Malá chata v Krušnohoří s netradičním vstupem se pro Sašu s Danielem stala splněným snem

Malá chata v Krušnohoří s netradičním vstupem se pro Sašu s Danielem stala splněným snem

Lucie Němcová | Středa, 17. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Nebývale štíhlá, zato vysokého vzrůstu. Někteří jí přezdívají ponorka podle kruhového okna vstupního mostku. Pojme s přehledem i osm lidí a je příjemným útočištěm v zimě i v létě. Zatím slouží zejména pro víkendové spočinutí, ale není vyloučeno, že časem bude obývána trvale. Připravena je dokonale. Chata v Krušnohoří – splněný sen Saši a Daniela. Račte vstoupit!

Toto místo má v srdci Saši a Daniela své pevné místo. „Jezdíme sem léta, nejčastěji v zimě, a máme to tu nesmírně rádi. Naším víkendovým příbytkem bývala zděná chata na vedlejším pozemku. Její stav se však zhoršoval a volal po rekonstrukci, kterou její další spoluvlastník odmítal. Začali jsme proto hledat jiné řešení."


Velikost pozemku múzou

Pátrání po jiných chatách ve zdejší lokalitě nepřineslo vytoužené ovoce, ale ukázala se jiná varianta: „Napadlo nás využít vedlejší pozemek ve vlastnictví spolumajitele původního domu. Vyměnili jsme si tedy parcely a začali vymýšlet, co tu zrealizujeme.

Když jsme zadávali studii architektům, říkali jsme si, že se tu asi nic moc nevymyslí. Jde o tak malou plochu! Opak byl ale pravdou. Když přijeli, pozorovali krajinu a naše rodinné fungování. Posléze přišli se třemi velmi originálními variantami, které nás nadchly. Navrhli celou stavbu velmi citlivě."


"Les pod chatou jsme sami sázeli a nyní už je pěkně vzrostlý. Chodí sem třeba srnky."


chata-v-krusnohori-zadni-cast-chaty

Mezi domy: Vedlejší stavby podtrhují skromnou velikost chaty, která i přesto umí poskytnout velkorysé zázemí. Sokl tvoří betonová platforma, kde je sklep pro uskladnění dřeva, sekačky nebo třeba ping-pongu. Foto: Jiří Ernest


Každé patro jiné

Vstup do domu je v úrovni horního patra pomocí zastřešené lávky. Je navržena cíleně z praktických důvodů. Jelikož před starou chatou bývaly klidně metry sněhu, když nasněžilo, bylo třeba sníh nejdřív odházet, aby se vůbec dalo zaparkovat.

Toto nové řešení pomáhá usnadnit sněhovou situaci a také podpořit krásný výhled z domu. Lávka je mimo jiné připomínkou filmu Madisonské mosty a tamních zastřešených mostů. V horním vstupním patře najdeme dva pokoje. Do hlavního obytného prostoru o patro níže se pak dostaneme po schodišti.

„Původní návrh architektů počítal s umístěním obývacího pokoje s kuchyní hned nahoře, ale my jsme chtěli mít zahradu jednoduše přístupnou právě odtud pro příjemný letní režim. Později jsme si ještě ve štítu dodělali takové mlynářské spaní. Jeho podlaha i stěny jsou obložené dřevem a je to krásné útulné místo, kde je možné i pohodlně přespat."

chata-v-krusnohori-vstup-do-chaty

Lávka: Přístupový mostek usnadňuje situaci v zimě, když nasněží. Není třeba odklízet hory sněhu, jako tomu bývalo v minulosti. Foto: Jří Ernest

chata-v-krusnohori-1

Lávka: Přístupový mostek je praktickým řešením s dostatkem úložného prostoru pro svršky, boty i lyže. Foto: Jiří Ernest


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato chatka ze dřeva se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Velký počin na malé ploše". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Výstavba dobrodružstvím

Celá realizace se nesla ve velmi přátelském a lidském duchu. Protože je stavba opravdu malá, nebylo tak jednoduché sehnat řemeslníky na činnosti drobného rozsahu. „Architekti nám naštěstí dohodili úžasného stavbyvedoucího Štěpána, který je dodnes náš kamarád. Restaurátor dřeva, v té době realizující vlastní dřevostavbu. Sedli jsme si dokonale a tato pozitivní energie je nepochybně otisknutá v objektu."

Stavba je to sendvičová, provedená velmi poctivě. Parta řemeslníků zůstávala ve vedlejší staré chatě, a jelikož tam není jiná zábava, stavěli celý den, večer si zahráli na kytaru a druhý den zase pokračovali.

chata-v-krusnohori-

Do výšky: Rozlétnout se do šíře nebylo možné, do výšky však ano. Architekti tuto možnost využili na maximum. Odměnou jsou mimo jiné skvostné výhledy. Foto: Jiří Ernest


Netradiční řešení budí pozornost

Spolupráce s některými řemeslníky ale byla dobrodružná. Jelikož je chata malá, musela být navržena účelně. V mnoha detailech to znamenalo atypické řešení a rozvržení na centimetry. „Pro některé montážníky naučené na zajetý standard to bylo nezvyklé – když například přišel pán namontovat kotel, chvíli měl spoustu připomínek k tomu, že nebude pasovat do předem připraveného otvoru pod schodištěm. Samozřejmě tam padl jako ulitý, bylo to přesně vyměřené."

Celé řady dokončovacích prací, jako třeba výmalby, se ujali samotní majitelé Saša s Danielem. Nejen, že je bavilo chopit se na chvilku řemesla, ale také přispěli svojí energií do výsledného díla, takže je to jiný pocit v něm nyní trávit čas.

chata-v-krusnohori-interier-schodiste

Schodiště: Součástí obytného prostoru je dřevěné otevřené schodiště vedoucí od vstupní lávky. Jeho útroby jsou využity jako úložné prostory, mimo jiné pro zmiňovaný kotel. Foto: Jiří Ernest

chata-v-krusnohori-interier-vstup-do-loznice

Interiéry: Rozvržení nábytku a jeho osazení bylo rámcově zpracováno ve studii. Jeho doladění se již ujali majitelé. Své místo zde našla spousta historického nábytku, který v moderním pražském domě uplatnění neměl. Foto: Jiří Ernest

chata-v-krusnohori-interier-loznice

Prezidentské apartmá: Ložnice rodičů je povýšena královským výhledem – přímo z postele je možné pozorovat Klínovec i německý Fichtelberg. Foto: Jiří Ernest


Vlastnosti dřevostavby jsou žádoucí

Dům byl od začátku promýšlen jako dřevostavba zejména kvůli rychlosti výstavby a parametrům vytápění. Náběh teploty je rychlý a v případě víkendově obývaného objektu je právě tato vlastnost žádoucí. Jeho rychlejší vychladnutí naopak nevadí.

„Kamenný dům vedle jsme vytápěli třeba dva dny. Tady dostaneme teplotu z nuly za hodinu na pět stupňů a za tři hodiny už je příjemné teplo. Jako zdroj vytápění slouží kamna na dřevo. Žádné jiné rozvody tu nejsou. Toužili jsme zde mít jiné podmínky než doma. Není tu myčka, zkrátka si užíváme blízkost přírody a takovou přirozenou jednoduchost."

chata-v-krusnohori-interier-krbova-kamna

Kamna na dřevo: Jediným zdrojem tepla jsou tato kamna v obývacím pokoji. Teplý vzduch se přirozeně rozprostírá po celém domě. Ložnice v horním patře jsou prohřáté méně, ale pro spánek je to naopak žádoucí. Foto: Jiří Ernest


"Přestože je zastavěná plocha zhruba 45 metrů čtverečních, vejde se do chaty pohodlně třeba osm lidí."


chata-v-krusnohori-interier-kuchyn

Kuchyně: Novodobá světnice má přímé propojení s terasou a zahradou. Foto: Jiří Ernest


drevoastavby-casopis-titulka-3-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Malý dům – malá zátěž

Milujeme dům jako celek. Skvělá je terasa, která dům v létě ještě víc otevře. Malá velikost stavby nám vůbec nevadí. Nejen, že je praktická – je uklizeno za půl hodiny, ale také odpovídá naší filozofii a přístupu k životu. Nechceme, abychom se my nebo děti váleli doma.

Trávíme spoustu času venku – na běžkách, pod stanem, na túře... Prostě nemáme rádi, když je nemovitost koulí u nohy. Malý prostor nás v tomto životním stylu podporuje.

chata-v-krusnohori-uvodni

Komentář architektů

Chata je umístěna ve svahu v místě krásného výhledu na Krušné hory – na český Klínovec i německý Fichtelberg. Od příjezdové komunikace je přístupná po kryté lávce, která slouží také jako zádveří a lyžárna. Motiv mostu se objevuje již v místní tradiční horské zástavbě a je to praktický i výtvarně působivý prvek.

Chata je řešena jako dřevostavba na soklu z pohledového betonu. Zajímavým detailem jsou zabetonované skleněné tyče z nedaleké sklárny, které přivádějí světlo do sklepa. Díky vstřícnosti investorů jsme měli možnost strávit zde v zimě krásný týden s rodinou, na který dodnes vzpomínáme.

majo architekti
majo architekti


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 43 m2 + 16 m2 krytá lávka (most)
  • Užitná plocha: 67 m2 + 14 m2 krytá lávka (most)
  • Konstrukční systém: lehká dřevostavby two-by-four
  • Teplo a větrání: horkovzdušná kamna s rozvodem teplého vzduchu
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,168 W/m2K
  • Projekt: 2014, majoarchitekti
  • Realizace: 2015, tesař Štěpán Rosyvka www.truhlarstvi-rosyvka.cz

chata-v-krusnohori-pudorys-1NP

Půdorys 1NP

chata-v-krusnohori-pudorys-2NP

Půdorys 2NP


Četli jste už příběh této dřevostavby?

Za tři dny hrubá stavba, za tři měsíce celý dům – dřevostavba za 1,7 milionu korun
DaS 3-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop