Svou důvěru opětovně vložili do cedrové roubenky. Jak se jim bydlí?

Svou důvěru opětovně vložili do cedrové roubenky. Jak se jim bydlí?

Markéta Kristová | Úterý, 16. srpen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

V rámci redakčních návštěv se ve většině případů setkáváme s majiteli, kteří se do dřevostavby přestěhovali ze zděného domu či bytu. V dnešním příběhu vás ovšem seznámíme se zkušenými stavebníky, kteří svou důvěru opětovně vložili do domu z cedrového dřeva.

Dům máte postavený na velmi hezkém pozemku na konci ulice, jak jste k němu přišli?


Na tento pozemek jsme narazili po dvou letech intenzivního hledání. Moc se nám líbil. Překážka však byla v tom, že tu vedlo vysoké napětí. Bylo nám řečeno, že nám tu nikdo nedovolí nic postavit. Z toho důvodu byl pozemek doposud nezastavěný. My jsme se své představy však nechtěli tak snadno vzdát, začali jsme tedy pátrat po možných variantách, které by nám tu stavbu umožnily. Myšlenka ponechat směrem k sousedovi volnou cestu pro potřeby hasičů se ukázala jako spásná a umožnila nám stavět.

Dřevo a cihlu se vám podařilo perfektně zkombinovat. Co vás vedlo ke spojení těchto dvou odlišných materiálů?


My vlastně obýváme pouze tu dřevěnou část, zděná patří babičce s dědou, kteří tu společně s námi bydlí pod jednou střechou již pomalu třetím rokem. Rodina si má být nablízku, s tím jsme do toho šli od začátku. Ta kombinace dřeva a cihly se nám jednoduše líbila a upřímně jsme ji zvolili i z finančních důvodů. Snažili jsme se, aby dům působil jako celek, a i když se vlastně jedná o dvě samostatné bytové jednotky, dohromady to tu dává smysl.

DrevoaStavby.cz | Cedrová roubenkaDrevoaStavby.cz | Cedrová roubenka

 

Pro dřevěnou konstrukci jste zvolili cedrové dřevo. Omámila vás snad jeho nezaměnitelná vůně nebo v tom byly i jiné sympatie?


My jsme šli jednoduše na jistotu. V cedrové roubence jsme totiž bydleli už předtím, a na tuto dřevěnou konstrukci jsme v průběhu let nenašli jedinou chybu. Cedr je jako jediný skutečný masiv, který v sobě neobsahuje žádná lepidla a nic umělého. Navíc dřevo opravdu krásně voní, má dobré tepelněizolační vlastnosti a nemusíte ho ničím natírat. Už když jsme stavěli naši první roubenku nás moderní cedrové roubenky fascinovaly. Pro nás je to jednoznačně nejzdravější forma bydlení, od kterého jsme věděli, co můžeme čekat. Ručíme za to, že jak jednou poznáte kvality cedrového dřeva, už nebudete chtít bydlet v ničem jiném. Ostatně my jsme toho jasným příkladem.

TIP NA ČLÁNEK: Cedrové dřevo je ideální nejen pro stavbu roubených domů, objevte jeho další využití

S bydlením v dřevostavbě již tedy máte zkušenost, ovlivnilo to nějak průběh stavby?


Největší výhodou bylo, že jsme už věděli, co nás čeká a mohli jsme si vše lépe naplánovat. Zároveň jsme už měli jasno v tom, jak to tu bude vypadat, a co ve svém novém domě budeme potřebovat. Stejně jako u našeho předchozího domu jsme si i tady sami navrhli dispoziční uspořádání jednotlivých místností s tím, že jsme sem chtěli zakomponovat to, co nám předtím chybělo. Celý proces urychlila i spolupráce se stejnou dodavatelskou firmou a ostatními subdodavateli, kteří se v minulosti podíleli na stavbě naší první roubenky. Své zkušenosti jsem uplatnil i tím, že jsem si sám sobě dělal stavební dozor.

Co tu máte oproti předchozí roubence jinak a je naopak něco, co jste chtěli zachovat?


Roubenka, ve které teď bydlíme je podstatně větší, než ta předtím ale za to je s drobnými úpravami půdorysem naprosto stejně řešená. Jediné, co jsme si přáli zvětšit bylo zádveří se šatnou a taky koupelnu. Původně jsme plánovali přízemní dům s vysokými stropy. K myšlence, využít vršek pro další místnosti nás přivedl projektant. Tím, že jsme k tomu svolili nám nahoře vznikl prostor pro hernu a posilovnu.

Co jsme změnili je podlaha, kterou jsme ve starém domě měli dřevěnou, sem jsme ale zvolili dlažbu. Interiér je rázem vzdušnější a samotné dřevo na stěnách lépe vyniká. Do podlahy jsme si navíc nechali zabudovat podlahové vytápění, se kterým jsme opravdu spokojeni. Jediné místo, kde se nám cedr moc dobře neosvědčil byla koupelna. Při kontaktu s vodou začalo dřevo tmavnout a nevypadalo to úplně dobře. Snažili jsme použít různé ochranné impregnace ale i tak to pro nás začalo být překážkou. Z naší zkušenosti jsme se poučili a koupelnu tady jsme udělali zděnou.

DrevoaStavby.cz | Cedrová roubenkaDrevoaStavby.cz | Cedrová roubenka

 

Chtěli jsme mít stropní podhledy celodřevěné. Bydlíme přeci v dřevostavbě


DrevoaStavby.cz | Cedrová roubenkaDrevoaStavby.cz | Cedrová roubenka

 

Jak hodnotíte samotný průběh realizace, podařilo se vše řádně v termínu?


Stejně jako předtím jsme i tady chtěli bydlet co nejdříve. Rychlá výstavba je ostatně u dřevostavby velkou výhodou, kterou jsme patřičně ocenili. Dům se vším všudy byl hotový za zhruba šest měsíců, oproti předchozímu domu jsme si tak polepšili o tři měsíce. S dodavatelskou firmou nebyl sebemenší problém. Opět nás přesvědčila o svých kvalitách a bohatých zkušenostech.

Kromě podlahového vytápění, máte v domě nějakou technickou vymoženost? Co třeba řízené větrání s rekuperací?


Ne, nic dalšího tu nemáme. Nad rekuperací jsme ani neuvažovali, nechce se nám moc věřit, že je přes filtr do domu skutečně přiváděn zdravý vzduch. Tady to navíc ani není potřeba, když zatoužíme po čerstvém vzduchu, jednoduše otevřeme okna.

Objevili se po necelých třech letech bydlení nějaké nedostatky? Je něco, co byste tu změnili?


Na samotné konstrukci je vše v pořádku, s čím ale nejsme spokojeni je terasa. Tím, že není krytá střechou, v průběhu léta i zimy dost trpí. Kdybychom ji měli stavět znovu, dali bychom tam místo dřevěných prken dlažbu. Do budoucna nad ni plánujeme dodělat střechu posuvnou, aby bylo možné si ji podle potřeby přizpůsobit.

DrevoaStavby.cz | Cedrová roubenkaDrevoaStavby.cz | Cedrová roubenka

 

Z čeho máte největší radost, a co si tu opravdu užíváte?


Užíváme si tu především zdravé prostředí. Za co jsme opravdu rádi a co nás asi nejvíce těší je skutečnost, že jsme si interiér i zahradu zařizovali úplně sami bez pomoci designérů a architektů. Hned se nám tu lépe bydlí, když jsme sami přiložili ruku k dílu, a udělali si to v klidu podle sebe. Nehledě na to, že jsme tím ušetřili i nemalé peníze, které bychom museli dát za návrh a realizaci.

DrevoaStavby.cz | Cedrová roubenkaDrevoaStavby.cz | Cedrová roubenka

 

DrevoaStavby.cz | Cedrová roubenka

 

Po několikaletých zkušenostech s bydlením v dřevostavbě je něco, co byste na závěr poradili budoucím stavebníkům?


Pokud půjdete do cedru stejně jako my, doporučujeme interiér ničím nenatírat. Nechte dřevo dýchat a užívejte si jeho přirozenou krásu. My jsme použili přírodní olejový nátěr pouze zvenku, protože se nám nelíbilo postupné zešednutí, které je pro cedrové dřevo typické. Radíme si v dřevostavbě vyřešit i stínící techniku. My jsme si dávali venkovní žaluzie do ložnice a obou dětských pokojů, abychom tam neměli příliš velké teplo. Cedr je totiž úžasný izolant, který oceníte v zimě i v létě.

Na závěr bychom s nadsázkou chtěli apelovat na všechny, kteří si do podkroví roubenky plánují dávat sádrokarton, prosím nedělejte to. Dle nás pak naprosto zaniká podstata samotné dřevostavby, která by měla být zachována. To je ale pouze náš názor, který samozřejmě nikomu nevnucujeme.

DrevoaStavby.cz | Cedrová roubenkaDrevoaStavby.cz | Cedrová roubenka

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento luxusní srub se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Zkušenost k nezaplacení". Hlasujte do 7.10. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Spodní stavba: betonová základová deska
  • Konstrukce: roubená
  • Izolace: přírodní konopná
  • Větrání: přirozeně okny
  • Venkovní nátěr: přírodní olejový nátěr značky OSMO
  • Vnitřní nátěr: žádný
  • Vytápění: krbová kamna + elektrické podlahové vytápění
  • Užitná plocha: 255 m2
  • Zastavěná plocha: 185 m2 (dvě bytové jednotky 120 m2 + 65 m2)
  • Návrh projektu: vlastní
  • Realizace: CEDAR HOME s.r.o., www.cedarhome.cz, 2019

DrevoaStavby.cz | Cedrová roubenka

Zdroj půdorysu: CEDAR HOME s.r.o.


časopis srubyROUBENKY 3-22

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 3/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

SaR 3-2022
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop