Dřevostavbu, nebo zděný dům? Co přimělo majitele rodinných domů stavět dům ze dřeva a jak jsou dnes spokojeni

Dřevostavbu, nebo zděný dům? Co přimělo majitele rodinných domů stavět dům ze dřeva a jak jsou dnes spokojeni

Dana D. Daňková | Čtvrtek, 31. říjen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavby sice u nás zatím stále nerostou jako houby po dešti, nicméně jejich procento v celkovém počtu nově postavených domů se pomalu, ale s jistotou zvyšuje. Ovšem jaká je skutečnost? Jsou ti, kteří se rozhodli pro bydlení v domě ze dřeva, pouze neinformovaní optimisté, nebo nevěřící Tomášové prostě jen nejsou ochotni přijmout též jinou jistotu než tu zděnou? Říká se, že čin je lepší než jakékoli přesvědčování, ptáme se tedy majitelů několika dřevostaveb, jak hodnotí s odstupem času své rozhodnutí.

Tomáš: Dřevostavba byla od počátku jasná volba

moderni-drevostavba-bungalov-prinex-group-exterier

Od počátku jsme byli rozhodnuti pro dřevostavbu, a to především kvůli rychlosti realizace, neboť v případě zděné stavby existují technologické postupy a limity, které celý proces obvykle prodlužují. Navíc je nám dřevo blízké a máme s ním také spojenu energetickou úspornost, takže to byla pro nás jasná volba.

Chtěli jsme určitě bungalov, a vzhledem k rozloze pozemku jsme se rozhodli pro půdorys ve tvaru písmene „L". Na internetu jsme vybrali a koupili projekt typového domu a nechali ho upravit architektem tak, aby lépe vyhovoval našim představám.

TIP: Čtyři dřevostavby, čtyři zkušenosti. Stavěli byste raději typovou, nebo individuální dřevostavbu?

moderni-drevostavba-bungalov-prinex-group-exterier-zahrada-schody

Pak jsem tady na Ostravsku oslovil asi pět firem, poslal jsem jim projekt a naše podmínky, oni mi vše nacenili a z tohoto mého soukromého výběrového řízení vyšel PRINEX GROUP jako nejlepší dodavatel. Jeho další významnou předností je sídlo v našem regionu.

Firma nám velmi pomohla – například původně byla garáž součástí domu, ale my máme garážové stání mimo dům a místo garáže mohla vzniknout herna, kterou plně využíváme. Doporučili nám také prodloužení původně mnohem menší terasy, takže jsme získali další obytný prostor venku. Terasu jsme následně ještě opatřili žaluziemi, je tedy možné ji uzavřít.

moderni-drevostavba-bungalov-prinex-group-interier-obyvaci-pokoj

Dřevostavbu máme vybavenou tepelným čerpadlem vzduch/voda, je umístěno uvnitř, a dále rekuperací, tu jsme chtěli, protože jsme ji měli i v předchozím bydlení.

S domem jsme nadmíru spokojeni, pokud bychom stavěli znovu, zvolili bychom opět dřevostavbu.

moderni-drevostavba-bungalov-prinex-group-interier-kuchyne

Jde o lehkou konstrukci, hlavní předností je rychlost stavby a možnost úprav projektu. Po celou dobu jsme s dřevostavbou spokojeni, a to i díky tepelnému čerpadlu. Určitě bychom se příště rozhodli stejně.

moderni-drevostavba-bungalov-prinex-group-interier-obyvaci-pokoj-majitel

Foto: archiv majitelů


Branislav: Dřevostavba překonala naše očekávání

moderni-prizemni-drevostavba-lucern-exterier

Hlavními důvody pro volbu domu ze dřeva byla rychlost stavby a dobré reference na dřevostavby. Na webových stránkách firmy LUCERN moderní dřevostavby jsme velice rychle našli dům, který se nám líbil, využili jsme tedy typový projekt dřevostavby pouze s drobnými změnami ve vnitřních dispozicích. Pozemek měl navíc ideální polohu pro danou stavbu, což nám potvrdili ve firmě i na úvodní schůzce, dům se na pozemek hodil také svým půdorysem.

Volba dodavatele byla především dána tím, že jsme našli správný dům, na první schůzce nás navíc stavební firma přesvědčila o tom, že jsme učinili dobré rozhodnutí. A naštěstí se vše potvrdilo i během stavby – po celou dobu byla spolupráce výborná a přístup firmy byl stále stejný. A dům samotný naše očekávání nejen naplnil, ale skoro bych řekl, že ho překonal.

moderni-prizemni-drevostavba-lucern-interier-obyvaci-pokoj

Bydlíme tady zhruba rok a jsme velmi spokojeni. Pro dřevostavbu bychom se bez váhání rozhodli znovu a zase to vyplývá z délky realizace stavby. Samotné získání všech náležitostí, souvisejících se stavebním povolením, totiž trvá v dnešní době déle než stavba samotná.

Realizace dřevostavby je velmi rychlá, dům roste před očima. Jakákoli návštěva na pozemku během stavby pro nás znamenala v podstatě šok, tak úžasně rychle rostla.

Dřevostavba nám maximálně vyhovuje, po roce užívání jsme nezaznamenali žádné závady. Hodně se diskutuje o tom, jak dřevostavba pracuje, ale zděné domy mají také dobu vyzrávání. Po téhle zkušenosti bych neměl nejmenší důvod měnit dřevostavbu za cokoliv jiného.

moderni-prizemni-drevostavba-lucern-branislav-s-manzelkou-majitel

Foto: archiv majitelů


Jana a Pavel: Dřevo je přívětivý přírodní materiál

moderni-pasivni-drevostavba-archcon-drevostavby-biskup-exterier

Když se dotknu dřeva, je příjemně teplé, když udělám totéž s cihlou, je studená... Dřevo je prostě sympatický přírodní materiál, který při správném zacházení vydrží dlouhá desetiletí. Navíc tepelněizolační vlastnosti dřeva jsou v porovnání s cihlou lepší.

moderni-pasivni-drevostavba-archcon-drevostavby-biskup-interier-jidelna-jidelni-stul

Chtěli jsme pasivní dům, o typovém projektu jsme proto neuvažovali. Navíc náš pozemek nebyl pro typový dům vhodný. Společnost ARCHCON atelier nás oslovila svými předchozími realizacemi, důležité byly i reference od majitelů již postavených domů.

Současně jsme preferovali dřevostavbu na klíč. Propojení společností ARCHCON atelier a stavební firmy DŘEVOSTAVBY BISKUP, která stavbu realizovala, nám proto vyšlo jako ideální řešení.

moderni-pasivni-drevostavba-archcon-drevostavby-biskup-interier-obyvaci-pokoj-kuchyne

Bydlíme tady tři roky, zatím jsme velmi spokojeni. Uvidíme, jestli bude vše třeba za deset let stále stejně dobré. I náš případný další dům by byla dřevostavba, nebo třeba nějaká kombinace dřeva a betonu, ale zatím nic takového neplánujeme. Jsme spokojeni.

TIP: Tuto pasivní dřevostavbu jsme navštívili v rámci redakčních návštěv. Čtěte: Moderní dřevostavba? Dům navržený pro život

moderni-pasivni-drevostavba-archcon-drevostavby-biskup-jana-a-pavel-s-rodinou-majitele

Foto: Martin Zeman


Tomáš: Klíčová pro nás byla dobrá volba dodavatele dřevostavby

moderni-jednopodlazni-drevostavba-ms-haus-exterier

Při výběru stavební firmy jsme posuzovali především jednotlivé subjekty a z toho nakonec vyplynula dřevostavba. Rozhodovali jsme se, zda si nechat dům navrhnout na míru, či zvolit typový projekt, nakonec se nám jako nejlepší řešení jevila varianta typového projektu a jeho úprava podle našich potřeb – například šlo o zvětšení domu, upravení příček a podobně.

Volba stavební firmy pro nás byla klíčová, chtěli jsme naše prostředky vložit do společnosti, kde bychom se nemuseli obávat špatných scénářů. Vytipovali jsme si různé dodavatele a zjišťovali jsme si reference od lidí, kteří s nimi stavěli. Často jsme se setkávali s nedokončenou stavbou, nepříjemným dohadováním, nedodržením termínů a následnými chybami.

TIP: Na co se zaměřit při výběru zhotovitele dřevostavby?

moderni-jednopodlazni-drevostavba-ms-haus-interier

Jestliže bychom stavěli znovu, zvolili bychom především opět firmu MS HAUS, prošli jsme s ní přípravou i stavbou samotnou bez zásadních komplikací a hlavně s pocitem, že je všechno v pořádku a postaveno tak, jak má být.

Splnili jsme si životní sen, bydlení v dřevostavbě je ještě lepší, než jsme si představovali.

moderni-jednopodlazni-drevostavba-ms-haus-tomas-majitel

Foto: archiv majitelů

Další zkušenosti majitelů a hodnocení bydlení v dřevostavbě

DaS 4-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop