S pomocí svého otce se mu podařilo postavit dřevostavbu podle finského vzoru

S pomocí svého otce se mu podařilo postavit dřevostavbu podle finského vzoru

Lucie Němcová | Sobota, 05. únor 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Josef rozhodně není nezkušený stavebník – postavil už několik rodinných domů, dřevostavba, do které nás pozval, je zatím jeho poslední prací. Ačkoliv se příjemný a velmi útulný domek tváří jako roubenka, ve skutečnosti má pod svým smrkovým pláštěm sloupkovou konstrukci se sendvičovou skladbou.

Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího svého domu, lákalo mě opustit klasické stavební technologie a vyzkoušet něco nového. Dřevostavby byly u nás teprve v samých začátcích a získat o nich nějaké informace znamenalo doslova lovit na zahraničních internetových stránkách. Pár firem, které u nás v oboru dřevostaveb tehdy působily, odmítalo řešit individuální požadavky a já jsem zase odmítal typové řešení. Svým vzhledem mi byly nejbližší finské rodinné domky, jejich dispozice i konstrukční řešení ale odpovídalo severským zemím. Moje představa byla trochu jiná a navíc jsem v té době už věděl, kde přesně budu stavět, takže jsem už vybíral s ohledem na parametry pozemku.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

obr.: Inspiraci severským stylem tento dům nezapře. Překvapivě dobře mu sluší i dělená okna z nabídky supermarketu pro kutily. Foto: Martin Zeman

Po vlastní cestě za dřevostavbou


Moji prarodiče pocházejí z podbrdského kraje, jezdil jsem sem k nim na prázdniny, a vybrat si místo pod Třemšínem za své budoucí bydliště mi připadlo jako logická volba. Můj otec má stavební vzdělání, postavili jsme spolu už několik domů a využil jsem jeho znalostí i tentokrát – já jsem pracoval na půdorysu, on na řešení konstrukce a detailu. Nezastírám, že jsem se v technologických záležitostech hodně inspiroval u těch několika dřevostavbařských zahraničních firem, které u nás v té době měly pobočky, a samozřejmě jsem si nechal udělat i kalkulace na dům, který měl brzy vzniknout.

Moje vlastní výpočty ale vycházely až o tři čtvrtiny levněji a předpokládané náklady jsem skutečně dodržel. Podle mých zkušeností se dá ušetřit dodávkami po řemeslech, nesmíte ale šetřit na technickém dozoru – ten, kdo nemá stavební vzdělání anebo nemá podrobně nastudováno, by mohl spíše prodělat.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

Foto: Martin Zeman

Hlídejte si svého řemeslníka!


Stavbu nosné konstrukce jsem svěřil místnímu truhláři, který do té doby žádné zkušenosti se stavbou domu neměl. Vytvořit sloupkový skelet nepředstavovalo větší problém, tak trochu experimentem byla následná skladba stěny.

Začali jsme na části stěny a postupně jsme instalovali jednotlivé vrstvy sendviče – zavětrování, parozábranu, minerální izolaci, sádrokarton... To už ale bylo ve fázi, kdy byl dům pod střechou a osazený okny, takže tyto práce, na jejichž precizním provedení je závislé správné fungování celého domu, jsme mohli provádět v suchu a teple. Něco proběhlo bez problémů, něco se muselo kompletně předělávat.

Opět se mi potvrdilo to, co už jsem věděl z předchozích realizací: pokud stavíte dům dodavatelsky, tedy pokud si na jednotlivá řemesla vybíráte své dodavatele, musíte být na stavbě vy nebo váš technický dozor prakticky neustále. Jakmile odjedete a řemeslník narazí na problém, vyřeší ho většinou tak, jak je to nejjednodušší, nikoliv tak, jak by to bylo optimální!

A dřevostavby mají v tomto směru výhodu (nebo z pohledu řemeslníka spíše nedostatek), že chyby neskryjete pod omítkou jako u zděného domu. Je třeba klást důraz na detail – v tom jsou podle mě dřevostavby ve srovnání s jinými technologiemi inteligentnější, ale vyžadují i stejně sofistikovaný přístup.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

obr.: Velmi zajímavým prvkem domu jsou jeho hlavní dveře, které mají poutavou světle modrou barvu. Foto: Martin Zeman

drevostavba-svepomoci-podle-finsky-vzoru-uvodni-foto-domu

obr.: Milé, a především velmi praktické zápraží. Vlevo na něj navazuje už nezastřešená terasa. Foto: Martin Zeman

Nezničitelná kanadská kamna v dřevostavbě


První zimu jsme v našem novém domě přežili díky přímotopům, které se v době před deseti lety ještě nesly na vlně všeobecného zájmu. Když ale přišel účet za elektřinu, bylo mi okamžitě jasné, že tohle nebyla správná volba. Začalo další moje pátrání – rád používám tohle slovo, protože přesně vystihuje to, jak se člověk chová, když shání informace od různých dodavatelů téže věci...

V neuvěřitelně široké nabídce různých vytápěcích systémů mě zaujala kanadská krbová kamna. Chyběl jim totiž rošt a mně se nechtělo věřit, že kamna bez roštu dokážou vůbec fungovat, natož aby dokázala vytopit rodinný dům! Rozjel jsem se proto do sídla firmy, která je prodává, a dvě hodiny jsem pozoroval kamna v provozu – nejen že hořela, ale také neuvěřitelně hřála, aniž by do nich někdo za ty dvě hodiny přiložil. Když jsem se pak ještě dozvěděl, že díky promyšlenému systému spalování dokážou kamna hořet přes noc a popel stačí vynést jednou za měsíc, bylo rozhodnuto.

Plášť kamen je vyroben ze svařované kotlářské oceli, která je na rozdíl od litiny výrazně pevnější. To je velkou výhodou, když se s kamny teprve učíte zacházet a povede se vám je přetopit tak jako mně – litina, z níž se vyrábějí běžná krbová kamna, by praskla, tahle kamna jsou ale nezničitelná. Výhod je ale mnohem více – hluboká spalovací komora, dvoustupňový systém hoření, při kterém se neznečišťuje sklo ve dvířkách, poloviční spotřeba tepla a už zmíněný komfortní provoz. Vytápění 120 čtverečních metrů podlahové plochy nás nestojí víc než 10 000 korun za rok, a to topíme prakticky deset měsíců v roce, protože bydlíme v chladnějším podbrdském pásmu, kousek od lesa, odkud i v létě večer trochu táhne.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

obr.: Kuchyně je malá, ale obsahuje vše, co je třeba. Výdejní okno ji spojuje s jídelním koutem. Je to praktické a především neizoluje toho, kdo je v kuchyni, od ostatních. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

obr.: Kanadská krbová kamna jsou středem obytného prostoru. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

obr.: Protože živý oheň výrazně vysušuje vnitřní prostředí, je na stojano vedle kamen umístěna vždy plná miska s vodou, jejímž odpařováním se vzduch zvlhčuje. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Zvolte nejhezčí dřevostavby v anketě Dřevostavby roku

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Každý rok vyhlašujeme čtenářskou anketu Dřevostavba roku, ve které soutěží domy představené v časopisech DŘEVO&stavby a sruby&roubenky. V anketě nevyhrávají pouze soutěžící, ale i hlasující účastníci. Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

obr.: Svérázný rozvod teplého vzduchu majitele oslovoval více než chladný, lesklý nerez. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

obr.: V domě se ukrývá také stylově čistá a elegantní ložnice. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

obr.: Jak nazvat tento prostor? Nejvýstižněji snad zašívárna... Přímo pod střechou nabízí prostor pro příležitostné přespání. Vlevo za laťováním je vyústění rozvodu teplého vzduchu z krbových kamen. Foto: Martin Zeman

Vedlejší dřevostavba k bydlení


Před lety jsme dokončili ještě jakýsi depandance na našem pozemku – domek pro návštěvy. Přízemní 2+kk se využívá jen příležitostně, ale může to být stejně dobře plnohodnotné bydlení – je tu ložnice, obývací pokoj s kuchyní, sociální zázemí, terasa.

Konstrukce je stejná, pro vytápění jsme ale zvolili obyčejná kamna s roštem a sekundárním spalováním, takže můžeme přímo srovnávat s našimi kanadskými kamny. Musím dát za pravdu výrobci, rozdíl je opravdu výrazný – obyčejná kamna nevydrží hořet přes noc a spotřebují také mnohem více dřeva, i když domek je prakticky o dvě třetiny menší.

Na tomto domku jsme použili jiný materiál pro povrchové ošetření dřeva použitého na fasádě. Obklad je z borového dřeva, které i po tolika letech roní pryskyřici. Dá se tomu zabránit volbou vhodného nátěru, což jsme ale při stavbě našeho domu nevěděli, takže nás brzy čeká rekonstrukce fasády. Pro nátěr fasády na malém domku jsme použili tónovaný přírodní olej a jak je zřejmé, ani po letech se žádné problémy neobjevily.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

obr.: Menší samostatný domek stojící na zahradě Josef postavil pro příležitostné návštěvy. Domek je uzpůsoben i k plnohodnotnému bydlení. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

Foto: Martin Zeman


"Obývací pokoj s kuchyňským koutem a samostatnou ložnicí a koupelnou doplňuje prostorná terasa."


DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

Foto: Martin Zeman

Videoukázka z oficiálního Youtube kanálu, kde si můžete ještě jednou prohlédnout všechny fotografie domu

Autor videa: Martin Zeman, Zdroj videa: Oficiální YouTube kanál časopisu DŘEVO&stavby, sruby&ROUBENKY

Technické parametry


  • Spodní stavba: základová deska
  • Stavební systém: rámová sendvičová konstrukce
  • Krov: dřevěný
  • Střešní krytina: pálená taška
  • Dveře vstupní: dřevěné
  • Okna: zdvojená dřevěná
  • Zasklení: dvojité
  • Podlahy: masivní dřevo
  • Topení: hlavní zdroj krbová kamna s rozvodem teplého vzduchu, záložní přímotopy
  • Pozemek: 5 000 m2
  • Zastavěná plocha: 112,3 m2
  • Podlahová plocha: 107,6 m2
  • Realizace: dodavatelsky po řemeslech

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba podle finského vzoru

Zdroj obrázku: archiv majitele

SaR 1-2012

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop