Pařezová chaloupka v oáze klidu jim slouží jako úkryt před městským životem

Pařezová chaloupka v oáze klidu jim slouží jako úkryt před městským životem

Lucie Němcová | Neděle, 17. duben 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Některá místa si svou jedinečnou krásou své obyvatele zavolají, tak jako právě tohle zavolalo Petru s Petrem. Přesně v místě původní usedlosti, která zde stávala mnoho desetiletí nazpět, vznikl dům nenápadně oděný do tradičního vzhledu s mnoha prvky současných moderních staveb. Zázemí, které regeneruje mysl, tělo i duši.

Místo těchto kvalit už je dnes takový vzácný drahokam. A když se ukáže, je třeba jednat rychle. „Taková možnost prostě nešla odmítnout," vypraví Petra. „Moci si postavit nový dům v kontextu takové krajiny je kvůli přísným limitům velmi náročné, a proto byl tohle pro nás dárek. Navíc je náš obvyklý městský životní styl občas hodně zahlcující, takže mít možnost pobývat v místě bez signálu a v čistotě přírody byla snová představa. Naše vize byla mít tam chaloupku, kde bude klid. Naše ústraní pro znovunabytí sil."

Vyznačené místo pro budoucí dřevostavbu


Vysoké stromy na pozemku naznačovaly, kde stál původní dům, jehož majitelé se po druhé světové válce odstěhovali. Stavba byla v mezičase zbořena a zůstaly jen kameny původního domu. Ty jsou v novém objektu zakomponovány. „Riskli jsme prosadit stavbu respektující některé tradiční principy, ale s novodobými prvky, jako jsou například velké prosklené plochy. Výrazný přesah střechy je dovedně zakrývá, takže vizuálně z dálky vůbec neruší. Nám uvnitř dává nádherný pocit, jako bychom byli venku," popisuje Petra. „Sedíme u stolu a vidíme ven, ráno ležíme v posteli a vidíme ven. Ani nás to nenutí vstát a stále máme pocit propojení. Můžeme si dopřát čas spočinout a jen tak být."

DrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horáchDrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horách

 

Je tu absolutní ticho i absolutní tma. Zažijete zde zkrátka věci, které ve městě člověk nezažívá.


DrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horáchDrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horách

 

Kvality budoucí dřevostavby


Od začátku měl dům sloužit jako oáza klidu. Místo, kde lze pracovat, ale nejsou zde všechny městské vymoženosti. Taková pravá chalupa, která ale nezahlcuje provozními povinnostmi. „Důležitá pro nás byla komfortní velká koupelna, kam bychom se se třemi dětmi pohodlně vešli. Nemusíme mít v kuchyni myčku, ani tradiční kuchyni a obývák. Chtěli jsme místnost na spaní a pokoj, kde se budeme družit, hrát karty a kde večer posedíme. Světnici, kde můžeme sedět u stolu a být uprostřed dění, nebo si lehnout stranou, ale být pořád součástí. Proto vznikla také vyvýšená „pec" u kamen vystlaná kůžemi a polštářky s úložným prostorem uvnitř. Je to taková moderní verze tradičního řešení." Dům měl být prostorově minimalistický. Nezbytný základ a nic navíc. Z tohoto základu vyšly veškeré rozměry. „Teď, když sem přijedeme, nic nechybí, nic nepřebývá a člověk je pořád jednou nohou venku."

DrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horáchDrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horách

 

Opuštění některých vymožeností současnosti může zprostředkovat úplně jiný druh svobody, která je dnes ohroženým druhem.


DrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horáchDrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horách

 

Lokální zdroje


„Chtěli jsme topit dřevem, mít studnu, zkrátka vycházet z místních zdrojů," přibližuje původní motivy Petra. „Stejně tak je stavba ze dřeva a kamene, zkrátka z toho, co už se na místě vyskytuje. Když se to rozpadne, rozloží se to v krajině. Máme dobrý pocit, že sem nezanášíme něco, co tu bude v budoucnu vadit." Místo poskytuje i adekvátní komfort, aby člověk nebyl otrokem objektu a mohl se věnovat opravdu hlavně odpočinku. „Dům je rychle vytopený. Večer zatopíme a ráno je ještě teplo, což je po zkušenostech s tradiční studenou chalupou ohromně příjemné. Není tu ten typický vlezlý ranní chlad, kdy nechcete vylézt z postele. Tady vstanete bosýma nohama na příjemnou dřevěnou podlahu," pochvaluje si Petra.

DrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horáchDrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horách

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato pařezová chaloupka se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Ve stromové náruči". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Vše v dřevostavbě do sebe krásně zapadá


Ne vše, co vypadá jednoduše, je skutečně jednoduché. „Když se podíváte na celý dům, tak si říkáte, no jasně, pěkné, takové samozřejmé. Ale když něco takového chcete vytvořit, dá to tolik práce! S každou věcí, každým detailem, každou proporcí, s každou klikou... Je tam milion a jeden detail, který tvoří krásu a útulno. Prostorově, obytně, architektonicky zvenku a uživatelsky zevnitř. Když člověk nerealizuje dům, nedocení, co všechno je za tím. Kolik úsilí a vložené energie."

A čím tohle útočiště dělá největší radost? „Mezi naše nejoblíbenější detaily patří pohled z ložnice ráno, když vstáváme, plynulý přechod do krajiny a místo „na peci", odkud je vidět ven. Ale úplně nejvíc si užíváme, že nás dům nechává jen tak existovat a kromě topení po nás skoro nic nechce," uzavírá Petra vyprávění.

DrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horáchDrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horách

 

Komentář architekta


Pařezová chaloupka vznikla jako domek bez technologií, detox od společnosti. Odpočinek od umělých materiálů a zbytečných informací. Stavba je postavena v Orlických horách, na místě bývalé usedlosti, která byla po válce násilně opuštěna. Na místě zbyly do dnešní doby pouze kamenné základy a vzrostlé jasany, jež chalupu obklopovaly. Protože jsme chtěli paměť krajiny zachovat, navrhli jsme zde znovu chalupu. Stavbu velmi prostou, s jedinou myšlenkou - žít spolu a žít v krajině.

MgA. Patrik Zamazal MOLO ARCHITEKTI s.r.o.
MgA. Patrik Zamazal
MOLO ARCHITEKTI s.r.o.

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 189 m2
  • Užitná plocha: 129 m2
  • Konstrukční systém: two by four
  • Teplo a větrání: zdroj tepla – přímotopné elektrické vytápění v kombinaci s krbovými kamny, větrání – podtlakový systém AIRECO
  • Projekt: 2017, MOLO ARCHITEKTI s.r.o. (Pavel Griz, Patrik Zamazal, Jan Dobeš, Ladislav Kaduk)
  • Foto pro časopis DŘEVO&stavby 2/2022: Lukáš Žentel

DrevoaStavby.cz | Pařezová chaloupka v Orlických horách


časopis o dřevostavbách DŘEVOstavby 2-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 2-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop