Atypická a energeticky nenáročná dřevostavba podle typového projektu

Atypická a energeticky nenáročná dřevostavba podle typového projektu

Lucie Němcová | Čtvrtek, 09. červen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Tuto velkolepou jízdu se šťastným koncem odstartovala jedna dobrá reference. Bydlení přátel, které oslovilo a nasměrovalo. Výsledkem je důkaz, že ani s typovým projektem se nemusíte držet při zemi a vzdát se individuality nebo vysokého standardu.

Hlavní motivací vstoupit do tohoto nelehkého procesu bylo vytvořit domov pro naši nově vznikající rodinu. Ideální představu naplňoval dům na předměstí postavený úplně od nuly, jak si přejeme. V kontextu dnešní doby nás v tomto směru potkalo štěstí a opravdu jsme našli, co jsme hledali – pozemek vhodný lokalitou, velikostí i charakterem.

Když prostě víte


Vstupní bránou k našemu bydlení byla skvělá reference na dodavatele dřevostaveb. Jasně nás nasměrovala a zjednodušila mnohé další kroky. Bydlení mělo být kvalitní, rychle udělané, energeticky nenáročné a dobře řemeslně zhotovené. Chtěli jsme komplexní službu – stavbu na klíč, aby byl celý proces co nejvíce bezstarostný. Z řady exkluzivnějších typových projektů jsme vybrali jeden s velkou podlažní plochou a pustili se s projektanty do individuálních úprav.

Koncepce domu nám sedí, stejně jako životní styl na okraji velkého města, kde máme na dosah vše, co potřebujeme – školu, školku, les, hospůdku.

DrevoaStavby.cz | Moderní rámová dřevostavba RD RýmařovDrevoaStavby.cz | Moderní rámová dřevostavba RD Rýmařov

 

Vlastní vize


O interiéru měla moje žena jasné představy a chtěla na něm spolupracovat s designérem. Velká část návrhu i realizace interiéru tedy byla svěřena do rukou externích firem. Měli jsme vlastní stavební dozor, který vše koordinoval. Časová organizace i celková spolupráce s hlavní dodavatelskou firmou byla nad očekávání pohodová.

DrevoaStavby.cz | Moderní rámová dřevostavba RD RýmařovDrevoaStavby.cz | Moderní rámová dřevostavba RD Rýmařov

 

Oheň je jistota


Teplo vyrábí tepelné čerpadlo, nicméně v obýváku nechybí krbová kamna, ve kterých topíme často a rádi. Jsme zvyklí z našich původních rodin mít doma krb. Navíc máme k dispozici spoustu dřeva z lesů v rodinném vlastnictví. Kamna mají tepelný výměník, který umí ohřát vodu v celém otopném systému. Je pravda, že je snadné tímto způsobem rychle zvednout teplotu v celém domě, i když venku mrzne. Nicméně i tak to stojí za to a topíme dřevem rádi.

Po zkušenosti by naše doporučení bylo celý návrh mnohem více promýšlet a v začátku nespěchat. Investovali jsme do projektové fáze hodně času, ale i tak byl proces velmi rychlý. Máme velké štěstí, že se vše v takové míře povedlo, i když jsme spěchali.

DrevoaStavby.cz | Moderní rámová dřevostavba RD RýmařovDrevoaStavby.cz | Moderní rámová dřevostavba RD Rýmařov

 

Překvapivý, prostorný a útulný


Líbí se nám, že dům má zákoutí, která nás překvapují a propojují jako rodinu. Také máme rádi různé hrací koutky pro děti v rámci obývacího pokoje. Oceňujeme velikost domu a svůj vlastní prostor v rámci něj. Například pracovna, nebo i komfortní zázemí pro hosty. Užívám si, že tu máme velkou garáž. Jsem milovník aut, hodně jezdím a věděl jsem, že garáž není nikdy dost velká. Těch věcí, které je tam potřeba uložit: kola, lyže, nářadí, zahradní náčiní (zvlášť když zatím není zahradní domek).

DrevoaStavby.cz | Moderní rámová dřevostavba RD Rýmařov

 

Důkladné prověření životem


A jestli bychom něco řešili jinak? Ano, třeba v jedné koupelně úplně chybí zásuvky vedle zrcadla, což je nepraktické, v jiné bychom zase jinak umístili vypínače. Malou změnu bychom také udělali v řešení venkovních rolet. Někde nám připadají zbytečné. Ale jsou to takovéto drobné věci. Věděli jsme, že nebudeme chtít znovu investovat tolik energie, času a peněz do další nemovitosti a že je to dům na několik desítek let dopředu. Proto jsme do toho šli naplno. Projekční fáze znamenala mnoho plánování, naší pozornosti a energie, hodiny na cestách a desítky rozhodnutí. V případě dřevostavby potřebujete promyslet opravdu všechno. A vyplatilo se, i když ostatním radíme dopřát si v této fázi dostatek času a klid.

DrevoaStavby.cz | Moderní rámová dřevostavba RD Rýmařov

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato krásná patrová dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Přesná trefa". Hlasujte do 4.7. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Komentář dodavatele

Přestože nabídka naší společnosti vychází z typových projektů a jejich variant, je pro nás velkou výzvou vyhovět individuálním požadavkům zákazníka, aby získal dům podle svých přestav. Od začátku jednání s majiteli domu bylo zřejmé, že mají zájem o zcela atypickou stavbu podle přesně definovaných požadavků, přesto se jednalo o příjemnou a tvůrčí spolupráci s možností prezentovat jak výborné konstrukční vlastnosti stavebního systému, tak i řemeslnou zdatnost našich zaměstnanců. Výsledkem je kvalitní dřevostavba s reprezentativními interiéry, která splňuje požadavky na velmi příjemné bydlení.

Ing. Jiří Buchal RD Rýmařov s.r.o.
Ing. Jiří Buchal
zdroj fotografie se souhlasem: RD Rýmařov s.r.o.

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 256,3 m2
  • Užitná plocha: 295 m2 + 47,5 m2 garáž + balkón 23,03 m2
  • Konstrukční systém: rámová dřevostavba
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo Acond vzduch-voda + zásobník s integrovaným TČ na TUV 200 l
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,12 W/m2K
  • Projekt a realizace: 2020, RD Rýmařov s.r.o., www.rdrymarov.cz

DrevoaStavby.cz | Moderní rámová dřevostavba RD RýmařovDrevoaStavby.cz | Moderní rámová dřevostavba RD Rýmařov

 

Autor a zdroj fotografií se souhlasem pro časopis DŘEVO&stavby: RD Rýmařov s.r.o.


časopis DŘEVOstavby 3-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop