Pasivní dřevostavba od zkušeného architekta vyrostla za 4 měsíce

Pasivní dřevostavba od zkušeného architekta vyrostla za 4 měsíce

Jiří Kuthan | Neděle, 29. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Architektura se vyvíjí a s ní i požadavky na tepelně izolační schopnosti staveb. Navštívili jsme pasivní dům, který je jasným důkazem, kam se moderní dřevostavby ubírají. Její majitelé zastávají názor, že dnes nemá cenu stavět domy jinak než v pasivním standardu. Proto se obrátili na zkušeného architekta, který má za sebou mnoho zdařilých dřevostaveb.

Myšlenka na stavbu vlastního domu

Když jsme se s manželem poznali, žil on v panelákovém bytě a já v rodinném domě – oboje bydlení reflektovalo tehdejší nevalné technologie a architekturu.

Naším prvním společným domovem byl běžný byt v cihlové „bytovce". Po relativně krátké zkušenosti z tohoto bydlení jsme věděli, že je potřeba něco změnit, ale myšlenka na stavbu vlastního domu musela dospět, a tak jsme prošli několika vývojovými stádii, od možnosti koupě většího bytu v novostavbě, přes dva developerské projekty, k jasnému rozhodnutí, že jedinou správnou cestou je koupě pozemku a stavba domu – tak, jak chceme my, a ne jak káže univerzální projekt, který je možné koupit „za pár korun".

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-exterier-terasa-stineni-zahrada

Návrh domu - rukopis architekta

I přes čistě teoretické a laické znalosti v oboru stavebnictví bylo jednoznačnou volbou dřevo jako přírodní materiál. Velkou motivací pro použití dřeva byla bezpochyby i rychlost výstavby.

O systému výstavby tedy bylo jasno a byli jsme pevně rozhodnuti a přesvědčeni o tom, že když už se dům staví, nemá se na něm šetřit a je potřeba jej naprojektovat tak, aby byl v pasivním standardu.

Architektonicky byly naše preference také jasné, našim představám odpovídal rukopis architekta Pavla Horáka z ateliéru Prodesi: vše, co dokázal navrhnout a spřízněná společnost Domesi zrealizovat, je tak trochu jiný styl než běžný proud.

Pan architekt naši nabídku na spolupráci přijal, s manželem jsme vyslovili základní představu o podobě domu a především finančních limitech. Zadání jednoznačně dominovala i představa našeho syna o „skluzajdě" na zahradě.

Vzniklá studie reflektovala naše zadání a pan architekt projevil i smysl pro humor – do studie zahrnul i dětskou skluzavku a až na pár detailů byl dům realizován podle této studie.

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-exterier-skluzavka-zahrada

Obr.: Prosklená obývací místnost je orientována k jihu a přináší tak dostatek světla a žádoucích tepelných zisků. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-exterier-drevena-fasada-stineni

Obr.: Severozápadní a severní část je určena zázemí a ložnici – okna jsou minimalizována, neboť se zde stávají slabým článkem obálky stavby. Foto: Martin Zeman

Pasivní dům vzbudil všeobecný zájem

Po studii tedy přišel na řadu projekt pro stavební povolení, který jsme si vyřizovali na místním stavebním úřadě sami. Tam náš dům vzbudil zájem úředníků, a to nejen architekturou, ale především kvůli pasivnímu standardu.

Obecně můžeme říct, že tento dům vyvolává buď zásadně negativní, nebo naopak zásadně pozitivní emoce. Negativní „přirozeně" převládají. Myslím, že trefné označení používá moje kamarádka: extravagantní kvádřík.

V každém případě dům odpovídá našim představám a potřebám – na jeho vzhledu bychom nic neměnili.

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-exterier-drevena-terasa-zahrada


rocenka-pasivni-domy-2020

PASIVNÍ domy - jak se staví energeticky úsporné domy, jak se v nich žije...

  • Návrh a stavba pasivního domu
  • Technologie
  • Projekty a realizace
  • Zkušenosti

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi. Přes 220 stran informací pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-exterier-terasa-pergola-zahrada

Zemní práce - záchranou byl pásový bagr

Rok 2010 nebyl zrovna vhodný na zemní práce na našem geologicky komplikovaném pozemku. V listopadu začala místní stavební firma se zemními pracemi a my jsme se každý den jezdili dívat, jak jim to jde – tedy spíše nejde. Nejen že byla spodní voda kousek pod povrchem, ale do toho začalo ještě pršet.

Velmi svízelná situace na sebe tedy nenechala dlouho čekat. Jako první se „utopil" nákladní automobil, o jeho vytažení se snažil kolový bagr, ten však uvízl také a nám začala horká chvilka. Nakonec se podařilo sehnat pásový bagr, který oba uvězněné vytáhl na zpevněnou cestu.

Vše ale dobře dopadlo a výsledkem byla základová deska připravená pro samotnou dřevostavbu. Pak přišla řada na generálního dodavatele, společnost Domesi.

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-exterier-garaz-kryte-stani

Obr.: Dva osobní automobily v rodině jsou dnes již standardem, architekt proto navrhl stání i garáž. Sloupy ve tvaru otočeného "véčka" jsou užity i v obývací místnosti. Foto: Martin Zeman

Na stavbě ze zvědavosti

Téměř každý den jsme byli na stavbě. Hrubá stavba byla hotová prakticky za tři dny – základem domu jsou prefabrikované panely sloupkové konstrukce. Montáž oken, instalace a vnitřní povrchy stěn, to vše se provádělo na místě po hrubé montáži panelů. Stavba trvala zhruba čtyři měsíce a v červnu 2011 jsme měli dům připravený k nastěhování.

Větrání s rekuperací - okna stejně otevíráme

O příjemné klima se nám stará rekuperačně větrací jednotka od společnosti Zehnder. Vlastně jsme si ani na vlastní kůži nezkusili, jak se žije s řízeným větráním. Ale po přečtení tolika informací, že větrací systém opravdu funguje a především je schopen ušetřit velké množství energie, jsme neměli důvod nevěřit. Naše očekávání se naplnilo a jsme absolutně spokojeni – nikdy se nemusíme starat o to, jestli máme doma čerstvý vzduch nebo ne, prostě tam je.

Říká se, že když máte takto úsporný dům a řízené větrání, nepotřebujete otvírací okna. U nás otvíravá okna ale máme a občas je otevíráme. Například v některých horkých letních dnech, když se stavba lehce přehřeje, tak k nim na noc máme zapnuté větrání na nejvyšší výkon – tato kombinace příjemně vychladí dům na další horký den.

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-interier-obyvaci-pokoj-krbova-kamna-jidelni-stul

Obr.: Venku bylo 10 °C, a přesto bylo nutné mít částečně zastíněný obývací prostor – čas, kdy se všude v okolí topí v kotlích. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-interier-kuchyne-jidelni-stul

Obr.: Obývací místnost je prakticky i jídelnou a je spojena s kuchyní. Foto: Martin Zeman

Zhruba prvního půlroku nám trvalo, než jsme se s domem a rekuperačním systémem sžili, ale dnes už to zvládáme na jedničku. Jednoho letního rána jsme zapomněli zastínit při odchodu do práce prakticky celoprosklený obývací prostor v přízemí. „Odměnou" nám byl markantně přehřátý interiér, v horním patře se teplota vyšplhala na úctyhodných 38 °C. Stínění je v létě opravdu nutné, ale v chladnějších měsících nestíníme prakticky vůbec a slunce nám tak do domu přináší teplo a příjemné světlo.

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-exterier-velkoformatova-okna-stineni

Obr.: Venkovní červené rolety dávají interiéru příjemný barevný tón. Foto: Martin Zeman

Krbová kamna v pasivním domě - na truc

Protože jsem měla krásně romantickou představu o podvečerech u ohně s knížkou a sklenkou vína, trvala jsem na tom, že v obývacím pokoji musíme mít krb nebo kamna. Téměř při každém setkání mi ale pan Horák vysvětloval, že dům se bude přehřívat, přesto jsem si ale živý oheň vytrucovala.

Smysl pro humor tentokrát projevili i kolegové z týmu pana architekta a nabídli mi možnost zakoupení porcelánových polen, abych neměla pocit marnosti z nevyužitého krbu. Zatím topíme poleny dřevěnými, zdá se, že hoří lépe než ta porcelánová. V zimě prakticky každý večer u nás plápolá oheň, o víno není také nouze, dům je na jižní Moravě a umístit vinotéku do domu jsme naštěstí nezapomněli.

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-interier-obyvaci-pokoj-krbova-kamna

Obr.: Kamna jsou, jak říká majitelka, na truc. Byl to však její sen a je ráda, že se jí splnil. Foto: Martin Zeman

Aby nebylo dřeva příliš

Uprostřed obývací místnosti máme přiznaný smrkový sloup a konstrukční obvodové, v horním patře přiznané stropy a většinu vybavení z dubového dřeva. Říkáme si, proč neukázat, že náš dům je skutečně dřevostavba. Ale aby dřeva nebylo příliš, raději jsme na veškeré podlahy kromě koupelny položili marmoleum. Je velmi příjemné na chůzi a lahodí oku svými příjemnými barevnými tóny.

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-interier-loznice

Obr.: Ložnice má okna na západ, takže ranní slunce o víkendech neruší, když si chtějí majitelé přispat. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-interier-koupelna

Obr.: Koupelnu si majitelka navrhla sama - červená se v domě opakuje. Foto: Martin Zeman

Komentář architekta a dodavatele

Když za námi majitelé tohoto domu přišli s požadavkem postavit pasivní dům na jižní Moravě, jen kousek od rakouských hranic, hned mě napadlo, že musíme navrhnout dům, který ukáže našim „pasivně" vyspělejším sousedům, že i u nás dokážeme navrhnout a postavit kvalitní pasivní dům, který nebude jen prvoplánovou laboratoří na úspory energií, ale zároveň vytvoří plnohodnotný a vzhledově nezaměnitelný prostor pro život obyvatel.

Musím poděkovat za naprosto profesionální přístup klienta, který dával celému procesu potřebnou dynamiku a nemalou měrou se podílel na celkovém výsledku.

ing-arch-pavel-horak-prodesi
Ing. arch. Pavel Horák
Prodesi v.o.s.

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-interier-koupelna

Obr.: Koupelnu si majitelka navrhla sama - červená se v domě opakuje. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-interier-drevene-schodiste

Obr.: Téměř veškerý dřevěný nábytek a vybavení je z dubu, na schodišti je jeho využití více než praktické. Skleněné zábradlí zatím chybí. Foto: Martin Zeman

Slovo redaktora

Majitelé jsou s domem sžití, dokážou o něm hovořit včetně technických detailů a mají spoustu zkušeností. Dům se mi vryl do paměti tak, že jsem text vytvářel prakticky bez nahlížení do poznámek z návštěvy.

Kompaktní tvar, silná vrstva tepelné izolace, rekuperační jednotka a především správná orientace velkých prosklených ploch – to jsou základní znaky pasivního domu. Obývací prostor mě překvapil svojí prakticky celoprosklenou obvodovou obálkou, která přináší po celý rok mnoho solárních zisků a světla. Dům na mě zapůsobil velmi silně a dávám majitelům za pravdu – i mně se rukopis architekta Pavla Horáka líbí.

Petr Houška

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-interier-chodba-knihovna

Obr.: Chodba v horním patře slouží také jako knihovna. Na podlaze je pro nohy velmi příjemné marmoleum. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-interier-detsky-pokoj-odpocivadlo

Obr.: Posezení u okna využívají majitelé pro relaxaci a čtení. Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 90 m2 (bez garáže)
  • Podlahová plocha:130 m2 (bez garáže)
  • Spodní stavba: železobetonová deska na polštáři z pěnového skla
  • Stavební systém: sloupková rámová konstrukce
  • Tepelná izolace: minerální vlna
  • Fasáda: smrková prkna s mezerou a s ošetřením nanolazurou
  • Střecha: plochá střecha s asfaltovými pásy
  • Střešní krytina: asfaltové pásy, plech na garážovém stání
  • Okna a dveře: dřevěná s nátěrem RAL
  • Zasklení: izolační trojsklo
  • Podlahy: marmoleum, dlažba v koupelnách
  • Topení: elektrické podlahové a přímotopné, teplovodní žebříky v koupelnách, otočný krb, solární zisky
  • Vytápění: elektrické, řízené větrání s rekuperací tepla
  • Ohřev TUV: solární ohřev s dotápěním elektřinou
  • Skladba stěny: směrem zevnitř - sádrokarton, předstěna s tepelnou izolací, OSB desky s prolepenými a protmelenými spárami, dřevěná konstrukce s vloženou tepelnou izolací, DHF deska, vnější zateplení (dřevěný rošt s vloženou izolací), difuzní fólie odolná proti UV záření, vnější obklad ze smrkových prken s nanolazurou
  • Realizace: Prodesi | Domesi

navsteva-drevostavby-extravagantni-kvadr-s-kamny-na-truc-prodesi-domesi-pudorys


mail-ico-poptavka

Chcete také stavět moderní dřevostavbu v pasivním standardu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Architektonický ateliér a realizační společnost Prodesi | Domesi specializující se výhradně na dřevostavby. Provede vás celým procesem stavby od první skici přes projektovou přípravu, až po předání klíčů od dokončené stavby. Mimo individuálních projektů nabízí také typové domy. Společnost funguje na trhu od roku 2002 a má na svém kontě více než stovku realizovaných dřevostaveb.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

Foto: Martin Zeman
Redakčně upraveno pro web

DaS 6-2012
Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop