Nemusíte bydlet ve velkém, abyste žili krásně

Nemusíte bydlet ve velkém, abyste žili krásně

Dana Jakoubková | Středa, 25. květen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Ve světě některých stavebníků je architekt považován za luxus, na který je škoda peněz. Neuvědomují si, jak obtížné může být přizpůsobit stávající podmínky novým očekáváním. Dost často se tito lidé nedostanou dál než k přízemní krabici přilepené k zástavbě na kraji pole. Jiří si však tuto rozpočtovou položku nemohl ani nechtěl odepřít. Zdědil totiž malou chatu na těžko přístupném pozemku, kterou chtěl nahradit moderní dřevostavbou, aniž by se musel omezit v prostoru a komfortu.

Bujně zarostlé břehy Vranovské přehrady maskují chaty důchodového stáří, volně rozeseté na pronajatých lesních pozemcích bez fyzických, vizuálních i sociálních bariér plotů. Specifický charakter lokality byl prvním limitujícím faktorem pro vzhled nového rekreačního domu. Když zastavěné prostředí koexistuje s tím přírodním, zdá se, jako by budovy z místa vyrůstaly. A to také přišlo architektce Kláře Vratislavové na mysl hned, jak místo pro stavbu poprvé navštívila. Bezprostředně s tím pak byl svázán omezený půdorys pouhých 43 metrů čtverečních vycházející z původní stavby.

Největším oříškem ale byl přístup ke staveništi, protože příjezdová lesní cesta končila čtyřicet metrů nad domem ve svahu a dále vedla jen pěšina strmým terénem. Doprava po vodě nebo vrtulníkem představovala neúměrné zvýšení nákladů, takže nakonec bylo třeba na konci cesty zbudovat stabilní plošinu pro autojeřáb, který přenesl nejobjemnější prvky stavebního materiálu – konstrukci z CLT panelů a izolační desky. Zbývající materiál pro druhou etapu výstavby včetně velkých dřevěných oken už se musel odnosit ručně.

DrevoaStavby.cz | Prodesi-Domesi moderní dřevostavba nad Vranovskou přehradouDrevoaStavby.cz | Prodesi-Domesi moderní dřevostavba nad Vranovskou přehradou

 

DrevoaStavby.cz | Prodesi-Domesi moderní dřevostavba nad Vranovskou přehradouDrevoaStavby.cz | Prodesi-Domesi moderní dřevostavba nad Vranovskou přehradou

 

Ruku v ruce


S ohledem na to, že Jiří si přál obytný prostor vyhovující současnému komfortu rodiny s dětmi a občasnému přebývání návštěv, pojala architektka návrh exteriéru i interiéru jako dvě součásti neoddělitelného celku. Dům rozšířila obytnou plochu směrem vzhůru, ale proporčně a materiálově tak, aby krajinu spíše doplňoval, a maximálně využila benefitu vyvýšení parcely nad hladinou jezera pro působivé výhledy.

Plocha domu 5 × 8,5 metrů neslibovala žádné zázraky. Přesto lze výsledek považovat za úctyhodný kreativní výkon. Inspirací nejen k interiéru byla lodní kajuta, kde je vše prakticky uspořádáno na malém prostoru. Proto návrh domu i interiéru probíhal současně a využitý je doslova každý centimetr místa, které omezený půdorys poskytoval.

Kromě kuchyně, jídelny a obývacího pokoje v jednom je zde i prostorné zádveří s lavicí k přezouvání, koupelna, samostatná toaleta, komora, a dokonce i technická místnost. Patro s dvěma ložnicemi a šatnou vymýšlela architektka obráceně, než je zvykem. Nejdříve vznikaly potřebné prostory pro ložnice a pak se „okrajovala" střecha tak, aby hmota domu byla co nejmenší a pokorně se zapojila do zeleného svahu.

DrevoaStavby.cz | Prodesi-Domesi moderní dřevostavba nad Vranovskou přehradouDrevoaStavby.cz | Prodesi-Domesi moderní dřevostavba nad Vranovskou přehradou

 

Čistě funkční materiálově skromný exteriér vytváří působivý kontrast k modernímu a prostornému interiéru propracovanému do posledního detailu.


DrevoaStavby.cz | Prodesi-Domesi moderní dřevostavba nad Vranovskou přehradouDrevoaStavby.cz | Prodesi-Domesi moderní dřevostavba nad Vranovskou přehradou

 

DrevoaStavby.cz | Prodesi-Domesi moderní dřevostavba nad Vranovskou přehradou

 

Komentář architektky


Paradoxem je, že menší objekty jsou ve fázi návrhu mnohem náročnější než větší domy, a stejně tak i moderní a minimalistické detaily vyžadují větší „mistrovství" a zkušenost projektanta i následné realizace. Zde se sešlo obojí a jsem pyšná na to, že jsme s kolegy zvládli všechny náročné fáze, od návrhu až po realizaci. Velice pomohlo i to, že si klient na architektonickou studii našel dostatek času. Velmi odpovědně se postavil k „vstřebání" návrhu, který jsme týdny bod po bodu diskutovali, detailně promýšleli... Nakonec se návrh od první prezentace změnil jen velmi málo.

Klára Vratislavová Prodesi, v.o.s.
Klára Vratislavová
Prodesi, v.o.s.


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato krásná dřevostavba nad Vranovskou přehradou se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Nemusíte bydlet ve velkém, abyste žili krásně". Hlasujte do 4.7. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 43,4 m2
  • Užitná plocha: 65,2 m2
  • Konstrukční systém: masivní dřevěné CLT panely NOVATOP SOLID
  • Teplo: podlahové elektrické vytápění doplněné o přímotopy a krbová kamna
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou U: 0,18 W/(m2K)
  • Autor arch. návrhu: Ing. arch. Klára Vratislavová (hlavní arch.), Ing. arch. Pavel Horák, Prodesi v.o.s., www.prodesidomesi.cz
  • Autor projektu: Bc. Jan Švarc, Prodesi v.o.s., www.prodesidomesi.cz
  • Návrhu interiéru: Ing. arch. Klára Vratislavová
  • Realizace: 2021, Domesi s.r.o., www.prodesidomesi.cz
  • Foto: BOYPLAYNICE

DrevoaStavby.cz | Prodesi-Domesi moderní dřevostavba nad Vranovskou přehradou


časopis DŘEVOstavby 3-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop