Časopis DŘEVO&stavby 1/2012
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 1/2012
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
POJĎTE DÁL: <small>Sousedská idyla na periferii</small>

POJĎTE DÁL: Sousedská idyla na periferii

Dagmar Šimonová | Pátek, 27. září 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Michal se svou rodinou se na stavbě domu podílel už potřetí a konečně mohl s uspokojením konstatovat, že tentokrát proběhlo vše přesně tak, jak si představoval. Chtěl úsporné a komfortní bydlení, které bude splňovat potřeby jeho rodiny, i když jsou možná trochu netradiční. Celé horní patro slouží dětem, u domu je dvousetmetrová dřevěná terasa a ve velkém teráriu se už brzy budou prohánět malé opičky.

 DSC1453Přestože náš původní dům nabízel téměř 140 m2 obytné plochy, začalo nám v něm být těsno. Nejvíce nespokojeni jsme byli s dispozicemi, kterým jsme se vzhledem k tomu, že se jednalo o přestavbu, museli podřídit. Toužili jsme proto po bydlení, které si sami navrhneme. Informace jsme shromažďovali celkem tři a půl roku – hledali jsme nejen realizační firmu, ale zajímala nás také oblast tepelně-izolačních parametrů novostaveb. V našem stávajícím domě jsme v té době protopili 60 000Kč za rok, což mi přišlo jako neuvěřitelné plýtvání.

Realizace přímo ukázková

 DSC1434Dům nám realizovala společnost LOGOS D+J manželů Lokajových. Všichni jejich subdodavatelé fungovali naprosto bezchybně, práce na sebe bez zbytečných prodlev navazovaly a v průběhu výstavby se nevyskytly žádné komplikace. Najali jsme si i externí stavební dozor, který měl na provádění stavby dohlížet, jeho zásah ale nebyl téměř nutný. Lokajovi se chovali opravdu profesionálně, nezatěžovali nás žádným „zbytečnostmi" a naopak, když jsme se na cokoliv zeptali, dokázali nám odpovědět a na všechno nás včas připravili.

Celková cena domu se nakonec vyšplhala hodně nad tu přepokládanou, ale to jsme vzhledem k nadstandardnímu bydlení očekávali. Zvlášť pečlivě jsme volili všechny dodavatele – na stavbě nebo rekonstrukci domu jsem se podílel už po třetí a v předchozích dvou případech jsem naprosto zbytečně prostavěl velké peníze.

Proč právě dřevostavba?

 DSC1380Důvodů, proč zvolit dům na bázi dřeva, bylo hned několik. Jak už jsem zmínil, stěžejní pro nás byla energetická bilance a v tomto ohledu jasně vyhrála dřevostavba oproti klasicky zděnému domu. Druhým důvodem byla rychlost výstavby – vždyť kdo může říct, že od vyměření pozemku po kompletní dokončení interiérů musel čekat jen sedm měsíců?

Jako další plus dřevostavby vidím její snadnou likvidaci v době, kdy se přežije. Dnes skutečně nemá cenu stavět dům pro více než dvě generace a i to je často zbytečné. Kdybych stavěl ještě čtvrtý dům, zůstal bych technologii dřevostaveb věrný. Jednoznačně. Ta rychlost, čistota a kvalita byla neuvěřitelná.

Minulou zimu se nám tady stala kuriózní příhodaokna nám za vánice zafoukala sněhem a díky jejich dobré tepelné izolaci sníh neroztál ani přesto, že jsme v domě topili. Chodili se sem na to dívat z celé ulice.

Netradiční, ale konkrétní představy

 DSC1394Chtěli jsme postavit dům, kde bude mít každý člen rodiny svůj koutek, ve kterém se může schovat před světem a nikdo ho tam nebuderušit. Některé prostory jsme oproti klasickým rodinným domům řešili značně netradičně a to byl vlastně důvod, proč jsme ani nemohli zvolit žádný typový projekt. Například patro máme velice „neekonomické" z hlediska počtu místností, ale taková byla zkrátka naše představa – pokojíčky pro děti a velký společný prostor na hraní.

Pozemek, na kterém teď stojíme, jsme si vyhlédli už před 15 lety. V té době ale nebyl k mání, protože na něm byla plánována výstavba jakéhosi areálu. To se ale nakonec ne uskutečnilo a poměrně velká plocha se rozparcelovala na menší kusy. Nám se podařilo získat přesně ten, po kterém jsme dlouhá léta pokukovali. Jsme tak kousek od města, máme velkou zahradu a obří terasu, ve které je zabudovaný bazén a vířivka.

 DSC1509Místo garáže, která se nám zdála vždy zbytečná, máme přístřešek pro dvě auta a před domem zpevněnou plochu pro stání dalších šesti aut – hlavně kvůli návštěvám. Jelikož máme zahradnické centrum, zahradu jsme si budovali svépomocí a opravdu hodně nám pomáhal tchán, pro kterého je práce na zahradě velkým koníčkem. Na skladování kol, sekačky a jiných nezbytností jsme si ještě nechali postavit zahradní domek.

Náklady na provoz minimální

 DSC1389Za minulý rok jsme zaplatili asi 20 000Kč za vytápění při poměrně velké půdorysné ploše to myslím není mnoho. Protože jsme nechtěli být závislí pouze na jednom zdroji tepla, pořídili jsme si hned tři – velkoformátovou oboustrannou krbovou vložku s teplovzdušným výměníkem, tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, které zároveň hřeje, chladí, čistí a ionizuje vzduch, a pak ještě podlahové vytápění. Všechny tři zdroje jsou si víceméně rovné, mají podobnou účinnost.

Pokud porovnám dřevostavbu se zděným domem, musím říct, že je tady úplně jiné teplo. Nemyslím, že by nějak zvlášť rychle vychládala, ale vytopí se skutečně do 20 minut.

 DSC1385 kopiePozor jsme si dávali i na zdroje osvětlení – máme totiž malé děti, které za sebou jen zřídkakdy zhasínají. To jsme celkem rychle pochopili už v našem původním domě – kompletně všechny žárovky jsme tak vyměnili za spořivéa roční úspora na energii byla neuvěřitelné 4000 Kč.

 

Stádo slonů nad hlavou

 DSC1368Protože jsme dětské pokoje umístili do patra, dávali jsme velký pozor na akustiku podlahy. Je tvořena dvouvrstvou konstrukcí, mezi stropem a podlahou je ponechána vzduchová mezera a jak na stropě, tak na podlaze je ještě použité velké množství zvukové izolace z dřevovláknitých desek. Na tento problém nás upozornil náš soukromý stavební dozor, ujistil nás ale, že pokud se podobná věc promyslí už ve formě návrhu, dá se to jednoduše a elegantně řešit. Jsme na tom mnohem lépe, než někteří sousedé ve zděných domech. Tam, když pustíte děti do patra, máte pocit, že vám nad hlavou běží stádo slonů.

Připravila Dagmar Šimonová
Foto Martin Zeman

Návštěvu najdete v čísle 1/2012. Redakční návštěvy jsou nedílnou součástí časopisu Dřevo&Stavby. Podívejte se naši výhodnou nabídku předplatného.

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop