Typová dřevostavba na klíč rychle, efektivně a za rozumnou cenu

Typová dřevostavba na klíč rychle, efektivně a za rozumnou cenu

Lucie Němcová | Pátek, 28. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Někdy je stavba domu běh na dlouhou trať a někdy se děje překvapivě rychle a hladce, právě jako v tomto případě. Některé faktory neovlivníme, přesto máme mnoho možností, kudy se vydat a celý proces zjednodušit. Třeba v příběhu Petry a Adama najdeme inspiraci, jak na to.

Doba, kdy se děti sebraly a šly si hrát ven na prostranství mezi domy, je dávno pryč. Celkové prostředí města, kde jsme žili, už se nezdálo být tak bezpečné a příjemné jako dřív a donutilo nás zamyslet se nad tím, jestli to takto chceme i nadále. Impulzem byly také nejrůznější alergie, které v bytě s koberci a záclonami neustále znepříjemňovaly život. Změna v interiéru byla pochopitelně možná, ale my jsme se začali otevírat i dalším řešením – tedy úplně změně životního prostoru.


Žádné zdlouhavé plánování

Neměli jsme jasný záměr, ale život jako by nám ukazoval další kroky. Vedle zmíněných důvodů pro stěhování se objevil vhodný pěkný pozemek v blízké lokalitě a bylo možné i financování s dobrými podmínkami. Dlouho jsme neváhali. Můžeme říct, že v našem případě celý proces vzniku bydlení nebyl zdlouhavý, jak často bývá. Rozhodovali jsme se velmi rychle a dlouho neplánovali. Věci se skládaly a naznačovaly směr, kterým se ubírat.

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-exterier-zahrada-pes

Tvar domu:V územním plánu byla stanovena podmínka na maximálně jedno nadzemní podlaží a podkroví. Podoba domu tím byla mírně omezena, ale změnou sklonu střechy se omezení eliminovalo na minimum. Foto: Martin Zeman


Dřevostavba - rychle, efektivně a za rozumnou cenu

Dřevostavbu jsme vybrali, protože je rychle postavená a ekonomická. Po spoustě vyslechnutých příběhů a informací od řady odborníků jsme zvolili lokální firmu, která nás přesvědčila svým vstřícným přístupem, certifikovaným technickým řešením, propracovanou výrobou v hale i dlouhou tradicí. Velkou roli sehrály termíny a rychlost, se kterou mohla začít realizovat.

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-exterier-drevoplastova-fasada-zahrada

Dřevoplast: Praktickou volbou pro povrch terasy, ale i část fasády domu, jsou kompozitní prkna vyrobená ze dřeva a polymeru. Materiál, který se vyznačuje velkou odolností a vysvobozuje obyvatele z opakovaného natírání. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-exterier-kryta-terasa-skytrium-zahrada

Krytá terasa: Zastřešení a posuvné prosklení, chrání terasu před nepřízní počasí, ale zároveň poskytuje výhled do okolí a zahrady. Jednotlivé díly bočních stěn lze ponechat roztažené, aby vzduch proudil, nebo naopak zatažené, když je třeba ochrana před větrem a deštěm. Foto: Martin Zeman


Stavba dřevostavby v rukou sehraného týmu

Oříšek byl, když jsme začali zvažovat, jaký chceme dům. Individuální řešení dřevostavby se ukázalo jako velmi zdlouhavé a citelně nákladnější, proto jsme přistoupili na typovou dřevostavbu s úpravou realizovanou na klíč. Když s odstupem vidíme průběh stavby okolních domů, jsme za toto rozhodnutí velmi vděčni.

Byl stanoven harmonogram, který by přesně dodržován a díky kterému jsme věděli, co se kdy bude dělat (a taky dělalo). Nemuseli jsme na stavbě trávit 24 hodin denně. Řemeslníci vždy přijeli, navezli materiál, zrealizovali a zmizeli. V únoru se začínalo stavět a zrovna v první den montáže silně mrzlo. Trnuli jsme, co se bude dít, ale ukázalo se, jaké to bylo štěstí. Pozemek byl v té době v podstatě uprostřed polí, bez zpevněných cest, a těžká technika s velkými panely připravenými z výroby by se sem rozbahněným terénem dostávala velmi těžko.

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-exterier-kryta-terasa-zahrada-web

Kroky k efektivitě a časové úspoře

  • Dobře vybraný odborník pro zpracování projektu a realizaci – napoví nám délka fungování na trhu, způsob prezentace, hotové realizace a zpětné vazby obyvatel již hotových domů.
  • „Nekomplikovaný" pozemek – bez zásadních limitů, problematických sousedských vztahů, náročného terénu a podobně.
  • Typový dům – již připravený projekt, který maximálně vyžaduje jen drobné úpravy.
  • Dům na klíč – realizace kompletně v rukou jedné firmy, která umí efektivně zorganizovat subdodavatele podle předem daného harmonogramu.

Úložné prostory – nedostatkové zboží

V projektu jsme změnili sklon střechy, abychom neměli žádné větší šikminy v druhém patře domu. Nemáme to rádi a nepřijde nám to praktické. Ovšem tím jsme ztratili úložný podkrovní prostor, za nějž jsme se snažili vymyslet náhradu, ale ta prodražovala stavbu nad rámec našich tehdejších možností. Nakonec jsme nevytvořili náhradu žádnou a z dnešního uživatelského hlediska tu opravdu chybí. Sportovní potřeby, kufry a další věci tak nacházejí své místo v garáži vybudované na pozemku dodatečně. Zpětně bychom si na řešení úložného prostoru dali větší pozor.

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-interier-obyvaci-pokoj-sedaci-souprava-vstup-na-zahradu

Promyšlené detaily: Každá zásuvka i kus nábytku musel být promyšlený už v projektu, aby bylo vše přesně připraveno. Přístup „zásuvek není nikdy dost" se ukázal jako velmi praktický. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-interier-obyvaci-pokoj-vstup-na-terasu


"Jedno obrovské plus byla projektová příprava i realizace. Osvědčení subdodavatelé, přesné návaznosti a splněné termíny i obratem vyřešené drobné reklamace."


navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-interier-kryta-terasa-obyvaci-pokoj-velkoformatove-posuvne-okno

Foto: Martin Zeman


Komentář redaktorky

Když má stavebník dobře vybraného partnera na cestu za vysněným domem, je to vždy znát. Staví většinou svůj první, nemá zkušenosti a nemůže čekat, že se proces obejde bez chyb. Vidím to jako první a nejdůležitější krok, který je třeba v celém procesu udělat. Pak už jen vést dialog a dělat rozhodnutí. O tom, že drtivou většinu z nich Petra s Adamem udělali správně, svědčí jejich spokojenost. A to je nejdůležitější.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka


Projekt dřevostavby - rozhodování o každém detailu

Výběr prvků na dům v projektové fázi byl dobrodružný. Vše muselo být promyšlené na milimetry a dané do poslední zásuvky. Bylo třeba vybrat vše od střešních tašek přes barvy oken po typ baterií v koupelně. Rozhodnout na základě malého vzorku v kanceláři bylo někdy obtížné, ale v podstatě nic bychom tu neměnili. Cenné pro nás byly rady zkušenějších odborníků/průvodců, kteří nám pomáhali při výběru. Například poradili použít v přízemí na podlahu odolný vinyl a do patra zase na dotek teplejší lino. Spoustu věci zkrátka člověk bez větších zkušeností neví a pak nemá klíč, podle kterého se může správně rozhodnout.

Výhodou dřevostavby je obrovská přesnost. Když ale něco nedomyslíte v projektu, později už máte smůlu. Úpravy už jsou komplikovanější. Dnes bychom třeba chtěli kamerový systém, abychom měli přehled o našem novém psím kamarádovi, když nejsme doma, ale nyní už nechceme do hotového domu zasahovat. To jsou však drobnosti. Převažuje krásný pohodový pocit z bydlení a radost, že vše šlo tak hladce. Užíváme si blízkost přírody, větší prostor, možnost chodit bosky z obýváku rovnou na zahradu a celkově úžasný klid. Když se díváme zpět, jít do této zásadní životní změny se rozhodně vyplatilo.

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-interier-kuchyne

Kuchyně: Linka ve tvaru U je kompaktní a ukryje v sobě všechny potřebné funkce, které máte rychle po ruce. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-interier-kuchyne-jidelni-stul


moderni-interier-podlaha-marmoleum

TIP: Uvažujete o zdravotně nezávadné podlaze?

Začněte s ekologií od podlahy

 

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-interier-loznice

Zkosené stěny: Po úpravě projektu jsou v domě zkosené stěny pouze minimálně, aby nikde nepřekážely. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-interier-detsky-pokoj


"Člověk v domě musí přemýšlet a nenaskakovat na svoje stereotypy. Pokud v létě chceme mít v domě příjemně, musíme zatáhnout žaluzie a neotevírat okna."


navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-interier-koupelna

Koupelna: Čtyřčlenná rodina si rozhodně žádá dvě umyvadla. Foto: Martin Zeman


Podívejte se tuto typovou a nízkoenergetickou dřevostavbu ve videu


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetická dřevostavba
  • Zastavěná plocha: 77,38 m2
  • Užitná plocha: 123,1 m2
  • Konstrukční systém: difuzně otevřený konstrukční systém ATRIUM DifuTech® CLIMA PLUS
  • Teplo a větrání: plynový kondenzační kotel; v přízemí teplovodní podlahové vytápění, v podkroví nástěnné teplovodní radiátory / přirozené větrání okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U=0,16 W/m2K
  • Projekt a realizace: ATRIUM, s.r.o., www.atrium.cz, 2019

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-pudorys-1np

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-pudorys-2np

navsteva-drevostavby-cas-opustit-mestsky-zivot-atrium-pudorys-skladba-steny


mail-ico-poptavka

Chtěli byste bydlet v této typové dřevostavbě? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost ATRIUM, s.r.o. je výrobcem a dodavatelem vysoce kvalitních dřevostaveb s unikátní technologií DifuTech® - difuzně otevřený konstrukční systém, kterým staví moderních energeticky úsporné dřevostavby po celé republice, na Slovensku a také v Rakousku. Specializací firmy je zejména výstavba individuálních domů podle architektonických studií klientů, případně individuální úpravy typových domů. V současné době dosahuje roční výstavba 60–90 rodinných domů. Firma je členem Asociace dodavatelů montovaných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop