Na rozlehlé zahradě postavili několik srubových staveb s jezírkem

Na rozlehlé zahradě postavili několik srubových staveb s jezírkem

Redakce | Úterý, 09. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dnešní návštěva je atypická. Neprohlédneme si jeden dům, ale hned několik srubových staveb malebně rozmístěných po velké zahradě. S historií jejich postupného vzniku nás seznamuje jejich stavitel – Otakar Koudelka z firmy OK Pyrus.

Na téhle velkolepé zahradě jsme stavěli vlastně na pokračování. Naše budování srubových staveb na pozemku poblíž Berounky začalo už před 11 lety. První a prapůvodní požadavek majitele rozlehlého rovinatého pozemku tenkrát byl klasický modřínový srub. I když to tehdy řekl trochu jinak: „Rozhodl jsem se postavit dům, který dýchá jako já. Dům, který ze země a vody postavilo slunce...“.

Nakonec nezůstalo jen u jedné stavby. Za pár let přišla na řadu velká srubová garáž u silnice a ještě později (po dokoupení vedlejšího pozemku a rozšíření zahrady) zimní zahrada a navíc ještě srubový zahradní domek. Pozemek jsme také průběžně doplnili drobnými stavbami a zahradním nábytkem z kulatiny – jsou tady srubové lavičky, stoly, houpačka, dětské herní prvky nebo i rumpál...

Když jsme tady stavěli v roce 2001 jeden z našich prvních srubů vůbec, byla to taková opravdu dřevní doba. Srubů bylo pomálu a lidé tenkrát pořádně nevěděli, jak se staví, natož aby měli možnost vidět je na vlastní oči. Typický je proto rozhovor, který tenkrát zaslechl investor. Když jsme dům montovali, šel kolem po ulici chlapeček a ptal se tatínka, co to je. Při pohledu na to množství kulatých trámů mu táta odpověděl, že tady zřejmě filmaři točí film o husitech.


Po modřínu přišel smrk

Po těch letech se dnes staví trochu jinak. Změnily se nejen různé detaily stavby, ale především to zásadní – stavební materiál. Místo modřínu využíváme smrkové dřevo. Nákladnější a stále krásný modřín má více prosmolené jádro a tím méně vzduchových kanálků, na úkor vzduchu je ve dřevu více smůly.

Je tak sice odolnější vůči dřevokazným škůdcům, ale protože je to vzduch, co ve dřevu izoluje, má modřínová stavba o něco horší tepelně-izolační vlastnosti. V současnosti také používáme na stěny srubů silnější klády se středním průměrem 35 centimetrů.

srub-stit

Foto: Martin Zeman


Kompozice přírodní zahrady

Rozlehlá zahrada ve svých jednotlivých pasážích mění charakter a dovoluje malebně ukrýt v zeleni několik srubových staveb tak, že se vzájemně neruší. Sruby jsou od sebe poměrně vzdálené, oddělené vegetací i terénními nerovnostmi. Při naší procházce třeba vidíme, že za skupinou jehličnanů vykoukne a zase zmizí roubený zahradní domek, jinde zase při pohledu přes louku padne do oka roubená ohrada, lavička nebo dětské hřiště.

Za jezírkem u zahradního domku se zvedá výrazná vysoká skalka s několika vodopády. Zahrada má uvolněný přírodní charakter a působí příjemně barevně – zeleň vegetace a modrou barvu jezírek doplňuje hnědá a okrová barva domů a načervenalé odstíny skal a navezených balvanů.

jezirko-na-pozemku

obr.: Celkový pohled. Vpravo je garáž, uprostřed dům a vpravo za skálou zahradní domek. Foto: Martin Zeman

jezirko

obr.: Středobodem zahrady je velké přírodní jezírko se zastřešeným bazénem integrovaným do vodní plochy a okolím, kterému dominuje kámen v mnoha podobách. Foto: Martin Zeman

vodopad-jezirko

Foto: Martin Zeman


Zimní zahrada velkorysých rozměrů

Původní srub z roku 2001 stojí na obdélníkovém půdorysu, pro jeho stavbu jsme použili modřínové dřevo. V roce 2010 ho rozšířili o zimní zahradu. Ta není žádný přílepek – žádná nízká přístavba s plochou střechou, ale plnohodnotný kus domu. Je ze tří stran prosklená a nasedá na halu původního domu. Tady na spoji vedle sebe vidíme původní tmavý modřín a nové světlé dřevo smrkové.

Masivní stropní konstrukce je plná křížících se břeven a trámů, až se možná návštěvník podiví, jak může subtilní spodní prosklená část tu střechu unést. Samozřejmě vše je dokonale propočítáno a část hmoty nese hrana původního domu.

Zimní zahrada změnila nejen půdorys domu, ale také jeho charakter; dům se zvětšil a jeho obyvatelé získali slunečnou místnost s výhledem na zahradu, lesy i skály spadající k řece. Doslova si přitáhli slunce do domu, který je přece jen svou podstatou tmavší, protože dřevo světlo pohlcuje.

Do zimní zahrady se vstupuje z domu přes malou halu s krbem a potom také přímo ze zahradní terasy. Horní světlo zimní zahrady zajišťují čtyři dvojice střešních oken ve vysokém srubovém stropě. Ze země nedostupná okna se ovládají dálkově. Navíc čidla při hrozícím dešti okna zakryjí venkovní žaluzií, takže skla zůstávají pořád čistá.

obytny-prostor

obr.: Posezení s krásným výhledem na zahradu, lesy a sklály spadající k řece, ale se zastíněnou hlavou. Střešní okna se dají zakrýt. Foto: Martin Zeman

strop-z-masivu

obr.: Propletení trámů připomíná starou klenbu, třeba kostelní lodi. Foto: Martin Zeman

spojeni-s-puvodnim-domem

obr.: Tady je krásně vidět spojení původního domu (tmavší část) a napojené zimní zahrady. Foto: Martin Zeman


Srub pro tři auta

Srubová garáž není právě obvyklou stavbou; dá se říci, že se jedná spíše o výjimku. A tady jsme postavili z kulatiny dokonce velkou trojgaráž. Srubová garáž musí mít parametry stejné jako jakákoliv garáž z jiného materiálu, aby bylo možné ji zkolaudovat.

Tedy předepsané rozměry a zejména větrání – velikost okének je daná zákonem. Garáž je nevytápěná a vjíždí se do ní přímo z ulice. Nezabírá proto místo v zahradě, která tak nepotřebuje příjezdovou cestu, ale vystačí si s elegantními kamennými cestičkami. Garáž pak svou hmotou vytváří část ohrazení pozemku.

zadni-cast-domu

obr.: Srubová trojgaráž není právě obvyklou stavbou. Foto: Martin Zeman


V zahradním domku u jezírka

Poslední zastávkou na naší procházce zahradou je srubový domek; jeho stanovou jehlanovou střechu vidíme červeně prosvítat na okraji pozemku. Dobrou polovinu podlahové plochy jednoduchého srubu napůl skrytého v rákosu tvoří otevřená veranda směřující k vodní ploše. Pod ní je položena dřevěná terasa přesahující před dům a vedoucí až nad vodní hladinu.

Zdejší dostavby a přístavby ukazují výhody a možnosti srubových staveb. Fakt, že dokážou reagovat na běh života, růst rodiny i na to, jaké má člověk zájmy: vždyť první stavbu jsme vyrobili pro jednoho člověka, poslední už pro velkou rodinu. Garáž přibyla, protože sportovní auta jsou majitelovým hobby; zahradní domek jsme stavěli nejen pro děti, jako zázemí při koupání a spaní pro hosty, ale slouží i k podnikání manželky.

posezeni-u-srubu

obr.: Zahradní domek slouží jako zázemí bazénu, příležitostný dům pro hosty i jako pracovna. Foto: Martin Zeman

cele-jezirko-u-srubu

obr.: Víceúčelový zahradní domek s jezírkem. Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Redakční návštěva: 2012
  • Spodní stavba: betonová základová desky
  • Stavební systém: srub
  • Krov: dřevěný, hraněné řezivo
  • Střešní krytina: betonová taška Bramac
  • Dveře vstupní: dřevěné
  • Okna: dřevěná euro
  • Zasklení: dvojité, v zimní zahradě trojité
  • Podlahy: cihelná dlažba, masivní dřevo, keramika
  • Topení: podlahové
  • Zastavěná plocha: 180 m2 (včetně zimní zahrady)
  • Podlahová plocha: 265 m2 (včetně zimní zahrady)
  • Projekt a realizace: OK PYRUS, s.r.o., www.okpyrus.cz

srub-pudorysy

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop