Cimra bude – zachráněný starý dům s bohatou historií

Cimra bude – zachráněný starý dům s bohatou historií

Redakce | Sobota, 29. červenec 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Malé změny dělají celek. Celek pak prezentuje naplněné sny. Snažíme se udržet hodnotu historie, kterou hledáme pod nánosy jílu, barev, obkladů a listí. Je to běh na hodně dlouhou trať a zatím běžíme. Občas poklusem, jindy pak krokem. Někdy létáme, jindy zas plaveme. Vize je ale jasná. Tu jsme napsali hned na začátku a držíme se ji mozoly i odřeninami. Prostě: „Cimra bude. Nový projekt. Starý dům. Krásné místo. Prostor snům."

Hrázděný dům se nachází v obci Prysk v Lužických horách. V obci, která stejně jako mnoho míst v pohraničí zůstala po odsunu německého obyvatelstva s pohnutým osudem. Katka a Radek, kteří projekt Cimra bude realizují, jsou místní rodáci a vypráví, že za své vzalo hned několik desítek nádherných podstávkových patrových roubenek a hrázděných domů. K Cimře byl osud milosrdný, pouze se s měnícími se majiteli obalovala novodobějšími vrstvami, které se teď její současní majitelé snaží citlivě odstranit a vrátit Cimře její původní vzhled – i když samozřejmě se špetkou současnosti.

Zažijte noc s nádechem historie


Protože rekonstrukce takového domu není záležitost na pár víkendů a hlavně výplat, a přestože si majitelé valnou většinu věcí dělají svépomocí nebo s podporou kamarádů řemeslníků a sousedů, rozdělili stavbu na několik dílčích etap. A v určité chvíli dospěli k názoru, že by stálo za to dům nabídnout k přespání, aby lidé mohli zažít pár nocí v nádherném historickém prostředí domu s jeho úžasným umístěním mezi dvěma pískovcovými skalními platy a čedičovými vyvřelinami o pár set metrů výše. Díky hostům a výměně zážitku za finanční obnos tak mohou v rekonstrukci pokračovat. Protože Cimra ještě rozhodně není. Cimra (teprve) bude. Možná. Někdy.

DrevoaStavby.cz Cimra budeDrevoaStavby.cz Cimra bude

 

Jak probíhala rekonstrukce


Práce na starém domě je vášní a takovým malým objevitelským snem. Nalézání toho, jak dům kdysi fungoval, kde by mohly být ty zásadní odvodňovací strouhy, proč byl dům postaven s dvojitými kamennými zdmi a jak se podařilo, že přežil dvě staletí pod náporem erozního svahu nad ním. A tak se ručně kopalo a kopalo a nacházely se nejen původní zasypané dlažby, kanálky, strouhy, ale také třeba dvě studny (z nichž ta větší je bohužel zasypaná) a především spousty střípků artefaktů (osobních náboženských sošek, korálků, fajfek, mosazných předmětů) a také odkazů na sklářské využití domu a jeho okolí v podobě zakopaných brusných kol, nedokončených úprav hutních skel a dalšího.

Z domu Katka s Radkem sundali všechny nové vrstvy, nechali udělat nová dřevěná okna (dle podoby původních), šetrně v dřevěných podlahových soklech rozvedli novou elektřinu, vyvložkovali rozpadající se komín, někde museli vyměnit nebo přeskládat podlahy. Vše se dělo ale na základě odpozorovaného chování domu v průběhu roku. Tedy tam, kde se držela vlhkost, se podlaha odvětrala pomocí mřížek, tam, kudy se dostával do domu mráz, došlo k izolování přírodními materiály, jako je ovčí vlna a konopí.

Dům se vytápí krbovými kamny místním dřevem a v pokojích jsou přenosné olejové radiátory. Postupně dochází k proměnám dalších částí starého domu. V minulém roce došlo například k výměně poloviny střechy nad tzv. námětem, který musel být vzhledem ke svému dezolátnímu stavu zbourán a dle původní podoby znovu vystavěn.

DrevoaStavby.cz Cimra budeDrevoaStavby.cz Cimra bude

 

DrevoaStavby.cz Cimra budeDrevoaStavby.cz Cimra bude

 

Cimra a budoucnost?


V budoucnu by majitelé rádi dodělali další část střechy a obnovili původní lužické okno ve střeše, které se v minulosti při několika opravách zrušilo. A další práce bude ještě dost a dost: „Čeká nás obnova vnitřních částí hrázděného námětu domu, práce na jeho pískovcovém přízemí, propojení domu se starou maštalí, vyklizení šestimetrového skalního sklepa plného odpadu z okolních domů a třeba i část obnovy zasypané studny. Pak opravení starých dlažeb a chodníků. Kopání a kopání v nánosech hlíny a hrabanky (spadu z okolních svahů) a jednou třeba už Cimra bude. Děláme to svépomocí a s láskou k materiálům a řemeslům, upcyklací a využíváním lokálních surovin i služeb. Jde to pomalu, ale jde to. Vlny nadšení a skepse proběhly a jistě probíhat budou. Obrovsky nás těší zpětná vazba od našich hostů, kteří na Cimře přespávají a dokážou navnímat její genius loci i nádheru okolí a zvláštnost preškavské komunity. Je prostě co objevovat. Neustále. Radovat se a žít a přitom krok po kroku obnovovat starý dům a vkládat život jeho součástem: Svět-nice, Brloh, Euforie...a částem, o kterých zatím jen sníme. Ale o tom třeba zase příště."

DrevoaStavby.cz Cimra budeDrevoaStavby.cz Cimra bude

 

DrevoaStavby.cz Cimra bude

 

Pár tipů závěrem:


  • zkušenosti jsme nabrali při předešlé stavbě vlastního roubeného domu svépomocí ve stejné obci.
  • řemeslníci jsou naši přátelé, nebo si s nimi přátelský vztah budujeme.
  • bez podpory místní komunity (půjčení některých věcí, darování starého materiálu, procházení starých domů, porad v hospodě, zpětné vazby k přehnaným snům a prosazování si těch, které za to stojí) bychom to dali o něco hůře.
  • zásadní je mít vizi a snít, pak už to nějak jde.

AUTOR ČLÁNKU: DAGMAR ČESKÁ

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop