Když se o důvěru v dodavatele můžete opřít

Když se o důvěru v dodavatele můžete opřít

Dana Jakoubková | Středa, 02. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Na počátku věděli Michal s Eliškou jistě jenom jedno – stavět budou na klíč. Otázka, jestli půjde o dům zděný, nebo dřevostavbu, byla půl roku otevřená. Uzavřelo ji až přesvědčení, po kterém většina stavebníků touží a mnozí končí se zklamáním. Je jím důvěra ve stavební firmu, že postaví dům tak, jako by šlo o její vlastní.

O co vám nového domu hlavně šlo?


Chtěli jsme odejít z bytu v plzeňské zděné bytovce a být blíž k rodičům, kteří žijí na malém městě v podhůří. Kvůli dětem pak šlo o zahradu a nám o to, bydlet rychle. Sami jsme si chtěli zařídit jen nábytek, všechno ostatní jsme měli v úmyslu svěřit jedné firmě.

Žijete na Liberecku a vybraná firma je od Příbrami. Nenašli jste žádnou vhodnou blíž ke staveništi?


Dodavatele jsme hledali půl roku. U první oslovené firmy mělo jít o zděný dům. Nebyli jsme si však jisti dodavatelem a jen jsme si ujasnili, jak by měl dům vypadat. Pak jsme se propracovali k dřevostavbám a byli ve více firmách. Většina nabízela difuzně uzavřenou skladbu stěny. Tou dobou už jsme měli ohledně dřevěných domů hodně nastudováno a když se objevila firma, která nám předložila rovnou návrh domu difuzně otevřeného, zavětřili jsme.

Její proklientský přístup se pak ukázal v tom, že nás manažer firmy provedl po výrobním závodu a ukázal nám, že si sami připravují dřevo a jak vyrábí jednotlivé komponenty pro hrubou stavbu. Nakonec jsme i rádi změnili názor na to, jak by měl náš dům vypadat, a vybrali jsme si z jejich katalogové nabídky dům jiný, protože se nám zdál ještě lepší než ten původní.

TIP NA ČLÁNEK: Difuzně otevřenou nebo uzavřenou skladbu stěny dřevostavby?

DrevoaStavby.cz | Typová dřevostavba na klíč s difuzně otevřenou konstrukcí

Místo: Získat stavební pozemek uvnitř města v pěším dosahu služeb je terno. Tento má navíc v těsném sousedství potok a vzrostlou zeleň. K jeho náhodnému získání napomohla majitelům příroda, která zapříčinila pád stromu na původní stavbu a tu bylo pak nutno zbourat. Podhorské městečko je památkovou zónou a v požadavcích CHKO byla jediná regule – buď změnit rozložení domu v poměru 2:3, nebo otočit orientaci střechy. Majitelé však chtěli zachovat původní, téměř čtvercový půdorys, takže považují nutnou úpravu projektu a otočení střechy o devadesát stupňů za drobný ústupek, který ani dodavatelské firmě nedělal vrásky. Foto: Martin Zeman

Neprodražila vzdálenost dvě stě kilometrů stavbu?


To jsme ani neřešili. Podstatnější bylo, že firma nabízela všechno to, co bylo pro nás důležité – konstrukci a dispozice, které nám vyhovovaly a rychlou výstavbu. Vše zabalené do úhledné podoby za velmi pěkné peníze.

Měli jste na tu dálku nějakou prodlouženou ruku, myslím technický dozor?


K dodavateli jsme měli veškerou důvěru. Nepřipadlo nám nutné ho nějak kontrolovat. Nota bene, panely se beztak vyrábějí v hale a preciznost zpracování jsme viděli už ve výrobně na vlastní oči.

Když říkáte rychlá výstavba, kolik měsíců představovala?


V říjnu 2019 jsme začali stavět s tím, že do konce března následujícího roku musí být hotovo, protože nám končil nájem bytu v Plzni. Stihli to přesně na termín, i když dokončovací práce probíhaly už v době nouzového stavu na jaře 2020. Hrubá zastřešená stavba byla hotová už v listopadu. Přes zimu zrály betonové podlahy a zbytek zabraly dokončovací práce jako kompletní vnitřky až po výmalbu a instalaci podlahové krytiny, sanitárního vybavení, konvektorů a kamen a nakonec fasáda.

Poslední dva měsíce byly šílené. Nikdo nečekal, že přijdou taková omezení. Ubytování bylo zakázané, takže sem dělníci museli denně dojíždět 200 kilometrů. Ale stihli to na čas, k naší spokojenosti, klobouk dolů. Když jsme se stěhovali, tak už byly zavřené i okresy, a se starým trvalým bydlištěm v občance jsme se báli, ze nás do nového domova ani nepustí.

DrevoaStavby.cz | Typová dřevostavba na klíč s difuzně otevřenou konstrukcí

Zařízení: Kuchyňskou sestavu a nábytek si majitelé zařizovali sami, vše ostatní měla na starost firma dodavatele stavby. Foto: Martin Zeman

Vnímáte nějaký rozdíl oproti bydlení ve „zděném"?


Vyzdvihl bych to, že nepociťujeme žádnou vlhkost, bez ohledu na roční období. Bydleli jsme v několika zděných bytech, dokonce v novostavbách, a vždycky byla někde plíseň. To i přesto, že větrání je „náš koníček", máme rádi čerstvý vzduch. A ještě k té rychlosti bych mohl zmínit, že známí začali stavět dům zděný o rok dříve než my a dodnes ho nemají dokončený.

Co prostorová akustika, netrápí vás?


Vzhledem k tomu, že místnosti nejsou rozlehlé a nábytek je členitý, k tomu čalounění, koberečky, záclony, obrazy ..., žádné echo tu není. Přenos mezi patry tlumí betonový strop, respektive podlaha v patře a schodiště s chodbou je od pobytových místností v přízemí odděleno dveřmi.

DrevoaStavby.cz | Typová dřevostavba na klíč s difuzně otevřenou konstrukcí

Bonus: Oproti katalogové verzi domu MG202 potřeboval Michal s Eliškou udělat drobné úpravy i v dispozičním řešení, s čímž neměl projektant dodavatele problém. Jednou z nich byl i malý skládek pod schodištěm, který má tvar „L", tedy jde i za roh, maximálně pod jeho konstrukci. Schodiště má nezvykle řešené „zábradlí", kdy jde o poměrně vysokou plnou stěnu, která hraje roli v tlumení zvuku mezi patry. Foto: Martin Zeman

Když jste vybírali topení, co vás přivedlo k podokenním konvektorům?


U podlahového teplovodního topení jsem měl pocit, že když se něco pokazí, budeme muset rozbít celou podlahu. Také má velkou setrvačnost a regulace teploty reaguje pomaleji. Elektrické podlahovky jsem se zase trochu bál. Takže jsme zvolili elektrokotel a radiátory pod okna, ale vlastně jen z důvodu požadavků norem, respektive úřadu. Prakticky je využíváme minimálně.

Věděli jsme totiž, že budeme topit hlavně v krbových kamnech, protože nás baví připravovat dřevo, koukat do ohně, a samo sebou pocitově je od nich teplo příjemnější. Navíc se ukázalo, že dokážou vytopit celý dům, což dokládá, jak rychle se dřevostavba vyhřeje a jak teplo udrží. S tím jsme maximálně spokojeni. Kromě toho je dřevo levnější než elektřina.

DrevoaStavby.cz | Typová dřevostavba na klíč s difuzně otevřenou konstrukcí

Dispozice: Na počátku věděli majitelé, že budou chtít velkou obytnou místnost, pracovnu a skládek v přízemí, do patra směřovali dětské pokoje a ložnici. Tento požadavek téměř doslova splňoval jeden z katalogových projektů dodavatele stavby. Foto: Martin Zeman

Volili jste kamna podle výkonu nebo nějakého specifika pro dřevostavbu?


Vůbec ne. Koukali jsme jen na to, aby se nám líbila.

DrevoaStavby.cz | Typová dřevostavba na klíč s difuzně otevřenou konstrukcí

Teplo: Krbová kamna v centrální místnosti dokládají skutečnost, že jsouli opatřena akumulačním prvkem, který je schopen vstřebat část tepla a rozložit jeho vyzařování v čase, nedochází k rychlému přetopení interiéru. Foto: Martin Zeman

Jak větráte, máte centrální systém?


Uvažovali jsme dlouho o řízeném větrání s rekuperací. Ale bylo hodně argumentů pro i proti a nějak jsme nebyli schopni je uspokojivě vyhodnotit. Pořídit si do domu něco za dvě, tři stovky tisíc a nevědět, jestli mi to přinese očekávanou službu, to nám nepřišlo rozumné, nezískali jsme jistotu. Jsme zvyklí větrat řádně, máme to rádi. Tady v podhůří je navíc čistý vzduch, tak proč ho nepustit dovnitř ...

DrevoaStavby.cz | Typová dřevostavba na klíč s difuzně otevřenou konstrukcí

Foto: Martin Zeman

Kdybyste teď byli na začátku a mohli něco změnit, co by to bylo?


Střešní okno v ložnici bychom nedávali, protože když prší, buší nad hlavou i když jde o trojsklo. Jinak jsme spokojeni jak se zvolenou dispozicí, tak s provedením stavby. Možná jsme mohli něco ušetřit, kdybychom si sami zařizovali základovou desku, protože dodavatel ji beztak zadal místní firmě.

To je otázka, protože když ji domluví stavební firma, tak přebere i odpovědnost, když se něco nepovede, respektive ručí i za tu desku, i když ji sama nevylila. Máte kompletní garanci a nemusíte se dohadovat, kdyby na to přišlo.


To máte pravdu, takový případ nastal, i když ne u desky, ale u boileru, který protékal. Stačilo jen zavolat do stavební firmy – protože zařizovací prvky koupelny byly také v rámci domu na klíč – a ještě ten den zjednali nápravu, i když dodavatelem toho boileru byla firma jiná. Komunikaci se stavební firmou bych tímto chtěl ocenit, byla vždy bezproblémová a vstřícná. Na konstrukci dává navíc záruku pětadvacet let. Měli jsme tu místního opraváře na střechu, když vichřice shodila tašku. A říkal, že je to poctivě udělaná práce.

Nebojíte se, že třeba za dvacet let už nebude mít dům takovou kvalitu?


Z toho strach nemáme. Manželčini rodiče mají roubenku sto sedmdesát let starou a funguje dodnes bez rekonstrukce, protože se o ni dobře starají. Moje babička zase žije v dřevěné řadovce z padesátých let, kde jsou stěnové desky jen slepené. A kromě toho, že je lepidlo i po desítkách let cítit formaldehydem, se na domku nevyskytl žádný problém. A když si vezmete, jaké materiály byly k dispozici tehdy a jak sofistikované jsou dnes, myslím, že náš dům přečká století a my v něm ve zdraví.

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Když se o důvěru můžet opřít". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Komentář dodavatele


Přístup Michala a Elišky k budoucímu domu byl velmi zodpovědný. Z jejich požadavku jsem měl od začátku radost, jelikož byl v zásadě jasný – kvalitní dřevostavba, která dlouhodobě vydrží bez zbytečných investic do oprav a bude odpovídat nejen požadovaným technickým parametrům, ale i představám o budoucím rodinném domě. Jde o jeden z nejprodávanějších patrových domů z naší produkce. Nabízí pro rodinu dostatek místa a je možné ho upravovat dle potřeby. V tomto případě byla stavba komplikovanější vzhledem k husté městské zástavbě a omezené možnosti parkovacího prostoru pro nákladní techniku. Ale díky dobré přípravě a našim zručným řemeslníkům proběhlo vše bez komplikací. Michalovi a Elišce přejeme, ať se jim v novém domě krásně bydlí a jsou spokojeni.

Otto Šnajdr PILA MARTINICE
Otto Šnajdr
Martinice Group

Prohlédněte si ještě jednou realizaci této typové dřevostavby na klíč na našem YouTube kanále. Autor videa: Martin Zeman

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 86,76 m²
  • Užitná plocha: 139,66 m²
  • Dispozice: 5+kk
  • Konstrukční systém: difuzně otevřený systém – DifuEco Energo (sendvičový panel)
  • Zdroj energie / teplo: el. kotel + otopná tělesa, v koupelnách žebříky, doplňkově krbová kamna
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou U: 0,15 W/m²K
  • Okna: plastová, trojskla
  • Autor projektu: Viktor Beníšek, DiS.
  • Realizace stavby: PILA MARTINICE s.r.o. / Martinice group, (www.martinicegroup.cz)

Drevoastavby.cz | Půdorys přízemíDrevoastavby.cz | Půdorys patra

Zdroj: PILA MARTINICE s.r.o.


DŘEVOstavby 1-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 1-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop