Dřevostavba ve svahu – problém, nebo unikát?

Dřevostavba ve svahu – problém, nebo unikát?

Michal Babor | Úterý, 15. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Hodí se dřevostavby do svahu? Je, nebo není svah překážkou? A na co se připravit, pokud již máme svažitý pozemek a uvažujeme o stavbě dřevostavby?

Se svažitým pozemkem můžeme mít tak trochu problém. Dobře víme, že žádný dům se neobejde bez základů, na nichž je pevně usazen a které zajistí jeho stabilitu. Jenže jak vybudovat takové základy v terénu, který se hodí spíš k založení sjezdovky než rodinného domu?

Tyto starosti přenechme odborníkům. Moderní technika a technologie zvládne založit rodinný dům i na skále či špatně únosných půdách, problémem nemusí být ani vysoká hladina spodní vody. Dřevostavby jsou na tom dokonce v tomto směru o poznání lépe než zděné domy – díky své menší hmotnosti mohou spočívat jen na subtilních pilotách nebo dokonce zemních vrutech.

Výhody dřevostaveb ve svahu


Z hlediska užitných vlastností budoucí dřevostavby vybudované ve svahu určitě oceníme především kvalitní výhled. Není nic tristnějšího než budovat před okny plot jen kvůli tomu, že kolem domu vede komunikace, nebo dokonce z terasy domu nahlížet sousedům do zahrady. Takové situace se týkají zejména nově budovaných lokalit.

Jaké další výhody přináší svažitý pozemek jeho majiteli, pokud se rozhodne pro stavbu domu:

  • výhled, zejména do krajiny nebo na střechy domů;
  • bude atraktivní na pozorování;
  • dokáže opticky rozšířit obytnou plochu domu;
  • z opačného pohledu účelně omezuje možnost pozorovat dění v domě.

Máme-li tu možnost a stihneme před koupí pozemku konzultovat svůj záměr s šikovným architektem, nemusí ani svah orientovaný na nevhodnou světovou stranu představovat zásadní problém. Každý si chce samozřejmě užívat slunce proudícího do nitra domu, ale co když se svah sklání k severu nebo nejkrásnější výhledy vedou zrovna na východ? Jak si s takovým oříškem poradit, to je opět úkolem pro odborníka. I takové situace jsou řešitelné.

Nevýhody dřevostaveb ve svahu


Ale abychom nevypočítávali pouze výhody, svažitý pozemek má i své nevýhody:

  • i bez toho, že bychom se pouštěli do složitějších terénních úprav, budeme muset počítat s poněkud vyššími náklady na realizaci;
  • smiřme se také s tím, že se pravděpodobně neobejdeme bez schodů – když ne v domě, pak určitě na zahradě;
  • vyšší investici si asi vyžádá i úprava okolí domu;
  • náročnější bude také pohyb po zahradě.

To všechno je ale daň za výjimečný pozemek – a často také za stavbu výjimečné architektonické hodnoty. Na pomyslných miskách vah by měly tyto hodnoty převážit – zvláště pokud je na druhé misce pozemek v příměstském satelitu. Pro vaši inspiraci uvádíme několik příkladů dřevostaveb vybudovaných na svažitých pozemcích i s jejich krátkým příběhem.

Rodinná dřevostavba v Zaječicích

Příběh tohoto domu se mohl vyvíjet vlastně úplně jinak, kdyby si majitel na poslední chvíli nerozmyslel výběr realizační firmy. V době, kdy jsme se setkali poprvé, už měl hotový projekt a chtěl po nás dům podle něj postavit. Jenže my jsme zvyklí dodat zákazníkovi kompletní výrobek, jestli se tak vlastně rodinný dům dá vůbec nazvat.

Po několika konzultacích bylo všechno jinak – náš návrh otočil stavbu o 90 stupňů a usadil jin kolmo k vrstevnicím, takže dům suverénně vystupuje z ostrého svahu a svá záda má „krytá" masivní kamennou opěrnou stěnou.

Kompaktní hlavní hmota domu konstruovaná systémem Two by Four je v přízemí i patře doplněna dřevěnými terasami, z nichž se otevírá nádherný výhled do údolí a které zároveň účelně stíní spodní prostory. Vnější podobu domu výrazně utváří sibiřský modřín použitý jednak ve formě palubek jako zavěšená fasáda domu, jednak jako laťkový obklad předsazených teras.

Obytný prostor je rozdělen na tři výškové úrovně, které kopírují svažující se terén a zároveň vytvářejí tři rozdílně působící prostory; od vyšší vstupní jídelní haly, přes střední úroveň obsahující kuchyni jako středobod dispozice, až po nižší a intimnější část obývacího prostoru, který lze oddělit posuvnou skleněnou stěnou. Terasu v přízemí lze navíc uzavřít posuvnými paravány. Z druhého podlaží je možné přejít po dřevěné lávce do horní části pozemku s relaxačním jezírkem.

Ing. arch. Václav Zahradníček, Prodesi | Domesi

moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-zajecice-4moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-zajecice-3moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-zajecice-1moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-zajecice-2

 

Dům 108 v Girone

Svažitý terén v oblasti Costa Brava porostlý hustou středomořskou vegetací jsme se snažili ovlivnit v minimální možné míře a omezit tak množství přemísťované půdy. Rovněž jsme zachovali vegetaci, která zajišťuje stín a chládek, a citlivě jsme uplatnili návrh exteriérových prvků – dřevěné schody, které kopírují přirozený sklon a minimální rozsah oplocení.

I když jsme tuto část upravovali s ohledem na původní topografický profil, byli jsme schopni propojit vnitřní prostředí se zahradou, a to širokými pravidelnými otvory, díky nimž se prolíná interiér s exteriérem; zajišťují trvalé přirozené osvětlení, umožňují křížové větrání a umocňují pohodlí uvnitř.

Jižní stěna vystavená slunci má přirozené zastínění: listnaté popínavé rostliny ji chrání před přímými slunečními paprsky v létě a naopak v zimě nebrání průchodu světla.

Co dělat při nedostatku světla? Pusťte si sluneční světlo domů - Jak na světlovody v dřevostavbě

Střecha je jen málo vystavena slunci, protože směřuje na sever a je chráněna vegetací. Střešní krytina je zinková a je položena na odvětrávané střešní konstrukci s hydroizolací a vnitřní tepelnou izolací.

Betonová dlažba slouží jako tepelná akumulace díky přímému oslunění a skleníkovému efektu, což dodává celému objektu selektivní inercii v závislosti na použitém systému ochrany proti slunečnímu záření.

Výsledkem je druhá rezidence s vypočteným programem, minimálními náklady na zastavěnou plochu, maximální kompaktností, snadnou výstavbou a minimálními energetickými náklady při práci a údržbě. A navíc tento objekt v plné míře uspokojil developera.

Xavier Ros Majó, H Arquitectes (Barcelona)

moderni-drevostavba-do-svahu-108-girona-1moderni-drevostavba-do-svahu-108-girona-2moderni-drevostavba-do-svahu-108-girona-3moderni-drevostavba-do-svahu-108-girona-4-nahled

 

Rodinný dvojdům v Zadní Třebani

Úzký pozemek na prudkém lesním svahu nad romantickým údolím Berounky s nedostatkem slunce dal vzniknout netradičnímu dvojdomu – pro nás a pro rodinu mé sestry. Aby dům mohl nasávat co nejvíce slunce, vyzdvihli jsme ho „na nožičky", čímž jsme se zároveň vyhnuli nutnosti provádět složité a finančně náročné terénní úpravy.

Protože k pozemku není možné přijet autem, musela i stavba probíhat doslova na koleni. Vrtnou soupravu pro zahloubení mikropilot si museli technici přinést na místo doslova na zádech. Dřevěná konstrukce je řešena systémem Two by Four.

Na některých místech je vynecháno opláštění a konstrukce tak slouží zároveň jako police. Jedlové podlahy, smrkové stěny a modřínová fasáda ze silných a širokých prken krásně voní. Na obrázcích je ve stavu těsně po dokončení a má ještě medovou barvu, dnes, po pěti letech, už ztmavla a ztrácí se mezi stromy.

Mohlo by vás zajímat: Vnější obálku dřevostavby určuje provedení fasády

Kuchyně s venkovními terasami jsou umístěny v horní úrovni, na nejlepším místě pozemku. Další jižní okno nad severní částí obytného prostoru přivádí slunce do domu i v prosinci a lednu, kdy je jinak schované za horizontem svahu. Ložnice v dolní úrovni zůstávají chladné i v nejparnějším létě. Velká okna bez rámů umocňují krásu výhledů do údolí Berounky.

Ing. arch. Šárka Sodomková, Ing. arch. Marek Sodomka

moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-zadni-treban-1moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-zadni-treban-2moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-zadni-treban-3-nahledmoderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-zadni-treban-4-rez

 

Dům pro baletku

Také v tomto případě měl mít dům původně jinou podobu než nyní. Majitel koupil pozemek už se stavebním povolením a základovými pasy pro jiný půdorys. My jsme od začátku počítali s osazením domu na dřevěné stojiny, které budou částečně využívat k podepření původní betonové pasy a nová podepření na zemních vrutech.

Tělo domu jsme navrhli jako podlouhlý hranol se sedlovou střechou. Nad západní částí pozemku, kde je svah o pět až šest metrů níž, tak dům ční jako pozorovatelna. V této části má dům obytnou partii s velkým oknem, z něhož lze pozorovat ptáky v korunách stromů.

Charakter okolí nabízí výhledy do nerušených luk a pastvin, přestože nedaleko odsud prochází frekventovaná rychlostní silnice spojující Prahu a Liberec a železniční trať. Klid však zajišťují hlukové bariéry a také samotný, poměrně prudký svah.

Pro stavbu jsme použili americký systém Two by Four, tedy hubené dřevěné stojiny a prahy pobíjené OSB deskami. Stavbu prováděla skupina zkušených tesařů se zkušenostmi podobných staveb v Americe. Dům byl dokončen v průběhu několika měsíců za necelých 1,3 milionu korun. Stavbu si řídil majitel sám a dovedl k práci nadchnout především své blízké přátele.

Četli jste? 10 kroků k nové dřevostavbě na klíč systémem two by four

moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-pro-baletku-1moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-pro-baletku-2moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-pro-baletku-3

 

Mjölk Architekti


Dřevostavba ve svahu u Plzně

Pozemek v typické příměstské lokalitě s nově vznikající zástavbou nikdo nechtěl – nachází se v prudkém svahu, obklopen ochrannými pásmy infrastruktury, což mu ale paradoxně zajišťuje určitou izolaci a především hezký výhled. Regulativem bylo určeno nejen usazení stavby do terénu a řada dalších parametrů.

Skeletová dřevostavba je usazena na betonovém suterénu spočívajícím na spodní úrovni terénního zlomu. Tudy je veden hlavní vstup do domu, kromě technického zázemí je tu umístěna také ložnice. Hlavní obytné podlaží je o patro výše, z obývacího pokoje je přístupná horní část pozemku s terasou. Poslední, v pořadí již třetí nejvyšší podlaží pod zvláštní sedlovou střechou je určeno pro pokoje dětí.

Dům vyniká mimo jiné také netradiční barvou smrkové fasády. Počítá se s tím, že postupně se bude modrý odstín lazury přeměňovat v šedivý a nebude jej třeba příliš často obnovovat.

Ing. arch. Jaromír Veselák

moderni-skeletova-drevostavba-do-svahu-drevena-fasada-plzen-1moderni-skeletova-drevostavba-do-svahu-drevena-fasada-plzen-2moderni-skeletova-drevostavba-do-svahu-drevena-fasada-plzen-3-nahled

 

Dřevostavba ve svahu v Liberci

Pozemek určený pro stavbu domu se zpočátku jevil jako nevhodný – prudký svah orientovaný na sever, navíc velmi malý a v těsném sousedství jiného domu. Svah ale pozemek odstiňuje od hluku z nedaleké rychlostní komunikace a nabízí krásný do okolní volné přírody.

Pro tvar domu a vnitřní uspořádání byl terénní reliéf určující. Částečné zapuštění domu do terénu bylo důvodem pro rozsáhlé terénní práce, které umožnily maximálně využít svažitý terén. Osazením domu do svažitého terénu vznikl bezbariérový přístup do obou podlaží přímo z úrovně terénu. Zahrada se tak stala obyvatelům dobře přístupná jak z obývacího pokoje v horním podlaží tak i z pokoje a o patro níže.

Z důvodu částečné zakopání domu do země (celá severní stěna je pod úrovní terénu) jsme museli věnovat zvýšenou pozornost izolacím proti vodě a drenážím. Ze stejného důvodu se musela investorka vzdát požadavku řešit celý dům konstrukčně jako dřevostavbu: spodní část domu je vyzděna z keramických bloků s železobetonovým stropem a horní část je koncipována jako dřevostavba s použitím systému Two by Four prováděného na místě.

Jako architekt jsem dostal od klientky velkou důvěru při projektování i při dohledu nad vlastní realizací stavby. Byla to pro mě první zkušenost s realizací obkladu z modřínových prken s neošetřeným, přírodním povrchem. Po čtyřech letech od realizace získala fasáda souvislou patinu šedostříbrné barvy a dům si často chodí prohlédnout další stavebníci, kteří o tomto způsobu řešení fasády uvažují.

Ing. arch. Vladimír Balda

moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-liberec-1moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-liberec-2moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-liberec-3moderni-drevostavba-do-svahu-lehky-dreveny-skelet-two-by-four-drevena-fasada-liberec-4

 
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Redakční návštěvy dřevostaveb ve svahu

Dřevostavba ve svahu
 
Dřevostavba v prudkém svahu
 
Dřevostavba ve svahu
 

Líbil se Vám článek?
  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop