany do svahu zapuštěný suterén a první patro s hlavním obytným prostorem zůstalo dispozičně bez úprav, podkroví v původní chatě nebylo svými rozměry dostatečné, protože se v něm nacházela jen jedna nepříliš prostorná místnost. Díky rekonstrukci v něm nyní najdeme hned tři ložnice otevřené do krovu, dvě koupelny se střešními vikýři a dva samostatné záchody. Jako nášlapná vrstva byla v podkroví zvolena šedá epoxidová stěrka.

DrevoaStavby.cz | Dřevěná nástavba-moderní chata v leseDrevoaStavby.cz | Dřevěná nástavba-moderní chata v lese

 

DrevoaStavby.cz | Dřevěná nástavba-interiér patraDrevoaStavby.cz | Dřevěná nástavba moderní chata v lese_ložnice v chatě

 

Dřevovlákno posloužilo jako izolace


Dřevovláknitá izolace má velmi dobré tepelněizolační vlastnosti, její schopnost akumulace zajišťuje až šestnáctihodinový fázový posun teplotního kmitu. To sice zní vědecky a složitě, ale stačí si zapamatovat, že se jedná o schopnost konstrukce zpomalit přenos tepla zevnitř ven (v zimě) nebo zvenku dovnitř (v létě). V praxi si to můžeme snadno představit na příkladu horkého letního dne: během doby, kdy je dům vystaven slunečnímu záření, se povrch pláště domu zahřívá a rostoucí teplota materiálu prostupuje dovnitř.

Fázový posun je doba, během které se teplotní změna na vnějším povrchu konstrukce projeví uvnitř. Konstrukce, která umí akumulovat teplo přiměřeně dlouho, během dne teplo dovnitř nepustí, ‚drží' ho v sobě, a v noci, kdy je chladněji, může naopak část tepla interiéru předat.

Příklad: Letní slunce zahřívá jižní stěnu domu od 11 do 17 hod. Fázový posun obvodové stěny činí 12 hodin. teplo ohřáté fasády začne do interiéru pronikat nejdříve ve 23 hodin (11+12). v té době už je ale venkovní teplota nízká, takže větráním lze interiér snadno ochladit.

Dřevovláknité desky se vyrábějí lisováním krátkých dřevěných vláken měkkého dřeva (tedy ze snadno obnovitelné suroviny) při vysoké teplotě. Podíl přidaných surovin, mezi něž patří především pojidla, vodoodpudivé látky či látky zajišťující nehořlavost, se obvykle pohybuje v řádu několika málo procent. Většina výrobců tyto přídavky vybírá s ohledem na zachování ekologického charakteru izolace z přírodních materiálů.

Technické parametry chaty


  • Autoři: Ing. arch. Roman Kučírek, Ing. arch. Jan Komárek. 3K Architects s.r.o.
  • Projekt: 2019
  • Realizace: 2020
  • Užitná plocha: 77 m2
  • Zastavěná plocha: 95 m2
  • Konstrukční systém: lehké dřevěné konstrukce ze systému Steico
  • Tepelná izolace: dřevovláknitá, foukaná i v deskách

DrevoaStavby.cz Dřevěná nástavba moderní chata v lese_vizualizace a půdorysDrevoaStavby.cz Dřevěná nástavba moderní chata v lese_nákres chaty

 

AUTOR ČLÁNKU: Dagmar Česká

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop