Propojení dřevostavby se zahradou je vážně pozoruhodné

Propojení dřevostavby se zahradou je vážně pozoruhodné

Michal Babor | Čtvrtek, 11. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Polovinou úspěchu při vzniku nového bydlení je bezpochyby kvalitní pozemek. Když se podaří najít místo uprostřed přírody, nedaleko většího města, a ještě navíc se vzrostlou zelení, která pomůže rychleji začlenit nově postavený dům do okolí, zbyvá jen nezkazit výběr dodavatele a samozřejmě architekturu domu. Michale s Pavlem se tohle všechno podařilo. Jak, to se dozvíme tomto článku.


Bude to dřevostavba

Tak jako celá řada jiných stavebníků i my jsme dříve bydleli ve městě, v bytě. K našemu štěstí v pěkném činžovním domě z dob první republiky, sice v centru města, přesto však blízko k přírodě. Možná na rozdíl od jiných jsme ale už v době, kdy jsme se rozhodovali pro nové bydlení, dobře věděli, že se vydáme cestou k přírodě ještě bližší a zvolíme dřevostavbu.

Naši volbu utvrdilo nejen pozdější setkání s majitelem realizační firmy, ale především získání pozemku, který byl dlouho naším nevyřčeným přáním. Sem za město jsme často chodívali na dlouhé vycházky – často jen tak si odpočinout, občas i z donucení, protože naše Sára potřebuje jako každý jiný lovecký pes dostatek pohybu.

Tehdy nás ještě nenapadlo, že za několik měsíců bude na prodej starý ovocný sad a už vůbec ne, že je zde možnost zástavby rodinným domem pouze s jedním potenciálním sousedem, takže víceméně na samotě! Takovou souhru pozitivních okolností by byl hřích nevyužít, proto jsme s koupí neváhali...

moderni-skeletova-drevostavba-drevena-fasada-palis-plzen-exterier-2

obr.: Přestárlého porostu ovocných stromů se díky revitalizačnímu zásahu podařilo zachránit jen několik exemplářů, které jsou však skutečnými poklady zahrady. Než dorostou koruny nově vysazených dřevin do takové podoby, uplyne řada let... Foto: Martin Zeman

moderni-skeletova-drevostavba-drevena-fasada-palis-plzen-exterier-4

Foto: Martin Zeman


Koruny za tisíce

Z původní zahrádkářské kolonie už dnes zůstalo jen několik pozemků, přesto jsme chtěli alespoň částečně zachovat původní charakter místa, a ještě před vlastní stavbou jsme si dali slib, že kolem domu vytvoříme zahradu, která se zpět spojí s okolní přírodou. Ze spousty vzrostlých, ale přestárlých ovocných stromů se nám podařilo zachovat jen některé; i ty však musely projít odborným ošetřením, díky kterému však dnes zdobí zahradu na jaře svými květy a v létě přinesou i trochu ovoce.

Určitě doporučujeme každému, komu se podaří získat pozemek se stromy, byť starými a nemocnými, aby se nejprve poradil se zahradníkem, zda není možné dřeviny zachovat vhodným zásahem, protože žádným jiným způsobem není možné tak rychle dosáhnout efektu vzrostlé a stinné zahrady. I když si vysadíte dřeviny vzrostlejší a utratíte za ně desítky tisíc, bude trvat řadu let, než vytvoří tak velké a tvarově krásné koruny.

moderni-skeletova-drevostavba-drevena-fasada-palis-plzen-exterier-3

Foto: Martin Zeman

moderni-skeletova-drevostavba-drevena-fasada-palis-plzen-exterier-7

Foto: Martin Zeman

moderni-skeletova-drevostavba-drevena-fasada-palis-plzen-exterier-6

Foto: Martin Zeman

moderni-skeletova-drevostavba-drevena-fasada-palis-plzen-exterier-5

obr.: Přírodní jezírko s koupací zónou dostalo přednost před bazénem jaksi automaticky. Vodní rostliny ve filtrační části vodní plochy zajišťují čištění vody a navíc lákají drobnou faunu, která někdy sehrává představení pro zrak i sluch. Foto: Martin Zeman


Rostliny místo chemie

Zahradní architektce Miroslavě Cimbůrkové vděčíme také za kompozici zahrady s přírodním jezírkem. Dilema, zda zvolit bazén nebo biotop, jsme naštěstí řešit nemuseli, protože jsme měli jasno už od začátku. Na místě vodní hladiny byla původně rozsáhlá mokřina, kam se při jarním tání a po deštích stahovala voda z okolních luk.

Kvůli vyrovnání terénu se musela provést mohutná navážka a jezírko se mohlo umístit pod svah, takže z terasy je vidět nejen na koupací část, ale i na filtrační zónu se štěrkem a vysazenými vodními rostlinami, které se místo bazénových tablet starají o čistotu vody.

Jsou sice ještě mladé, ale už teď zajímavě kvetou a jsou rájem pro drobnou vodní faunu. Ten, kdo má místo přírodního jezírka bazén, neví, o co přichází – slétají se sem vážky, nad hladinou zakrouží vlaštovky a v podvečer přednášejí orchestry žab koncert zdarma. Jenom Sára má v zahradě stále trochu naspěch, protože cokoliv pohybujícího láká její lovecké pudy...

zahradni-jezirko

Foto: Martin Zeman


Jak vzniká vztah k domovu

Také při hledání stavební firmy jsme vlastně měli štěstí, protože už s prvním dodavatelem, kterého jsme oslovili, jsme se dohodli na spolupráci. Sázka na osobní kontakt a návštěvu referenčních staveb se vyplatila a následná realizace proběhla hladce a poměrně rychle.

S architekty Karlem Zuskou a Miroslavem Papáčkem jsme začali spolupracovat na základě zhlédnutí jejich realizace, kterou vytvořili pro naše přátele. Spolupráce s nimi nám potvrdila, že jsme se vydali tím nejlepším směrem. Návrh domu jednoduchého tvaru se sedlovou střechou se zamlouval i správě Chráněné krajinné oblasti, takže na jaře 2006 jsme mohli začít stavět.

I když většinu přípravných prací jsme podobně jako řemesla a dokončovací práce řešili dodavatelským způsobem, někdy jsme rádi přiložili sami ruku k dílu. Vlastně nejenom ruku, ale i celé tělo – to, když jsme v rozestavěném domě přespávali v zimním oblečení na karimatkách, aby se složený materiál nestal obětí nezvaných hostů. Ale člověk si tak aspoň buduje vztah ke svému bydlení doslova od píky a nemusí si pohodu domova budovat až po nastěhování...

moderni-skeletova-drevostavba-palis-plzen-interier-1

obr.: Pohled z galerie do přízemí odhaluje spojený prostor obývacího pokoje, kuchyně a jídelny v pozadí. Kombinace částečně omítaných zdí a palubkových obkladů prostor opticky prohřívá a jednotná podlahová krytina sjednocuje. Foto: Martin Zeman

moderni-skeletova-drevostavba-palis-plzen-interier-2

obr.: Otevření přízemí ve vertikálním směru až pod krov stírá poněkud zúžený prostor obytné části. Původní knihovna se z místnosti za krbem přestěhovala do galerie na patře a uvolnila tak prostor pro místnost ke cvičení jógy. Foto: Martin Zeman

moderni-skeletova-drevostavba-palis-plzen-interier-3

Foto: Martin Zeman

moderni-skeletova-drevostavba-palis-plzen-interier-4

Foto: Martin Zeman


Dřevostavba, která dýchá

Systém difuzně otevřené dřevostavby, kterou nám společnost Palis nabídla pro realizaci projektu, nás zaujal mimo jiné díky tomu, že stavba může díky skladbě stěn dýchat. Umožňuje to tak zvaná parobrzda, která reguluje množství páry propouštěné do venkovního prostředí, takže ve stěně nekondenzuje vlhkost. Architekty navržená provětrávaná mezera skrytá za smrkovou fasádou, navíc zlepšuje izolační vlastnosti dřevostavby, především v létě, protože větším problémem, než tuhá zima může být paradoxně příliš mnoho slunce v létě.

Díky tomu, že strop obytného prostoru v přízemí tvoří až krov v patře, se ale riziko přehřívání eliminuje. Dům je navíc prosklenou částí orientován spíše na jihovýchod, takže nejteplejší paprsky od jihozápadu ho minou. Přitom v zimě není třeba za jasného počasí někdy ani topit – slunce má tolik síly, že interiér dokáže příjemně vyhřát. Když je ho málo, stačí na chvíli zatopit v krbu.

moderni-skeletova-drevostavba-palis-plzen-interier-5


"Galerie na patře je knihovnou, studovnou, pokojem pro hosty i místností pro domácí práce zároveň."


moderni-skeletova-drevostavba-palis-plzen-interier-6

Foto: Martin Zeman


Příběh skleněného stolu

Zimní zahrada zapuštěná do půdorysu domu slouží jako jídelní kout a dělí dřevostavbu na dvě části. Patro nad garážemi tvoří samostatnou bytovou jednotku a zatím čeká na dokončení. Na obývací pokoj ve druhé části navazuje z jedné strany prostor kuchyně, z druhé původně plánovaná knihovna, která dnes nakonec slouží jako místnost pro cvičení jógy. Je to ideální místo, protože stačí otevřít dveře na terasu a pohled na louku a les dokonale zklidní proud myšlenek. Knihovnu jsme přesunuli do patra na galerii, kde je zároveň i pracovní kout a knihy jsou tak při ruce.

Interiér se postupně snažíme přizpůsobovat principům feng shui. Jeden z mnoha poznatků za všechny – když jsem začala toto učení studovat, pochopila jsem, proč například původně vybraný skleněný jídelní stůl musel nutně skončit na půdě a byl nahrazen stolem z masivního dřeva. Dřevo svou energií a vlastnostmi láká k setrvání, poklidnému posezení, prospívá dobrému jídlu a jeho trávení. Narozdíl od skla, které je sice designově atraktivní, ale vše po něm jen tak odtéká" pryč. Důvod jsme neznali, ale v jídelně jsme se nikdy dlouho nezdrželi... Stačilo provést změnu a dnes je jídelna centrem a srdcem domu, tak jak to má být a jak to jistě zamýšlel i autor projektu.

moderni-skeletova-drevostavba-palis-plzen-interier-7

Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

ing-jaromir-eisman-palis-plzen

Manželé Fučíkovi byli téměř ideálními investory. Měli zcela jasnou představu ztvárněnou architektem a svoji představu i dílo architekta beze zbytku dodrželi. O co pracnější byla komplexní příprava stavby včetně ověření dodavatele (prohlídka výroby, návštěva několika realizovaných staveb), o to snazší byla vlastní realizace. V průběhu stavby nedošlo s výjimkou drobných detailů k žádným změnám oproti projektu. Stavební dozor investora i investor, který téměř denně navštěvoval stavbu, byli korektní. Drobná nedorozumění, která však provázejí každou stavbu, byla řešena okamžitě a zcela otevřeně. Výsledkem je nevšední dílo dokončené do posledního detailu včetně zahrady a velmi dobré přetrvávající přátelské vztahy mezi investorem a dodavatelem.

Ing. Jaromír Eisman
jednatel společnosti PALIS Plzeň

 

Technické parametry

  • Realizace: PALIS Plzeň spol. s.r.o.
  • Pozemek: 2 500 m2
  • Zastavěná plocha: 208 m2
  • Podlahová plocha: 309 m2
  • Spodní stavba: základová deska
  • Stavební systém: skeletová dřevěná konstrukce
  • Tepelná izolace: minerální vlna
  • Fasáda: smrková prkna na peření
  • Krov: dřevěný
  • Střešní krytina: umělá břidlice
  • Okna: dřevěná euro
  • Zasklení: izolační sklo dvojité
  • Podlahy: plovoucí dřevěná podlaha, keramika
  • Vytápění: elektrický kotel 18 kW
  • Topení: podlahové, podlahové konvektory, radiátory, krb 18 kW
  • Skladba stěny: dřevěná fasáda, odvětrávaná mezera, tepelná izolace, parobrzda (dřevoštěpková deska), tepelná izolace, vnitřní obklad
  • Hodnota U: 0,161 W/m2K

pudorys-prizemipudorys-podkrovi

 

mail-ico-poptavka

Chcete si také postavit dřevostavbu podobného typu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Rodinná firma PALIS Plzeň, spol. s r.o. je dodavatelem dřevěných energeticky úsporných domů podle individuálních návrhů architektů nebo investorů. Staví obytné domy, chaty i objekty občanské vybavenosti. Používá atestované a certifikované materiály se zárukou.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 3-2009
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop