Svou dřevostavbu si Jindřich vyprojektoval úplně sám, a nelituje

Svou dřevostavbu si Jindřich vyprojektoval úplně sám, a nelituje

Helena Petáková | Pátek, 20. srpen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Jindřich projektuje mosty a silnice, přesto se pustil do návrhu vlastní dřevostavby; měl jasnou představu, jak má vypadat i jaké uživatelské parametry má mít. Navíc je puntičkář a detailista, a proto se nechtěl potýkat s argumenty, co nejde a proč. Raději nastudoval nejnovější technologie a řešení vymyslel. Své nápady ještě konzultoval s „designovou komisí", jak s úsměvem nazývá estetický dohled manželky Zdeňky, která má hlavní zásluhu na estetickém vyznění domu a jeho interiéru.

Přečetl jsem mnoho článků o dřevostavbách, jak se v nich ve srovnání se zděnou stavbou příjemně bydlí, zásadním důvodem našeho rozhodnutí ale bylo, že jsou rychleji postavené. Firma Haas Fertigbau přivezla na pozemek už hotové sendvičové panely a za tři dny byl dům pod střechou.

Než k tomu ale došlo, museli jsme opravdu řadu věcí vyřešit. Například pozemek jsme získali sice na krásném místě, ale na sesuvném svahu, který tvořil pás jílu a letitá navážka. Terénní návrh jsem si spočítal sám, bagry nechal vyhloubit obrovskou jámu až na nosné podloží, zasypal ji štěrkem, a tak máme jistotu, že kdyby víc zapršelo, dům nám nesjede ze stráně do lesa.

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-exterier-zahrada-svah

obr.: Terénní návrh stavebního pozemku a zahrady byl trochu oříškem. Ke zpevnění svahu a zabránění erozi slouží i přírodní porost, který navíc majitele osvobodil od obtížného sekání prudce se svažujícího trávníku. Foto: Martin Zeman


Přísné místní regulativy

Když jsme hledali inspiraci pro naši dřevostavbu, zhlédli jsme se v bungalovu, jehož část měla sedlovou střechu a k ní byla přičleněna kostka s plochou střechou. Z této představy jsme nechtěli ustoupit.

Místní stavební úřad však pro zdejší lokalitu vydal striktní regulativy, které ploché střechy nepřipouštějí. Přestože pozemek nemáme v původní starší zástavbě, ale mezi samými novostavbami, uvidíte tu jen sedlové a valbové střechy. Nakonec jsme získali povolení na stavbu pultové střechy s mírným třístupňovým sklonem, a aby tato část domu nevypadala jako typická přistavěná garáž, vytvořili jsme dokola uzavřenou atiku s malým průzorem z boku, kudy odtéká voda.

Toto neplánované zvýšení nám zvedlo i sousední sedlovou střechu, protože atiku jsme pod ni kvůli sněhu a dešti museli zapustit. Vzniklý prostor pod střechou jsme alespoň výhodně využili pro pochozí půdu, se kterou sice vybraná stavební firma standardně nad bungalovy nepočítá, přesto se s naším zadáním vypořádala.

V obvyklé střešní konstrukci z příhradových vazníků provedla trámovou výměnu tak, že uprostřed vznikl dostatečný průchozí prostor a my můžeme půdu využívat pro uskladnění sezónního oblečení a sportovního vybavení.

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-exterier-panorama

Foto: Martin Zeman


Výběr stavební firmy

Návrh dřevostavby jsem nejprve nechal pro manželku převést do virtuálních 3D verzí, aby si naše budoucí bydlení mohla představit, a musím říct, že se velmi podobají tomu, jak to nakonec dopadlo.

Po schválení jsem svůj projekt poskytl několika firmám, které se zabývají dřevostavbami. Společnost Haas Fertigbau jako jediná dokázala v té době, to znamená v roce 2006 – 2007, přistoupit na naše atypická řešení. Pro ostatní byly tehdy technologickým problémem například velké prosklené stěny s francouzskými okny z důvodů velkých rozponů mezi podpěrami u otvorů a maximálně proskleného rohu v návrhu.

Vlastní řešení jsem vymyslel i pro další pro nás důležité detaily – zasazení krbu do sendvičové stěny objektu, skladbu komína, přívod vody do koupelny venkovní stěnou, zapuštění světel, zmíněné zastřešení...

Kompletní návrh dostala firma v digitální podobě a převedla ho do projektu pro stavební povolení a následně i do dílenské dokumentace, ve které si uzpůsobila tloušťky stěn, sloupky, velikost otvorů, aby vyhovovaly jejímu výrobnímu systému, a podle ní vyrobila jednotlivé panely.

Stavitelé, kteří tady posléze montáž dozorovali a měli zkušenosti s jinými stavbami, mi potvrdili, že naše způsoby řešení byly v té době asi technologicky nejdál, co kdy dělali. To byl také důvod, proč jsem začal věřit, že by se náš dům mohl povést.

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-exterier-slunolamy

obr.: Venkovní zastřešení terasy z klasické krytiny by zbytečně zatemnilo obytné místnosti. Skleněná krytina spolu s hliníkovými slunolamy jsou nejen estetickým řešením. Propouští do interiéru dostatek světla, v létě chrání místnosti před přehřátím a neruší výhled do okolní přírody. Tepelněizolační trojskla s UV-filtry omezují tepelné ztráty zevnitř a také potlačují tepelné sluneční záření. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-exterier-slunolamy-detail

Foto: Martin Zeman


Vytápění dřevostavby je věda

Systému vytápění domu jsem se hodně věnoval. Základem je podlahové teplovodní vytápění, které také kromě jiného ovlivnilo výběr stavební firmy. Pokládá se totiž mokrým procesem (zalévá se anhydridem) a tuto technologii z oslovených firem opět respektovala jen firma Haas Fertigbau.

Dalším zdrojem tepla je vzduchotechnika s rekuperační jednotkou napojenou na zemní kolektor. Přiváděný čerstvý vzduch prochází potrubím uloženým v šachtě na zahradě, kde dochází k výměně tepla mezi vzduchem a okolní zeminou. V zimním období je proudící vzduch ohříván, v letních horkých dnech pak naopak ochlazován, protože teplota půdních vrstev je v hloubce kolem dvou metrů konstantní (+10 °C).

V době, kdy jsme dřevostavbu stavěli, se tento systém ale běžně nepoužíval. Dnes bych po zkušenostech ještě několik trubek pod zem přidal, aby vzduch potrubím procházel pomaleji a tepelná výměna byla větší.

Pro zvýšení tepelné účinnosti vzduchotechniky jsme za přívod vzduchu do interiéru nainstalovali navíc radiátor napojený na teplovodní zdroj vytápění. Celý systém je centrálně ekvitermně regulovaný, v každé obytné místnosti a koupelně jsou ještě termostaty, které spolu s dálkovým prostorovým přístrojem přes řídicí jednotku ovládají jednotlivé větve a elektrický kotel.

V jarních a podzimních měsících nemusíme podlahové topení dokonce ani zapojovat, k vytápění plně stačí jen vzduchotechnika se zapnutým radiátorem, která nám tak v domě vytváří příjemný vzduch i dostatečné teplo.

V případě nárazového ochlazení a také pro příjemnou atmosféru zatápíme v krbu. Komín jsem navrhl z liaporových tvárnic a obklad vložky z kvalitního nosného a tepelněizolačního materiálu, podle mě neuvěřitelných parametrů (pevnost v tlaku 15 MPa, tepelná vodivost při teplotě 400 °C je 0,08 W/mK), takže ani při velkém žáru obklad teplo nepropouští a obkladový nerezový plech zůstává studený.

Občas nám ale při přikládání krb „bouchnul", přestože má zvenku nasávání a komín máme vyšší, než je u bungalovů obvyklé. Dodatečně jsem proto pro zvýšení odtahu zabudoval do komína generátor tahu, který ovládáme spínačem, když potřebujeme zvýšit intenzitu proudění spalin a vzduchu. Krb nám od té doby funguje perfektně.

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-interier-obyvaci-pokoj

obr.: Kombinaci bílé, fialové a zelené barvy nechali majitelé pocitově uzrát, nejprve se nastěhovali do bílého interiéru. Hnědá podlaha je výsledkem představy, že na tmavé podlaze bude méně vidět případný nepořádek, oproti zkušenosti se světlou podlahou z předchozího bydliště. Opak je pravdou – když vysvitne slunce... Zvolené barvy prolínají celým domem a nenásilně navazují na výhled do okolní zeleně. Předokenní rolety jsou kompletně elektricky i časově ovládané. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-interier-kuchyne

obr.: S kvalitou i fungováním vybavení kuchyně jsou majitelé velmi spokojeni. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-interier-kuchyne-detail

Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-exterier-bridlicovy-obklad-komina

obr.: Venkovní břidlicový obklad komína majitelé v interiéru neopakovali, ve dvoumetrové šíři by působil příliš mohutně. Inspirovat se nechali nerezovým obkladem zdí v navštěvovaném kině. A protože architektonická studia nabízela příliš drahé varianty, nakonec plně jejich představy splňuje obklad vlastní výroby i s vlastní montáží, za přispění šikovného švagra. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-interier-plechove-oplasteni-krbu

Foto: Martin Zeman


Rolls-Royce s trabantovým motorem

Tak příznačně ohodnotili odborníci na vytápění kombinaci naší nízkoenergetické dřevostavby, vybavené vzduchotechnikou a rekuperací, s elektrickým kotlem, když jsem se začal zabývat výší faktury za elektřinu po prvním roce provozu.

Náklady jsme sice už podstatně snížili, protože dodavatelská firma nám na základě reklamace vyměnila regulační jednotku, abychom dosáhli parametrů, které byly společností deklarovány, a naučili jsme se také systém více regulovat.

Zdroj vytápění je ale zásadní věcí, kterou se budeme do budoucna ještě zabývat. Původně jsme měli v návrhu kotel plynový. Od něho jsme ustoupili poměrně rychle, protože bychom museli vykopat asi padesátimetrovou přípojku, něco by stál sám kotel, další komín se nám k domu nehodil. Nakonec jsme to spočítali na 190 000 korun, které jsme ušetřili rozhodnutím pro elektřinu.

Uvidíme, až se zase nějaké peníze sejdou, můžeme sem pořídit solární kolektory, a také tepelná čerpadla například vzduch-vzduch jsou už finančně přístupnější. Stačí přepojit trubky, topení bude fungovat dál a investice se začnou teprve vyplácet.

Pocitově žití v dřevostavbě mezi teplými stěnami je opravdu příjemné. My už to tak nevnímáme, ale když nás navštíví sousedka, která bydlí v podobném domě bez rekuperace, chválí si u nás svěží vzduch.

Balzámem na duši, když člověk sedí a odpočívá, jsou také hlasy ptáků z vedlejšího lesa, jakmile ale spíte při otevřeném okně, v pět hodin ráno vás moc nepotěší. Stačí zavřít – přes trojskla nepronikne dovnitř ani pípnutí!

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-interier-obyvaci-pokoj-krb

Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-interier-obyvaci-pokoj-sedaci-souprava

Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-interier-loznice

obr.: Stejné podlahy i barvy prostupují celým interiérem - i do ložnice. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-interier-chodba-svetlovody

obr.: Světlovod nad jinak temnou předsíní příjemně rozvádí denní světlo. V dřevostavbě není nikde přiznané dřevo. Majitelé mají rádi modernější materiály – ocel, hliník, sklo. Zárubně dveří jsou také s hliníkovým povrchem. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

ing-petr-zuk-hass-fertigbau-chanovice
Ing. Petr Zuk
Haas Fertigbau Chanovice, s.r.o.

Příjemní a sympatičtí klienti s dokonalou přípravou zajímavě řešeného atypického rodinného domu. Vážíme si toho, že se rozhodli svěřit stavbu svého nového domova právě naší stavební společnosti – atypická a originální přání klientů jsou pro nás vždy výzvou, kterou s radostí přijímáme. Přejeme krásné bytí v krásném domě a těšíme se na podobné výzvy od dalších klientů.

 

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-interier-koupelna

obr.: Velkorysé a luxusní koupelně musela ustoupit pracovna, která získala v domě méně prostornou místnost. Inspiraci pro umístění vany u okna s výhledem do zahrady našli majitelé na dovolené. V parném létě je naopak ze zahrady příjemná koupel na dosah. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-interier-koupelna-volne-stojici-vana

Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Velikost pozemku: 1156 m2
  • Zastavěná plocha: 174 m2
  • Užitná plocha: 149 m2
  • Stavební systém: montovaná dřevostavba v systému THERMO-PROTECT
  • Tepelné izolace: minerální izolace
  • Fasáda: vyztužená organická omítka
  • Střecha: pultová střecha s PVC fólií se sklonem 3° a sedlová střecha s betonovou krytinou ve sklonu 29°
  • Okna: plastová
  • Zasklení: izolační trojsklo
  • Podlahová krytina: plovoucí laminátová podlaha, kamenná dlažba
  • Vytápění: elektrokotel s podlahovým teplovodním vytápěním, krbová vložka na dřevo, vzduchotechnika s rekuperační jednotkou
  • Skladba stěny směrem z interiéru: bílý nátěr, sádrokartonová deska 12,5 mm, parozábrana, dřevotřísková deska 13 mm, minerální vlna 140 mm, dřevotřísková deska 13 mm, deska z pěnové tvrzené hmoty 40 mm, vyztužená organická omítka
  • Celková tloušťka stěny: 223 mm
  • Hodnota U: 0,2 W/m2K

navsteva-drevostavby-moderni-montovana-drevostavba-mosty-k-vlastni-drevostavbe-haas-fertigbau-pudorys

Vizualizace: Haas Fertigbau s.r.o.

DaS 1-2014
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop