Svou honosnou dřevostavbu si postavili podle rakouského vzoru

Svou honosnou dřevostavbu si postavili podle rakouského vzoru

Redakce | Čtvrtek, 20. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Majitelé domu na severu naší republiky mají velmi blízký vztah k Rakousku, proto je jím ovlivněn vzhled jejich novostavby umístěné na slunném svahu. V době naší návštěvy však ještě nepropukla naplno krása prostorné zahrady. Když ale rozkvetou muškáty na terase, připadají si tu podle slov majitelky jako v Alpách.

Dříve jsme žili jako celá rodina na malé vesnici nedaleko okresního města, do kterého to máme pět minut jízdy autem. Vše u nás začalo v době, kdy náš starý dům dospěl do fáze nutnosti zásadních rekonstrukčních kroků. A protože ze starého nový neuděláte, rozhodli jsme se s manželem náš dnes už bývalý dům prodat.

Začali jsme přemýšlet o tom, jak by asi náš nový domov měl vypadat a především z jakého konstrukčního materiálu by měl být postaven. Byli jsme na klid malé obce zvyklí a nechtěli jsme se ho vzdát, proto se nám líbilo relativně izolované místo na jejím jihozápadním svahu, němuž přiléhají humna s pozemky pro ovce a koně. K bývalému domu to je pár minut chůze, rozhodně bychom nechtěli měnit klid venkova za městský ruch.


Rychlost výstavby především

Stavba na bázi dřeva pro nás nebyla od začátku jasnou volbou. Začali jsme navštěvovat různé stavební veletrhy včetně těch, které jsou zaměřené na dřevostavby. Tam však naše zvídavost nekončila, nakonec proběhlo i několik návštěv ve vzorových domech různých stavebních firem a rozdílných systémů výstavby.

Nakonec u nás zvítězila dřevostavba před zděným systémem, a to především z důvodu nesrovnatelné rychlosti výstavby – v případě plné prefabrikaci stěn domu. Konstrukční materiál domu a místo stavby tedy bylo jasné. Na řadu přicházela velmi zásadní otázka – kdo nám postaví dům podle našich představ?

Manželův známý, který bydlí nedaleko, bydlel v té době už několik let v dřevostavbě a se svým dodavatelem byl nadmíru spokojený. Proč tedy nevsadit na tak dobrou referenci? Kontaktovali jsme tedy společnost Haas Fertigbau a z jejich reakce i rychlosti během příprav a v průběhu realizace jsme byli nadšeni.

Chtěli jsme dům především prostorný, proto jsme si vybrali z nabídky typových projektů velký dům. Podle našich představ nám ho upravila architektonická kancelář Inprojekta, která s firmou Haas Fertigbau spolupracuje.

drevostavba-podle-rakouskeho-vzoru-prijezdova-cesta

Foto: Martin Zeman


"Obrázek jak z Alp? Kdepak, to jen majitelé mají Rakousko za vzor."


drevostavba-podle-rakouskeho-vzoru-zadni-cast-domu

Foto: Martin Zeman


Za čtyři měsíce hotovo

Veškeré zemní práce na pozemku včetně spodní stavby jsme si prováděli svépomocí. Co se dělo potom, bylo až k neuvěření – náš nový domov rostl doslova před očima a za slíbené čtyři měsíce byla stavba opravdu kompletní včetně bazénu.

Slíbená rychlost výstavby pro nás byla rozhodující a když dřevostavbu srovnám se zděným procesem výstavby, jsem opravdu ráda za naše rozhodnutí. Věděli jsme moc dobře, jak to při klasické zděné stavbě chodí – že je vše velmi náročné, těžké a především že výstavba probíhá mokrým procesem, takže pak musíte čekat, až zase dům vyschne. Rozhodně bych už nic jiného než dřevostavbu nechtěla!

O naši tepelnou pohodu se stará podlahové vytápění instalované ve všech místnostech i chodbách, protože máme rádi teplo od nohou. Dřevo je dobrým izolantem, proto jsou na podlahách linolea a keramické dlažby – ne však fádního vzhledu, například v kuchyni a jídelně je velkoformátové dlažba s dekorem tmavého dřeva.

Voda pro vytápění i pro běžnou spotřebu je ohřívána tepelným čerpadlem  ze čtyř zemních vrutů umístěných pod dlážděnou příjezdovou cestou. Přebytky jejich zisků jsou využity i pro ohřívání a vytápění vnitřního bazénu. Technickou místnost máme umístěnou v suterénu, je dostatečně velká i pro sušení prádla v případě nepřízně počasí.

drevostavba-podle-rakouskeho-vzoru-uvodni

obr.: Výhledy do krásné zvlněné krajiny jsou pro odpočinek duše to pravé. Foto: Martin Zeman

drevostavba-podle-rakouskeho-vzoru-kuchyne

obr.: Kuchyně s jídelnou mají keramickou dlažbu k nerozeznání od dřeva. V korpusu kuchyňské linky těsně nad zemí je vyústění centrálního vysavače. Foto: Martin Zeman

drevostavba-podle-rakouskeho-vzoru-technicka-mistnost

obr.: V technické místnosti jsou soustředěny veškeré technologie zajišťující provoz domu, zároveň slouží také jako sušárna prádla. Foto: Martin Zeman


Vnitřní bazén se neobejde bez řízeného větrání

Bazén součástí hlavní stavby. Protože bazénová hala je poměrně rozlehlá, museli jsme zde instalovat řízené větrání, aby byla zajištěna stálá cirkulace vzduchu. Příjemné klima pro koupání udržuje větrací jednotka s rekuperací od firmy ATREA.

Vlhkost je automaticky udržována na hodnotě šedesát procent a teplota na 30 °C. Přímo nad vstupem do bazénu máme otvory pro přívod a odtah vzduchu v bílé barvě – aby se opticky nenarušoval ráz stěny.

Konstrukce haly je prakticky celá přiznaná v interiéru. Na mohutné sloupy navazuje obloukový lepený lamelový nosník. Tvar střechy je však sedlový s mírným úhlem, nad nosníkem je totiž pomocná konstrukce pro dosažení roviny. Bazén nemá dno rovné, je to nakloněná rovina s hloubkou od 1,6 m do 1,8 m. Zaplavat si po dlouhém pracovním dnu je opravdu relaxací pro tělo i duši.

drevostavba-podle-rakouskeho-vzoru-bazen-zvenku

obr.: Bazén je přístupný i zvenku a má vlastní terasu pro slunění. Foto: Martin Zeman

drevostavba-podle-rakouskeho-vzoru-bazen

obr.: Bazénové hale dominuje přiznaná střešní konstrukce. Foto: Martin Zeman


Zelenou náš dům nedostal

Mediálně známý dotační projekt Nová Zelená úsporám pro nás bohužel nevyšel. Náš dům včetně bazénu a garáže přesáhl horní hranici zastavěné plochy pro rodinné domy. Muselo by se vše složitě administrativně řešit, a to je v naší republice velmi těžké. Bazén by musel mít vlastní projekt i stavební povolení, tak dlouho se nám čekat opravdu nechtělo. Vše muselo proběhnout za čtyři měsíce a takzvaně naráz.

Stavba je pojatá jako nízkoenergetická s difuzně uzavřenou skladbou obvodové obálky. V lednu bylo počasí velmi kruté, ale ani při největších mrazech jsme neměli jediný problém a v interiéru teplota nikdy neklesla pod nastavenou hranici 25°C.

Když se sejde větší společnost, nestačí ani náš prostorný dům, proto máme na zahradě malý obytný srub se sociálním zázemím i terasou. O tvář a duši zahrady se půl na půl podělil manžel se zahradním architektem – zahradničení je jeho koníčkem.

drevostavba-podle-rakouskeho-vzoru-pozemek

obr.: Zahrada jak z jiného světa stvořená pro relaxaci. Foto: Martin Zeman

Přání dodavatele

Příprava i samotná realizace tohoto atypického rodinného domu, certifikované dřevostavby HAAS FERTIGBAU vybavené těmi nejmodernějšími technologiemi, byla pro naši společnost velmi příjemná – vždyť navrhovat dům pro klienta, který přesně ví, co chce, je asi přáním každé stavební společnosti. Věříme, že tento krásný rodinný dům realizovaný v klientem oblíbeném rakouském stylu a situovaný na atraktivním a rozlehlém stavebním pozemku zajišťujícím úžasnou intimitu bydlení, dopřeje všem jeho uživatelům spoustu nádherných chvil v něm strávených. A k tomuto přání se připojujeme také z naší strany – děkujeme klientovi za velmi příjemnou a zajímavou spolupráci a přejeme mu krásné chvíle v jeho krásném novém domově.

ing-petr-zuk-hass-fertigbau-chanovice
Ing. Petr Zuk
Haas Fertigbau s.r.o.

Technické parametry

  • Realizace: Haas Fertigbau s.r.o.
  • Redakční návštěva: 2012
  • Zastavěná plocha: 385 m2
  • Podlahová plocha: 479 m2
  • Spodní stavba: podsklepená, ztracené bednění
  • Stavební systém: panelová dřevostavba
  • Tepelná izolace: minerální vlna
  • Fasáda: probarvená silikátová omítka
  • Střecha: sedlová, dřevěná konstrukce
  • Střešní krytina: betonová taška
  • Okna: plastová
  • Zasklení: dvojsklo
  • Podlahy: keramická dlažba a linoleum
  • Vytápění: teplovodní, řízené větrání s rekuperací
  • Topení: podlahové, krbová vložka
  • Skladba stěny: směrem zevnitř – sádrokarton, dřevěný rošt, parozábrana, minerální izolace, sloupky, sádrovláknitá deska, polystyrenová izolace, omítka
  • Celková tloušťka stěny: 290mm

drevostavba-podle-rakouskeho-vzoru-pudorysy

Autor článku a vizualizace půdorysů: PETR HOUŠKA

DaS 3-2012

mail-ico-poptavka

Líbí se vám dřevostavby a zajímalo by vás k nim více informací? Zašlete nám dotaz!

Zaslat přímý dotaz dodavateli této dřevostavby

 
Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop