Do úsporného bungalovu na klíč se stěhovali za 55 dní

Do úsporného bungalovu na klíč se stěhovali za 55 dní

Lucie Němcová | Středa, 21. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Vzdušná vila s velkorysou zahradou má jistě své nezaměnitelné kouzlo. V životě však přicházejí okamžiky, kdy si raději užijete výlet nebo kávu na terase namísto nekonečného úklidu a péče o dům a zahradu. Zejména když vám děti vylétnou z hnízda a velký objekt ztrácí své opodstatnění.

Dvougenerační dům o dvou podlažích s osmi místnostmi a 28 okny byl dlouhou dobu skvělým rodinným zázemím. Věnovat mu ale tolik energie, aby byl pořád v optimální kondici, přestávalo být udržitelné. „Naše dcery už se vydaly do světa a my zůstali v domě sami. Udržovat tak velký objekt bylo čím dál náročnější. Chtěli jsme tedy do menšího," začínají vyprávění majitelé domu Hana s Bohumilem.


Zelená pro dřevo

Na začátku nebylo jasné, z jakého materiálu bude konstrukce nového domu. V rozhodování však nakonec zvítězila dřevostavba. Vedle tepelně-technických parametrů byla nejsilnějším faktorem jednoznačně rychlost výstavby.

mensi-dum-pro-zivot-zahrada


"Od prvního rozhodnutí jsme bydleli za rok a tři měsíce."


Kde postavit dům

Nové útočiště stavebníci hledali v místě, které znají od dětství a chodili tu do školy. Snem bylo postavit dům na louce, kde si hrávali, ale plán zasíťování se tak protahoval, že nakonec vybrali pozemek jiný. Nový pozemek se zdál být bezproblémový a připravený na vybraný typ domu.

„Překvapením byl pro nás fakt, že je docela svažitý. Na první pohled se zdál více méně rovinatý a nenapadlo nás, že bude vyžadovat tak velký terénní zásah. Z omylu nás vyvedli odborníci na první návštěvě při konzultaci na parcele."

mensi-dum-pro-zivot

Foto: Martin Zeman


Klíčová volba dodavatele stavby

„Když došlo na samotný výběr firmy, rozhodl den otevřených dveří, kde nás provedli provozem s detailním výkladem. Technologie, uspořádané zázemí a lidský přístup nás natolik oslovily, že jsme měli o svém budoucím dodavateli jasno. Líbilo se nám také, že firma připraví objekt kompletně v hale a na pozemku jen během krátkého času smontuje."

mensi-dum-pro-zivot-zahrada-gril

Zahrada: Autorkou návrhu zahrady je dcera zahradního projektanta, který před třiceti lety navrhoval zahradu vily – předchozího bydlení stavebníků. Foto: Martin Zeman

mensi-dum-pro-zivot-zahon

Užitková část: Vyvýšené záhony v užitkové části zahrady zdroj bylineka čerstvé zeleniny. Foto: Martin Zeman


Dřevostavba s jasnou vizí

Po zkušenostech s bydlením v rodinném domě Hana s Bohumilem znali dobře své potřeby a požadavky na nový domov. „V hlavě jsme měli celkem jasnou představu, jakou stavbu bychom si přáli. Měli jsme připravený laický plánek a fotografie typového domu, který se nám líbil svým vzhledem i dispozicí. Všechny tyto podklady jsme zkonzultovali a poskytli projektantům. Během necelých dvou měsíců tato vstupní data překlopili do profesionální podoby již konkrétního projektu. Spousta věcí se samozřejmě měnila a v mnohém jsme dali na rady odborníků, ale klíčové prvky zůstaly. Například velká terasa, která je tím nejdůležitějším místem a byli jsme na ni zvyklí i v předchozím domě."

mensi-dum-pro-zivot-vjezd

Velikost domu: Přestože zvenčí dům působí poměrně malý, pocit z něj je opačný. Krom garáže a terasy, kde byli majitelé zvyklí na větší formát a občas si na něj zasněně vzpomínají, úplně bohatě postačuje. Foto: Martin Zeman


Vybírání je zábava

„Charakter, dispozici, materiály i zařizovací prvky jsme měli velmi detailně promyšlené. Od dodavatelské firmy jsme si vyžádali katalogy subdodavatelů, označovali si vybrané materiály a pak jezdili po kamenných prodejnách a showroomech dívat se na reálnou podobu konkrétních výrobků. Samotný finální výběr ve firemní vzorkovně byl tedy brnkačka, protože jsme již měli vypsány všechny položky. Výhodou bylo, že pro nás byl tento proces hledání a vybírání radostí a zábavou. Katalogy jsme měli neustále rozložené na stole a s kávou nad nimi diskutovali."

mensi-dum-pro-zivot-obyvaci-pokoj

Relaxační zóna: Výraznější barvy pohovky a křesel záměrně akcentují neutrální tóny obytného prostoru. Posezení s krásným výhledem současně na televizi, krb i do zahrady je spolu s terasou nejoblíbenějším místem v domě. Foto: Martin Zeman


Dům na klíč

„Dříve bylo běžné, že se do realizace zapojila celá rodina. Časy se ovšem mění a také vzhledem k našemu věku jsme chtěli všechno nechat na firmě a domov si užívat co nejdříve. Proto jsme zvolili variantu domu na klíč. Přebírali jsme stavbu kompletně připravenou k nastěhování včetně umytých oken."

mensi-dum-pro-zivot-jidelna

Jídelní stůl: Důležitý prvek obytného prostoru domu navržený na zakázku. Hlavním požadavkem byla pevnost a bytelnost, protože předchozí stůl byl rozkládací a při užívání nepříjemně vrzal. Velikost musí pojmout i početnou rodinu, když přijede na návštěvu. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato úsporná dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Luxus menšího prostoru". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

mensi-dum-pro-zivot-kuchyn


"Platíme 50% nákladů za provoz oproti původnímu domu"


Výstavba domu jako pastva pro oko

Od prvního kopnutí do nastěhování uběhlo 55 dní. Realizace domu na klíč totiž probíhá v precizně zorganizovaných návaznostech a bez časových prodlev. „Jezdili jsme sem na louku, seděli v autě a koukali jsme, jak stavba roste. Zejména první den, kdy byl patrný největší rozdíl, byl fantastický," vzpomínají majitelé.

mensi-dum-pro-zivot-propojeni

Obytný prostor: Frekventovaným místem a oblíbeným zákoutím jak majiteli, tak vnoučaty, je jednoznačně barový pultík, kde je radost popíjet oblíbený nápoj a pozorovat přitom srnky procházející kolem plotu. Foto: Martin Zeman


Cena za vyšší komfort

Jako zdroj tepla pro dům byl prvně vybraný elektrokotel, ale na poslední chvilku došlo ke změně. „Uvědomili jsme si, že tepelné čerpadlo umí také chladit a to je neocenitelná vlastnost v dobách horka, která přicházejí čím dál častěji. Jak ukázala praxe, je to opravdu velká pomoc. Během 35stupňových veder sousedé ve svých domech sužovalo horko a my si užívali příjemné stabilní klima. Je pravda, že rozdíl v daných topných systémech byl asi 150 tisíc korun, ale připlatit si v tomto ohledu byl dobrý krok."

mensi-dum-pro-zivot-koupelna

Koupelna: Nechybí prostorný sprchový kout, bidet a vana, která je skvělou odměnou třeba po výletu na běžkách. Foto: Martin Zeman


Důsledně promyšlený interiér

Přesun do nového menšího bydlení znamenal nechat odejít spoustu věcí. Ty, které zůstaly, měly dopředu stanoveno své přesné místo. „Rádi sportujeme a máme hodně různého vybavení. Chtěli jsme mít předem jasně rozmyšlené, kam co patří. Šatna byla rozvržena takovým způsobem, že každá kabelka, batoh nebo boty mají své dané místo. Důležitou roli hraje také technická místnost, kde se dá žehlit, je možné zde v případě potřeby rozložit sušák na prádlo, umýt špinavé boty, sušit lyžáky, prostě je to nepostradatelný a praktický prostor."

mensi-dum-pro-zivot-loznice

"Úklid je nyní hračka a my se můžeme věnovat i jiným aktivitám. "


Harmonický celek

Nový dům poskytl svým majitelům přesně typ bydlení, který je v souladu s jejich aktuálním životním nastavením a potřebami. Nezatěžuje zbytečnou údržbou a oni tak mají čas žít život naplno a věnovat se svým pestrým aktivitám. „Jsme opravdu spokojeni. Pokud bychom dělali něco jinak, jsou to zanedbatelné věci, které nejsou zrealizovány kvůli výši rozpočtu. Rozhodně nás ale nenapadá nic klíčového, co by ovlivňovalo celkový příjemný pocit z bydlení," dodávají spokojeně Hana s Bohumilem.

mensi-dum-pro-zivot-uvodni

Východní terasa: Dvě terasy domu dávají možnost volby, když na jedné intenzivně svítí slunce nebo fouká vítr. Foto: Martin Zeman


drevoastavby-casopis-titulka-5-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Komentář dodavatele

Stavebníci měli svou představu, jak by měl jejich dům vypadat. Chtěli stavět dřevostavbu, ale přišli s vybraným zděným domem, který funkčně a vizuálně reflektoval většinu jejich požadavků. Pro společnost Haas Fertigbau nebyl problém podle těchto podkladů připravit individuální projekt dřevostavby. Některé své představy v něm klienti po dohodě s projektanty ještě upravili a dnes si libují, že to bylo ku prospěchu věci. Jde například o vnitřní uspořádání, podobu kuchyně nebo umístění krbu.

Žádost o stavební povolení investoři podali v polovině října 2017, koncem února 2018 nabylo právní moci a stavba mohla začít. Na začátku března začala stavba základové desky, a přestože musela být na čas přerušena kvůli mrazu, 29. března byla deska dokončena.

Na začátku dubna desku převzala společnost Haas Fertigbau, 16. dubna zahájila stavbu domu a 28. června bylo hotovo. Dům jsme předávali kompletní ve stupni dokončení na klíč. Samozřejmostí u nás je celkový úklid, takže se klienti mohli okamžitě nastěhovat. Na jaře následujícího roku naše partnerská firma dokončila terénní úpravy včetně stavby terasy a položení zámkové dlažby.

Radek-Kazik-Haas-Fertigbau
Radek Kazík
Haas Fertigbau s.r.o.


Podívejte se na dům ve videu z naší redakční návštěvy


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: rodinný dům 156,77 m2, terasa 13,74 m2, krytý vstup 3 m2
  • Užitná plocha: 128,37 m2
  • Konstrukční systém: Thermo-Protect Premium
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo s podlahovým vytápěním, větrání přirozené
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U= 0,14 W/m2K
  • Projekt: 2018, Ing. Václav Kuchynka
  • Realizace: 2018, Haas Fertigbau s.r.o. www.haas-fertigbau.cz

mensi-dum-pro-zivot-pudorys


mail-ico-poptavka

Stačil by vám ke spokojenému bydlení stejný typ domu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost Haas Fertigbau se specializuje na výstavbu certifikovaných rodinných a bytových domů v běžném, nízkoenergetickém a pasivním standardu v provedení od hrubé stavby až po stavbu na klíč.
Původně ryze česká výrobní a stavební společnost s prvorepublikovou tradicí se v devadesátých letech 20. století stala součástí rodinného koncernu Haas Group, který s více než 30 pobočkami působí po celé Evropě.
Firma je členem Asociace dodavatelů montovaných domů. Veškeré prvky a konstrukce používané při výstavbě rodinných domů Haas Fertigbau jsou atestovány a certifikovány v ČR i v zahraničí.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku


DaS 5-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop