Bezbariérovou dřevostavbu chrání masivní gabionová stěna

Bezbariérovou dřevostavbu chrání masivní gabionová stěna

Helena Petáková | Čtvrtek, 07. duben 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Postavit dům na pozemku o rozměrech 17 x 125 metrů bylo pro tvůrce celého projektu opravdovou výzvou! Úkolu se zhostil s důmyslností a respektem a s výsledkem může být nadmíru spokojen.

Se svými šesti dětmi jsme asi deset let bydleli ve velkém rodinném domě nedaleko Prahy. Když děti vyrostly a zařídily si vlastní bydlení, zůstala velká část domu opuštěná a nevyužitá. Rozhodli jsme se proto pro stavbu menšího a jednoduššího domu. Pomalu už začínáme myslet na stáří, a tak jsme své budoucí bydlení začali s nadsázkou nazývat výminkem, i když velikostí dům výminek nijak nepřipomíná. Bydlí zde s námi ještě nejmladší syn a ostatní děti s rodinami nás rádi navštěvují. Spokojenému bydlení však předcházela dlouhodobá příprava.

Architektonická výzva


Od začátku jsme chtěli bydlet na západním okraji Prahy. Zdejší kraj se nám oběma zamlouval, a tak jsem se mohl začít poohlížet po vhodném stavebním pozemku. V požadované lokalitě byla ke koupi parcela, která se nacházela v příkrém, jižně orientovaném svahu. Kvůli atypickému rozměru – 17 x 125 metrů – nebyla její cena nijak vysoká.

Pozemek to byl krásný – na konci obce, otevřený do volné krajiny, a navíc mě svou atypičností provokoval. Protože projektování se věnuji prakticky celý život, byl pro mě návrh vlastního domu, navíc ve složitějších morfologických podmínkách, skutečnou výzvou. Na projektu jsme pracovali v ateliéru s kolegyní architektkou Ivou VeseIou. Ve fázi přípravy jsem často chodil na pozemek a snažil se vnímat zdejší atmosféru v různých denních dobách i ročních obdobích. Bylo to hledání genia loci.

Nejprve jsme uvažovali o klasickém zděném domě, jak se ale postupně projekt rodil, začali jsme se přiklánět k ekologičtější technologii – k dřevostavbě. Tento posun ovlivnilo několik skutečností: úžasné přírodní prostředí, ve kterém se parcela nacházela, snaha o budoucí bezproblémovou a šetrnou recyklaci a v neposlední řadě také vliv mého kamaráda architekta Aleše Brotánka, který nás vytrvale přesvědčoval o výhodách dřevostavby a poukazoval na její nejmenší ekologickou stopu. Takže nakonec jsme své původní rozhodnutí změnili.

TIP NA SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK: Dřevostavba ve svahu – problém, nebo unikát?

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba zapuštěná do svahuDrevoaStavby.cz | Dřevostavba zapuštěná do svahu

 

A nelitujeme...


Celý dům je „posazen" na masivních dřevěných pozednicích uložených na základových patkách. Tím je vytvořena dostatečná vzduchová mezera pod objektem, která pokračuje i po obvodu domu, takže vzduch proudí kolem celého objektu a odvádí vlhkost, která pro dřevěné konstrukce představuje z hlediska životnosti největší problém. Tento způsob založení umožňuje vytvořit kompaktní obálku domu, která není ničím přerušena a má ve všech místech stejné tepelně technické vlastnosti.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba zapuštěná do svahuDrevoaStavby.cz | Dřevostavba zapuštěná do svahu

 

Dřevostavba na míru


Podle mého názoru je rodinný dům záležitostí dvou generací. Životní styl se tak rychle proměňuje, že domy brzy zastarávají a další generaci už nemusí vyhovovat to, co vyhovovalo nám. Nejsem zastáncem jakéhokoliv „univerzálního bydlení" ani typových projektů, do nichž není možné promítnout individuální potřeby. Dům by měl být vytvořen na míru pro svého uživatele. Nemohlo tomu být jinak ani v našem případě. Jelikož jsme manželé už přes třicet let, přesně jsme věděli, co nám v bydlení vyhovuje a čemu dáváme přednost.

Hlavní koncepce spočívá v oddělení společenské části domu od části soukromé. Dominantou domu je část společenská s obývacím pokojem – tady se setkává celá naše velká rodina, která se ještě rozrostla o vnoučata. Obývací pokoj sousedí se zimní zahradou oddělenou pouze prosklenou posuvnou stěnou, takže ji v létě můžeme snadno otevřít a tím zvětšit prostor obývacího pokoje.

V teplých měsících trávíme spoustu času na naší terase, která je rovněž přístupná z této společenské části. Když chceme dát v létě přednost soukromí, uspořádáme naše posezení v atriu – to je s okolním světem spojeno pouze podlouhlým otvorem, kterým vidíme na nedaleký klášter – dominantu obce.

Protože západní strana domu je v našich podmínkách vystavena extrémním povětrnostním vlivům, je subtilní dřevostavba z této strany chráněna masivní gabionovou stěnou porostlou popínavou zelení, která hrubou kamennou stěnu „změkčuje". Dům se tedy otevírá na jih i na východ, odkud je možno pozorovat úžasné každodenní divadlo vycházejícího slunce. Gabionová stěna pak přechází v oplocení stejného materiálu, které na západní straně lemuje celý pozemek a tvoří stěnu níže položené samostatné garáže. Její „střechu" tvoří trávník a stavba tak měkce navazuje na terén pozemku.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba zapuštěná do svahuDrevoaStavby.cz | Dřevostavba zapuštěná do svahu

 

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba zapuštěná do svahuDrevoaStavby.cz | Dřevostavba zapuštěná do svahu

 

Slovo projektanta


Tento projekt byl atypický tím, že jsem byl zároveň stavebníkem, projektantem i koordinátorem realizace stavby. Dalo by se říct – ideální stav. Při práci projektanta považuji za nejdůležitější fázi dialog s budoucím uživatelem. Kvalitní dům je možné navrhnout jenom tehdy, když dobře poznáte životní styl, rituály, zvyklosti a způsoby budoucího uživatele. Když se s ním prakticky ztotožníte. Je to něco podobného, jako když herec studuje svou roli. Dobře ji zahraje jenom tehdy, když se s ní ztotožní, když hraje, jako by hrál sám sebe.

Podobné je to i u navrhování staveb. Aby se v situaci, kdy jeden člověk je uživatelem, projektantem a dodavatelem, nevytratil tvůrčí dialog, bylo nutné do každé z etap přizvat partnera k tomuto dialogu. Ve fázi uživatelské to byla moje žena, se kterou jsme tvořili základní koncepci, ve fázi navrhování to byla moje kolegyně architektka Iva Veselá, která podstatně ovlivnila celkový vzhled domu, a ve fázi realizace to byl Jan Málek, se kterým jsme hledali optimální postupy pro takto atypickou stavbu. Všichni jmenovaní sehráli v celém tvůrčím procesu nezastupitelnou roli a výsledkem je dům, který se myslím docela povedl.

  • Ing. Karol Böhm – majitel a vedoucí architektonicko-stavebního ateliéru
  • Ing. arch. Iva Veselá – vedoucí projekce Ateliér AMA invest s.r.o. se zaměřuje na komplexní návrhy staveb se zvláštním zřetelem na dřevostavby v nízkoenergetickém a pasivním standardu

Bydlení v dřevostavbě bez bariér


Velice důležitá pro nás byla příjemná atmosféra v domě a celková jednoduchost bydlení. Předem jsme věděli, že nebudeme chtít v domě patro – točité schodiště vede jen do suterénu, kde se nachází pokoj syna a pokoj pro hosty, oba s přímým vstupem do zahrady, a také technická místnost. Jinak je celý dům bezbariérový a všechny jeho tvary jsou veskrze minimalistické. Pro vytvoření izolačního pláště domu jsme použili technologii dřevostaveb STEICO s tepelnou izolací z foukané celulózy. Sedmicentimetrová jílová omítka na laťovém roštu vytváří na všech vnitřních stěnách domu výbornou akumulační plochu a slouží jako regulátor vnitřní vlhkosti.

Střecha domu je zelená s monokulturní vegetací, která koresponduje s okolním prostředím. Vytápění v domě je teplovzdušné. Zdrojem tepla je zásobník o objemu 650 litrů napojený na solární panely a tepelné čerpadlo voda – vzduch. V případě potřeby slouží pro dodatečné vytápění elektrické patrony. Teplovzdušný výměník pak rozvádí vzduch do jednotlivých místností. Tento systém doplňuje instalovaná rekuperační jednotka, která předehřívá čerstvý vzduch z exteriéru.

Hodinová tepelná ztráta se díky těmto systémům pohybuje okolo 4,5 kWh, což nám vyneslo nominaci na cenu za energetickou úspornost a zařadilo náš dům do nízkoenergetického standardu. Když srovnáme stávající spotřebu se spotřebou v našem předchozím – zděném – domě, je dokonce třetinová! Kdybychom stavěli znovu, nejspíš bychom na domě nic nezměnili. Ale bydlíme tady zatím krátce na to, abychom stihli být s něčím nespokojeni.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba zapuštěná do svahuDrevoaStavby.cz | Dřevostavba zapuštěná do svahu

 

Slovo majitelů


Po 30letém soužití v manželství, kdy už dobře známe své zvyky i zlozvyky, máme ustálené své rodinné rituály a víme, co je pro nás prioritou, bylo pro nás potěšením vtělit toto vše do základní dispozice nového domu. Byly to příjemné dlouhé tvůrčí hovory o tom, na čem nám hodně záleží a co už nepotřebujeme. Rébusem bylo zkombinovat různé varianty – po odchodu dospělých dětí z rodiny se původně veliká domácnost zásadně zmenšila, ale zároveň se všichni stále rádi schází v rodičovském domě, a to včetně našich devíti vnoučat. S výsledkem našich hovorů pak už skvěle pracovali architekti. Od začátku byl pro nás inspirací jeden krásný starý hebrejský text, ve kterém se mluví o ochraně lidského obydlí. Ten jsme si nakonec napsali na betonovou zeď v naší zimní zahradě.

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 276 m2 + garáž 63 m2
  • Podlahová plocha: 206 m2
  • Spodní stavba: podsklepení částečné
  • Stavební systém: montovaná dřevostavba
  • Tepelná izolace: Climatizer plus – stěny, stropy, podlaha; dřevovláknitá deska – vnější část fasády
  • Střešní krytina: vegetace
  • Okna: dřevohliníková
  • Zasklení: trojité
  • Podlahová krytina: dřevo, koberce, dlažba
  • Vytápění: tepelné čerpadlo, elektřina, solární panely
  • Topení: teplovzdušné
  • TUV: průtokový z centrálního zásobníku tepla IZT
  • Další vybavení: rekuperační zařízení, zimní zahrada
  • Skladba stěny: směrem zvenku – dřevěný obklad, vzduchová mezera, dřevovláknité desky, Climatizer plus, desky OSB 3, Climatizer plus, omítka hliněná na diagonálním laťování
  • Celková tloušťka stěny: 563 mm
  • Hodnota U stěny: 0,092 W/m2K
DaS 1-2011
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop