Zahrady snů a skutečností: <small>Jak vytvořit zahradu s koupacím jezírkem k moderní masivní dřevostavbě</small>

Zahrady snů a skutečností: Jak vytvořit zahradu s koupacím jezírkem k moderní masivní dřevostavbě

Jiří Kuthan | Pátek, 06. září 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Důvodem, proč si lidé staví rodinné domy, je samozřejmě kromě většího prostoru k bydlení také existence zahrady. Menší či větší, na rovině nebo ve svahu, kousek zeleně, oáza klidu vždy potěší. Způsobů, jak zahradu ztvárnit, je celá řada. Je možné vytvořit zahradu relaxační či prostor uzpůsobit životu rodiny s dětmi, ale v zahradě mohou být i různá zákoutí, vše záleží na charakteru pozemku a přáních klienta.

Při tvorbě základního konceptu je tedy třeba pečlivě promyslet, co by právě ta naše zahrada měla přinést, jaké funkce by měla plnit. Určitě bych doporučila využít služeb zahradního architekta, který může vnést do návrhu zcela nový pohled.

Když máme masivní dřevostavbu...

Jak vytvořit moderní zahradu k moderní masivní dřevostavbě? Asi nejvýznamnějšími nástroji jsou materiály povrchů, výsadba a vybavení – tedy solitéry zahrady. K masivní dřevostavbě se hodí opět přírodní materiály – dřevo a kámen. Vyhnula bych se imitacím a umělým materiálům, pokud to není v dané chvíli z nějakého důvodu žádoucí – například solitérem k posezení může být výrazné plastové křeslo jako designový prvek. Výsadba by měla být jednodušší, spíše přírodního charakteru, žádné strojené kompozice.

Zahrada u roubenky v Orlických horách

Hlavním požadavkem klienta bylo vytvořit přírodě blízkou zahradu s intenzivně využívanou částí komunikující s domem a extenzivní částí pozvolna přecházející do okolní krajiny.

V blízkosti domu si klient přál částečně zastřešenou pergolu s venkovní kuchyní a bazénem, zeleninovou a ovocnou zahrádku, do krajinářské části solitéru s kruhovou lavičkou a vyhlídku a další intimní zákoutí lákající k posezení a odpočinku.

zahrada-snu-extenzivni-zahrada-krajinna-zelen

Obr. 1: Do extenzivní části zahrady je navrženo několik typů krajinné zeleně - hájky, remízky i jednotlivě rostoucí solitérní dřeviny. Skupiny dřevin jsou navrženy tak, aby částečně fungovaly jako větrolamy a zároveň vytvářely přirozené ohraničení pozemku. Veškeré dřeviny jsou naše domácí druhy a v Orlických horách a v této nadmořské výšce se přirozeně vyskytují.

zahrada-snu-masivni-drevostavba-roubenka-pobytova-mista-a-zakouti-drevene-zidle-stul-posezeni-na-zahrade

zahrada-snu-masivni-drevostavba-roubenka-kamenne-kruhove-ohniste

zahrada-snu-letni-veknovni-kuchyne-krb-drevena-pergola-posezeni-na-zahrade

zahrada-snu-zahradni-wc-drevena-kadibudka

Obr. 2, 3, 4, 5: Zahrada je plná pobytových míst a zákoutí, jako je například ohniště nebo kruhová lavice okolo lípy v louce, která vybízí k procházce po takto rozsáhlém pozemku a k jeho prozkoumání. Vzhledem k velikosti pozemku jsme k jeho okraji navrhli kadibudku s velkým proskleným oknem, ze kterého je krásný výhled do okolní krajiny. Snažili jsme se o to, aby zahrada nejen splnila představy a požadavky klientů, ale také aby splynula s krásným krajem Orlických hor a aby nevyčnívala nevhodně vybranou výsadbou nebo křiklavými prvky nad okolní přírodu.

Tekoucí voda v zahradě

Najde-li se pro ni v zahradě vhodné místo, určitě nám tekoucí voda velmi zpříjemní pobyt. Velice efektně vypadají různé fontánky, například vyvěrající pramínek z kamene, ovšem nemusíme se bát ani moderních materiálů a tvarů fontán, pokud jim uzpůsobíme prostor

Fontánku z přírodního kamene si také můžeme vytvořit sami, stačí vyhledat vhodný kámen a udělat do něj díru, nebo takový kámen koupit. Technologie pro čerpání vody pak určitě problém není.

zahrada-snu-voda-na-zahrade-vodopad-gabionova-zed

zahrada-snu-voda-na-zahrade-vodopad-gabionova-zed-detail

Obr. 6, 7: Vodopád vyvěrající z gabionové zdi – moderní prvek v zahradě vytváří příjemné zákoutí pro odpočinek nebo zajímavou hru pro děti. Použity jsou přírodní materiály a kov.

zahrada-snu-voda-na-zahrade-jezirko-drevene-korytko-na-vodu

Obr. 8: Dřevěné „korýtko" dodá zahradě tradiční ráz. Foto: Dana D. Daňková

Přírodní koupací jezírko

Přírodní koupací jezírka nepotřebují chemii, o vše se postará příroda. Stávají se trendem i u nás. Jejich původ je v Rakousku a Německu. Princip spočívá v přírodním čištění vodními rostlinami, které spotřebují živiny z vody pro svůj růst a zamezí tak vzniku řas. Tam, kde je živin hodně – v kalné vodě – rostou rostliny bujně, v čisté vodě pak méně. Je prostě úžasné, jak lze využít přírodní zákony k dosažení našich cílů – a vše zdravou cestou.

Aby bylo jezírko vhodné ke koupání, musí být dostatečně velké – nejméně 80 m2. Část určená pro koupání, by měla být hluboká alespoň dva metry, po obvodu jezírka je pozvolně se svažující mělčina osázená pobřežními, tedy bahenními rostlinami. Co se týče designu, určitě pojďme moderní cestou v kombinaci s přírodními materiály. Strukturu rostlin volme také moderněji, ovšem tak, aby byla funkční.

zahrada-snu-voda-na-zahrade-jezirko-s-lekniny

Obr. 9: Romantické duše určitě potěší klasické jezírko s lekníny. Břeh obložený kameny a bujná vegetace vytvoří ve vaší zahradě příjemné zákoutí. Stojatá voda s lekníny působí klidným dojmem a určitě se stane oblíbeným místem k odpočinku. Foto: Dana D. Daňková

zahrada-snu-voda-na-zahrade-prirodni-koupaci-jezirko


přírodní koupací jezírko
 

Text: Ing. arch. Jiřina Pustějovská
Návrh zahrady: Ing. Ferdinand Leffler a Ing. Markéta Šindlarová, atelier Flera
Realizace zahrady: OK ZAHRADY s.r.o., Nový Bydžov

Redakčně upraveno pro web.

SaR 3-2018
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop