Nezbytná ingredience jménem odvaha

Nezbytná ingredience jménem odvaha

Lucie Němcová | Pátek, 21. duben 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Příběhy se šťastným koncem v podobě nového fantastického domova přitahují pozornost a inspirují. Většinou však mají nenápadného společného jmenovatele. Odvahu vstoupit do neznáma, popasovat se s určitým rizikem a intenzitou celého procesu. Čelit nečekanému, dělat stovky nelehkých rozhodnutí a důvěřovat. A to není pro každého. Odměna pro statečné je ovšem sladká.

Nechybělo mnoho a bydleli bychom v pražském bytě. Jen o něco málo větším, než byly naše původní příbytky – garsonky v moři velkoměsta. Byla v nás však touha po klidnějším způsobu života a stále jsme nechávali otevřená dvířka dalším možnostem.

Tento pozemek čekal na prodej tři roky. Pátrali jsme v nabídkách mnoho měsíců, přesto trvalo, než jsme na něj narazili. Když jsme si pak sedli na zdejší louku, vzájemná kompatibilita byla jednoznačná.

Následovali jsme dobrý pocit a řekli si, že to zkusíme. Kdybychom už tehdy do detailu věděli, jak velké to bude dobrodružství, asi bychom se tak snadno nerozhodovali.

Nepředvídatelná realita

Na pozemek byl již tehdy navržen projekt domu se stavebním povolením. Viděli jsme tedy možnosti daného místa uchopené do konkrétních obrysů. Stejně tak jsme věděli, že i přes ochranné pásmo lesa nebo absenci přípojek bude možné objekt postavit.

Jednoduché to ale nebylo. Časová prodleva vlivem dlouhého prodeje pozemku vnesla do hry nové světlo. Například předschválená žádost o připojení elektřiny vypršela a chvíli to vypadalo, že ji nebude možné přivést vůbec.

DrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvahaDrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvaha

 

V průběhu se ukázalo, že necelý metr pod úrovní terénu je skála a navržený způsob založení se musí předělat (za mnohem vyšší náklady).

Další adrenalinovou výpravou bylo financování. Ve chvíli koupě pozemku jsme nevěděli, kolik bude stát kompletní stavba. Získat prostředky na její realizaci znamenalo prodat nemovitosti, ve kterých jsme ale stále bydleli (a doufat, že sumu nějak poskládáme). Výzva tedy byla mít dostatek prostředků i správné načasování. Logistika i důvěra v celý proces byla doslova mistrovským kouskem. Nakonec se nám podařilo byty prodat a v jednom z nich zůstat ještě další rok nájemníky, než se dům postavil.

DrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvahaDrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvaha

 

Dřevo jako vítěz

Stavět ze dřeva pro nás bylo absolutně přirozené. Žil jsem v Kanadě, kde se z ničeho jiného nestaví. Vztah k dřevostavbám mám odtud. Když v nich bydlíte a zjistíte, jak fungují a jak se člověk v takovém domě cítí úplně jinak, pochopíte. Stěny v zimě nejsou studené, v létě, kdy zděný dům akumuluje teplo a pak z něj nejde dostat, jde z dřevostavby snadno vyvětrat. Vnitřní klima je příjemnější. Také pro energeticky úsporný standard je dřevostavba vhodnější. Zkrátka pak již nechcete nic jiného.

DrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvahaDrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvaha

 

DrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvahaDrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvaha

 

Domov podle vlastního designu

Vnitřní uspořádání jsme si ponechali ve svých rukou. Jeho podobu jsme měli ujasněnou, a tak i jeho realizace plynula bez větších zaváhání. Přestože pokoje jsou plošně relativně malé, nepůsobí stísněně. Skrze propojení s exteriérem, barvy, materiály i výšku stropu se dá opravdu prostorově kouzlit. Centrální chodbu lemuje spousta promyšlených úložných prostor v podobě vestavných skříní, komory, spíže i technické místnosti s pračkou a sušičkou. To je důležité a praktické zázemí, jelikož v domě není půda nebo sklep.

DrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvahaDrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvaha

 

Zdroje pro život

Od počátku bylo jasné, že se zdroji bude třeba zacházet obezřetně a šetrně. Voda na pozemku je nedostatkovým artiklem. Studna je až 120 metrů hluboko pod zemí. Počítali jsme s dvěma oddělenými rozvody vody v domě a využitím dešťovky pro splachování a praní.

Na střechu se vešlo 18 fotovoltaických panelů, které díky výhodnému sklonu a orientaci střechy využívají sluneční svit od rána do večera. V technické místnosti je bateriový systém pro ukládání vyrobené energie. Obě naše auta jsou elektromobily.

DrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvaha
Garážové stání: Tady pravidelně spočívají dva elektromobily živené lokálně vyrobenou sluneční energií.
Foto Lina Németh.

Máme vlastní čističku odpadních vod, kde je třeba udržovat bakteriální rovnováhu, a tak jsme bdělejší i co se týče čisticích prostředků a celkově používané drogerie v domácnosti. Nový domov nás jednoduše přivedl k daleko hlubšímu propojení s místem a přírodou a k bdělosti v každodenním životě – ať už z hlediska množství použité vody, načasování různých činností nebo volby produktů pro hygienu i údržbu.

Přes všechny peripetie, nebo možná právě proto, jsme z nového bydlení nadšení. Tohle jedinečné místo pro život za veškeré úsilí stálo. Neměnili bychom na něm po roce bydlení vůbec nic.


DrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvaha
obr: Zásoby dřeva: Uložení polínek do krbových kamen zároveň kryje garážové stání a dokresluje atmosféru i výraz domu.

Foto Lina Németh.


Dům přirozeně vede k využití sluneční energie, když je k dispozici. Motivuje například prát nebo péct v čase, kdy hodně svítí slunce. Kromě prosince a ledna je dostatek energie na provoz celého domu pouze ze slunce.


Komentář architektů:

Čím byl nejvíce formován koncept stavby?

Nosná myšlenka byla jednoznačně dána charakterem pozemku, a to již od první chvíle, co jsme jej poprvé navštívili. Parcela je velice unikátní svým postavením vůči lesu, který roste na její hranici, ovšem o několik desítek metrů níže. Tím pádem z pozemku máte unikátní výhled do korun stromů. Tato skutečnost spolu se sklonem terénu zformovaly jednoznačně podobu domu. Navrhli jsme řešení, které nabízí krásný výhled do lesa z každé obytné místnosti. Tvar střechy i podlahy kopíruje sklon pozemku a elegantně tak zapadá do místního reliéfu. Za příjezdovou cestou se terén zvedá přibližně na výšku jednoho patra. Jednopodlažní objekt zde takto krásně zapadá. Z domu se pak stává jakýsi poklad skrytý na konci obce nabízející romantické momenty v kontaktu s přírodou.

Jaké tři hlavní kvality definují tento dům?

Jednoznačně absolutní propojení s lesem a přírodou. Soukromí na samé hranici obydlené části obce v úkrytu za vyvýšeným terénem. Unikátní řešení dispozic vycházející z takto jasně definovaného konceptu, energie proudí napříč domem prostřednictvím centrální chodby, která jím prochází ve více výškových úrovních.

Které detaily objektu stojí za pozornost?

Jednoznačně všechny detaily související s tvarem střechy a podlahy. Interiér je tímto rozprostřen na více výškových úrovních, které plynule prochází všemi místnostmi. Tomuto řešení se musel přizpůsobit i tvar základové spáry. Dům má nepravidelný tvar taktéž půdorysně, v rovině napojení sloupů a stropních trámů se tedy musely řešit dost netradiční detaily. Sešly se tu prvky, které jsou natočené půdorysně i v rovině střechy a bylo potřeba vymyslet jejich vzájemné kotvení. Svým způsobem je jistě netradiční i krytá terasa navazující na obývací zónu. Terasa je součástí hmoty domu, má ale jiný způsob založení a je otevřená do lesa a k výhledu do protějšího svahu.

Vaclav Zahradnicek, Prodesi/Domesi

Václav Zahradníček
Prodesi/Domesi

Michael Silar, Prodesi/Domesi

Michael Šilar
Prodesi/Domesi


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento srub se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Nezbytná ingredience jménem odvaha". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry:


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 220,6 m2
  • Užitná plocha: 127,8 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: dům je dřevostavbou s rámovou svislou nosnou konstrukcí z hraněného impregnovaného řeziva KVH 60/120 a 80/80 mm
  • Zdroje energie: tepelné čerpadlo vzduch-vzduch v kombinaci s elektrickým podlahovým vytápěním a krbovými kamny
  • Větrání: přirozené
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,27 W/m2K
  • Autor architektonického návrhu: Ing. arch. Václav Zahradníček, Ing. arch. Michael Šilar, Prodesi/Domesi
  • Projekt: Bc. Jan Švarc DiS., Prodesi/Domesi
  • Realizace: 2022, Domesi, s.r.o., www.prodesidomesi.cz

DrevoaStavby.cz - Pudorys Dum u Benesova
Foto Domesi

Skladba stěny:

  • malba bílá / keramický obklad, hydroizolační stěrka 1 až 10 mm
  • deska GKF 1 12,5 mm
  • systémový rošt + tepelná izolace ISOVER 50 mm
  • dilatační mezera 10 mm
  • OSB deska 15 mm
  • sloupky z KVH řeziva 120/60 mm + minerální izolace 120 mm
  • difuzní dřevovláknitá deska DHF 15 mm
  • horizontální laťování á 625 + minerální izolace 60 mm
  • difuzní folie kontaktní
  • vertikální laťování (60/40 mm) + provětrávaná vzduchová mezera 40 mm
  • laťování horizontální (60/40 mm) + provětrávaná vzduchová mezera 40 mm
  • palubky modřín klasik, svislá pokládka 19 mm
  • Celková tloušťka stěny: 392 mm

DrevoaStavby.cz - Nezbytná ingredience jménem odvaha
Foto Domesi


DaS 2 2023_komplet final low -1_page-0001

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2023

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop