Martin a Simona: <small>Čekali jsme, že to bude rychlé, ale až takhle? Bylo to fascinující</small>

Martin a Simona: Čekali jsme, že to bude rychlé, ale až takhle? Bylo to fascinující

Lucie Němcová | Středa, 06. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Život rodiny v dvougeneračním domě fungoval a měl v určitém čase své opodstatnění, nicméně mít bydlení podle vlastních představ o velikosti, která sedne potřebám současnosti, je nenahraditelné.

Jak tedy začala cesta za kompaktní dřevostavbou se střechou posetou fotovoltaickými panely? Přímou volbou pro dřevěnou konstrukci ne, poctivou rozvahou však ano. „Dostávala se k nám řada informací o nevýhodách dřevostaveb od lidí, kteří s ní ve skutečnosti neměli žádné reálné zkušenosti. A protože jsme nechtěli, aby realizace domu trvala třeba dva roky, což se okolo nás v případě zděných staveb běžně dělo, nechávali jsme dřevostavbu stále ve hře. Navštívili jsme některé domy od lokálního dodavatele dřevostaveb a po vyslechnutí mnoha pozitiv nakonec řekli dřevostavbě ano."


Požadavky na budoucí doma

Kromě standardního základu v podobě obytného přízemí patřily mezi požadavky na dům dva dětské pokoje, pokoj pro hosty, univerzální sklad a parkovací stání. „Původně jsme také chtěli přízemní dům. Připadalo nám, že nabízí větší prostor pro tvarovou kreativitu. Patrový dům je většinou nějaký kompaktní kvádr. Nicméně po zvažování situace na parcele jsme došli k závěru, že by byla škoda ubírat tolik plochy zahradě přízemním objektem. Raději jsme tedy zvolili patro a dopřáli si více zelené plochy."

drevostavba-PALIS-PLZEN-uvodni

obr.: Konkrétní podoba domu začala vznikat na základě typového projektu, který nejvíce ladil s představami Martina a Simony. Foto: Martin Zeman


Výchozí bod byl typový projekt

Konkrétní podoba domu začala vznikat na základě typového projektu, který nejvíce ladil s představami Martina a Simony. Následovalo mnoho vnitřních i vnějších úprav – společná šatna pro děti, terasa, změna původní garáže na úložný prostor i změna (posílení) nosných stropních prvků kvůli fotovoltaickým panelům na střeše.

drevostavba-PALIS-PLZEN-terasa

Terasa: Zóna mezi domem a zahradou, takže může těžit z krás a kvalit obou. Ne nadarmo je terasa jedním z nejoblíbenějších míst v domě. Foto: Martin Zeman


Úplně jiná zkušenost

Panelová dřevostavba připravená do velké míry ve výrobě a izolovaná foukanou celulózou svým charakterem vzbudila u Martina a Simony údiv. „Způsob stavby byl úplně jiný, než jsme znali z realizace zděného domu rodičů." Pokud bychom měli zmínit jednu hlavní věc, která majitele během procesu překvapila, byla to právě rychlost: „Čekali jsme, že to bude rychlé, ale až takhle? Bylo to fascinující."

panelova-drevostavba-PALIS-PLZEN-dum-zepredujpg

"Klima uvnitř domu je během roku velmi stabilní a pocitově příjemnější než ve zděném domě, kde jsme bydleli. Ani v létě neztrácíme cenný chládek, když dlouho nenecháváme dokořán otevřená okna." Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato panelová dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Rosteme do většího". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technická podpora

Pro tepelný komfort adekvátní současnosti je dům vybaven fotovoltaikou, elektrokotlem, podlahovým teplovodním vytápěním a malými krbovými kamny. „Střecha byla velká a o fotovoltaiku si přímo říkala, s dotací náklady navíc vycházely rozumně. Výpočtově jsme museli doložit, že 70 až 80 procent vyrobené energie spotřebujeme. Následně jsme ze vstupní investice zhruba 380 tisíc pokryly 150 tisíc z dotace."

Nespotřebovaná energie vyrobená fotovoltaikou se ukládá do baterií, a pokud se neuplatní ani tam, je poslána do sítě. Krbová kamna, doplňkový zdroj tepla, byla původně v plánu v mnohem větší velikosti. Naštěstí si stavebníci nechali poradit.

„Známí nám zdůrazňovali, abychom to s výkonem a velikostí kamen nepřeháněli, protože by se dům mohl snadno přehřívat. Informaci nám potvrdil i dodavatel, takže jsme rady respektovali a nelitujeme. Běžně stačí zatopit pár polínky a dům je komfortně vyhřátý."

panelova-drevostavba-PALIS-PLZEN-krbova-kamna

Jídelní kout: Výběr odstínu dřeva nebo dřevodekoru je důležitý. Sladit totiž více odstínů v jednom prostoru není jednoduché. Jídelní stůl v tomto případě ještě bude vyměněn, aby funkčně i barevně lépe seděl do celkového konceptu. Foto: Martin Zeman


"Tepelný komfort nízkoteplotního velkoplošného zdroje tepla, jako je podlahové topení, je jiný, když jste z domu zvyklí na rozehřáté radiátory. Pokud po takovém teple zatoužíme, není nic jednoduššího než zatopit v kamnech."


drevostavba-PALIS-PLZEN-kuchyne

Kuchyně: Neutrální dekor dřeva zvýrazněný kontrastní černou vládne prostorné kuchyni. Foto: Martin Zeman


Časové ztráty při stavbě dřevostavby

Téměř všechny dokončovací práce a s nimi spojené subdodávky zařizoval stejný dodavatel, jako samotnou stavbu, až na obklad koupelen a toalety. „Tento obkladač nám způsobil zdržení o dva měsíce, protože na něj navazovaly další práce. Jsme rádi, že zbytek byl kompletně pod taktovkou hlavního dodavatele, protože nám ušetřil spoustu času a nervů. Vše běželo naprosto hladce."

drevostavba-PALIS-PLZEN-koupelna

Koupelna: Velkoformátový obklad se ukázal jako výzva a zvládl jej až druhý vybraný obkladač. Barevnost koupelny je věrná celkové paletě domu, takže interiér působí uceleně. Foto: Martin Zeman

Otázky na dodavatele dřevostavby


Čím byl tento projekt specifický?

Stavebník naši firmu oslovil s tím, že by si přál na svém pozemku postavit jeden z našich typových domů. Společně jsme provedli několik drobných změn ve výkresech a dům společně realizovali. Musím vyzdvihnout příkladnou spolupráci se stavebníkem během stavby domu. V předstihu jsme měli možnost rozhodnout o detailech a finálních dodávkách všech komponent domu.

Přinesl nějakou jedinečnou zkušenost?

Velké formáty keramického obkladu bylo obtížné formátovat i osazovat. Až když se prací ujal jeden z šikovnějších řemeslníků, postup prací opět nabral spád.

Jaké vlastnosti domu by neměly ujít naší pozornosti?

Pohled na dům je vždy zajímavější, když se kombinují materiály fasád. Pro tento dům byla použita kombinace modřínového obkladu a omítky.

ing-pavel-hejduk-palis-plzen
Ing. Pavel Hejduk, Ph.D.
PALIS PLZEŇ spol. s.r.o.


drevoastavby-casopis-titulka-6-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Teď už stačí si dřevostavbu užívat

Budoucnost patří hlavně ladění zahrady a doplnění pár kusů nábytku v interiéru. „Dům v podobě, jaké je nyní, nám velmi sedí a těšíme se na léta v něm strávená. Rozhodnutí postavit si dřevostavbu zpětně hodnotíme jako skvělé a jsme rádi, že jsme se nenechali odradit nezkušenými."

panelova-drevostavba-PALIS-PLZEN-interier

Obývací pokoj: Vzdušnému společnému prostoru dominují zejména výhledy do zahrady, které se budou proměňovat v čase. Foto: Martin Zeman

Rady na závěr od majitelů dřevostavby

  • Základová deska musí být pro milimetrově přesnou dřevostavbu adekvátně připravena a je tedy důležité vybrat prověřeného dodavatele. Ideálně takového, který s danou dodavatelskou firmou již spolupracoval.
  • Doporučujeme řešení stavby na klíč, protože je to určitě méně starostí a velká úspora času. Dodavatel má navíc sám velkou motivaci řešit případné komplikace co nejrychleji a efektivně. Zodpovědnost má pouze jediný subjekt a nedochází tak k dohadům, kdo by měl daný zádrhel řešit.
  • Rozpočet vyhrazený na stavbu domu jsme výrazně překročili zejména proto, že jsme vybrali spoustu položek ve vyšším standardu, než bylo uvedeno v počátečním rozpočtu. Ať už jde o obklady, podlahy, vnitřní dveře – takové položky se pak nasčítají a tvoří velké částky. Raději si v začátku pečlivě prověřte jednotlivé prvky, ať případně víte, s jakými náklady navíc počítat.

Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 159 m2
  • Užitná plocha: 217 m2
  • Dispozice: 6+kk
  • Konstrukční systém: prefabrikované panely PALIS Pasiv
  • Zdroj energie / vytápění: elektrokotel, teplovodní podlahové vytápění, krbová kamna, fotovoltaické panely
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,12 W/m2K
  • Architektonický návrh: Ing. arch. Miloš Černý, www.cernyatelier.cz
  • Projekt a realizace: PALIS Plzeň, spol. s r. o., www.palis.cz

drevostavba-PALIS-PLZEN-pudorys-1NP

drevostavba-PALIS-PLZEN-pudorys-2NP


mail-ico-poptavka

Zajímává vás kolik by vás taková panelová dřevostavba na klíč stála? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Rodinná firma PALIS Plzeň, spol. s r.o. je dodavatelem dřevěných energeticky úsporných domů podle individuálních návrhů architektů nebo investorů. Staví obytné domy, chaty i objekty občanské vybavenosti. Používá atestované a certifikované materiály se zárukou.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 6-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop