Svou moderní dřevostavbu na kopci by za zděný dům nevyměnili

Svou moderní dřevostavbu na kopci by za zděný dům nevyměnili

Dana Jakoubková | Pátek, 02. červen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Jednotící architektonickou myšlenkou návrhu domu v Jizerských horách bylo využít na maximum potenciál místa – úžasně situovaného svažitého pozemku pod lesem, s výhledem do kraje. Bylo tu však specifikum – na pozemku stála již nevyhovující a k rozebrání určená dřevostavba, která měla být nahrazena novou, větší, a současně ji bylo třeba integrovat do stávajících exteriérových prvků jako koupací jezírko u terasy, vzrostlá zahrada nebo kamenné dlažby kolem domu. Požadavky a očekávání majitelů se architektovi podařilo naplnit a přidal i něco navíc, aby mohli dům užívat s trvalým nadšením.

Jak dlouho jste o domě přemýšleli, připravovali se, ladili potřeby ..., než jste oslovili architekta?


O novém domě jsme začali přemýšlet v době, kdy si manželka zlomila nohu a obě koupelny jsme měli v patře. Byla odkázána na mou pomoc, takže jsme začali řešit, co s tím uděláme. Jelikož jsme bydleli v domě zhruba dvanáct let, rozhodovali jsme se, zda do něho zakomponujeme výtah a provedeme rekonstrukci (abychom ji nemuseli provádět v pozdější době, kdy už nebudeme mít tolik sil), anebo zda postavíme nový přízemní dům. Proto jsme se obrátili na architekta a požádali jsme ho o vypracování studie. No a po jejím obdržení jsme měli hned jasno, že starý dům odstraníme a na jeho místě, po zvětšení základové desky, postavíme nový. Pozemek máme velký, takže rozšíření půdorysu nebyl problém.

Kromě myšlenky o domě bez schodů, měli jste širší představu o tom, co v něm nesmí chybět?


Jelikož se jednalo o třetí dům, který jsme stavěli, tak jsme měli jasno, co je pro nás nepostradatelné a co v nové domě chceme. Jsme si vědomi, že žijeme v krásném prostředí a jeden z hlavních požadavků byl, dům co nejvíce s přírodou propojit. Tedy velká okna a z předchozí stavby se nám osvědčila terasa, která by propojila dům se zahradou po celé jeho západní délce. Dalším přáním bylo zakomponovat do domu saunu a infrasaunu, kterou rádi i s dětmi využíváme. Třešničkou na dortu pak měla být návštěvní místnost, do které by se dalo vejít mimo hlavní obytný prostor.

DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem

 

Podle jakého klíče jste architekta vybrali?


Výběr byl pro nás jednoznačný. S ateliérem pana Černého jsme již měli zkušenosti z předchozích staveb domů pro naše děti a ze stavby firemního objektu. Rozumíme si s ním i po lidské stránce. Je to člověk, který poslouchá, a troufnu si tvrdit, že v současné době už i zná naše požadavky. I v případě, že jsme během stavby upravili jeho projekt, účastnil se vždy jednání a detailně řešil vše potřebné ve spolupráci s jednotlivými profesemi. No a že jsme příznivci dřevostaveb je patrné z toho, že již předchozí dům byl postaven právě touto technologií.

Otázky na architekta


Byly nějaké regulativy ze strany úřadů?

Jednalo se vlastně o změnu dokončené stavby s přístavbou. Při realizaci ale bylo nutné původní stavbu zcela odstranit a postavit vše znovu s využitím stávajících základů a jejich rozšíření pro větší půdorys. Museli jsme proto zpracovat dokumentaci na rozšíření stávajícího objektu včetně snesení podkroví a střechy (do nového přízemního tvaru) a následně ještě vypracovat druhou dokumentaci, podle které se mělo vše znovu postavit.

S čím jste si ideově nejvíce vyhrál?

Díky výjimečné poloze pozemku na kopci s nerušeným výhledem do krajiny jsem chtěl v maximální míře umožnit pozorovat tuto scenérii ze všech prostor na přilehlé straně objektu. Je zde použito několik variant fenestrace, od otvíravých francouzských dveří z kuchyně, přes HS portál v jídelní části a fixní okno se sedacím parapetem v klidové části obytného prostoru, až po skládací pětidílnou prosklenou stěnu relaxační víceúčelové místnosti, která se tak zcela otevře a propojí se s krytou terasou před celou západní stranou objektu. Denní prosvětlení a proslunění vnitřních prostor je řešeno pomocí čtvercových střešních světlíků různých velikostí s možností integrovaného stínění.

Ocenil jste v přístupu stavebníka k návrhu nějaký aspekt?

Velkorysost tam, kde to mělo smysl, a zároveň střídmost jako osobní nastavení.

Ing. arch. Miloš Černý
Ing. arch. Miloš Černý
ČERNÝ ATELIÉR

Potřebná řemesla jste si zajišťovali sami, nebo jste měli generálního dodavatele stavby?


Naše stavba byla trochu specifická v tom, že jsme neměli dodavatele na klíč, ale dva špičkové řemeslníky Petra Krulicha a Hynka Mareše, kteří celý dům postavili sami. Pro technické detaily a dodávky materiálu jsme měli najatý technický dozor v osobě Petra Pimka. Stavební dozor jsem si zajišťoval osobně. Na dodávku elektra, větrání s rekuperací, vody a kanalizace, keramických obkladů a koupelen, dodávku oken, dveří a žaluzií a pokládku podlah jsem si najímal firmy.

Z profesí bych ještě rád vyzdvihl Tomáše Ramsaidla za elektro a slaboproudy, který spolu s manželkou doladil svítidla do posledního detailu a zabrali mi celou technickou místnost na rozvaděče, takže jí teď říkáme „soukromá elektrárna". Za zmínku stojí ještě jeden špičkový řemeslník, a to Martin Kralovič, který nám obkládal koupelny a vyrobil i prosvětlenou stěnu. Do koupelen nikoho z řemeslníků nepustil a vše dělal sám, aby si za to mohl i zodpovídat. Nikdy bych nevěřil, že je možné v jednom člověku instalovat do sprchového koutu dlaždici 300 × 150 cm různě vytvarovanou.

DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem

 

Dělalo vám něco starosti?


Od poloviny roku 2020 začaly být problémy s dodávkou materiálů, to se projevilo při dodávce podlah. Problémy vznikly s dodávkou oken, která byla špatně zaměřena. Musel se dodatečně vyrobit nástavec a čekalo se dalších osm týdnů. Byla to dost nepříjemná komplikace, protože jsem měl nasmlouvanou fasádní firmu. Terasové dveře v návštěvní místnosti nejsou dodnes plně funkční. Ověřené firmy byly bez problému, ale ty nově vybrané, i když byly na doporučení, byly nespolehlivé.

I z hlediska následného servisu dodávek pro stavbu jsem se snažil vybrat firmy z okolí, ale i servis je, podle mé zkušenosti, na dost žalostné úrovní: ...přijedeme na servis, až budeme mít cestu vaším směrem; ...naše firma se přemístila z Liberce do Děčína; a podobné výmluvy. Při podpisu smlouvy slíbily firmy vše, ale když jsem například potřeboval zprovoznit garážová vrata, která se neotvírala, tak jsem si musel zajistit někoho jiného.

A podobných zkušeností mám i s jinými servisními firmami bohužel mnoho. Velký problém byl také s dopravou třináctimetrových trámů na střechu (příjezdová komunikace je velmi úzká a špatně se do ní zatáčí), ale i to jsme nakonec zvládli vyřešit. Konečný výsledek je tak i po všech nepříjemných peripetiích nakonec více než dobrý a je jen pár detailů, které mně trochu mrzí.

DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem

 

Takové komplikace asi výstavbu dost protáhly ...?


Bylo to, jak se říká, o fous. Včetně rozebrání stávajícího domu, který demontoval můj známý za jednadvacet dní a příští rok by ho měl postavit na svém pozemku, trvala výstavba deset měsíců. Trochu problematická byla doprava pumpy na beton, která k nám nevyjela a musela se shánět pumpa terénní, takže zdržení bylo dva týdny. Na provizorní bydlení jsme si nechali upravit naši stodolu, což se ukázalo jako velmi dobrý tah, protože jsem byl trvale na stavbě. Ráno jsem si prošel, co je potřeba, a odpoledne jsem si to mohl zkontrolovat. A díky covidu jsme zrušili i všechny naše dovolené a spolu s manželkou jsme se tak mohli zrození našeho nového domova plně věnovat.

Samozřejmě bydlení ve stodole nebylo připraveno na velké mrazy, které koncem roku nastaly, a tak teplota v naší ložnici klesla občas i k osmi stupňům a došlo i na čepici na spaní. Přesto na záložní plán, přestěhovat se k dceři, nedošlo. S odstupem musím velmi ocenit právě to, že jsme na pozemku zůstali a já tak mohl celou stavbu efektivně řídit.

DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem

 

S dřevostavbou už jste měli zkušenost. Odrazila se nějak v technickém vybavení nového domu?


V předchozím domě jsme měli kombinaci teplovzdušného vytápění a větrání s rekuperací tepla pomocí jednotky ATREA DUPLEX RK5, kde je zakomponován i elektrický kotel v kombinaci s elektrickým podlahovým vytápěním. To nám plně vyhovovalo, a tak jsme ho použili i v domě novém. Elektrické podlahové vytápění je instalováno v koupelnách, v sauně, botníku a zádveří a pergole. Velmi kladně hodnotím také rekuperaci, kterou jsme měli i v předešlém domě. Sami bychom všechny prostory asi nevětrali tak, jak by se mělo. V ložnici ale větráme i okny, i když víme, že pro rekuperaci to není ekonomické. Nově jsme u tohoto domu zařadili fotovoltaiku o výkonu 10 kWp včetně baterie.

DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem

 

Druhá dřevostavba asi už tolik nepřekvapí. Z čeho máte největší radost?


Překvapeni skutečně ničím nejsme. S manželkou se shodneme, že ve dřevě se nám hezky bydlí asi i proto, že ho máme hodně rádi. Dřevostavbu bychom za zděný dům těžko měnili. Největší radost nám působí výhledy, které máme – při dobré viditelnosti na 50–70 kilometrů. Každý večer vidíme jiný západ slunce, a to v předchozím domě, ačkoliv stál na stejném místě, nebylo. Je to asi zvětšením oken a celkové prosklené plochy, která zahrnuje kuchyni, jídelnu i obývací pokoj. Díky tomu jsme celodenně v kontaktu s přírodou, která nás obklopuje, a díky spojení terasy s domem můžeme celé léto žít prakticky venku. Říká se, že až třetí dům je ten správný, a s tím můžu jen souhlasit. Bydlíme tu již dva roky a nic bychom neměnili.

DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato moderní dřevostavba s jezírkem se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Podruhé do dřevostavby". Hlasujte do 2.7. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 502 m2
  • Užitná plocha: 363,1 m2
  • Dispozice: 5+kk a garáž
  • Konstrukční systém: lehký skelet, letmá montáž, difuzně otevřená skladba
  • Zdroj energie / teplo: tepelné čerpadlo vzduch-voda ATREA FS24 v kombinaci s integrovaným zásobníkem tepla IZT-F-PT 425 o objemu 425 l (v průběhu výstavby změněno na elektrokotel)
  • Větrání: řízené větrání s rekuperací tepla ATREA DUPLEX RK5 1400/440/10/0
  • Průměrný součinitel prostupu tepla budovy: U = 0,178 W/m2K
  • Autor arch. návrhu: Ing. arch. Miloš Černý, Černý Ateliér, www.cernyatelier.cz
  • Autor projektu: Ing. arch. Miloš Černý, Ing. Petr Janda

DrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba ve svažitém pozemku s jezírkem

 
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop