Mít víkendovou chalupu na Šumavě byl jejich sen

Mít víkendovou chalupu na Šumavě byl jejich sen

Redakce | Středa, 06. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Asi každý z nás má své oblíbené místo, kam se rád vrací, kdykoliv jen je to možné. Pro našeho hostitele, sportovního nadšence a milovníka přírody, je už od dětství takovým místem Šumava. I když ho pracovní povinnosti zavedly do hlavního města, na Šumavě několik let vlastnil byt, který fungoval jako víkendové útočiště. Opravdovým snem pana majitele a jeho rodiny ale byl rodinný dům, který se nakonec, i přes počáteční peripetie, stal skutečností.

Do projektu nevstupovali sami, stejný záměr měl totiž i kamarád pana majitele. Slovo dalo slovo a zrodil se plán zrealizovat dvojdům, který bude sloužit primárně pro víkendové pobyty nebo zázemí při dovolené. Vzniknout měl původně na úplně jiném pozemku, než na kterém stojíme dnes, jenže jak to v životě občas bývá, první pokus se nezdařil...

Územní plán totiž zamýšlený projekt neumožňoval a změnu dokumentu se nepodařilo prosadit. Kamarádi ale svůj plán nevzdali a začalo hledání jiného, vhodného pozemku. Jednu z posledních nezastavěných parcel se nakonec podařilo zakoupit na Kvildě. Pozemek sám o sobě není nijak velký, ale díky jeho situování na kraji obce a přilehajícím rozlehlým loukám je dojem z klidného prostředí naprosto nerušený.

„Kvilda byla dobrá volba. Díky vysoké nadmořské výšce tu v zimě ještě stále padá sníh a v létě vás neobtěžuje horko," popisuje jeden ze spolumajitelů domu. Projekt mohl začít.

Tradice s atributy moderního bydlení


Architektonického návrhu dvojdomu se ujal ateliér třiarchitekti. „Chtěli jsme, aby architekti dodrželi ráz šumavských staveb, vytvořili chalupu s tradičními prvky, ale zároveň s veškerými atributy moderního bydlení. Řekněme současnou interpretaci venkovského stavení."

Na podobě dvojdomu se oba majitelé shodli, návrh byl hotový poměrně rychle. „Architekti pro nás vytvořili model, který se pak v čase nijak zásadně neměnil, upravovaly se pouze detaily."

Dispozice je přibližně zrcadlová, částečně podsklepená skladba obsahuje v přízemí po dvou obývacích pokojích s kuchyní, společnou saunu a velkorysý vstup-lyžárnu. Podkroví je řešené jako relaxační zóna se třemi ložnicemi a dvěma koupelnami v každé polovině. Nad ložnicovým patrem se nachází ještě půda.

Prosté zrcadlení se ale nekoná: „I když se to na první pohled nezdá, každá polovina domu je v návrhu trochu jiná, což zohlednilo naše individuální požadavky."

Jasno měli majitelé ve volbě konstrukce: „Cítili jsme, že by bylo fajn, aby dům byl řešený jako dřevostavba, z diskuzí s architekty nakonec vzešla konkrétní volba technologie masivních CLT panelů."

Dům se podařilo zrealizovat relativně rychle. „Od prvního kopnutí do země byl hotový asi za rok a půl. Před první zimou se stihla osadit okna a zakrýt střecha. Bylo to jen den před tím, než začal padat sníh..." vzpomíná náš hostitel.

navsteva-Sumava-dvojdum-3AE-obytny-prostor

Obývací pokoj: Horský dům nemusí být chaloupkou s malými okny, naopak v tomto případě pracovali architekti s velkými prosklenými plochami. Foto: Tomáš Rasl

navsteva-Sumava-dvojdum-3AE-sezeni-u-okna

obr.: Parapet u jedné z nich doslova vybízí k lenošení po náročném sportovním dni. Foto: Tomáš Rasl

Komentář architekta


Navrhování dvojdomu vrhlo do zadání specifický faktor, který se ale nakonec ukázal jako velká výhoda. Díky relativně velkému půdorysu jsme mohli využít tradiční proporce v podobě velké střechy s přesahy, která sedí na relativně nízkém soklu přízemí, aniž by tím utrpěla funkčnost dispozice. Ta je řešena zrcadlově, až na mírně detaily jsou jednotlivé byty totožné.

Dům je tradiční ve svém prvním výrazu, pevně usazený, jakoby vrostlý do země. V tom nám pomohl mírný svah, do kterého je hmota zasazena. Majitelé si nepřáli kopii roubenky, díky čemuž jsme k návrhu mohli přistoupit z hlediska současné doby a za to jsme velmi vděčni.

Mga.Ing.arch.Michal-Fiser
MgA. Ing. arch. Michal Fišer
www.triarchitekti.cz

navsteva-Sumava-dvojdum-3AE-obytny-prostor-pohled-jidelni-stul

Hlavní role: Dřevo je hojně zastoupeno i v interiéru – půvabný fládr stěn a přiznané trámové stropy doplňují v jedné z polovin dvojdomku také dřevěné podlahy a na míru zhotovené úložné prostory, respektive lavice u okna. Foto: Tomáš Rasl

navsteva-Sumava-dvojdum-3AE-pokoj-desky-NOVATOP

Dětský pokoj: Dává trochu zapomenout na horské prostředí, „kajuty" nejmladších obyvatel připomínají spíše zaoceánský parník. Kapitánský můstek, rozumějme nejvyšší prostor pod střechou, je z dětského království dostupný po mlynářských schodech, totéž platí pro ložnici majitelů. Foto: Tomáš Rasl

Dobrá volba


Chalupa je založená na betonové základové desce, ze stejného materiálu jsou i jádra umístěná uprostřed velkých obytných místností v přízemí. Z dispozičního hlediska šikovně pojala kamna a sociální zázemí. Pohledový beton se objevuje i na vřeteni schodišť.

„Základovou desku a betonové prvky realizovala firma Salvete a myslím si, že to pro ně byla velká výzva. Hlavně pohledové části byly dost náročné, ale zvládli je perfektně. Stavbyvedoucí, pan Mikeš, odvedl dobrou práci. Vrchní stavbu pak dodala společnost 3AE. Bylo poznat, že s danou technologií mají zkušenosti, už v nabídce šli do největšího detailu, to nás přesvědčilo, abychom zakázku svěřili jim."

Investor oceňuje i práci stavebního dozoru: „Pan Vondráček nám pomohl sehnat místní ověřené řemeslníky a na vše dohlížel. To byla obrovská výhoda. Každý, kdo stavěl dům, vám potvrdí, jak je náročné sehnat kvalitní dodavatele a vše uřídit, z Prahy by to bylo naprosto nemyslitelné."

navsteva-Sumava-dvojdum-3AE-schodiste

Schodiště: Dům je navržený jako dvě samostatné jednotky, každá tedy má své schodiště. Společnými prostory jsou vstup-lyžárna, sauna a sklep. Foto: Tomáš Rasl

Slovo dodavatele


Na tomto domě pro nás byla specifická zejména jeho velikost a klimatické podmínky lokality. Tyto dvě věci byly umocněny tím, že jsme hrubou nosnou konstrukci, kterou tvoří 50 m3 řeziva a 700 m2 svislé dřevěné nosné konstrukce Novatop, prováděli od října do listopadu, kdy o sobě zima v této lokalitě dává vědět v plné své síle.

Tento závod s časem jsme vyhrály a na konci listopadu byly hotovy hrubé nosné konstrukce s osazením oken a přikrytím krovu. Příjemná byla spolupráce s architekty, kteří byli v úzkém kontaktu s investorem, od kterého dostali plnou důvěru, což přispělo k hladkému průběhu stavby.

Zajímavé bylo řešení parapetů ze dřeva, provedení obrovské skládané břidlicové krytiny v rozsahu 450 m2 a kombinace dřevěné nosné konstrukce s monolitickou betonovou konstrukcí. Na této stavbě byl také vysoký počet těžkých spojů dřevěných konstrukcí.

Jsme velice rádi, že jsme se mohli na tomto projektu podílet a splnit investorovi a architektům jejich vize a očekávání.

Ing. Jaroslav Peroutka společnost 3AE s.r.o.
Ing. Jaroslav Peroutka
společnost 3AE s.r.o.

navsteva-Sumava-dvojdum-3AE-kuchyne

Kuchyně: Zatímco v jedné polovině vládne v interiéru dřevo, v druhé polovině si majitelé vybrali betonovou stěrku. Dřevo je na stěně za kuchyňskou linkou ve formě recyklovaných dřevěných prken. Foto: Tomáš Rasl

Slovo dodavatele


Když jsem si přečetl rozhovor s majiteli a architekty, zahřálo mě to u srdce a měl jsem na jazyku jediné – děkujeme za důvěru! Jejich slova mi plně rezonují s naší firemní filozofií, která má spojovat lidi nadšené pro nové věci a klást důraz na životní styl zaměřený na přírodu a osobní individualitu.

NOVATOP má navíc to kouzlo spojovat tradici s inovací, což dokonale dokládá tato novodobá interpretace venkovského stavení. Vidím dům pro život a především pro radost, provoněný dřevem.

Ing. Jiří Oslizlo, NOVATOP
Ing. Jiří Oslizlo
AGROP NOVA, a.s. výrobce systémů NOVATOP

navsteva-Sumava-dvojdum-3AE-kuchyne-kamna

Nápad: Betonovému jádru přezdívají architekti řopík. Bunkr, pojmenovaný po Ředitelství opevňovacích prací, tu ale vážně nenajdete. Šedý masivní prvek pojmul WC, místo pro dřevo a komín, tvoří základnu pro kachlová kamna a pomáhá s akumulací tepla. Foto: Tomáš Rasl


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento dvojdům se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Dvojitá cesta z města". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Když na horách chybí chlad


Dům nebyl od počátku plánovaný jako pasivní nebo velmi energeticky úsporný, nízkoenergetický standard ale nakonec splňuje. Vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo typu země-voda, s jehož realizací se pojí lehce úsměvná historka. „Vrt byl plánovaný asi 120 metrů hluboký, ale přibližně v 90 metrech jsme narazili na takové množství vody, že tryskala vrtem ven na povrch. To jsme vážně nečekali. Kvilda asi leží na podzemním jezeře," popisuje majitel.

Na otázku, zda majitelé plánují v domě bydlet natrvalo odpovídá: „Možná jednou, uvidíme. Je ale fakt, že si to tu nesmírně užíváme a těšíme se na každý víkend nebo dovolenou, kterou tu trávíme." Věc, kterou by dnes udělali majitelé jinak, je poměrně vtipná: „V domě chybí chladné místo. Dům je sice podsklepený, ale i sklep je vytápěný a třeba pro uskladnění potravin by se takový prostor hodil. Je to opravdu paradox, když vám na horách chybí chladné místo!" uzavírá s úsměvem majitel.

navsteva-Sumava-dvojdum-3AE-zimni-krajina

Sníh: Letošní zima byla velmi mírná, ta předchozí ale stavbu řádně prověřila. Protože je dům vsazen do terénu, je jeho pata chráněna nasucho skládaným kamenným soklem. Foto: Tomáš Rasl

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 291 m2
  • Užitná plocha: 462 m2
  • Konstrukční systém: masivní konstrukce z CLT panelů Novatop, www.novatop-swp.cz, stropy a krov z KVH nosníků
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo země/voda s dvojicí hlubinných vrtů, doplňkový zdroj kachlová kamna, bez nuceného větrání
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,12 W/m²K
  • Architektonický návrh: třiarchitekti – MgA. Ing. arch. Michal Fišer, Ing. arch. Tomáš Zdvihal, spolupráce: Ing. arch. Jitka Hofmeisterová
  • Projekt: studie 2015, realizace 2018
  • Realizace: spodní stavba a betonové prvky: Salvete s.r.o.; vrchní stavba 3AE s.r.o., www.3ae.cz

navsteva-Sumava-dvojdum-3AE-pudorysy

Připravil: Ondřej Krejčí
Foto: Tomáš Rasl


mail-ico-poptavka

Přemýšlíte o zrealizování podobného typu domu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost 3AE s.r.o / NOVAHOME s.r.o. je členem Centra pasivního domu a Asociace dodavatelů montovaných domů a držitelem Dokumentu národní kvality. Od samého začátku se společnost soustředí na navrhování a realizaci pasivních, mimořádně úsporných a nízkoenergetických domů z konstrukčního systému Novatop.

V roce 2012 firma vytvořila platformu značkových typových domů NOVAHOME, navržených architekty. Tato platforma sdružuje architekty se zájmem o navrhování domů z konstrukčního systému Novatop.

Pro všechny domy navržené společností lze získat dotaci ve výši až 500.000,- Kč z dotačního programu Nová zelená úsporám. Nově lze z tohoto programu financovat také souvrství zelené střechy (500,- Kč/m2)

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 2-2020
Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop