Dřevostavba pod hřebeny Vysokých Tater upoutá nejen místem, kde je postavena

Dřevostavba pod hřebeny Vysokých Tater upoutá nejen místem, kde je postavena

Markéta Kristová | Čtvrtek, 18. květen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Mnoho z nás často fantazíruje o tom, jak a hlavně kde by měl stát náš dům snů. Ne vždy však jde všechno podle plánu a občas člověk jednoduše musí slevit ze svých nároků. To však není případ investorů dnešního příběhu. Ti měli štěstí nejen na samotný výběr dodavatelské firmy, ale především na místo, kde si od začátku přáli svou dřevostavbu vybudovat.

Váš dům je postaven na velmi působivém místě s krásným výhledem. Jak jste k pozemku přišli a bylo záměrem stavět zrovna tady?


Pozemek pro náš dům vybral manžel, protože zde vyrůstal a na louce, kde nyní bydlíme, si jako dítě hrával. Bydleli jsem nedaleko, v domě jeho rodičů, který nám ale začínal být s přibývajícími dětmi už malý. Nechtěli jsme se stěhovat nikam daleko, máme tu širší rodinu.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba pod hřebeny Vysokých Tater

obr.: Výhledy na hřebeny Vysokých Tater jsou z interiéru i zahrady opravdu jedinečné. Foto: Martin Zeman

Proč jste se rozhodli pro dřevostavbu?


Ke dřevu a přírodním materiálům máme blízko. Původně jsme chtěli stavět kanadský srub z kulatiny, ale vzhledem k lokalitě, historii původních dřevěných domů v naší oblasti a samozřejmě k mnohem rychlejší realizaci jsme se nakonec rozhodli pro srubovou konstrukci z lepených sušených hranolů, navíc ještě zateplenou dřevovláknitou izolací.

Zajímalo by mě, proč se Vaším dodavatelem stala firma WOOD-LIFE a proč jste dům nestavěli s nějakou firmou ze Slovenska. Nebylo náročné pro vás i firmu stavět takhle na velkou vzdálenost?


Jakmile jsme se rozhodli pro konkrétní typ dřevostavby, začala jsem se tomu více věnovat, hledat firmy, recenze a čirou náhodou jsem natrefila právě na váš časopis sruby&ROUBENKY, kde jsem firmu WOOD-LIFE z Moravy objevila. Hned na to jsme ji oslovili. Komunikovali a odpověděli téměř okamžitě. Doporučili nám slovenskou firmu se stejným dřevěným profilem a provedením stavby, ale my jsme s manželem chtěli je. Myslím, že i majitel „na první dobrou" pochopil seriózní zájem, zanícení a pravděpodobně jsme mu asi i „sedli" po lidské stránce. Samozřejmě není běžné, aby celý tým cestoval každý týden za prací takovou dálku.

Komentář dodavatele


Majitelé nás kontaktovali v době, kdy jsme pravidelně na Slovensku stavěli minimálně jednu až dvě stavby ročně. První kontakt proběhl telefonicky, následovala předběžná cenová nabídka, jedna návštěva v ČR a další na Slovensku. Následně to šlo poměrně rychle, obrovskou výhodou byl již vypracovaný návrh domu ze strany architekta, který jsme upravili na náš konstrukční systém.

Samotný začátek stavby byl na české poměry poměrně netradiční, začal „potykáním si" celé firmy s majiteli budoucího domu. Celá stavba tak probíhala ve velmi přátelské a rodinné atmosféře, však jsme také byli ubytovaní u majitelů v podkroví jejich domu po celou dobu výstavby. Spoustu věcí se vymýšlelo, ladilo a měnilo během samotné stavby, ale vždy jsme se vzájemně shodli a našli řešení. Tímto bych chtěl poděkovat celé rodině za krásnou spolupráci a popřát mnoho dalších spokojeně prožitých let v jejich novém domě.

Ing. Martin Pavlíček WOOD-LIFE CZ s.r.o.
Ing. Martin Pavlíček
foto: WOOD-LIFE CZ s.r.o.

Jak to bylo s projektem domu – měli jste vlastní návrh, nebo jste si nechali poradit od vybrané dodavatelské firmy?


S dobrým přítelem jsme vypracovali vlastní architektonickou studii, kterou nám následně po několika konzultacích WOOD-LIFE minimálně upravil tak, aby to odpovídalo statickým normám a jejich konstrukčním postupům.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba pod hřebeny Vysokých Tater

Foto: Martin Zeman

Objevily se nějaké zásadní problémy při vyřizování stavebního povolení? A jak dlouho trvala vlastní stavba?


Nepamatuji si žádné problémy, respektive nepříjemnosti při vyřizování stavebního povolení. Se základovou deskou jsme začali koncem září, ihned po jejím dozrání začala firma s montováním hrubé stavby z trámů, následovala střecha a okna, všechno probíhalo docela rychle. Jakmile byla stavba uzavřena, pokračovali na pracích uvnitř. Do domu jsme se nastěhovali začátkem srpna. Firma dodržela harmonogram a datum předání stavby téměř na čas. Samozřejmě povětrnostní podmínky v Tatrách nám předání stavby malinko zkomplikovaly, o to více si ale ceníme, že vše nakonec klaplo.

Zažíváte tu jistě krásné zimy. Prozradíte mi, jak je dům vytápěn a jak jste celkově spokojeni s akumulací tepla v dřevostavbě?


Zimy v Tatrách už sice nejsou jako kdysi, ale stále jsou idylické, se sněhem. Dům vytápíme podlahovým topením s ohřevem z tepelného čerpadla. Elektřinu vyrábíme fotovoltaickými panely. Druhým zdrojem topení a srdcem domu jsou kachlová kamna, která jsou navržena na rozměry našeho domu tak, aby mohla sloužit jako nezávislý samostatný zdroj vytápění. Podlahové topení zapínáme až v prosinci. Pokud je listopad slunečný, stačí jednou denně zatopit v kachlových kamnech. Je tedy potřeba říct, že nemáme v zimě rádi teplotu vyšší než 21 stupňů.

Dřevostavba izoluje výborně, hodně závisí i na tom, jak je orientována, kam umístíte okna v závislosti na světových stranách, jaké materiály v domě použijete a podobně. My jsme s celkovým výsledkem velmi spokojeni. Situovali jsme velká okna v obýváku tak, aby sloužila jako topná jednotka na podzim, kdy je slunce nízko a dopadá přímo na sklo. V létě chrání přesah střechy dům před přehříváním.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba pod hřebeny Vysokých Tater

obr.: Kachlová kamna jsou výjimečná díky svému originálnímu kamennému obkladu s výjevem hřebene Vysokých Tater v perspektivě, který je vidět z okna. Zasloužila se o něj výtvarnice Andrea Čepiššáková, která je zároveň i rodinnou přítelkyní. Foto: Martin Zeman

V přízemí jste zvolili dlažbu, v patře máte dřevěnou podlahu. Co předcházelo tomuto rozhodnutí?


V celém domě jsme se snažili použít jen přírodní materiály. V přízemí vytápíme podlahou, proto jsme vybrali kamennou dlažbu. Travertin je podle mě nejlepší materiál pro efektivní podlahové vytápění. Je to velmi příjemné. V zimě úžasné teplo pod nohama, v horkých létech zase absorbuje teplo z prostoru a ochlazuje dům. Léta jsou stále teplejší, náš dům není vybaven klimatizací, kterou v naší oblasti zatím nepotřebujeme, a já jsem přesvědčena o tom, že kámen je to nejlepší, co dokáže vytvořit dobré klima v horkých dnech.

V horní části domu nemáme žádný zdroj topení, myslím radiátory a podobně. Máme v pokojích přípravu na mramorové elektrické desky, nejsou však zapotřebí. Nahoře je v zimě maximálně o jeden stupeň chladněji, což dětem na spaní vyhovuje. V patře jsme jednoduše zvolili dřevěnou podlahu z praktických důvodů.

Proč jste se rozhodli pro otevřený krov v interiéru, nevidíte v tom nějakou nevýhodu a k čemu využíváte volný prostor v patře?


Chtěli jsme si vytvořit vzdušný a zároveň útulný prostor pro bydlení. Proto jsme si navrhli otevřenou galerii. Nevýhody jsou maximálně v tom, že děti slyší, o čem s přáteli večer debatujeme. V celém domě totiž nemáme kromě toalet žádné dveře. Chtěli jsme je z finančních důvodů dodělat později, ale pak jsme zjistili, že nejsou potřeba. Chceme se navzájem slyšet a nezavírat se před sebou. Jinak celé vrchní patro je určeno dětem. Spí tam, v otevřeném prostoru cvičí, hrají fotbal a různé hry. Aktuálně tam mají zavěšené houpačky a při větší návštěvě je to ideální místo na „stanovačku".

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba pod hřebeny Vysokých Tater

obr.: Kromě velkého otevřeného společného prostoru, jsou v patře umístěny i dětské pokoje. Foto: Martin Zeman

Stěny v interiéru jsou oproti exteriéru krásně světlé, což dodává prostoru příjemnou atmosféru. Čím je dřevo ošetřeno?


Báli jsme se, že nám postupně začne dřevo v interiéru žloutnout či dokonce tmavnout, z toho důvodu jsme si vybrali pro ošetření stěn i po doporučení z WOOD-LIFE bílou lazuru, která nepřekryje strukturu dřeva a prostor je díky ní krásně vzdušný a prosvětlený. Myslím, že se jedná o nátěr od firmy ADLER.

TIP NA ČLÁNEK: Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba pod hřebeny Vysokých Tater

obr.: Jídelní stůl a židle ze dřeva kanadské borovice pocházejí z původního domu, ve kterém majitelé bydleli. V kombinaci se světlými stěnami vnáší nábytek do prostoru příjemný kontrast. Nepravidelný vzor podlahy se štípanými hranami v přízemí je velmi příjemný pro chození na boso. Vzor kamene majitelka vybírala z praktických důvodů, aby nemusela vysávat každý den.Foto: Martin Zeman

Zahradu máte krásně upravenou. Dělali jste ji sami nebo byl přizván zahradní architekt?


Naše kamarádka zahradní architektka Lenka Sukdoláková z programu Hurá do záhrady mi pomohla rozdělit pozemek a vytvořit tak terasu s rovnou plochou a hřištěm pro děti. Samozřejmě časem, kdy děti už tak velký prostor nebudou potřebovat, budu plochu trávníku zmenšovat. Zatím si zahradu dělám sama. Trvá mi to déle, protože je to velmi časově, finančně i fyzicky náročné, ale je to pro mě relax po celodenní práci v kanceláři.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba pod hřebeny Vysokých Tater

obr.: Žulové kameny na zahradě byly přivezeny z vedlejší obce, kde se vybudoval nový vodojem a bylo zapotřebí tyto balvany odstranit pro lepší přístup. Jejich umístění po skoro celém obvodu domu vytváří, obzvlášť v období, kdy tu vše kvete, velmi příjemný dojem. Foto: Martin Zeman

Co si na domě nejvíce užíváte a udělali byste něco jinak, kdybyste stavěli znovu?


Na našem vysněném domě si nejvíc užíváme tu chvíli, kdy člověk přijde domů a cítí teplo a hřejivou atmosféru. Nemůžeme si vynachválit přímé propojení se zahradou a přírodou za dveřmi. Nebojujeme s žádnými plísněmi a dům nám stále krásně voní dřevem. Určitě jsou maličkosti, které bychom nyní udělali jinak, ale většinou to byly nutné kompromisy kvůli omezenému rozpočtu. Nic zásadního bychom na domě neměnili.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba pod hřebeny Vysokých Tater

obr.: Ručně vyrobené kamenné umyvadlo z travertinu, na které je hrdý především pán domu, pochází z lokálního lomu. Foto: Martin Zeman

Máte nějaké doporučení nebo radu pro budoucího stavebníka, který se rozmýšlí, zda postavit masivní dřevostavbu? Třeba na co si dát pozor, co si dopředu zjistit apod.


O tom, že chcete stavět přesně takový typ domu musíte být opravdu přesvědčeni. Určitě je rozdíl v údržbě zděného domu a masivní dřevostavby, ale pro nás byl výběr jednoznačný. Chtěli jsme stavět takový dům, jakým budeme co nejméně zatěžovat přírodu.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba pod hřebeny Vysokých Tater

Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato slovenská dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Ve stínu horských velikánů". Hlasujte do 9.7. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 129 m2 + 25 m2 garáž
  • Užitná plocha: 218,5 m2
  • Spodní stavba: betonová základová deska
  • Konstrukční systém: srubová konstrukce z lepených sušených hranolů s dřevovláknitou izolací a srubovým obkladem
  • Izolace střechy: 320 mm minerální vata
  • Ošetření stěn: vodou ředitelný lak, v interiéru nabělený (ADLER Pullex Silverwood)
  • Střešní krytina: betonová taška Mediterrán
  • Okna: dřevěná, zasklení izolačními trojskly
  • Teplo: tepelné čerpadlo, teplovodní podlahové vytápění, krbová kamna + příprava na sálavé elektrické panely v patře
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,11 W/m2K
  • Realizace: WOOD-LIFE CZ s.r.o., 2019

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba pod hřebeny Vysokých TaterDrevoaStavby.cz | Dřevostavba pod hřebeny Vysokých Tater

 
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop